Navigacija
Portal TFL

Informacije o ukrepih in predpisih v zvezi z aktualnim dogajanjem na enem mestu

Najnovejše informacije v zvezi s koronavirusom

29. oktober 2020

 • Združenje delodajalcev za interventno zamrznitev minimalne plače
  Združenje delodajalcev Slovenije je vlado pozvalo, naj v šesti protikoronski paket vključi ukrepe, ki jih ni v dosedanje. Izpostavljajo predvsem najmanj enoletno zamrznitev minimalne plače, poleg tega pa tudi prožnejšo in enostavnejšo ureditev dela na domu ter ureditev upokojevanja ob izpolnitvi minimalnih upokojitvenih pogojev.(več)

 • Bruselj priporoča uporabo hitrih antigenskih testov
  Evropska komisija je ob vse slabši epidemiološki sliki Evrope predlagala dodatne ukrepe v boju proti covidu-19, ki vključujejo priporočilo za uporabo hitrih antigenskih testov. Članice poziva k predložitvi nacionalnih strategij za testiranje do sredine novembra. Predlaga pa tudi skupno nabavo antigenskih testov.(več)

28. oktober 2020

 • Tokratni ukrepi brez milejših pogojev za plačevanje davkov
  Trenutno veljavni protikoronski ukrepi ne omogočajo lažjega dostopa do obročnega plačevanja ali odloga plačila davkov, kot je veljalo ob prvi razglasitvi epidemije covida-19 spomladi. Kljub temu lahko zavezanci še vedno zaprosijo za odlog ali plačilo davčne obveznosti na obroke, pojasnjujejo na Finančni upravi (Furs). Samozaposleni, ki so upravičeni do izplačila mesečnega temeljnega dohodka, pa že lahko vložijo ustrezno izjavo. Prva izplačila pomoči je pričakovati 10. novembra.(več)

 • Nova parlamentarna preiskava glede ukrepanja Janševe vlade v epidemiji
  DZ je na zahtevo LMŠ, Levice, SD in SAB odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo in blaženjem njenih posledic. Preiskava zajema čas vlade Janeza Janše, medtem ko na zahtevo koalicije že poteka preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred tem.(več)

 • ZSSS delodajalce poziva k zagotovitvi varnega delovnega okolja
  Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) delodajalce v luči številnih ukrepov za zajezitev širjena okužb z novim koronavirusom poziva, naj zaposlenim omogočijo varno delovno okolje. Če je to mogoče, delo od doma, v nasprotnem primeru pa naj zagotovijo razmere, ki bodo preprečile okužbo na delovnem mestu.(več)

27. oktober 2020

 • Uveljavljanje izjem ob prehodu občinskih meja tudi za družinske člane
  Veljati je začel odlok, s katerim je začasno omejeno prehajanje med občinami, pri čemer je vlada predvidela 13 izjem, ko bo prehajanje še mogoče. Kot določa odlok, uveljavljanje izjem velja tudi za ožje družinske člane in člane skupnega gospodinjstva, kadar potujejo skupaj.(več)

 • V javnem sektorju za v epidemiji najbolj izpostavljene zaposlene nekateri dodatki
  V času epidemije covida-19 zaposlenim v javnem sektorju za delo v rizičnih razmerah pripadajo tudi nekateri dodatki k plačam. Za čas med 13. marcem in 31. majem, ko je bila epidemija prvič razglašena, se je iz državnega proračuna v ta namen zagotovilo skupno 192,8 milijona evrov.(več)

 • Predlagana novela za zagotovitev šolskega kosila tudi ob izobraževanju na daljavo
  Poslanske skupine SD, Levice, LMŠ in SAB so v DZ vložile predlog novele zakona o šolski prehrani, ki določa, da se otrokom tudi za čas izobraževanja na daljavo zagotovi šolsko kosilo tako, da ga osebno prevzamejo v šoli. Prav tako vladi predlagajo takojšnjo pripravo novega protikoronskega zakona in izplačilo subvencije za učence in dijake.(več)

 • Banke do sredine oktobra odobrile za skoraj 390 milijonov likvidnostnih posojil
  Banke so do 16. oktobra odobrile 1069 vlog za nova likvidnostna posojila podjetjem v skupni vrednosti 387,3 milijona evrov, je objavila Banka Slovenije. V okviru državne jamstvene sheme, ki je eden od protikoronskih ukrepov, je bilo odobrenih 23 posojil v vrednosti 30,9 milijona evrov. Banke so ob tem odobrile odlog 475,2 milijona evrov obveznosti.(več)

 • Vrhunski šport kljub omejitvi gibanja na občine ostaja v sedanjem obsegu
  Vlada je v nedeljo pozno zvečer z odlokom omejila gibanje na območje občin bivališča z izjemami, ki veljajo tudi za vrhunski in poklicni šport, kot ga je opredelil vladni odlok o omejitvah športnih dejavnosti po drugi razglasitvi epidemije novega koronavirusa. Ob ohranjanju trimetrske razdalje pri rekreaciji ni treba nositi mask.(več)

 • Na centrih za socialno delo se spreminja način dela za stranke
  Vlaganje vlog na centre za socialno delo je v času epidemije spremenjeno. Vlogo je mogoče oddati preko e-uprave, po elektronski in navadni pošti, v poštne nabiralnike na centrih za socialno delo, v izjemnih primerih pa tudi po telefonu, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.(več)

26. oktober 2020

 • PKP5: V veljavi več novih protikoronskih ukrepov, nekaj podaljšanih
  Veljati je začel peti protikoronski zakon, ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe za blažitev posledic covida-19 in prinaša nove. Poudarek je na zaščiti delovnih mest, ukrepi segajo tudi na področji zdravstva in socialnega varstva. Podjetja bodo lahko še najmanj do konca leta koristila subvencioniranje čakanja na delo na domu, vsi zaposleni pa bodo lahko koristili tri dni bolniške odsotnosti brez potrdila osebnega zdravnika. Samozaposlenim, družbenikom in kmetom zakon spet ponuja mesečni temeljni dohodek.(več)

 • Gibanje od jutri omejeno na občine, vlada določila tudi seznam izjem
  Vlada je na nedeljski dopisni seji sprejela odlok, s katerim zaradi preprečevanja širjenja epidemije novega koronavirusa od torka dalje začasno omejuje prehajanje med občinami, razen za trinajst izjem. Odlok še določa, da maske ob najmanj trimetrski razdalji niso potrebne na zelenih površinah in pri športno-rekreacijski dejavnosti.(več)

 • Staršem vrtčevskih otrok ob odsotnosti z dela nadomestilo
  Starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtcev ne bodo mogli delati, bodo prejeli 80-odstotno nadomestilo plače, je napovedal minister Janez Cigler Kralj. Nadomestila plače zaradi karantene ali višje sile bodo izplačana za nazaj od 1. oktobra, zaradi karantene otroka pa od 1. septembra. Starši otrok, ki varstva otrok v vrtcih ta teden ne bodo potrebovali, pa bodo za ta čas oproščeni plačila vrtca, je povedala ministrica Simona Kustec.(več)

 • V novem zaostrovanju ukrepov zaprtje hotelov, frizerskih salonov in avtopralnic
  V veljavi je nov vladni odlok o omejitvah prodaje blaga in storitev potrošnikom. Z njim se Slovenija vrača v stanje, ki je veljalo že spomladi; med drugim bodo vrata morali zapreti hoteli, frizerski in kozmetični saloni, bazeni, avtopralnice in podobno. Bo pa znova dovoljena dostava hrane na dom tudi v nočnem času. Omejitve sicer veljati tudi pri gibanju, zbiranju in rekreaciji.(več)

 • Na mejah spremenjeni postopki za karanteno
  Vlada v novem odloku o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah schengenskega območja spet uvaja možnost preverjanja zdravstvenega stanja oseb, ki prehajajo mejo. Spremenila je tudi seznam rdečih in zelenih držav. V skladu s petim protkoronskim zakonom pa se spreminjajo pravila odrejanja karantene ob vstopu v državo.(več)

 • Minister za zdravje začasno ukinja nenujne zdravstvene storitve
  Minister za zdravje Tomaž Gantar z odredbo prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev ter nenujnih operativnih posegov, kadar njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za pacienta. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa.(več)

 • Z novim protokolom izdajanja karantenskih odločb do nadomestila plače
  Vlada je pripravila nov protokol izdajanja karantenskih odločb osebam, ki so bile v tveganem stiku z okuženim z novim koronavirusom. V. d. generalne direktorice direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič je zagotovila, da bodo ljudje lahko tudi za nazaj uredili in prejeli nadomestilo, če so ostali doma.(več)

23. oktober 2020

 • S soboto zaprtje vseh nenujnih dejavnosti za teden dni
  Vlada s soboto za teden dni ugaša večino dejavnosti v državi, je včeraj napovedal premier Janez Janša. Ustrezni odloki bodo objavljeni danes. Zaprti bodo gostinski obrati, hoteli in trgovski centri z nekaterimi izjemami, vrtci, dijaški in študentski domovi. Šport ostaja v enakem obsegu, kot je bilo predstavljeno v sredo. Med regijami medtem ni več oranžnih, saj je tudi Obalno-kraška presegla mejo za uvrstitev med rdeče regije in s tem uveljavitev strožjih ukrepov pri nošenju mask.(več)

 • Vlada o nočni dostavi in drugih gospodarskih temah
  Vlada je na včerajšnji seji med drugim potrdila nekatere spremembe odloka o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki veljajo že danes. Prepoved opravljanja dejavnosti, ki sicer velja med 21. uro zvečer in 6. uro zjutraj, tako ne velja več za dejavnost priprave jedi in pijač v primeru dostave ter v primeru sobne strežbe.(več)

 • OZS poziva k šestemu paketu za pomoč gospodarstvu
  Upravni odbor OZS je vlado pozval, naj čim prej pripravi šesti zakon z ukrepi za pomoč gospodarstvu. Predlaga, naj država podjetjem povrne celoten strošek nadomestil plač za čakanje na delo, določi, da podjetjem ne bo treba vračati pomoči na podlagi protikoronskih paketov, ter subvencionira najemnino in kredite za poslovne nepremičnine.(več)

22. oktober 2020

 • Ministrica podrobneje predstavila omejitve športnih dejavnosti
  Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je ob predstavitvi začasnih vladnih omejitev športnih dejavnosti po drugi razglasitvi epidemije novega koronavirusa izpostavila, da so dovoljeni treningi in tekmovanja vrhunskim športnikom, z omejitvami pa tudi rekreativnim. Ukrepi bodo veljali 14 dni, nato jih bodo znova preučili.(več)

21. oktober 2020

 • Za športne dejavnosti nove omejitve, za salone sprostitev pogojev
  Z današnjim dnem začnejo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa veljati še v dveh statističnih regijah, Goriški in Primorsko-notranjski. Obvezno je nošenje maske zunaj, zaprti so gostinski lokali. Vlada pa je sinoči na dopisni seji sklenila tudi dodatno omejiti športna tekmovanja in dejavnosti ter hkrati omilila ukrep za frizerske in kozmetične salone v rdečih regijah. Slednji lahko po novem sprejmejo eno stranko na 20 kvadratnih metrov. Te spremembe začnejo veljati jutri.(več)

 • Deležniki po odločitvi NIJZ iščejo rešitve glede napotovanja v karanteno
  Trenutno potekajo pogovori z deležniki, da bi po odločitvi epidemiološke službe NIJZ, da ne bo več iskala visoko tveganih stikov in predlagala karanten, v najkrajšem možnem času razrešili dileme glede vprašanja dela in nadomestila za te stike, so pojasnili na ministrstvu za delo. V OZS pa opozarjajo na nevšečnosti novega režima za delodajalce.(več)

