Navigacija
Portal TFL

Poslovodno računovodstvo - številka 2, letnik 2021

Poslovodno računovodstvo

Poslovodno računovodstvo je revija s strokovno poglobljenimi prispevki z računovodenja, financ in revizije ter preprečevanja prevar. Zbirka obsega arhiv od leta 2011 dalje. Izhaja 4 x letno.

Strokovna revija
Visoka šola za računovodstvo

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
dr. Branko Mayr

dr. Branko Mayr

Uvodnik

Poletje je čas, ko bomo, vsaj upam tako, pozabili na korono. Epidemija se sicer umirja, vendar pa nam da vedeti, da je še vedno med nami. Verjamem, da je le cepljenje trajna rešitev. Cepiti se, ali ne, je tema ponovne delitve. Upam, da neenotnost ni politično pogojena. Sodim v generacijo, ki je neprijaznost do skupnega obravnavala kot sebičnost. Ali je to tudi ravnanje, ki omogoča, da zaradi necepljenja zbolimo in bolezen prenašamo na druge?

Živko Bergant

Živko Bergant

Kaj je računovodstvo?

Avtor obravnava različne pristope k opredelitvi računovodstva in jih osvetljuje z vidika družbene odgovornosti vseh subjektov. Poudarja razliko med računovodenjem in računovodstvo in utemeljuje vpetost računovodstva v vsa temeljna socialna polja (državo, združbe, posameznike in družbo kot celoto). Pri tem pokaže tudi potrebo po preseganju odtujenosti računovodstva in njegovo vlogo v procesu trajnostnega razvoja. Posebej obravnava možnosti in potrebo po nadaljnjem razvoju računovodstva ter daje nekatere usmeritve v tem pogledu.

Živko Bergant

Živko Bergant

Neenakost in družbena odgovornost (teoretska izhodišča)

Avtor ugotavlja rast dohodkovne neenakosti v svetu. Kot temeljni vzrok navaja neupoštevanje zakona dodane vrednosti tako v pogledu ugotavljanja in spremljanja ustvarjanja dodane vrednosti kot tudi v pogledu njenega razporejanja oziroma delitve. Ta pojav ocenjuje kot družbeno neodgovorno. Pri tem opredeljuje deležnike z vidika prevzemanja tveganja v poslovanju podjetja. Podaja tudi zamisel delitve dodane vrednosti deležnikom skladno z njihovim prispevkom k obvladovanju tveganja.

dr. Miran Mihelčič

dr. Miran Mihelčič

Terminološki kotiček: Negujmo slovenski strokovni jezik

V letu 1985, ko sem bil kot štipendist britanskega sklada Leverhulme Trust raziskovalni sodelavec na Cranfield Institute of Technology, School of Management, v Angliji, me je »našlo« povabilo k sodelovanju pri izdelavi gesel v prvem Pojmovniku poslovne informatike v Sloveniji.

ddr. Neven Borak

ddr. Neven Borak

Recenzija knjige: Investiranje in družbena odgovornost podjetij (računovodski in finančni vidiki)

Živko Bergant: Investiranje in družbena odgovornost podjetij (računovodski in finančni vidiki). Ljubljana: Inštitut za poslovodno računovodstvo pri Visoki šoli za računovodstvo in finance, 2021. 106 strani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window