Navigacija
Portal TFL

Denar - številka 512, letnik 2020

Denar

Denar je uveljavljen mesečnik, ki prinaša aktualne in strokovne prispevke z davčnega in računovodsko-finančnega področja. Zbirka obsega arhiv od leta 2009 dalje. Na leto izide 12 številk.

Strokovna revija o davkih
Davčno izobraževalni inštitut

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Biti človek

Naslov in vsebina današnjega uvodnika je namenjena vsem tistim, ki so v karantenah, bodisi ker so okuženi s koronavirusom, bodisi ker so bili v stiku z okuženimi. Na nek način so začasno odtujeni od družbe in od socialnih stikov. Omejeni so na določen krog oseb in bivanja. Vse to se da prenesti, toda hujše je dejstvo, kako novico, da si okužen s koronavirusom sprejme okolica. Družinski člani in pravi prijatelji so prizanesljivi in ti želijo čim prejšnje okrevanje, nekateri pa znajo biti neusmiljeni in pokvarjeni.

mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Electa zmagala na vrhovnem sodišču

V teh dneh beremo vrsto novinarskih člankov o tem, kako je država družbo Electa, gre za družbo Electa naložbe d.o.o., oprostila plačila skoraj osem milijonov davka. Državljani se zgražajo, forumi so polni sovražnih zapisov, nihče, prav nihče pa se te zadeve ne loti strokovno in ne zapiše, da je v zadevi iz leta 2007, o kateri je Durs odločal in izdal odločbo leta 2012, vrhovno sodišče ugotovilo, da je šlo za napačno uporabo materialnega prava in da postopek še ni zaključen. Zadeva je vrnjena v ponovno odločanje davčnemu organu in za zdaj še ne vemo, kakšna bo odločitev davčnega organa.

mag. Nevenka Simić Mićunović

mag. Nevenka Simić Mićunović

Neobdavčen odkup odpadnih surovin

V skladu z dosedanjo prakso davčnega organa je slednji v primerih zbiranja in prodaje odpadnih surovin s strani fizičnih oseb odločal, da gre pri tem za drugo pogodbeno razmerje med zbiratelji in kupci teh odpadnih surovin. Posledično je bilo plačilo za odpadne surovine opredeljeno kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. Stališču davčnega organa je pritrjeval tudi drugostopni organ in upravno sodišče. Letos je o zadevi odločalo Vrhovno sodišče Republike Slovenije, ki je dosedanje odločitve davčnega organa povozilo, saj je presodilo, da ne gre za drugo pogodbeno razmerje in s tem tudi ne za dohodek iz drugega pogodbenega razmerja.

mag. Tamara Prezelj

mag. Tamara Prezelj

Odbitek vstopnega DDV pri nabavi nepremičnine

Dobave nepremičnin, ki jih opravijo davčni zavezanci, so – glede na vrsto nepremičnine – bodisi obdavčene bodisi oproščene plačila DDV. Kupec nepremičnine, ki nabavo opravi z DDV, za namene opravljanja mešanih transakcij (in ne za nadaljnjo dobavo) mora odbitek vstopnega davka prilagajati dejanski uporabi nepremičnine skozi celotno obdobje popravka, to je dvajset let od začetka njene uporabe.

Milka Piljić

Milka Piljić

Davčne novosti

Na Finančni upravi so za zavezance poenostavili plačevanje davkov tako, da jih lahko s spletnim plačilom plačate direktno iz eDavkov (tako s spletnega portala kot mobilne aplikacije). Vse izbrane davke plačate z enim plačilnim nalogom. To možnost plačevanja že uporablja približno 500 zavezancev, za zdaj je na voljo za uporabnike Abaneta in NLB klika.

Mag. Tanja Kaltnekar

Mag. Tanja Kaltnekar

Družbenik, poslovodja in prispevki

Kadar imamo opravka z osebo, ki ni vključena v obvezno pokojninsko zavarovanje, vendar je družbenik v družbi, ustanovitelj zavoda ali zadruge in hkrati tudi poslovodni organ v tem subjektu, je treba poskrbeti za ureditev njenega obveznega zavarovanja, četudi je ta oseba že v pokoju, ali na primer prihaja iz tretje države, kjer je sicer zaposlena.