 • Združenje svetov delavcev poziva k uzakonitvi ukrepov proti okužbam
  V Združenju svetov delavcev Slovenije vlado pozivajo, naj dosedanja pravno nezavezujoča priporočila NIJZ delodajalcem o ukrepih proti okužbam z novim koronavirusom čim prej spremeni v pravno zavezujoči odlok. Delodajalci pa bi morali po njihovem mnenju v sprejemanje ukrepov proti okužbam enakopravno vključiti izvoljene delavske predstavnike.(več)

 • Zdravniško društvo za začasno imuniteto izvajalcem zdravstvenih storitev
  Slovensko zdravniško društvo poziva vlado, da po zgledu iz tujine podeli izvajalcem zdravstvenih storitev začasno imuniteto pred kazenskimi in civilnimi tožbami, ki bi lahko sledile nepopolni oskrbi v času izrednih zdravstvenih razmer. Sklep so sprejeli na petkovi skupščini, ko so obravnavali vpliv covida-19 na organizacijo zdravnikovega dela.(več)

20. oktober 2020

 • Tudi na sodiščih uveljavljeni novi protikoronski ukrepi
  Z današnjim dnem začenjajo veljati dodatni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Prepovedano bo gibanje v nočnem času oz. med 21. in 6. uro, druženje se omejuje na največ šest ljudi, prehajanje med regijami ne bo več mogoče. Ukrepom pa se pridružujejo tudi sodišča. Odredba vrhovnega sodišča, ki začenja veljati danes, med drugim določa, da lahko osebe, ki niso vabljene, na sodišče pridejo le ob predhodni najavi. Sodnik pa bo lahko tudi začasno omejil javnost celotne glavne obravnave.(več)

 • Po razglasitvi epidemije aktiviran državni načrt zaščite in reševanja
  Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je po tistem, ko je vlada v nedeljo zvečer izdala odlok o razglasitvi epidemije covida-19 za vso državo, včeraj zjutraj izdal sklep o aktiviranju državnega načrta zaščite in reševanja. Ta omogoča, da poleg zdravstvenih in drugih služb država uporabi tudi sile in sredstva za zaščito, reševanje in pomoč.(več)

19. oktober 2020

 • Vlada uvaja nove ukrepe, med drugim omejitev gibanja ponoči
  Vlada je na današnji dopisni seji sprejela omejitev druženja nad šest ljudi in prepoved gibanja ponoči, od 21. do 6. ure, je na novinarski konferenci povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Vlada hkrati ukinja prosto prehajanje iz oranžnih regij v rdeče ter prepoveduje vse prireditve, maše, poroke v vseh regijah.(več)

 • V Sloveniji danes razglašena 30-dnevna epidemija
  Potem ko je s prvo razglasitvijo epidemije in ostalimi ukrepi vlada v 80 dneh uspešno zajezila epidemijo novega koronavirusa, se je ta po poletnem zatišju jeseni znova razbohotil, zato je vlada na nedeljski seji za danes v Sloveniji zopet razglasila 30-dnevno epidemijo covida-19. Razglasitev epidemije med drugim pomeni, da se aktivira državni načrt Civilne zaščite.(več)

 • Evropske države znova zaostrujejo ukrepe v boju proti širjenju virusa
  Zaradi strmega naraščanje števila primerov okužb z novim koronavirusom v Evropi so se mnoge evropske države odločile poostriti ukrepe, s katerimi bi zajezili širjenje virusa in s tem preprečili drugi val epidemije. Strožji ukrepi se nanašajo na delovanje gostinskih lokalov in zbiranje, ponekod pa tudi na omejitve pouka v šolah in delo na domu.(več)

16. oktober 2020

 • DZ potrdil peti paket protikoronskih ukrepov
  DZ je sinoči sprejel peti protikoronski zakon, ki podaljšuje nekatere dosedanje ukrepe in prinaša še nove. Poudarek je na zaščiti delovnih mest, številni ukrepi segajo na področji zdravstva in socialnega varstva. Večina bo veljala do konca tega leta, vrednost vseh skupaj pa je ocenjena na 420 milijonov evrov. Predvidoma v decembru bo vlada odločala tudi o podaljšanju veljavnosti turističnih bonov. Poslanci so namreč v zakon zapisali, da se lahko vlada odloči za podaljšanje za največ leto dni.(več)

 • Za zajezitev širjenja koronavirusa številni novi ukrepi
  Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je v Sloveniji včeraj preseglo 10.000. Za zajezitev širjenja virusa je vlada sprejela nove ukrepe, ki bodo bolj opazno posegli v življenja državljanov. Med njimi je gotovo šolanje na daljavo ter omejitev nekaterih storitvenih dejavnosti v rdečih regijah. Tam je po novem obvezna nošnja zaščitne maske tudi na javnih krajih, pri čemer je med izjemami npr. individualna rekreacija ob zagotavljanju trimetrske varnostne razdalje.(več)

 • Strežba v gostinskih lokalih v rdečih regijah začasno prepovedana
  Skladno s spremenjenim vladnim odlokom o omejitvah ponudbe in prodaje blaga in storitev je v rdečih statističnih regijah z najslabšo epidemiološko sliko začasno prepovedano opravljati gostinsko dejavnost v lokalih. Prepoved, ki bo v veljavo stopila s soboto, pa ne velja za strežbo gostom v nastanitvenih objektih in za dostavo ali osebni prevzem.(več)

 • Zbiranje omejeno na 10 ljudi, v rdečih regijah splošna prepoved zbiranj
  Od polnoči je zbiranje povsod omejeno na 10 ljudi, v regijah, ki so zaradi števila okužb na rdečem seznamu, pa je zbiranje popolnoma prepovedano. Prebivalcem iz rdečih regij bo tudi prepovedan prehod v druge regije. So pa določene izjeme, med njimi tranzit in koriščenje že rezerviranih turističnih namestitev, je pojasnil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.(več)

 • Novi koronski zemljevid EU objavljen na spletu
  Enoten zemljevid zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij v EU, ki naj bi izboljšal preglednost in predvidljivost nacionalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter čim bolj zavaroval svobodno gibanje oseb v schengenskem prostoru, je od četrtka vsem dostopen na spletu. Zelenih držav na njem sicer skorajda ni.(več)

15. oktober 2020

 • Ministrstvo za zdravje prekinja nekatere preventivne storitve
  Ministrstvo za zdravje z odredbo zaenkrat prekinja izvajanje nekaterih preventivnih dejavnosti. V bolnišnicah pa je ukinjanje oziroma prelaganje nenujnih storitev prepuščeno izvajalcem in je odvisno od tega, koliko kapacitet potrebujejo za obravnavo bolnikov s covidom-19, je na novinarski konferenci včeraj pojasnila Marija Magajne z ministrstva.(več)

 • EIB odobrila 5,1 milijard evrov za okrevanje po koronski krizi
  Evropska investicijska banka (EIB) je v torek odobrila 5,1 milijarde evrov financiranja za podporo investicij podjetij, ki jih je najbolj prizadela koronavirusna kriza. Hkrati EIB podpira razvoj področij čiste energije, ravnanja z vodo, trajnostnega prevoza in urbanega razvoja, so sporočili z banke.(več)

14. oktober 2020

 • Vrednost interventnih ukrepov proti sedmim milijardam evrov
  DZ bo na četrtkovi seji potrjeval že peti paket protikoronskih ukrepov, namenjenih blažitvi posledic epidemije covida-19. Tudi ta se tako kot večina predhodnih osredotoča na ohranitev delovnih mest in pomoč gospodarstvu, vreden pa je 420 milijonov evrov. Vlada je tako doslej pripravila že za blizu sedem milijard evrov ukrepov.(več)

 • Gostinci, frizerji in kozmetiki pri OZS proti zapiranju dejavnosti
  Gostinci, kozmetiki in frizerji pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so vlado pozvali k ponovnemu razmisleku glede omejevanja posameznih dejavnosti. Če bo prišlo do omejevanja ali zapiranja, pa pričakujejo, da jim bo država pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.(več)

 • EU z enotnim koronskim zemljevidom za uskladitev omejitev potovanj
  Ministri EU za evropske zadeve so včeraj potrdili priporočilo za usklajevanje omejitev potovanj zaradi covida-19, ki ni zavezujoče. Članice so se dogovorile o enotnem zemljevidu zelenih, oranžnih, rdečih in sivih območij, a bistveno razvodenile osnovni predlog Evropske komisije. Veliko vprašanj ostaja odprtih.(več)

 • Evropska komisija podaljšala okvir za prožnost pri dodeljevanju državne pomoči
  Evropska komisija je sporočila, da bo začasni okvir, ki članicam EU zagotavlja prožnost pri uporabi pravil o državni pomoči v podporo gospodarstvu v bitki s pandemijo covida-19, podaljšala do sredine prihodnjega leta. Marca sprejeti ukrep bi se sicer iztekel konec letošnjega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

13. oktober 2020

 • Zaradi preobremenjenosti služb zamude pri izdajanju karanten
  NIJZ je v preteklem tednu dal predlog za 5731 odreditev karanten, so pojasnili za STA. A so na ministrstvu za zdravje, kjer podpišejo odreditev karantene, tako obremenjeni, da prihaja do zaostankov. To bi sicer lahko reševali z določbo v predlogu novega protikoronskega paketa, da se karantena na domu odredi ustno in je izvršljiva takoj.(več)

 • Dolga pot od razvoja cepiva do dovoljenja za promet
  Več farmacevtskim podjetjem je uspelo razviti obetavna cepiva proti covidu-19in opraviti velik del zahtevanih kliničnih testiranj, a čaka jih še velika ovira: pridobitev dovoljenja za promet. Tudi to dovoljenje pa ne bo prineslo hitre zmage v boju z virusom. Cepiva ne bo takoj dovolj za vse, ampak bodo z njim v prvi fazi cepili le določene skupine prebivalstva, kot so starejši, kronični bolniki ali zdravstveni delavci.(več)

 • Svet Evrope: Vlade morajo zagotoviti zaščito podatkov pri aplikacijah za covid-19
  Svet Evrope je pozval vlade, naj pri uporabi aplikacij za boj proti pandemiji covida-19 zagotovijo zaščito podatkov. V včeraj objavljenem poročilu med državami s pomanjkljivostmi glede zaščite podatkov omenja tudi Slovenijo in izpostavlja, da slovenske zdravstvene oblasti sezname bolnikov delijo s policijo in upravnimi organi.(več)

12. oktober 2020

 • V veljavi spremenjen seznam držav; pričakovati dodatne ukrepe
  Zaradi slabšanja epidemioloških razmer je v Sloveniji pričakovati nove ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Veljati pa je začela v soboto sprejeta sprememba odloka, po kateri na zelenem seznamu držav oz. regij glede na epidemiološko tveganje ni več nobene države EU oz. schengenskega območja, na njem so le Avstralija, Nova Zelandija, Srbija in Urugvaj.(več)

9. oktober 2020

 • Vlada zopet zaostrila omejitve glede zbiranja
  Vlada je včeraj na dopisni seji sprejela odlok, s katerim je zbiranje odslej omejeno na največ 10 ljudi. Zbiranja oz. prireditve z udeležbo do 500 ljudi bodo možne v primeru pozitivnega mnenja NIJZ, a bo na teh dogodkih prepovedana strežba pijače in hrane, je povedal minister Aleš Hojs. Napovedal je tudi strožji nadzor na petkovih protestih. Premier Janez Janša pa je za danes sklical sejo Sveta za nacionalno varnost. Ob tem bo poleg covida-19 na dnevnem redu tudi razprava o nezakonitih migracijah.(več)

 • Vlada omejuje strežbo v lokalih in število kupcev v trgovinah
  V okviru dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom je vlada z današnjim dnem tudi omejila strežbo hrane in pijače v lokalih ter odločila, da je lahko v zaprtih prostorih, kjer ponujajo blago in storitve, hkrati le omejeno število kupcev.(več)

