Navigacija
Portal TFL

STA novice / Barnier: Urejen brexit mogoče izvesti do konca meseca (dopolnjeno)

četrtek, 17.10.2019

Bruselj, 17. oktobra (STA) - Urejen brexit je mogoče izvesti do konca meseca, kot je predvideno, je ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier ob predstavitvi dogovora o spremenjenem ločitvenem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki so ga danes dosegli pogajalci EU in Združenega kraljestva.

"Potrpežljivost je krepost. Brexit je šola potrpežljivosti," je uvodoma dejal Barnier, ki je dogovor ocenil kot "pravičen in uravnotežen" ter "najboljši možni".

Izpostavil je ključno spremembo v odnosu do ločitvenega sporazuma, o katerem so se dogovorili z bivšo britansko premierko Thereso May: pristali so na odpravo spornega irskega varovala in ga zamenjali z novim pristopom.

Ta nov pristop predvideva, da bo severnoirska skupščina, znana po imenu Stormont, z navadno večino v rednem demokratičnem postopku odločala, ali ohraniti dogovorjen sistem ali ne. Prvič bo odločala štiri leta po brexitu, torej po izteku predvidenega prehodnega obdobja.

Irski protokol tako ni več zavarovalna polica, ki velja do sklenitve sporazuma EU in Združenega kraljestva, v okviru katerega naj bi se strani dogovorili o vprašanju irske meje, temveč je to zdaj popolnoma pravno operativna rešitev, ki bo veljala, dokler bo imela demokratično podporo na Severnem Irskem.

Barnier je tudi poudaril, da sicer velikih presenečenj glede na besedilo, dogovorjeno pred letom dni, ni, zato verjame, da je urejen brexit mogoče zagotoviti v predvidenem roku, torej konec meseca.

Z dogovorom je pogajalcem uspelo zavarovati integriteto notranjega trga in velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v 90. letih minulega stoletja, kar je bilo za unijo vseskozi bistveno, je še izpostavil Barnier.

Pravno besedilo dogovora je že javno objavljeno. Barnier je izpostavil štiri ključne elemente: Severna Irska ostane usklajena z omejenim naborom evropskih pravil glede blaga, a obenem ostane v carinskem območju Združenega kraljestva, ustrezno je rešeno vprašanje davka na dodano vrednost in dogovorjena je že omenjena vloga severnoirskega parlamenta glede ureditve vprašanja meje.

Združeno kraljestvo bo lahko uveljavljalo britanske carine za proizvode za tretje države, če ne bo obstajalo tveganje, da vstopijo na enotni trg. Če bo to tveganje obstajalo, bo treba uporabiti carine EU, je pojasnil Barnier.

Glavni pogajalec torej ocenjuje, da je urejen brexit mogoče zagotoviti konec meseca, kot je predvideno. Tudi na vprašanje, ali verjame, da bo po vsem burnem dogajanju na Otoku v minulih letih britanski parlament potrdil ta dogovor, je kljub dosedanjih slabim izkušnjam odgovoril pritrdilno.

V Bruslju je neuradno sicer slišati vrsto opozoril, da je treba počakati na soboto, ko bo na potezi britanski parlament, saj se takrat lahko odpre še kopica vprašanj.

Dogovor pogajalcev EU in Združenega kraljestva je prvi naznanil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. "Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je tvitnil. Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem članic unije priporočil, da ga podprejo.

Barnier bo dogovor popoldan predstavil voditeljem članic unije, ki naj bi najprej razpravljali o brexitu, nato pa o odnosih s Turčijo in širitvenih vprašanjih.

Na strani EU je nadaljnji postopek tak: najprej morajo dogovor politično podpreti voditelji članic unije, formalno ga mora nato potrditi še Svet, torej članice unije, in ratificirati ga mora Evropski parlament.

Predsednik parlamenta David Sassoli je že izrazil zadovoljstvo z dogovorom ter zatrdil, da bo parlament opravil svoje delo in svojo dolžnost. Konkretnejši za zdaj ni bil, bo pa popoldne stopil pred novinarje po udeležbi na zasedanju voditeljev članic unije.

Ločitveni sporazum pokriva pravice državljanov, finančno poravnavo in vprašanje meje na irskem otoku ter opredeljuje prehodno obdobje, ki bo trajalo do konca leta 2020 in ga je mogoče podaljšati za največ še dve leti. Priložena mu je politična izjava o prihodnjih odnosih.

EU izpostavlja, da želi pogajanja o novem sporazumu o odnosih z Združenim kraljestvom kot tretjo državo začeti čim prej, že takoj novembra.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window