Navigacija
Portal TFL

Poslovodno računovodstvo - številka 1, letnik 2022

Poslovodno računovodstvo

Poslovodno računovodstvo je revija s strokovno poglobljenimi prispevki z računovodenja, financ in revizije ter preprečevanja prevar. Zbirka obsega arhiv od leta 2011 dalje. Izhaja 4 x letno.

Strokovna revija
Visoka šola za računovodstvo

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
dr. Branko Mayr

dr. Branko Mayr

Uvodnik

Korona nas spremlja že tako dolgo, da smo se je navadili. Da pa ne bi bilo prelepo, se je v Evropi pričela vojna, ki bo nesporno vplivala na naše življenje.

dr. Branko Mayr

dr. Branko Mayr

Kreditna sposobnost kot sestavina financiranja poslovanja

Podjetje za financiranje poslovanja potrebuje vire financiranja. Med njimi imajo posebno mesto upniški viri financiranja. Predpogoj za njihovo pridobitev je ustrezna finančna kondicija podjetja, katere sestavina je tudi kreditna sposobnost. V stroki se uporablja več sodil za merjenje kreditne sposobnosti. Poleg tradicionalnih se vse pogosteje pojavljajo sodila finančnega vzvoda pri katerih se izbrana kategorija dolga (npr. neto dolg in neto finančni dolg), ki je izkazana v računovodskem poročilu primerja z denarnim tokom, ki ga je podjetje generiralo v istem obračunskem obdobju. V računovodskem poročilu praviloma ni podatka o denarnem toku iz poslovanja, zato ga je treba oceniti. Najboljša oceana denarnega toka je EBITDA. Izračun dolg / EBITDA pove v koliko letih se z EBITDA-jem poplačajo opazovani dolgovi. Temeljna značilnost opazovanega sodila je, da je izračunano na podlagi preteklih podatkov. Postavlja se vprašanje ali so pretekli podatki primerna podlaga za ocenjevanje prihodnjega poslovanja. Prav tako so diskutabilne višine kazalnika, ki pomenijo, da je podjetje prezadolženo. Postavljene so arbitrarno in to zelo konzervativno. Vsebinsko to pomeni, da je kreditno sposobno podjetje, ki je nezadolženo, to je pogosto podjetje, ki ne potrebuje kredita.

dr. Živko Bergant

dr. Živko Bergant

Razdvojenost in enotnost pri uresničevanju družbene odgovornosti

Avtor želi najti celovite odgovore, kaj storiti, da različnost med ljudmi ne bi vplivala na poslabšanje kakovosti njihovega življenja. Pri tem opredeljuje izhodišča poenotenja dolgoročnih ciljev in odgovorne nosilce za spremembe. Na tej podlagi bi bilo treba oblikovati tudi politične programe strank.

Marjan Pogačnik

Marjan Pogačnik

Nova raziskava preučuje poglede vlagateljev na dobro ime (GOODWILL)

Vlagatelji tehtajo in razpravljajo o amortizaciji dobrega imena. Jeseni 2019 sta IASB in FASB začela s projekti ponovnega preverjanja računovodstva dobrega imena in natančneje merjenja dobrega imena po prevzemih.

dr. Živko Bergant

dr. Živko Bergant

TERMINOLOŠKI KOTIČEK: Nezaposleni zaposlenec

V pogovornem, vsakdanjem jeziku smo običajno površni, kar je tudi razumljivo. Strokovni jezik sicer praviloma zahteva natančnejše izražanje, vendar je pogosto pod pomembnim vplivom pogovornega jezika. K temu prispeva tudi mnenje in delovanje nekaterih slavistov in celo lektorjev, ki prevečkrat dopuščajo nenatančnost v izražanju, z izgovorom »saj se razumemo« ali pa »ker je določena beseda že v običajni uporabi«. Ne nazadnje k takemu stanju prispevajo tudi opredelitve nekaterih besed v Slovarju slovenskega knjižnega jezika (SSKJ), v slovenskem pravopisu (SP) ali v drugih besednjakih.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window