 • Vlada o načrtu za okrevanje in odpornost ter drugih gospodarskih temah
  Vlada je na včerajšnji redni seji med drugim potrdila osnutek nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, ki bo podlaga za koriščenje evropskih sredstev za pomoč ob pandemiji covida-19. Za blažitev koronske krize je znotraj proračuna prerazporedila skoraj 20 milijonov evrov, imenovala je tudi vodjo Direkcije RS za infrastrukturo.(več)

 • Zdravstveni inšpektorji letos doslej izdali za 1,1 milijona evrov glob
  Zdravstveni inšpektorji so od začetka leta opravili skoraj 47.100 nadzorov, od tega na področju nalezljivih bolezni 40.600 in na ostalih področjih 6500. Izrekli so več kot 4900 sankcij v vrednosti preko 1,1 milijona evrov, od tega na področju nalezljivih bolezni 4500 sankcij v vrednosti 830.000 evrov, so sporočili po seji vlade.(več)

 • Predlog petega protikoronskega paketa ukinja zakon o enotni ceni knjige
  Vlada v predlogu petega protikoronskega paketa načrtuje ukinitev zakona o enotni ceni knjige. Po besedah direktorice Javne agencije za knjigo RS (Jak) Renate Zamida se zakon ukinja brez analize in posvetovanj s stroko. Na ministrstvu za kulturo pa menijo, da se javni interes, ki ga je zagovarjal takratni predlagatelj, lahko doseže na druge načine.(več)

8. oktober 2020

 • Črna na Koroškem razglašena za ogroženo območje, s tem lahko dobi pomoč
  Črna na Koroškem je glede na odredbo, ki je začela veljati včeraj, razglašena za ogroženo območje zaradi covida-19. To pomeni, da bo območje lahko dobilo pomoč, je pojasnil minister za zdravje Tomaž Gantar. Razglasitev pa ne pomeni nobene omejitve gibanja, je dodal.(več)

 • DZ o novem ministru in PKP5 predvidoma prihodnji četrtek
  Kolegij predsednika DZ Igorja Zorčiča bo jutri odločal o sklicu izredne seje DZ, na kateri bi obravnavali predlog petega protikoronskega zakona in potrjevali novega ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška. Predlagano je, da bi bila seja prihodnji četrtek, 15. oktobra.(več)

7. oktober 2020

 • Vlada predstavila načrt omejevalnih protikoronskih ukrepov
  Vlada je včeraj predstavila načrt sprejemanja omejevalnih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa. Vezani so na pojav števila okužb in število hospitaliziranih, tudi na intenzivni negi, med najbolj skrajnimi pa je splošna prepoved izhodov. Vlada je trenutno po besedah premierja Janeza Janše že skorajda izčrpala nabor možnih ukrepov, ki ne ovirajo pretirano javnega življenja. A če se bo število okužb še povečevalo, bo morala razglasiti epidemijo, kar vnovič pomeni strožje ukrepe. Sprejem novih se obeta že danes.(več)

5. oktober 2020

 • V večstanovanjskih stavbah razpršilniki
  Vlada je v petek zvečer na dopisni seji sprejela odlok o namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Namestitev bodo morali zagotoviti upravniki, in sicer ob vhodu v stavbo in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima. Novi odlok bo začel veljati v sredo. Za Zbornico za poslovanje z nepremičninami pri GZS odlok ni sporen. "Stroški seveda bodo, a niso primerljivi s tistimi, ki so nastali zaradi razkuževanja površin," je dejal direktor zbornice.(več)

 • Maske za otroke v vrtcih in šolah niso več potrebne
  Vlada je v petek sprejela tudi spremembe nošenja mask v vrtcih in šolah, pri čemer te ne bodo več potrebne za otroke v vrtcih ter učence in dijake, ko so v matičnem oddelku, pa tudi za vzgojitelje v vrtcih in učitelje do vključno 3. razreda.(več)

 • Sviz za državno financiranje zaščitnih mask za učence, dijake in študente
  V šolskem sindikatu Sviz opozarjajo, da je vlada iz predloga petega protikoronskega paketa črtala med socialnimi partnerji že usklajeno določbo, da bo država zaščitne maske financirala tudi za učence, dijake in študente. Poslance zato pozivajo, naj zakon v DZ z dopolnili spremenijo tako, kot je bilo dogovorjeno s sindikati.(več)

1. oktober 2020

 • Vlada določila novi izjemi pri prehodu meje brez karantene
  Vlada je včeraj določila novi izjemi, ki jima ob vstopu v Slovenijo ne bo odrejena desetdnevna karantena. To so osebe, ki prehajajo mejo iz družinskih razlogov in se vračajo v 72 urah, ter osebe mlajše od 14 let, ki mejo prehajajo skupaj z ožjim družinskim članom, ki je predložil negativni test. Poleg tega se bodo nekatere države po novem obravnavale enako kot članice schengenskega območja.(več)

30. september 2020

 • Vlada dokončno potrdila predlog petega protikoronskega paketa
  Vlada je na sinočnji dopisni seji dokončno potrdila predlog petega protikoronskega zakona. Gre za sveženj ukrepov, ki zajema ukrepe na področju zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture, so sporočili pozno zvečer.(več)

 • V pripravi ukrepi za starejše v javnem prevozu; sindikat ostro nasprotuje
  V luči naraščajočega števila okužb s koronavirusom na infrastrukturnem ministrstvu pripravljajo uredbo glede javnega prevoza, s katero želijo ranljivi starejši generaciji omogočiti čim manj stika z ostalimi potniki. Sindikat upokojencev ostro nasprotuje vsakršnemu omejevanju dostopa upokojencev do storitev in že napoveduje ustavno presojo.(več)

 • Pooblaščenec: Vsesplošno merjenje temperature ni obvezno niti smiselno
  Pri informacijskem pooblaščencu v zadnjem času zaznavajo širjenje napačnih in zavajajočih informacij ter ponudb glede merjenja telesen temperature. Ob tem so opozorili, da ukrep merjenja temperature ni nujen in smiseln vedno ter povsod. Merjenje pa je mogoče izvesti brez trajne obdelave osebnih podatkov, so še zapisali.(več)

29. september 2020

 • Hojs ne izključuje možnosti ponovne razglasitve epidemije
  Minister Aleš Hojs je na včerajšnji vladni novinarski konferenci napovedal nove ukrepe za zamejitev koronavirusa. Konkretnih ukrepov ni želel izpostavljati, je pa možno omejevanje obratovalnega časa lokalov, saj se bliža zimski čas, ko se bodo gostje z vrtov premaknili v notranjost lokalov, ter fitnesov in športnorekreacijskih centrov. Ne izključuje niti možnosti ponovne razglasitve epidemije.(več)

28. september 2020

 • Karanteni se je odslej mogoče izogniti z negativnim testom
  Vlada je na sobotni dopisni seji spremenila pravila odrejanja karantene, in sicer je rumeni seznam tveganih držav nadomestila z oranžnim, še vedno pa za vstop v Slovenijo iz vseh držav z izjemo tistih na zelenem seznamu velja karantena. Tej se je od danes mogoče izogniti s predložitvijo negativnega testa na novi koronavirus. Italija, Avstrija in Madžarska s torkom zapuščajo zeleni seznam, hrvaške obmejne županije pa bodo na oranžnem, zato omejitev ob vstopu iz njih ne bo več.(več)

25. september 2020

 • Peti sveženj protikoronske zakonodaje z ukrepi na številnih področjih
  Predlog petega protikoronskega zakona, ki ga je vlada potrdila v sredo, ostaja pa odprt do ponedeljka, prinaša nov sveženj ukrepov za omilitev posledic zdravstvene krize. Med ključnimi je podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo na domu za vse panoge do konca tega leta z možnostjo podaljšanja do sredine 2021, pri čemer je vlada predvidela zaostritev vstopnega pogoja. Zakon sicer pokriva številna področja, kot so trg dela, zdravstvo, socialno varstvo, vzgoja in izobraževanje in tudi kmetijstvo ter infrastruktura.(več)

24. september 2020

 • DZ potrdil rebalans; odhodki zaradi epidemije večji za tri milijarde evrov
  DZ je medtem včeraj sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se odhodki zvišujejo za tri milijarde evrov, prihodki pa bodo precej manjši od doslej načrtovanih. Državna blagajna bo leto končala z rekordnega 4,2 milijarde evrov primanjkljaja, kar je po pojasnilih vlade posledica financiranja ukrepov za blažitev posledic epidemije covida-19.(več)

 • Omejevanje gostinskih dejavnosti nekoliko omiljeno
  Vlada je sinoči med drugim tudi spremenila odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov in spremembo že objavila v uradnem listu. Z današnjim dnem bo tako gostinsko dejavnost po 22.30 možno opravljati v primerih sobne strežbe ter za osebni prevzem jedi in pijač. Gostje, ki bodo ob 22.30 še v lokalih, pa bodo morali obisk zaključiti najkasneje v 30 oziroma 60 minutah.(več)

23. september 2020

 • ZZZS od izvajalcev zahteva zagotovitev optimalnega dostopa do zdravnika
  Upravni odbor ZZZS je izvajalce zdravstvene dejavnosti pozval, naj se ustrezno organizirajo in odpravijo zaostanke, ki so nastali v času epidemije covida-19. Zahteva tudi, da zagotovijo optimalen oziroma nemoten dostop do izbranega osebnega zdravnika. Ob tem je napovedal ukrepanje skladno z veljavnimi predpisi, tudi z izrekanjem pogodbenih kazni.(več)

 • Ministrstvo za petino povečalo sredstva za pomoč s prehranskimi izdelki
  Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je avgusta začelo dobavljati prehranske izdelke za socialno in materialno najbolj ogrožene ljudi. V luči blaženja posledic epidemije covida-19 je ministrstvo letos za več kot 20 odstotkov povečalo prvotna sredstva, ki so bila za letos namenjena nakupu prehranskim izdelkov.(več)

 • Sviz z osmimi konkretnimi zahtevami in pozivom ministrici k njihovemu reševanju
  Šolski sindikat Sviz je ministrico za izobraževanje Simono Kustec včeraj tudi z dopisom pozval, naj s sindikatom začne pogovore o reševanju problemov v vzgoji in izobraževanju ter pogojih dela zaposlenih v zaostrenih okoliščinah epidemije. Vnaprej so jo opozorili na njihove ključne zahteve, ministričin odgovor pa pričakujejo najpozneje v tednu dni.(več)

22. september 2020

 • Ministrstvo, GZS in OZS podjetja pozivajo k ukrepom za preprečevanje okužb
  Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) so na podjetja naslovili skupni poziv k izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Kot so poudarili, je pomembno, da gospodarstvo kljub vsem izzivom ostane v pogonu.(več)

21. september 2020

 • Vlada med izjeme pri nošenju mask uvrstila tudi vzgojitelje v vrtcih
  Uporaba mask ali drugih oblik zaščite je od sobote obvezna tudi na prostem, če ni mogoče zagotavljati medosebne razdalje najmanj dveh metrov. V zaprtih javnih prostorih so maske z nekaj izjemami obvezne ne glede na razdaljo, prav tako je ob vstopu obvezno razkuževanje rok. Med izjeme je vlada uvrstila tudi vzgojitelje predšolskih otrok in pomočnike vzgojiteljev pri opravljanju neposrednega dela z otroki.(več)

 • Socialni partnerji bodo začeli usklajevati peti protikoronski zakon
  Socialni partnerji so se na petkovi seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) dotaknili tudi priprave petega protikoronskega zakona. Dogovorili so se za ustanovitev delovne skupine, ki se bo prvič sešla danes, ko bo obravnavala dopolnjen osnutek zakona. Več pomislekov je slišati iz vrst delodajalcev, tudi glede čakanja na delo le za določene panoge.(več)

 • Informacijski pooblaščenec: O ukrepih mora presojati stroka
  Informacijski pooblaščenec ob napovedanem ukrepu obveznega merjenja temperature zaposlenih opozarja, da morajo biti ukrepi prilagojeni glede na konkretna tveganja v posameznih situacijah in da je treba vedno izbrati tisti ukrep, ki najmanj poseže v pravice posameznika. Pri tem je, kot poudarja, treba upoštevati tudi vsa znanstvena spoznanja.(več)

