Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odbor DZ za podaljšanje pravice do nadomestila zaradi oviranega ribolova v Piranskem zalivu

sreda, 11.9.2019

Ljubljana, 11. septembra (STA) - Odbor DZ za notranje zadeve je podprl predlagano spremembo zakona, ki ureja posamezna vprašanja glede razsodbe arbitražnega sodišča o meji z Hrvaško. Predlog obdobje, ko so ribiči upravičeni do nadomestila zaradi oviranega gospodarskega ribolova in za materialno škodo, ki jim jo povzročijo tuja plovila, z dveh let podaljšuje na štiri.

Spremembo zakona o ureditvi določenih vprašanj zaradi končne razsodbe arbitražnega sodišča na podlagi arbitražnega sporazuma med vladama Slovenije in Hrvaške, skrajšano poimenovanega tudi interventni zakon za ureditev vprašanj v zvezi z razsodbo arbitražnega sodišča, je v parlamentarni postopek vložila vlada, DZ pa jo sprejema po skrajšanem postopku.

Predlog po navedbah vlade predvsem sledi načelu največje koristi državljanov Slovenije, katerih pravice so se zaradi razsodbe arbitražnega sodišča spremenile proti njihovi volji ali pa jim je bila zaradi tega povzročena škoda.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo Jožeta Podgorška bodo do nadomestila zaradi oviranega ribolova upravičena plovila, ki bodo v treh letih oddala 76 ladijskih dnevnikov. To pomeni, da bo osem novih plovil dodatno upravičenih do pomoči, pet pa jih bo pomoč izgubilo, saj v zadnjih letih skorajda niso lovila, je povedal.

Daljše razprave ni bilo. Zvonko Černač (SDS) je med drugim menil le, da bi bilo obdobje, v katerem so ribiči upravičeni do nadomestila, primerneje zapisati nekoliko drugače, da po njegovem preteku ne bo treba znova spreminjati zakona.

Vlada ocenjuje, da bodo finančne posledice spremembe zakona v prihodnjih treh letih znašale do 560.000 evrov, denar pa bo v svojem proračunu zagotovilo ministrstvo za kmetijstvo. Po besedah Podgorška se sicer večji del nadomestil nanaša na škodo zaradi oviranega gospodarskega ribolova, saj so ribiči do zdaj zaradi poškodb tujega plovila prijavili le eno škodo v višini okoli 800 evrov. Povedal je še, da bo kazni, ki so jih od Hrvaške prejeli slovenski ribiči, v primeru njihove pravnomočnosti pokrila država.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window