Navigacija
Portal TFL

Denar - številka 509, letnik 2020

Denar

Denar je uveljavljen mesečnik, ki prinaša aktualne in strokovne prispevke z davčnega in računovodsko-finančnega področja. Zbirka obsega arhiv od leta 2009 dalje. Na leto izide 12 številk.

Strokovna revija o davkih
Davčno izobraževalni inštitut

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Cenite sebe

Epidemija je premagana. Nekateri pravijo, da samo začasno in da bo prišel še drugi val, drugi upamo, da se epidemija ne bo ponovila v takšni obliki, kot se je prvič, in da bomo med tem dobili cepivo. Čas epidemije je pokazal, kako različni smo si. Eni umirjeni, drugi panični. Eni smo sprejeli dejstvo in omejitve, drugi so se jim zoperstavljali. Niso želeli ali niso mogli razumeti, da Slovenija ni edina, ki ima težave s koronavirusom, ampak da ima z njim težavo ves svet. Mnogi so nenehno zahtevali odpravo razglasitve epidemije, ko pa je bila odpravljena, so ta isti nasprotovali odpravi epidemije. Težko je v takšnih situacijah biti pameten, še težje pa je razumeti te posameznike.

Mag. Tanja Kaltnekar

Mag. Tanja Kaltnekar

Vse širši pojem dividende

V prispevku so predstavljene kategorije dohodka, ki se obdavčujejo enako kot dividende.S spremembami Zakona o dohodnini (ZDoh-2) se od 1. januarja 2020 dalje določene vrste dohodka ob izplačilu obravnavajo kot izplačilo dividende, čeprav na prvi pogled ne gre za tovrstni dohodek oziroma se je tak dohodek v preteklosti praviloma obdavčeval kot kapitalski dobiček.

Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Odzivi na zadnji uvodnik

Zadnji uvodnik je bil moj 130. uvodnik in prvi uvodnik, ki je bil deležen tolikšnega števila odzivov računovodkinj. V nadaljevanju objavljamo komentarje štirih računovodkinj, ki so zapisale svoje mnenje, in eno zahtevo za objavo popravka, ki jo je vložila Zbornica računovodskih servisov. Popravek je objavljen na 19. strani revije.

Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Sodelujte pri debirokratizaciji

Po dolgem času se nam ponovno ponuja možnost, da lahko državljani sodelujemo pri odpravljanju birokratskih ovir v delovanju države, ki je z vedno večjim številom zakonov in podzakonskih aktov postala pravi labirint, namesto da bi bila servis državljanom. Pred 13 leti sem se ukvarjal s poenostavitvami takratnega Dursa in uvedli smo kar nekaj poenostavitev, od katerih sta bili najbolj znani informativni izračun dohodnine in ukinitev plačevanja upravne takse v davčnih postopkih. Od takrat nismo zasledili veliko pomembnih poenostavitev. Ravno nasprotno, uvaja se vedno več obrazcev in evidenc. Tako že nekaj časa Fursu poročamo o potnih stroških, zdaj se je pridružilo še poročanje o boniteti uporabe službenega vozila za zasebne namene. Zato je predsednik vlade Janez Janša 18. maja 2020 ustanovil strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju.

Mag. Tamara Prezelj

Mag. Tamara Prezelj

Odbitek DDV kljub zamiku

V aprilski številki revije Denar smo ugotovili, da je eden od pogojev za nastanek in obstoj pravice do odbitka plačanega oziroma dolgovanega vstopnega DDV ta, da je mogoče med nabavo in eno, več izstopnimi transakcijami ali dejavnostjo kot celoto vzpostaviti takojšnjo in neposredno zvezo. Ta zveza obstaja, kadar so stroški nabav del stroškov izstopnih transakcij.

Mag. Nevenka Simić Mićunović

Mag. Nevenka Simić Mićunović

Uvedba in tek davčnega pregleda

Davčni organ kot izvršilni organ skrbi za pravilno in pravočasno pobiranje davkov. To izvaja na več različnih načinov, eden od teh je izvajanja davčnega inšpekcijskega nadzora pri davčnih zavezancih. Razlogi za uvedbo davčnega inšpekcijskega nadzora so lahko različni, kot na primer na podlagi objektivnih kriterijev, na podlagi podatkov, ki jih ima na voljo davčni organ, na predlog pristojnih državnih organov, na podlagi (anonimnih) prijav, pa tudi na podlagi pridobljenih informacij iz javnih objav.