18. september 2020

 • Vlada zaostrila protikoronske ukrepe in pripravila nov zakonodajni paket
  Od jutri bo obvezno nositi maske tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi, kot so tržnice in mestna jedra. Poleg tega bodo morali učenci od 7. razreda naprej nositi maske tudi med poukom, prav tako vzgojitelji in učitelji. Čas obratovanja gostinskih lokalov se bo omejil. Vlada je tudi sklenila, da bo treba ob vstopu v delovne prostore meriti temperaturo, v načrtu pa je še zakonska podlaga, ki bo omogočila bolniško odsotnost do treh dni brez obiska zdravnika.(več)

 • Pripravljen osnutek petega paketa protikoronskih ukrepov
  Vlada je pripravila osnutek petega paketa protikoronskih ukrepov. V njem naj bi med drugim predlagala dodatek za delo zaposlenih, ki so v neposrednem stiku z obolelimi s covidom-19, nadomestilo za starše mlajših otrok v karanteni, podaljšanje čakanja na delo za določene panoge ter ponovno izplačilo temeljnega dohodka prizadetim samozaposlenim.(več)

17. september 2020

 • Omejitev gibanja na občine je bila skladna z ustavo
  Ustavno sodišče je ocenilo, da začasna omejitev gibanja na občine v prvem valu epidemije covida-19 ni bila v neskladju z ustavo. Po oceni sodišča so izpodbijane določbe, ki so s prepovedjo gibanja izven občine prebivališča uveljavile poseg v pravico do svobode gibanja, zasledovale ustavno dopusten cilj in niso bile prekomerne. Sodišče meni, da je bila izkazana upoštevna verjetnost, da bi - glede na takratne podatke - taka prepoved lahko prispevala k zmanjševanju ali upočasnjevanju širjenja bolezni.(več)

 • Inšpektorat obravnava več sumov goljufij s turističnimi boni
  Tržni inšpektorat obravnava več primerov sumov goljufij s turističnimi boni. Srečujejo se tudi z različnimi življenjskimi situacijami, ki jih zakonodaja ni predvidela, denimo z vprašanjem koriščenja bona, če gost kljub rezervaciji ne pride. Ocenjujejo, da ponudnik v takem primeru ne sme trgati sredstev z bona.(več)

16. september 2020

 • NIJZ delovne organizacije poziva k zaščitnim ukrepom
  Delovne organizacije naj delo organizirajo tako, da bo med zaposlenimi čim manj druženja in bo med njimi ves čas zagotovljena zadostna medosebna razdalja. Spodbujajo naj k umivanju in razkuževanju rok, sestanke pa naj organizirajo na prostem ali na daljavo, je v luči preprečevanja širjenja novega koronavirusa pozvala Urška Blaznik z NIJZ.(več)

15. september 2020

 • Unovčenih za 96 milijonov evrov turističnih bonov
  Do nedelje do 16. ure je bilo delno ali v celoti unovčenih 704.635 turističnih bonov. Skupna koriščena vrednost je znašala 96,02 milijona evrov, kažejo sveži podatki Finančne uprave RS (Furs). Podrobnejših statističnih podatkov, denimo o unovčevanju bonov po občinah, pa na Fursu trenutno še nimajo na voljo, so pojasnili za STA.(več)

 • IP RS in Akos različno o pristojnostih glede obveščanja s sms-sporočili
  Informacijski pooblaščenec in Akos sta prejela več vprašanj glede sms-sporočil z vabilom o prenosu aplikacije #OstaniZdrav, pod katere je podpisan NIJZ. Medtem ko pri informacijskem pooblaščencu pojasnjujejo, da področje ureja zakon o elektronskih komunikacijah, na Akosu ocenjujejo, da ne gre za neposredno trženje, ki ga ureja omenjeni zakon.(več)

 • Koronavirus utegne povečati izpad pobranega DDV v članicah EU
  Države EU so leta 2018 zaradi neučinkovitosti pri pobiranju DDV izgubile 140 milijard evrov prihodkov. Razlika med pričakovanimi prihodki od DDV in dejansko pobranim zneskom oz. t. i. vrzel pri pobiranju DDV je bila nekaj nižja kot prejšnja leta, vendar pa bi se utegnila letos zaradi koronavirusa spet povečati, ocenjujejo v Bruslju.(več)

14. september 2020

 • Vse odslej odrejene karantene trajajo le še 10 dni
  Vse od nedelje naprej izdane odrejene karantene bodo trajale 10 in ne več 14 dni. To velja tako za tiste karantenske odločbe, izdane potnikom na meji ob prihodu iz držav na rdečem seznamu, kot tudi za karantene, ki so bile posameznikom odrejene zaradi visoko rizičnega stika. Vse pred tem izdane karantenske odločbe pa še vedno trajajo 14 dni.(več)

 • NSi za podaljšanje veljavnosti turističnih bonov
  V NSi so pripravili nekaj zakonskih iniciativ, ki jih nameravajo jeseni predlagati koaliciji, med drugim znižanje davčne obremenitve in uveljavitev razvojne kapice. Prav tako bodo dali pobudo, da se podaljša rok za unovčenje turističnih bonov, je napovedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.(več)

 • ZN z resolucijo o skupnem odgovoru na pandemijo covid-19
  Generalna skupščina ZN je v petek sprejela nezavezujočo resolucijo o skupnem in usklajenem globalnem odgovoru v boju proti pandemiji covida-19, ki med drugim vodilno vlogo v tem boju priznava Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). Proti široko podprti resoluciji so glasovale samo ZDA in Izrael.(več)

11. september 2020

 • Delodajalci lahko oddajo prve zahtevke za subvencijo skrajšanega delovnika
  Delodajalci, ki jim je bila s sklepom priznana pravica do subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa in so z zavodom za zaposlovanje že podpisali pogodbo o dodelitvi subvencije, lahko od danes oddajo prve zahtevke za izplačilo subvencije, in sicer za junij in julij. Zahtevke lahko predložijo na zavodovem portalu za delodajalce.(več)

 • ECB brez sprememb monetarne politike
  Svet ECB na včerajšnji seji ni spreminjal denarne politike. Obrestne mere tako ostajajo rekordno nizko, obseg izrednega programa nakupov vrednostnih papirjev ob pandemiji pa je še naprej predviden pri 1350 milijardah evrov. Po besedah predsednice ECB Christine Lagarde banka "pozorno spremlja" krepitev vrednosti evra.(več)

10. september 2020

 • Sodba: Pomanjkljivo obrazložena karantenska odločba ne more učinkovati
  Upravno sodišče je v upravnem sporu odločilo, da morajo biti pri izdaji odločb o karanteni odločilna dejstva navedena že v predlogu za izdajo odločbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Pomanjkljivo obrazložena karantenska odločba tako ne more učinkovati, so poudarili.(več)

9. september 2020

 • Omejitev nakupovanja za starejše je bila diskriminatorna
  Spomladanski ukrep rezervacije časa za nakupovanje izključno za ranljive skupine, tudi starejše, je bil ustrezen in sorazmeren ukrep, ne pa tudi vladni odlok, ki je starejšim prepovedoval vstop v trgovine po 10. uri, je ugotovil zagovornik načela enakosti. Ta določba je bila po njegovi oceni diskriminatorna, obvezno izkazovanje starosti s predložitvijo osebne izkaznice pa lahko predstavlja nadlegovanje. Pred ponovno uvedbo tovrstnega ukrepa in povečanjem nestrpnosti do starejših svarijo v združenju Srebrna nit.(več)

 • V tokratni tranši za čakanje na delo slabih 10 milijonov evrov
  Zavod RS za zaposlovanje bo danes izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač za čakanje na delo, in sicer v višini 9,9 milijona evrov. S tem bo skupen znesek izplačil za ta ukrep dosegel 278,7 milijona evrov. Izplačana bodo povračila za marec, april, maj, junij in julij. Prva povračila z naslova skrajšanega delovnika so prestavljena na oktober.(več)

8. september 2020

 • Informacijski pooblaščenec v postopek zaradi širjenja policijskih pooblastil
  Informacijski pooblaščenec je na policiji uvedel inšpekcijski postopek nad "nejasnim širjenjem policijskih pooblastil", povezanim z izvajanjem protikoronskih ukrepov, poroča časnik Dnevnik. Pod drobnogled so vzeli tako postopke na meji za lastnike nepremičnin in plovil na Hrvaškem kot tudi druge nove naloge policistov.(več)

 • Aplikacija za spremljanje odrejenih karanten v vzgoji in izobraževanju
  Drugi teden šolskega leta se je začel z več skupinami in razredi v karantenah. Seznam se spreminja skoraj vsakodnevno, na ministrstvu za izobraževanje napovedujejo, da bodo zbirne podatke za tekoči teden začeli objavljati ob petkih, vzpostavljajo tudi aplikacijo za vnos podatkov. Pričakuje se tudi bolj jasna pravila, kdaj je treba otroke testirati.(več)

 • SBC z naborom predlogov za ukrepe v boju s posledicami epidemije
  Upravni odbor Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) je pripravil nabor predlogov za boj s posledicami epidemije covida-19, ki bi podjetjem iz najbolj prizadetih panog omogočili preživetje, ostalim pa ustvarjanje novih in kakovostnih delovnih mest. Predloge, tudi zamrznitev zvišanja minimalne plače s 1. januarjem, so že posredovali odločevalcem.(več)

7. september 2020

 • Komu vse pripada nadomestilo plače zaradi karantene?
  Ob začetku novega šolskega leta in koncu poletnih dopustov se pojavlja več vprašanj o nadomestilu plače v primeru karantene za delavce ali njihove otroke. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo nekaj odgovorov, kjer med drugim pojasnjujejo, da staršem otrok v karanteni pripada nadomestilo dela plače. V okviru instituta višje sile takemu delavcu pripada polovično nadomestilo, ki pa ne sme znašati manj kot 70 odstotkov minimalne plače.(več)

 • Epidemija še poslabšala položaj prekarnih delavcev
  Slovenija že vrsto let beleži porast prekarnih oblik dela. Delavci v atipičnih oblikah dela praviloma nimajo bolniške, dopusta, regresa, malice in prevoza, epidemija covida-19 pa je njihov položaj še poslabšala. Nevladne organizacije, ki že leta pozivajo k sistemskim ukrepom, so pesimistične, ministrstvo za delo pa aktivnosti napoveduje za jesen.(več)

 • Bruselj predlaga, kako se izogniti "kalejdoskopu" koronskih omejitev potovanj
  Evropska komisija je v petek predlagala, kako naj se članice EU izognejo "kalejdoskopu" ukrepov za omejitev potovanj zaradi covida-19, ki povzročajo kaos in nezadovoljstvo med ljudmi. Med drugim članice poziva, naj vsak četrtek obvestijo o morebitnih novih omejevalnih ukrepih, ki naj jih nato uvajajo ob ponedeljkih.(več)

4. september 2020

 • Od danes globe za nenošenje mask v zaprtih javnih prostorih
  Zaradi slabšanja epidemiološke slike je vlada z odlokom začasno določila obvezno uporabo zaščitne maske v zaprtih javnih prostorih ter obvezno razkuževanje rok. Od danes naprej bodo spoštovanje odloka na terenu preverjali tudi inšpektorji, ki lahko izrečejo globo za neupoštevanje.(več)

3. september 2020

 • Predlog sistemske ureditve nadomestil za karanteno brez podpore odbora DZ
  Predlog Levice, da bi nadomestila plače zaradi karantene uredili v zakonu o delovnih razmerjih, na matičnem odboru DZ ni dobil zadostne podpore. Medtem ko so predlagatelji poudarjali pomen sistemske ureditve, da bi se izognili luknji po izteku protikoronske zakonodaje, so nasprotniki predloga prepričani, da to ni potrebno.(več)