Špela Koželj

Špela Koželj

COVID-19 in nova davčna politika ZDA

Novosti o koronavirusu je najpopularnejša tema poročevalcev po vsem svetu, a kako ne bi bila, ko pa epidemija terja toliko gospodarskih in humanitarnih posledic. Zgodbe, ki najbolj odmevajo v javnosti, so tiste, ki vključujejo informacije o denarju, družini, zdravju, varnosti, skupnosti in o krivici. V tem mesecu sem se odločila povzeti zgodbo, ki se dotakne vsaj polovico od naštetih tematik.

Tomaž Kuralt, mag.

Tomaž Kuralt, mag.

Različne poti do pokojnine

Glede pokojninskega sistema so se vseskozi odpirala zanimiva, tudi pomembna vprašanja, ki so jih naslavljali različni naslovniki (zavarovanci, upokojenci). Odgovori pristojnih ustanov so pomembni za samo razumevanje pokojninskega sistema, ki naj bi temeljil na zavarovalnem principu. Ta naj bi bil pravičen, pregleden in finančno vzdržen.

Mag. Bine Kordež

Mag. Bine Kordež

Dvig produktivnosti

Pred dnevi je bil precej pozornosti deležen Akcijski načrt za višjo rast produktivnosti. V njem je široka skupina avtorjev z ekonomske fakultete na pobudo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru Združenja Manager sestavila predlog aktivnosti, s katerimi naj bi v štirih letih nadomestili polovico zaostanka produktivnosti za Avstrijo. Na tako ambiciozen, obsežen in med veliko deležniki obravnavan dokument se verjetno ni najbolj primerno odzivati s takšnim krajšim zapisom, vseeno pa bi si dovolil pokomentirati nekaj usmeritev. Predlog je namreč predstavljen na način, da avtorji vedo, kako bi lahko v nekaj letih ujeli polovico zaostanka za Avstrijo, da so to zapisali – če pa politika tega ne bo sprejela in predlaganih smernic ter ukrepov uresničila, pa bo pač njena odgovornost.

Mag. Kristina Knop Razoršek

Mag. Kristina Knop Razoršek

COVID-19 in odpoved zaposlitve

Eden izmed razlogov, da delodajalec odpusti delavca, je prenehanje potreb po opravljanju določenega dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi ekonomskih, organizacijskih, tehnoloških, strukturnih ali podobnih razlogov. Pri tem gre za t. i. poslovni razlog odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Zaradi epidemije bolezni covida-19 je pri številnih delodajalcih ta razlog podan, saj so državni ukrepi za zajezitev epidemije ter prekinjene oziroma upočasnjene nabavne in prodajne verige močno vplivali na njihovo poslovanje.

Prim. dr. sc. Gordana Kalan Živčec

Prim. dr. sc. Gordana Kalan Živčec

Da leta postanejo le številka

Telesno težo zelo preprosto izmerimo, naš transakcijski račun pa je unikatna številka. Tudi koledarsko starost, leta življenja od rojstva dalje, je preprosto izračunati. Kaj pa biološka starost? Ali jo lahko izmerimo? Ali lahko vplivamo nanjo? Če smo se v dosedanjih prispevkih posvečali predvsem ukrepom, ki jih lahko samostojno izvajamo, kot v prispevku 8. stebrov zdravja http://revijadenar.si/osem-stebrov-zdravja/?sf_data=all&_sft_post_tag=2020&_sft_category=505-februar&sf_paged=2 in Miti in resnice o prehrani http://revijadenar.si/miti-in-resnica-o-preh rani/?sf_data=all&_sft_post_tag=2020&_sft_category=504-januar&sf_paged=2, poglejmo, kaj je dognala znanost na področju let – staranja. Lani je o konceptih staranja izšla izjemno zanimiva knjiga Lifespan – Why we Age and Why we Don’t Have To avtorja Davida Sinclairja, profesorja biologije s Harvarda (https://lifespanbook.com/sign-up/?rh_ref=f017477f).

mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Koristne informacije

Pravilnik o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2017 (Uradni list RS, št. 79/2016)

mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Obrestna mera

Za obresti na posojila med povezanimi osebami na podlagi pravilnika o priznani obrestni meri za SEPTEMBER 2020.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window