Špela Koželj

Špela Koželj

Obdavčitev na Baliju

Pred kratkim sem se odločila, da svojo željo po popotniškem novinarstvu dvignem na novo raven, zato sem se odpravila na dolgo potovanje okoli sveta z namenom raziskovanja različnih kultur in krajev ter ustvarjanja unikatnih zgodb o človeštvu. Zgodilo se mi je, da sem za čas epidemije covida-19 obtičala na Baliju v veliki vili v majhni vasici, kjer turizem še ni razširjen, zato je bilo veliko laže stopiti v stik z domačini in se z njimi spoprijateljiti, opazovati njihov način življenja, dela in se hkrati tudi pozanimati o lokalnem obdavčevanju glede na to, da je Bali tako rekoč avtonomen del Indonezije, kar zaznamo že v njihovi kulturi in religiji. Medtem ko je približno 225 milijonov prebivalcev te države muslimanov, je Bali samosvoja in edinstvena hindujska kultura, kot nekakšen izgubljen potomec Indije v širnem svetu islama.

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, Zbornica računovodskih servisov

Aleksander Štefanac, predsednik ZRS, Zbornica računovodskih servisov

Zahteva za popravek navedb iz uvodnika v majski številki revije Denar

V majski številki revije Denar in na spletni strani revijadenar.si je bil objavljen prispevek odgovornega urednika, mag. Ivana Simiča, ki vsebuje nekaj napačnih in pavšalnih navedb o Zbornici računovodskih servisov (ZRS) in odzivih računovodske stroke na ukrepe za pomoč gospodarstvu ob izbruhu epidemije koronavirusa. Zato uveljavljamo našo pravico do popravka oziroma odgovora, v katerem podajamo nekaj popravkov in pojasnil k omenjenemu prispevku.

Milka Piljić

Milka Piljić

Davčne novosti

Furs je v drugem svežnju z datumom odpreme 29. 5. 2020 poslal 686.961 informativnih izračunov dohodnine za leto 2019. Od 31. 3. 2020, ko je bilo zavezancem izdanih prvih 798.943 informativnih izračunov, jih je tako letos skupaj izdanih 1.485.904. Naslednji (in hkrati zadnji) sveženj informativnih izračunov dohodnine bo odpremljen konec junija 2020.

Tomaž Kuralt, mag.

Tomaž Kuralt, mag.

Dvojni status upokojencev

Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju naj bi spodbujal posameznike, da odložijo upokojitev in vztrajajo v zavarovanju oziroma da delajo tudi po izpolnitvi minimalnih pogojev za predčasno oziroma starostno upokojitev. Zavarovanci, ki izpolnijo pogoje za predčasno ali starostno pokojnino, in kljub temu ostanejo v zavarovanju, lahko tako koristijo ugodnosti, ki jih za te namene predvideva zakonodaja. V nadaljevanju so predstavljeni podatki o uživalcih 20 % starostne oziroma predčasne pokojnine, o uživalcih delne pokojnine ter o uživalcih starostne pokojnine, ki imajo pokojnino odmerjeno z upoštevanjem ugodnejšega vrednotenja pokojninske dobe brez dokupa (nadodstotki).

Mag. Bine Kordež

Mag. Bine Kordež

Slovenija in javni dolg

Pred dnevi sem objavil širši tekst s pregledom denarnega sistema in v njem izpostavil dokaj smelo trditev, in sicer: glede na monetarno politiko ECB državi Sloveniji praktično ne bo treba vračati skoraj polovice javnega dolga. Seveda takšna trditev zbudi precej dilem in tudi dvomov o upravičenosti in strokovnosti. Upravičeno se postavlja čisto preprosto vprašanje – ali to pomeni, da mi država ne bo vrnila denarja, če kupim njene obveznice, torej če ji posodim denar? Zaradi teh dilem bi navedel še nekaj dodatnih pojasnil in argumentov k zapisanemu, mogoče tudi na nekoliko bolj poenostavljen način.

Suzana Cvikl

Suzana Cvikl

Iskanje davčno ugodne pogodbe

Eno izmed najpogostejših pravnih vprašanj na področju obdavčitve je med drugim tudi, sklenitev katere pogodbe je davčno najugodnejša. Najpogosteje je pri fizičnih osebah, ki so davčni zavezanci, dilema med prodajno in darilno pogodbo v zvezi z odsvojitvijo nepremičnine. Vendar ima vsaka pogodba svoje značilnosti in pravne posledice. Seveda lahko davčni zavezanci sklepajo vse pogodbe, ki niso prepovedane, pri tem pa jih lahko vodi tudi davčna kalkulacija, katera pogodba bi bila zanje najugodnejša, a njihov manevrski prostor je omejen tudi z davčnimi predpisi.

Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Koristne informacije

Pravilnik o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2017 (Uradni list RS, št. 79/2016)

Mag. Ivan Simič

Mag. Ivan Simič

Obrestna mera

Za obresti na posojila med povezanimi osebami na podlagi pravilnika o priznani obrestni meri za JUNIJ 2020.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window