2. september 2020

 • Aplikacija #OstaniZdrav na voljo uporabnikom operacijskega sistema iOS
  Testiranje mobilne aplikacije #OstaniZdrav za operacijski sistema iOS je zaključeno, aplikacija pa je že na voljo v spletni trgovini App Store, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi s koronavirusom si je po navedbah ministra Boštjana Koritnika do zdaj naložilo 50.000 uporabnikov sistema android.(več)

 • Bruselj s pismom Budimpešti zaradi diskriminacijskih ukrepov na meji
  Evropska komisija je včeraj napovedala pismo madžarski vladi zaradi diskriminacijskih omejevalnih ukrepov, s katerimi želi Budimpešta preprečiti širjenje okužb z novim koronavirusom. Glavni pomislek Bruslja se nanaša na diskriminacijo na podlagi državljanstva, saj Madžarska dopušča izjemo za Poljake, Slovake in Čehe. Slovencem je tako vstop dovoljen le izjemoma.(več)

1. september 2020

 • Skoraj petina rebalansa za spopadanje z epidemijo
  Predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna, ki ga je vlada sprejela v nedeljo, prinaša za tri milijarde evrov večjo porabo od načrtovane, od tega se največ dodatnih sredstev namenja finančnemu ministrstvu. Stroški zaradi covida-19 predstavljajo skoraj 19 odstotkov vseh izdatkov, v opoziciji pa so kljub temu kritični. Prihodki ministrstva za zdravje se bodo denimo povečali za dobrih 140 milijonov, medtem ko je minister za zdravje Tomaž Gantar nedavno pozval k zagotovitvi vsaj 222,6 milijona evrov.(več)

 • Banka Slovenije: Padec BDP pričakovano visok
  Padec gospodarske aktivnosti je bil v drugem četrtletju, v času največjega širjenja virusa in posledično najobsežnejših preventivnih ukrepov za zajezitev pandemije, po pričakovanjih visok. Prvi podatki za tretje četrtletje pa so vzpodbudni in nakazujejo hiter odboj gospodarske rasti v nadaljevanju leta, je sporočila Banka Slovenije.(več)

 • Fiskalni svet: Brez ukrepov bi bila gospodarska aktivnost manjša še za 1,5 odstotka
  Skupna dosedanja vrednost vseh vladnih protikoronskih ukrepov z neposrednim javnofinančnim učinkom je okoli 1,5 milijarde evrov, kar je skoraj pol manj od ocen vlade ob njihovem sprejemanju, so ocenili v fiskalnem svetu. Brez ukrepov bi bila gospodarska aktivnost po njihovih izračunih letos še za približno 1,5 odstotka manjša.(več)

 • Za zdaj porabljen manj kot odstotek jamstvene sheme
  Od dveh milijard evrov, kolikor je država v okviru protikoronskih ukrepov ponudila jamstev za posojila, ki jih bodo podjetja vzela za oživitev proizvodnje po epidemiji covida-19, je doslej porabljen manj kot odstotek. Vsota glavnic sklenjenih posojil z jamstvom države je nekaj manj kot 17 milijonov evrov, so sporočili iz SID banke.(več)

 • Delodajalci lahko oddajajo nove vloge za čakanje na delo
  Potem ko je vlada v četrtek s sklepom podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo do konca septembra, lahko delodajalci od petka že oddajajo vloge na Zavodu RS za zaposlovanje.(več)

31. avgust 2020

 • Po prihodu iz Srbije karantena ni več obvezna
  Srbija od nedelje ni več na rdečem seznamu držav, za katere je ob prihodu v Slovenijo obvezna 14-dnevna karantena, je v soboto na dopisni seji odločila vlada. Hrvaška ostaja na rdečem seznamu, na zelenem seznamu pa ni sprememb.(več)

 • Levica z novimi predlogi za primerno nadomestilo zaposlenim v karanteni
  Levica je dopolnila predlog sprememb zakona o delovnih razmerjih, v skladu s katerimi bi delavcu pripadlo 100-odstotno nadomestilo, če mu je odrejena karantena zaradi stika z okuženim na delovnem mestu. Prav tako bi 100-odstotno nadomestilo pripadalo javnim uslužbencev v primeru preventivne izolacije in staršem, ko je karantena odrejena otroku.(več)

28. avgust 2020

 • Ukrep čakanja na delo podaljšan do konca septembra
  Vlada je včeraj s sklepom zopet podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo doma do konca septembra. Kot je dejal minister za delo Janez Cigler Kralj, stanje na trgu dela kaže, da delodajalci in delavci ta ukrep še vedno potrebujejo. Ravno danes bo ZRSZ izplačal novo tranšo povračil v višini 10,3 milijona evrov, v septembru pa naj bi bilo za ta ukrep potrebnih 16,5 milijona evrov. Minister se je sicer še v začetku tedna nagibal k preusmeritvi gospodarstva na ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.(več)

 • Vlada podaljšala prepoved zbiranja in določila nove izjeme glede karantene
  Vlada se je seznanila s strokovno oceno svetovalne skupine za covid-19, na podlagi katere je podaljšala splošno prepoved zbiranja več kot deset ljudi oz. do 50 ljudi v primerih, ko organizator vodi seznam prisotnih. Določila je tudi nove izjeme, za katere ob prihodu iz tujine ne bo veljala obveznost karantene, so sporočili po seji vlade.(več)

27. avgust 2020

 • Ustavno sodišče danes znova o prepovedi gibanja
  Ustavno sodišče bo danes znova obravnavalo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti odloka o začasni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja zunaj občin, ki ga je vlada 29. marca sprejela kot enega od ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, vmes pa je že prenehal veljati. Sredi aprila je sicer sodišče že zadržalo izvajanje dela odloka, ki je določal čas trajanja omejitev, in vladi naložilo preverjanje upravičenosti ukrepov vsaj vsakih sedem dni, kar je slednja upoštevala tudi pri nadaljnjih odlokih.(več)

 • Slovencem v karanteni, ki so na Hrvaško odšli pred petkom, 80 odstotkov plače
  Slovenci, ki so odšli na Hrvaško, ko je bila ta še na rumenem seznamu, in se v ponedeljek niso vrnili domov, so upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače zaradi karantene, so potrdili na ministrstvu za delo. Resorni minister Janez Cigler Kralj sicer verjame, da so številni državljani ravnali odgovorno in se pravočasno vrnili v Slovenijo.(več)

 • Dijaki prvih letnikov tudi v primeru modela C prvih 14 dni v šolah
  Tudi če bo s 1. septembrom zaradi slabše epidemiološke slike vpeljano šolanje po modelu C, ki predvideva kombinacijo pouka v razredu in na daljavo, se dijaki 1. letnikov prvih 14 dni ne bodo šolali na daljavo, dijaki v programih nižjega poklicnega izobraževanja pa bodo ves čas v šoli, je v pogovoru za Večer pojasnila ministrica Simona Kustec.(več)

 • Vlada pripravlja scenarije za hladnejše mesece
  Jesen bo drugačna od poletja, vlada pričakuje, da bo med obolelimi za covidom-19 več starejših, je ob robu posveta na Brdu pri Kranju povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Kot je zagotovil, so zdaj postopki, po katerih se bodo polnile bolnišnice, in ravnanje v primeru okužbe v domovih za starejši usklajeni veliko bolje kot doslej.(več)

 • Evroposlanci z vprašanjema glede diskriminacije pri omejevanju potovanj po EU
  Evropski poslanci iz Slovenije Tanja Fajon, Milan Brglez (oba S&D/SD), Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ) so na Evropsko komisijo in Evropski svet naslovili vprašanji glede diskriminacije pri omejevanju potovanj evropskih državljanov znotraj EU z namenom zajezitve novega koronavirusa.(več)

26. avgust 2020

 • Vlada v proračunu prerazporedila nekaj več kot 60 milijonov evrov
  Vlada je včeraj sprejela sklep o prerazporeditvi pravic porabe v letošnjem proračunu v višini nekaj manj kot 60,2 milijona evrov. V skladu z interventnimi ukrepi za zajezitev epidemije bo šlo 30,4 milijona evrov splošne proračunske rezervacije na finančnem ministrstvu zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje iz naslova prispevkov.(več)

 • V dveh mesecih unovčena četrtina turističnih bonov
  V nedeljo je bil dosežen mejnik, saj je bilo pri turističnih ponudnikih unovčenih več kot 500.000 turističnih bonov, je v izjavi za medije včeraj poudaril gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "V dobrih dveh mesecih od uvedbe ukrepa je bila unovčena že četrtina vseh bonov, rezerviranih pa jih je še dodatnih 30.000," je dejal.(več)

 • OZS pozvala k podaljšanju subvencioniranja čakanja na delo
  Upravni odbor OZS je ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja pozval k podaljšanju ukrepa čakanja na delo, podpori pri ureditvi dvojnega statusa upokojencev in iskanju virov za financiranje dolgotrajne oskrbe tudi prek intenzivnejšega spopada s sivo ekonomijo. Minister je pozive vzel na znanje in napovedal, da jih bo prenesel naprej.(več)

 • EU krepi preferencialno trgovino s panevro-mediteranskimi državami
  Evropska komisija je sprejela sveženj predlogov, katerega cilj je povečati trgovino med EU in sosednjimi državami v panevro-mediteranski regiji, s čimer bo prispevala h gospodarskemu okrevanju po izbruhu koronavirusa. Z včeraj sprejetimi predlogi se bodo posodobili preferencialni trgovinski sporazumi EU z 20 trgovinskimi partnerji iz te regije.(več)

25. avgust 2020

 • Prvega septembra vsi v šolo po modelu B
  Zaenkrat velja, da se 1. septembra v šolske klopi vračajo vsi učenci in dijaki ob doslednem upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim kronavirusom. Ravnatelji so zadovoljni in se pripravljajo na izvedbo pouka po t. i. modelu B. Če se bo epidemiološka slika bistveno poslabšala, sledi drugačna ocena in z njo začetek po drugih scenarijih. Novost v letošnjem šolskem letu so pa tudi brezplačna učna gradiva za tretješolce. Lani so namreč brezplačne učbenike in delovne zvezke dobili le učenci prvih in drugih razredov.(več)

 • Cigler Kralj: Nagibam se k umiku čakanja na delo, a ne za vsako ceno
  Vlada intenzivno preučuje, ali podaljšati ukrep subvencioniranja čakanja na delo na september ali ne, končna odločitev pa bo padla v četrtek, je v intervjuju za STA dejal minister za delo Janez Cigler Kralj. Sam se nagiba k temu, da bi čim večji del gospodarstva usmerili na ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnika, a ne želi prehitevati.(več)

 • Zaposleni v karanteni zaradi obiska Hrvaške brez pravice do nadomestila
  Potem ko je Slovenija Hrvaško umestila na rdeč seznam, kar pomeni, da prehajanje južne meje odslej brez karantene ne bo več mogoče, ni odveč opozorilo, da delavec v tem primeru praviloma ne bo upravičen do nadomestila plače. Zavod RS za zaposlovanje je sicer doslej skupaj prejel 1780 vlog za povračila nadomestil plače zaradi karantene za 3209 oseb.(več)

 • Zaradi covida-19 znaten upad tujih sezonskih delavcev v kmetijstvu
  Slovenija ima v sezoni v kmetijstvu že vrsto let težave z delovno silo. V preteklosti so kmetje pomanjkanje reševali s tujimi delavci, letos pa se pri tem zapleta zaradi covida-19. Spomladi so bile meje zaprte, zdaj pa so mnoge države na rdečem seznamu, tako da morajo delavci iz njih v Sloveniji najprej v karanteno. Upad tujcev je zato znaten.(več)

21. avgust 2020

 • Hrvaška na rdečem seznamu, kmalu tudi Grčija?
  Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu držav z več kot 40 okuženimi z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kar pomeni karanteno po vstopu v Slovenijo. Slovenci, ki so še na Hrvaškem, se lahko brez karantene vrnejo do ponedeljka do polnoči. Minister Aleš Hojs večjo pozornosti svetuje tudi tistim, ki načrtujejo dopust v Grčiji, ki ni več na zelenem seznamu. Tudi ta država bi se namreč lahko kmalu znašla v rdečem. Novi odlok o prehajanju meje sicer predvideva več izjem glede obveznosti karantene.(več)

