Navigacija
Portal TFL

Denar - številka 515, letnik 2020

Denar

Denar je uveljavljen mesečnik, ki prinaša aktualne in strokovne prispevke z davčnega in računovodsko-finančnega področja. Zbirka obsega arhiv od leta 2009 dalje. Na leto izide 12 številk.

Strokovna revija o davkih
Davčno izobraževalni inštitut

Želite dostop do člankov revije?

Brezplačna registracija
mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

In memoriam: dr. Ivan Turk

Dr. Ivan Turk je oče slovenskega računovodstva in revizije.

mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Srečno

Življenje je nepredvidljivo. Nikoli ne veš, kako dolgo bo, kako pestro bo in kaj boš pustil tistim, ki prihajajo za teboj.

mag. Zarja Hude

mag. Zarja Hude

Analiza 6. dohodninskega razreda

Če bi lahko živeli kjer koli na svetu, v katero državo bi se preselili? Ste pomislili na kraje z lepim vremenom, ohranjenim okoljem, rastočim BDP, urejenim zdravstvenim sistemom, … na kraje z nizkimi davki? Že tradicionalno dilemo predrugačenja davčne ureditve je letos sprožila vrhunska predstava slovenskih športnikov na Tour de France. Zmagovalna nagrada v višini 2.293.700,00 EUR1 je šla v žep Tadeju Pogačarju, pripadajoči davki pa v blagajno Monaka – države, kjer mladi šampion prebiva

Mag. Nevenka Simić Mićunović

Mag. Nevenka Simić Mićunović

Odlog tudi, ko ni davka

V primeru podaritve kapitala zakoncu ali otroku lahko darovalec namesto vložitve napovedi za odmero davka na kapitalski dobiček priglasi odlog ugotavljanja davčne obveznosti. To pomeni, da darovalec kot odsvojitelj ne plača davka, saj obveznost za plačilo davka prenese na obdarjenca, pri katerem se bo kot datum pridobitve kapitala štel datum pridobitve, ko je darovalec pridobil kapital, kot vrednost ob pridobitvi pa se bo upoštevala vrednost, po kateri je darovalec pridobil kapital. Če je darovalec daroval kapital, katerega odsvojitev je oproščena plačila davka in davčna obveznost zato ne nastane, posledično tudi ne nastane obveznost vložitve napovedi, odloga ugotavljanja davčne obveznosti slednji ni mogel uveljavljati. To prakso je spremenilo vrhovno sodišče, ki je v sodbi z dne 16. 9. 2020 odločilo drugače.

Mag. Tanja Kaltnekar

Mag. Tanja Kaltnekar

DAC6 - čezmejni aranžmaji (1.del)

Prvo poročanje o čezmejnih aranžmajih se bo pričelo v začetku leta 2021, zato vam v današnjem prispevku, ki je prvi iz tega sklopa, predstavljam merila, kako izvesti presojo posameznih čezmejnih aranžmajev glede na zahteve Direktive 2011/16/EU in priloge IV iz omenjene direktive, ki podrobneje definira pojma »test glavne koristi« in »prepoznavne značilnosti«. Slednje služijo kot ogrodje za izvedbo presoje, kateri čezmejni aranžmaji za zavezanca lahko predstavljajo tako davčno korist, da bo o njih treba poročati davčnemu organu.

Mag. Tamara Prezelj

Mag. Tamara Prezelj

Brexit - novosti v 2021

V nadaljevanju opisujem spremembe, ki bodo veljale po koncu prehodnega obdobja, to je od 1. januarja 2021 dalje, za prodajo blaga kupcem v Veliko Britanijo (VB), in jih je objavil britanski davčni organ (HMRC) na svojem spletnem portalu1. S tem datumom se bo Velika Britanija štela z vidika EU za tretjo državo. Opisane spremembe se v precejšnji meri zgledujejo po ureditvi za pošiljčne posle, ki bo znotraj EU veljala s 1. julijem 2021 (namesto s 1. januarjem 2021, kot je bilo prvotno predvideno2).

Milka Piljić

Milka Piljić

Davčne novosti

Na eDavkih je že dostopna vloga za povračilo nekaterih fiksnih stroškov. Rok za oddajo vloge je do 31. 12. 2020, Furs pa bo pomoč nakazal do 20. 1. 2021.

Špela Koželj

Špela Koželj

Davčna transparentnost v Afriki

Ko raziskujem o svetovnih davkih, se redko ozrem na drugo največjo celino tako po velikosti kot tudi prebivalstvu. Pa vseeno se v južni sosedi Evrope dogaja marsikatera davčna reforma, še v večji meri pa je opaziti težnje k izboljšanju davčne transparentnosti.

Nuša Jezeršek

Nuša Jezeršek

Odpoved invalidu

Delavci s statusom invalida predstavljajo zelo varovano kategorijo delavcev, ki jim je zaradi njihove omejene delovne zmožnosti otežen dostop do trga dela. Prav posebno varstvo, ki ga zakonodaja zagotavlja tej ranljivi skupini, pa je tisto, ki na drugi strani otežuje položaj delodajalca, ko le-ta ugotovi, da delavcu glede na njegovo omejeno delovno zmožnost ne more zagotoviti ustreznega delovnega mesta. Bodisi, da do tega pride zaradi delavčeve novo nastale invalidnosti, bodisi zaradi poslovnega razloga, ki je nastal pri delodajalcu. V takšnih primerih ima delodajalec utemeljen razlog za podajo redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi.

Mag. Jasmina Žnidaršič, dr. Miha Marič Mag. Jasmina Žnidaršič, dr. Miha Marič

Mag. Jasmina Žnidaršič, dr. Miha Marič

Delo od doma

V času epidemije covida-19, ki se je začela marca 2020, smo bili priča spremembi delovnega procesa. V luči omejevanja širjenja virusa se je veliko delodajalcev odločilo, da bodo zaposleni delali od doma in nekateri so pri tem ostali tudi po epidemiji. Delo od doma ima nekatere pomanjkljivosti, ima pa tudi številne prednosti, predvsem v smislu prihranka časa in lažjega usklajevanje dela in družine. V prispevku razpravljamo o dilemah, povezanih z delom od doma, in učinkih na usklajevanje le-tega z družinskimi obveznostmi. Glavna ugotovitev prispevka je, da delo od doma lahko za usklajevanje delovnih in družinskih obveznosti prinese številne koristi in prednosti, če posameznik jasno postavi meje, pravilno organizira dan in ima dovolj samokontrole.

Neža Grilj Čargo

Neža Grilj Čargo

Tuji delodajalec in slovenski delavec

Pravno vprašljiv odnos Slovenije do davkoplačevalcev, ki delo opravljajo le v Sloveniji, a za tujega delodajalca

mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Koristne informacije

Pravilnik o določitvi olajšav in lestvice za odmero dohodnine za leto 2017 (Uradni list RS, št. 79/2016)

mag. Ivan Simič

mag. Ivan Simič

Obrestna mera

Za obresti na posojila med povezanimi osebami na podlagi pravilnika o priznani obrestni meri za DECEMBER 2020.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window