 • Rok za vloge o upravičeni višini pomoči zaradi covida-19 konec avgusta
  Podjetja, ki so bila na podlagi protikoronske zakonodaje upravičena do javnih sredstev, ki presegajo maksimalno vrednost, morajo do 31. avgusta vložiti vlogo za ugotavljanje upravičene višine državne pomoči, opozarjajo na ministrstvu za delo. Če vloge z dokazili za nastalo škodo zaradi covida-19 ne bodo oddala, bodo morala presežno pomoč vrniti.(več)

19. avgust 2020

 • Kustec: Vse kaže, da se bodo lahko v šolo vrnili vsi učenci in dijaki
  Trenutno kaže, da se bodo lahko 1. septembra v šole vrnili vsi dijaki in učenci, a ob upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim koronavirusom, je včeraj povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. "Če pa se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala, bomo morali to spoštovati," je dejala. Predstavniki staršev so z napovedjo zadovoljni, nekaj skepse je med ravnatelji, ki dvomijo, da bo mogoče upoštevati vse ukrepe. Več bo sicer jasnega po jutrišnji seji vlade.(več)

 • Kacin: Uvedba karantene za vrnitev iz Hrvaške ta konec tedna
  Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je napovedal, da bo vlada odločitev o uvedbi karantene za osebe, ki bodo v Slovenijo vstopale iz Hrvaške, sprejela v četrtek zvečer. Vlada želi dati ljudem čas, da se pravočasno vrnejo domov, a je realno pričakovati, da se bo ta čas iztekel pred začetkom prihodnjega tedna, je povedal na novinarski konferenci.(več)

 • Koritnik: Možna tudi uvedba obvezne aplikacije
  Aplikacijo #OstaniZdrav, ki je uporabnikom naprav s sistemom android na voljo od ponedeljka, si je že naložilo okoli 5000 prebivalcev, je včeraj navedel minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Znova je poudaril, da aplikacija ne uporablja lokacijske informacije, se pa boji, da bomo potrebovali tudi aplikacijo, ki bo obvezna in na kateri že delajo.(več)

18. avgust 2020

 • Anketa o položaju stanovalcev domov za starejše podaljšana do konca meseca
  Zagovornik načela enakosti podaljšuje možnost za sodelovanje v anketi o položaju stanovalcev domov za starejše med epidemijo covida-19, ko so bili v domovih uvedeni strogi zaščitni ukrepi. Kot so zapisali pri zagovorniku, možnost za izpolnitev ankete zaradi velikega zanimanja podaljšujejo do konca avgusta.(več)

 • Epidemija okrepila priljubljenost brezstičnega plačevanja in spletnih nakupov
  Med epidemijo covida-19 so potrošniki spremenili svoje nakupovalne navade in pričakovanja do ponudnikov, kaže raziskava družbe Mastercard. Plačilne kartice vedno bolj prednjačijo pred gotovino, vse bolj zaželeno pa je tudi brezstično plačevanje, ki se ga vsaj enkrat tedensko poslužuje 78 odstotkov vprašanih. Opazen je tudi porast spletne trgovine.(več)

 • Priprava načrta za okrevanje po koronski krizi poteka intenzivno
  Priprava načrta, ki bo podlaga za koriščenje sredstev iz evropskega svežnja za okrevanje po koronski krizi, poteka intenzivno, zagotavlja pristojni minister Zvonko Černač. Za načrt naj bi bilo rezerviranih 10 milijard evrov, prihodnji teden pa bo o tem potekal tudi posvet z občinami in razvojnimi agencijami.(več)

17. avgust 2020

 • Kacin: Vlada bo ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti
  Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v petek na Twitterju napovedal, da bo vlada ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti. "Nihče, ne otroci, dijaki, ne starši in učitelji ne bodo talci neodgovornih (nočnih) zabav," je zapisal na podatke o številu primerov novega koronavirusa na Hrvaškem in vnosa okužb s Hrvaške v Slovenijo. V strokovni skupini trenutno poteka intenzivna razprava o tem, kako ukrepati in preprečiti vnose okužb s Hrvaške, je za STA dejal direktor NIJZ Milan Krek.(več)

 • Evropska komisija odobrila 100-milijonsko slovensko shemo podpor
  Evropska komisija je v petek odobrila 100 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, ter za raziskave, razvoj in proizvodnjo izdelkov v povezavi s koronavirusom, so sporočili iz Bruslja. (več)

 • Bruselj s prvo tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19
  Evropska komisija je s farmacevtsko družbo AstraZeneca sklenila prvo vnaprejšnjo tržno zavezo za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19, ko se bo cepivo izkazalo za varno in učinkovito. V četrtek je komisija sklenila tudi pripravljalne pogovore s podjetjem Johnson & Johnson za nakup potencialnega cepiva proti covidu-19.(več)

14. avgust 2020

 • Vlada podaljšala protikoronski ukrep zaprtja diskotek in prepovedi zbiranja
  Vlada je podaljšala nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Na podlagi mnenja strokovne skupine za covid-19 tako ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke, v veljavi ostaja tudi prepoved zbiranja več kot deset ljudi oz. do 50 ljudi v primerih, ko organizator vodi seznam prisotnih, so sporočili iz Ukoma.(več)

 • Furs je turističnim ponudnikom nakazal 19,5 milijona evrov
  Finančna uprava RS (Furs) je včeraj ponudnikom turističnih bonov v tretji tranši nakazala skupno 19,5 milijona evrov. Za toliko je bilo namreč unovčenih bonov od 16. do 31. julija letos. Furs je včeraj objavil tudi nekaj več podatkov o unovčenih bonih - največ, za 6,2 milijona evrov, so jih doslej unovčili prebivalci ljubljanske mestne občine.(več)

 • Vlada za več epidemiologov napoveduje povečanje razpisanih specializacij
  Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović ter epidemiologinja Marta Grgič Vitek sta ob izjavah glede povečevanja števila novih okužb z novim koronavirusom opozorili tudi na obremenjenost epidemiološke službe. Vlada v odgovoru na poslansko vprašanje napoveduje povečanje števila razpisanih specializacij za področje javnega zdravja.(več)

13. avgust 2020

 • Mladi v času epidemije najbolj pogrešali socialne stike
  Večina mladih šolanje od doma med epidemijo covida-19 ocenjuje kot manj učinkovito kot običajno, med drugim kažejo rezultati ankete, ki so jo opravili v Mladinskem svetu Slovenije. Največjo težavo pa jim je predstavljala odsotnost stikov z ljudmi. Je pa velika večina zaznala tudi nekatere pozitivne spremembe.(več)

 • WHO svari pred širjenjem koronavirusa v uničenem Bejrutu
  Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je posvarila pred širjenjem novega koronavirusa v Libanonu, saj je bila polovica zdravstvenih ustanov v Bejrutu poškodovanih v nedavni eksploziji. Po najnovejših ocenah je eksplozija v prestolnici povzročila za 15 milijard dolarjev škode.(več)

12. avgust 2020

 • Kacin: Koronska mobilna aplikacija predvidoma dostopna z 19. avgustom
  Mobilna aplikacija za opozarjanje na stike z okuženimi z novim koronavirusom bo dostopna še ta mesec - različica za androidne naprave bo predvidoma na voljo z 19. avgustom, za naprave z Ios operacijskim sistemom pa do konca avgusta, je na včerajšnji novinarski konferenci potrdil vladni govorec Jelko Kacin.(več)

 • Unovčenih za skoraj 50 milijonov evrov turističnih bonov
  Do 9. avgusta so upravičenci deloma ali v celoti unovčili 361.232 turističnih bonov v vrednosti 49,7 milijona evrov, je sporočila finančna uprava. Daleč največ bonov je bilo izkoriščenih v Občini Piran, sledita Kranjska Gora in Bohinj.(več)

11. avgust 2020

 • V tokratni tranši za čakanje na delo 15,5 milijona evrov
  Zavod RS za zaposlovanje je včeraj izplačal novo tranšo povračil nadomestil plač z naslova čakanja na delo, in sicer v višini 15,5 milijona evrov evrov. Tokrat bodo izplačana povračila za mesece marec, april, maj in junij, torej prvič tudi po tretjem protikoronskem zakonu. Prva povračila z naslova skrajšanega delovnika so predvidena 10. septembra.(več)

 • Eurofound: Protikoronski ukrepi na škodo žensk
  Ukrepi, ki so jih države sprejele za nadzor nad širjenjem okužb z novim koronavirusom, na škodo žensk poglabljajo razlike med spoloma z vidika brezposelnosti, gospodinjskih opravil in finančne varnosti. Na to opozarja fundacija Eurofound, po katere mnenju mora biti ekonomska in socialna vključenost žensk v središču ukrepov za gospodarsko okrevanje.(več)

10. avgust 2020

 • OZS predlaga znižanje DDV
  Ukrep znižanja davka na dodano vrednost (DDV) po vzoru sosednjih držav bi pomagal k oživitvi delovanja obrtnikov in podjetnikov, ki se soočajo z negativnimi posledicami epidemije covida-19, menijo v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Predlagajo znižanje splošne stopnje z 22 na 20 odstotkov in znižanje stopnje z 9,5 na 8,5 odstotka.(več)

 • Od julija izdanih 14.800 karantenskih odločb, v karanteni 7080 oseb
  Od začetka julija je bilo v Sloveniji izdanih približno 14.800 karantenskih odločb, od tega okoli 13.600 ob prestopu državne meje, trenutno pa karanteno prestaja približno 7080 oseb, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Čeprav se večina oseb karantene drži, je zdravstveni inšpektorat v zadnjem mesecu izdal 31 prekrškovnih sankcij.(več)

 • Razprava o zakonski poenostavitvi dela na domu še letos
  Epidemija
  covida-19 je tudi v Sloveniji povzročila razmah dela na domu, ministrstvo za delo pa še v letošnjem letu napoveduje razpravo o posodobitvi pravne podlage za tovrstno delo. Delodajalci si sprememb zelo želijo, v sindikatih pa so bolj previdni, pri čemer se bojijo predvsem časovnih obremenitev zaposlenih. Pravega nadzora sicer trenutno ni.(več)

 • Za krizna nadomestila za brezposelnost manj kot četrtina predvidenih sredstev
  Vlada je v protikoronski zakonodaji predvidela tudi zaščito oseb, ki so brez dela ostale zaradi epidemije covida-19, pa na podlagi obstoječe pravne podlage ne bi bile upravičene do nadomestila za brezposelnost. Zavod RS za zaposlovanje je tem brezposelnim izplačal le nekaj več kot 907.000 evrov, torej manj kot četrtino predvidenih sredstev.(več)

7. avgust 2020

 • Konec začasnih ukrepov glede zdravstvenega zavarovanja
  Vlada je sprejela odlok o prenehanju veljavnosti začasnih ukrepov pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja, uveljavljenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Odločanje v zvezi z bolniško odsotnostjo, zadržanostjo od dela, medicinskimi pripomočki, sanitetnimi prevozi in zdraviliškim zdravljenjem bo takšno kot pred epidemijo. Vlada je na seji tudi zaključila projekt za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti javnih zdravstvenih zavodov z ugotovitvijo, da je bila sanacija neuspešna pri 13 od 15 bolnišnic.(več)

 • Vlada o gospodarskih temah
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila uredbo o izvajanju ukrepa sodelovanje iz Programa razvoja podeželja za obdobje 2014-2020, ki prinaša poenostavitve pri vlaganju zahtevkov za izplačilo sredstev, še posebej pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19. Spremenila je tudi uredbo o odpadni električni in elektronski opremi.(več)

 • Belgija na rdečem seznamu, Češka, Malta, Švica in deli Španije črtani z zelenega
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji na podlagi strokovne ocene na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo zaradi covida-19 uvrstila Belgijo in še štiri bolj oddaljene države. Z zelenega seznama je medtem črtala Češko, Malto, Švico in administrativne enote Španije: Balearske otoke, Kantabrijo ter Kastiljo in Leon.(več)

 • Ministrstvi z vodstvi zavodov o organizaciji dela domov za starejše
  Predstavniki ministrstev za delo in zdravje so na neformalnem srečanju z vodstvi domov za starejše razpravljali o organizaciji dela v primeru vnosa virusa. Ministrstvi sestanek ocenjujeta kot konstruktiven, medtem pa so v skupnosti socialnih zavodov, ki je izstopila iz delovne skupine za covid-19, a se je sestanka udeležila, nekoliko bolj zadržani.(več)

6. avgust 2020

 • ZPS opozarja na velik cenovni razpon razkužil
  V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so preizkusili 15 razkužil, dostopnih v slovenski maloprodaji. Vsa razen enega so vsebovala najmanj 60 odstotkov alkohola, kar je pogoj za uničenje novega koronavirusa. Zelo velik pa je bil cenovni razpon izbranih razkužil, saj je liter stal med 9,80 in 62,50 evra. Potrošnikom zato svetujejo, naj primerjajo cene.(več)

 • Delovna skupina za covid-19 delo nadaljuje brez predstavnikov skupnosti socialnih zavodov
  Delovna skupina za covid-19 pri ministrstvu za delo bo danes nadaljevala oblikovanje protokola za morebitni naslednji val covida-19 v socialnovarstvenih zavodih. Delovnega sestanka pa se po ponedeljkovem izstopu ne bodo udeležili predstavniki skupnosti socialnih zavodov, ki so sicer pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.(več)

 • Za zdravljenje novega koronavirusa za zdaj v EU potrjeno eno zdravilo
  Zdravniki in znanstveniki poleg razvijanja cepiva proti novemu koronavirusu iščejo tudi učinkovita zdravila in metode zdravljenja bolezni covid-19. Pristojne institucije so za zdaj potrdile eno zdravilo za zdravljenje covida-19, to je remdesivir. Poleg tega Evropska agencija za zdravila ocenjuje klinično študijo še za eno zdravilo.(več)

5. avgust 2020

 • Guterres posvaril pred posledicami zaprtja šol zaradi covida-19
  Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je posvaril pred dolgoročnimi posledicami zaprtja šol v času pandemije covida-19. Med drugim je pozval k ponovnemu odprtju šol, ko so razmere glede koronavirusa pod nadzorom, in obsežnejšemu financiranju izobraževanja.(več)

 • Interpol opozarja na alarmanten porast kibernetskega kriminala
  Interpol je opozoril na "alarmanten" porast kibernetskega kriminala v času pandemije covida-19. Napadalci to, da ljudje delajo od doma, izkoriščajo za napade na večje institucije. Okrepilo se je tudi število napadov na zdravstvene ustanove.(več)

4. avgust 2020

 • V protikoronske ukrepe zajetih že skoraj 410.000 zaposlenih
  Zavod RS za zaposlovanje je do četrtka za državne subvencije po protikoronski zakonodaji skupaj prejel 73.409 vlog za 408.210 oseb. 6790 vlog za 36.128 zaposlenih se nanaša na skrajšan delovnik, 66.223 vlog za 369.454 oseb pa na čakanje na delo, od tega 8264 vlog za 29.470 oseb za čakanje po zadnjem zakonu, so pojasnili na zavodu. Za karantene je bilo medtem skupaj do četrtka oddanih 1416 vlog za 2628 zaposlenih, od tega 396 vlog za 640 zaposlenih po četrtem protikoronskem zakonu.(več)

 • Doslej unovčenih za 40,2 milijona evrov turističnih bonov
  Turistične bone je do ponedeljka deloma ali v celoti koristilo 292.561 upravičencev, s tem pa se je v turistični sektor steklo 40,2 milijona evrov, so pojasnili na Finančni upravi RS (Furs). Skupaj je država sicer razdelila za 345 milijonov evrov turističnih bonov, ki jih je mogoče koristiti od 19. junija do najpozneje 31. decembra.(več)

 • Skupnost socialnih zavodov izstopila iz delovne skupine za covid-19
  Skupnost socialnih zavodov Slovenije je včeraj vendarle izstopila iz delovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za delo, saj niso ugodili njihovi ključni zahtevi po umiku okuženih oskrbovancev socialnovarstvenih zavodov v ustrezne kapacitete, so sporočili za STA. Ob tem poudarjajo, da so pripravljeni sodelovati na neformalnih srečanjih.(več)

 • Program razvoja podeželja spremenjen za podporo proizvodnje hrane
  Evropska komisija je potrdila najnovejšo spremembo programa razvoja podeželja 2014-2020, ki prinaša odziv na koronsko krizo. Ta omogoča zagon močnega investicijskega cikla, katerega ključni namen je podpreti pridelavo hrane in krepiti odpornost prehranskega sistema v Sloveniji, so izpostavili na kmetijskem ministrstvu.(več)

3. avgust 2020

 • Podjetniški sklad s krediti od 5000 do 50.000 evrov na podjetje
  Slovenski podjetniški sklad je v petkovem uradnem listu objavil javni razpis za novo linijo neposrednih kreditov od 5000 do 50.000 evrov na podjetje. Ti so namenjeni zagotavljanju ugodnih likvidnostnih virov financiranja mikro, malim in srednje velikim podjetjem, ki so utrpela gospodarsko škodo zaradi covida-19.(več)

31. julij 2020

 • Vlada na dopisni seji o gospodarskih temah
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe posameznih rokov iz uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije. Podaljšala je veljavnost odloka o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije, sprejela pa tudi en sklep s področja kmetijstva.(več)

 • Na rdečem seznamu od danes med drugim Bolgarija in Romunija
  Z današnjim dnem je vlada z zelenega seznama epidemiološko varnih držav črtala Španijo, Belgijo, Avstralijo, Maroko, Andoro in Kanado ter jih uvrstila na rumeni seznam. Na rdeči seznam držav s poslabšano epidemiološko situacijo je uvrstila Bolgarijo, Romunijo, Bahame, Indijo in pet španskih administrativnih enot.(več)

 • Aplikacija #OstaniZdrav že delujoča in v testiranju na MJU in NIJZ
  Aplikacija #OstaniZdrav, namenjena obveščanju o stikih z okuženimi z novim koronavirusom, bo do roka, ki se izteče v soboto, oddana v mobilni trgovini GooglePlay in AppStore, zagotavlja državni sekretar na ministrstvu za javno upravo (MJU) Peter Geršak. Aplikacija že deluje, prilagojena je slovenskim uporabnikom in je v testiranju na MJU in NIJZ.(več)

 • Informacijska pooblaščenka opozarja na neustrezne pravne podlage za aplikacijo
  Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je medtem včeraj ponovno opozorila na neustrezne pravne podlage za delovanje aplikacije covid-19. Ocena učinkov ne more sanirati pomanjkljivosti veljavnega zakona, je navedla in dodala, da je stališče vseh evropskih državnih nadzornih organov za varstvo osebnih podatkov glede pravnih podlag za aplikacijo enotno.(več)

 • Odobrenih za 16,9 milijona kreditov z državnim poroštvom
  Vsota glavnic sklenjenih kreditov z državnim poroštvom je 28. julija znašala 16,88 milijona evrov. Višina izdanih poroštev za sklenjene odloge plačil kreditnih obveznosti pa je 20. julija dosegla 46,75 milijona evrov. Število dokazuje smiselnost sprejetih protikoronskih ukrepov, so ocenili na finančnem ministrstvu.(več)

29. julij 2020

 • Ministrstvo zanika govorice o državnem kritju stroškov za pogrebe žrtev covida-19
  Govorice, ki že dlje časa krožijo v javnosti, da naj bi država krila stroške za pogrebe umrlih zaradi covida-19, niso resnične, zagotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj, pristojno za urejanje pokopališke in pogrebne dejavnosti. Tudi pri podjetju Žale so navedli, da pogrebne stroške poravna naročnik pogreba, kar so v večini primerov svojci.(več)

 • Varuh: Upoštevanje ukrepov odgovornost vsakega posameznika
  Varuh človekovih pravic je po objavi stališča, da neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru ni mogoče sankcionirati, včeraj poudaril, da s tem ne želi napeljevati k nespoštovanju odloka. Na ministrstvu in zdravstvenem inšpektoratu ob tem izpostavljajo odgovornost posameznikov, ki lahko z upoštevanjem priporočil zajezijo širjenje virusa.(več)

 • Po zadnjem protikoronskem zakonu za čakanje prijavljenih prek 26.000 zaposlenih
  Zavod RS za zaposlovanje je po četrtem protikoronskem zakonu, ki je v veljavi od 11. julija, do vključno 23. julija prejel 7462 vlog delodajalcev za 26.151 oseb. Od tega se levji delež vlog, prek 96 odstotkov, nanaša na ukrep subvencioniranja čakanja na delo.(več)

 • V Bruslju oblikovali ukrepe za spodbujanje zagonskih in inovativnih podjetij
  Evropska komisija in Evropski investicijski sklad sta oblikovala vrsto ukrepov za spodbujanje zagonskih in inovativnih podjetij, ki jih je prizadela kriza zaradi izbruha koronavirusa, so sporočili iz Bruslja. Ukrepi se bodo izvajali v okviru programa Obzorje 2020, konkretneje InnovFin Equity Facility.(več)

28. julij 2020

 • Epidemija na slovenska podjetja vplivala bolj neenakomerno kot recesija leta 2009
  Epidemija covida-19 je na podjetja vplivala bistveno bolj neenakomerno kot recesija leta 2009, je pokazala raziskava Društva za marketing Slovenije in Valicona Trženjski monitor 2020. Negativne učinke je imela epidemija na 58 odstotkov v raziskavi sodelujočih podjetij, pozitivne pa na 17 odstotkov podjetij.(več)

 • EU bo medregionalnim inovacijskim partnerstvom namenila 400.000 evrov
  Evropska komisija je objavila razpis za prijavo interesa za tematska partnerstva za pilotne medregionalne inovacijske projekte, ki podpirajo odzivanje in okrevanje po pandemiji covida-19. Skupni proračun za razvoj štirih tematskih partnerstev je 400.000 evrov.(več)

27. julij 2020

 • Med epidemijo 14.000 karanten in za več kot 100.000 evrov glob
  Vlada je v četrtek sprejela poročilo o pomoči v času epidemije. Med drugim je bilo v tem času izdanih 14.000 karantenskih odločb, država je pomagala pri povratku v domovino približno 2300 slovenskim državljanom, organizirali so 24 prevozov z letali in avtobusi. Zdravstveni inšpektorat je izrekel za več kot 100.000 evrov glob.(več)

 • Bruselj s svežnjem ukrepov za okrevanje ob podpori kapitalskih trgov
  Evropska komisija je v petek sprejela sveženj ukrepov za okrevanje ob podpori kapitalskih trgov, katerih cilj je omogočiti kapitalskim trgom, da bodo lažje podpirali evropska podjetja pri okrevanju po krizi. Sveženj vsebuje ciljne prilagoditve uredbe o prospektu, direktive MiFID II in pravil o listinjenju.(več)

 • Izvajanje načrta za okrevanje bo usklajevala posebna projektna skupina
  V Evropski komisiji bo 16. avgusta začela delovati projektna skupina za okrevanje in odpornost, ki bo pod vodstvom predsednice komisije Ursule von der Leyen usklajevala izvajanje načrta za okrevanje po koronavirusni krizi v EU. Države članice bo podpirala pri pripravi njihovih načrtov za okrevanje in odpornost.(več)

24. julij 2020

 • Trgovine bodo lahko ob nedeljah spet odprte
  Vlada je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa prodajaln z živili in prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki ju je marca uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Še vedno pa ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke. Tudi omejitve iz odloka o začasni prepovedi zbiranja se uporabljajo še naprej, prav tako je podaljšan ukrep o obveznem nošenju mask in razkuževanju rok v zaprtih javnih prostorih. Hrvaške pa Slovenija še ne bo uvrstila na rdeči seznam.(več)

 • Ukrep subvencioniranja čakanja na delo podaljšan do konca avgusta
  S sklepom je vlada podaljšala ukrep subvencioniranja čakanja na delo do konca avgusta, saj je ocenila, da je še vedno potreben, je na novinarski konferenci povedal minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dodal, se razmere na trgu dela počasi umirjajo, tako da sheme v prihodnje morda ne bo treba več podaljševati.(več)

 • Državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije prenovljen
  Vlada je prav tako sprejela nov državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oz. pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh, s katerim nadomešča tistega iz leta 2016. Načrt je spremenjen in dopolnjen na podlagi izkušenj Slovenije v epidemiji covida-19 in izdelan za pojav nalezljivih bolezni pri ljudeh, kot izhaja iz ocene ogroženosti, navaja vlada.(več)

 • Rešitev za štipendiste, ki zaradi epidemije niso dokončali izobraževanja
  Dijakom in študentom, ki zaradi posledic epidemije letos niso uspeli napredovati v višji letnik ali zaključiti izobraževanja, bo štipendija v prihodnjem letu mirovala. Odločba o tem bo izdana po uradni dolžnosti, so pojasnili na ministrstvu. Te spremembe veljajo za vsa štipendijska razmerja.(več)

23. julij 2020

 • Pri maši mora biti razdalja od duhovnika do prvih sedežev vsaj dva metra
  Škofje so svoja navodila v cerkvah v času krepitve epidemije covida-19, ki so začela veljati v torek, dopolnili s priporočili inštituta za javno zdravje, ki je sicer dal soglasje k navodilom. Tako mora biti pri maši razdalja od duhovnika do prvih sedežev vsaj dva metra. Preden se približa vernikom na manjšo razdaljo, pa si mora nadeti masko.(več)

22. julij 2020

 • Varuh zaenkrat ni za ustavno presojo določb o mobilni aplikaciji
  Po oceni varuha človekovih pravic bi bila vložitev zahteve za ustavno presojo zakona za pripravo na drugi val epidemije covida-19 v delu, ki se nanaša na mobilno aplikacijo za obveščanje o stikih z okuženimi, preuranjena. Postopki namreč še potekajo, uporaba aplikacije pa naj bi bila za zdaj prostovoljna za vse, so odgovorili Zavodu Državljan D.(več)

 • Koritnik: Koronska aplikacija na voljo za prenos sredi avgusta
  Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je včeraj pojasnil, da bo mobilna aplikacija o stikih z okuženimi z novim koronavirusom do konca meseca posredovana v objavo na spletni trgovini App Store in Google Play, ki bosta opravili svoje tehnične in varnostne preglede. Tako pričakuje, da bo aplikacija na voljo za prenos ne prej kot sredi avgusta.(več)

 • Ključne točke svežnja za obnovo Evrope po pandemiji
  Voditelji članic EU so včeraj v Bruslju dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa, ki naj bi predstavljal evropski Marshallov načrt za spoprijem z zgodovinsko recesijo. Kljub napetim, čustvenim in ostrim pogajanjem dogovor zdaj vsi branijo kot dober za njihovo državo in Evropo.(več)

21. julij 2020

 • Vrh EU dosegel dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji
  Voditelji članic EU so peti dan maratonskih pogajanj dosegli dogovor o svežnju za obnovo Evrope po pandemiji covida-19, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije v vrednosti 1074 milijard evrov. Končni dogovor sicer ohranja krovni obseg sklada za okrevanje pri 750 milijardah evrov, so pa članice občutno zmanjšale obseg nepovratnih sredstev s 500 na 390 milijard, delež za posojila pa so zvišale z 250 na 360 milijard. Premier Janez Janša je ocenil, da z vrha EU odhajamo zadovoljni, Slovenija ostaja neto prejemnica.(več)

 • Ob nedeljskih in prazničnih mašah bo treba pustiti svojo telefonsko številko
  Slovenski škofje ordinariji so sprejeli dodatne preventivne ukrepe za manj okuženih z novim koronavirusom. Zadnja navodila izpred treh tednov so s tem nehala veljati. Novost je, da verniki ob nedeljskih in prazničnih mašah ob vstopu v cerkev v nabiralnik oddajo listek s svojo telefonsko številko brez imena in naslova.(več)

 • V prvem mesecu unovčenih za 20 milijonov evrov turističnih bonov
  V prvem mesecu uporabe turističnih bonov, od 19. junija do 19. julija, je bilo unovčenih nekaj manj kot 150.000 bonov v skupni vrednosti 20,5 milijona evrov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je z izvajanjem ukrepa zadovoljen in napoveduje, da bodo do konca poletja pripravili načrt za dodatno spodbujanje gospodarstva.(več)

17. julij 2020

 • Vlada izdala nov odlok o vročanju karantenskih odločb
  Vlada je sinoči na dopisni seji izdala nov odlok o ukrepih za preprečitev širjenja covida-19 na mejnih prehodih in kontrolnih točkah. Osebe, ki jim bo odrejena karantena, bodo lahko tako od 20. julija v Slovenijo vstopale na kateremkoli mejnem prehodu, za vročanje odločb o karanteni, tudi v notranjosti države, pa bodo odslej skrbeli policisti.(več)

 • Na rdečem seznamu še Črna gora, Hrvaška ostaja na rumenem
  Vlada je sprejela tudi spremembe uvrstitve držav na sezname glede na njihovo epidemiološko stanje. Med drugim je z današnjim dnem na rdeči seznam uvrstila Črno goro in Luksemburg, na zelenega med drugim Poljsko in Združeno kraljestvo, Hrvaška pa ostaja na rumenem seznamu.(več)

 • Evropska sredstva za delno subvencioniranje skrajšanega delovnega časa
  Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa zaradi covida-19. Gre za ukrep, ki ga je vlada zasnovala kot pomoč gospodarstvu v luči epidemije covida-19.(več)

15. julij 2020

 • Ustavno sodišče zadržalo protikoronsko zakonodajo na področju gradbeništva
  Ustavno sodišče je sklenilo začeti postopek za oceno ustavnosti 2. člena tretjega protikoronskega zakona, ki do konca leta 2021 podaljšuje uporabo sprememb s področja gradbene zakonodaje iz prvega protikoronskega zakona. Do končne odločitve je izvrševanje tega dela zakonodaje zadržano. Nevladni sektor je sicer že ob sprejemanju zakona opozarjal, da je nova ureditev, namenjena pospešitvi gradbene aktivnosti, ne le v nasprotju s slovensko ustavo, ampak tudi z določbami prava EU in aarhuško konvencijo.(več)

 • DZ zavrača idejo LMŠ o začasnem univerzalnem mesečnem dohodku
  DZ je ocenil, da predlog novele tretjega protikoronskega zakona, s katerim bi LMŠ vsem prebivalcem Slovenije za blažitev posledice epidemije namenila po 100 evrov mesečno, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Vlada meni, da bi morali pomagati predvsem tistim z nizkimi dohodki, temu mnenju pa je sledila večina navzočih na seji.(več)

 • DZ odredil parlamentarno preiskavo glede zaščitne opreme
  Državni zbor je včeraj odredil parlamentarno preiskavo glede nabave in zalog zaščitne in medicinske opreme za zoperstavljanje epidemiji covida-19. V njej bodo na zahtevo koalicije ugotavljali morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij v tej zadevi.(več)

 • Nekaterim podjetjem bi morali po mnenju komisije odreči pomoč ob epidemiji
  Podjetja, ki so povezana z davčnimi oazami, denimo Panamo ali Kajmanskimi otoki, po besedah evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager ne bi smela biti med prejemniki finančne pomoči držav ob epidemiji novega koronavirusa. Sicer bi šlo za zlorabo tako nacionalnih proračunov kot proračuna EU, je opozorila.(več)

 • EU pospešila postopek za razvoj cepiva proti koronavirusu
  Evropska unija je sprejela ukrep, ki bo pospešil razvoj zdravil in cepiva proti koronavirusu. Pri laboratorijskih testiranjih cepiva ne bo več treba izvesti ocene vpliva na okolje, države članice pa lahko dovolijo uporabo medicinskih izdelkov, ki vsebujejo gensko spremenjene organizme.(več)

 • Srbije in Črne gore ni več na evropskem seznamu varnih držav
  Države članice EU so zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom odločile Srbijo in Črno goro umakniti s seznama epidemiološko varnih tretjih držav, iz katerih je mogoče v EU potovati brez omejitev. BiH medtem odpira meje za državljane EU ob obveznem negativnem testu.(več)

14. julij 2020

 • Koritnik: Uporaba mobilne aplikacije bo prostovoljna
  Uporaba mobilne aplikacije o stikih z okuženimi bo prostovoljna za vse, tudi za tiste s potrjeno okužbo in odrejeno karanteno, je na vladni novinarski konferenci povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. S tem želijo spodbuditi državljane, da bodo aplikacijo uporabljali v čim večji meri, je dejal.(več)

 • Zdravstveni inšpektorat med vikendom opravil 945 nadzorov karanten
  Zdravstveni inšpektorji so od petka do nedelje opravili 945 nadzorov spoštovanja karantene. Ugotovili so, da je 760 oseb spoštovalo karantensko odločbo, 40 oseb niso našli, v 32 primerih pa so navedle lažen ali napačen naslov. Inšpektorji so na vrata zaman trkali v 15 primerih, v 11 pa so bili neuspešni pri dostopu do zasebnega zemljišča.(več)

 • S turističnimi boni v gospodarstvo doslej priteklo 13,5 milijona evrov pomoči
  Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs). Gre za pomoč, ki jo je turističnemu gospodarstvu v luči epidemije covida-19 prek prebivalstva namenila vlada. Od sobote je sicer nabor turističnih nastanitev, kjer je mogoče koristiti bone, razširjen.(več)

13. julij 2020

 • Četrti protikoronski zakon že v veljavi
  V soboto je začel veljati novi zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, ki predvideva uvedbo za mnoge sporne mobilne aplikacije za sledenje okuženim z novim koronavirusom. Podaljšuje tudi subvencioniranje čakanja na delo ter določa, da bo nadomestila plač delavcev v karanteni krila država. Zakon je bil uveljavljen po pospešenem postopku, potem ko se je državni svet odločil, da ne bo vložil odložilnega veta, državni zbor pa je na izredni seji sprejel sklep, da referendum na ta zakon ni dopusten.(več)

 • Evropski poslanci za ustanovitev evropske zdravstvene unije
  Evropski poslanci so potrdili resolucijo o prihodnji strategiji Evropske unije na področju javnega zdravja, v kateri so poudarili, da mora imeti EU močnejšo vlogo na področju zdravja. Zavzeli so se za ustanovitev evropske zdravstvene unije, so sporočili iz Evropskega parlamenta.(več)

10. julij 2020

 • DZ potrdil nove protikoronske ukrepe in mobilno aplikacijo
  DZ je potrdil nov protikoronski zakon, s katerim se vlada pripravlja na drugi val epidemije covida-19. Tudi tokrat je poudarek na ohranitvi delovnih mest, širjenje virusa pa naj bi preprečili z mobilno aplikacijo za sledenje okužbam. Ta se zdi opoziciji pretiran poseg v človekove pravice, zato že napoveduje ustavno presojo. Zakon sicer podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače za čakanje na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja do konca septembra. Država pa bo spet prevzela nadomestila za karanteno.(več)

 • Predlog za brezplačne maske upokojencem končal zakonodajno pot
  Poslanci so se včeraj tudi seznanili, da odbor DZ za finance na seji konec junija ni podprl predloga novele zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, s katero bi zagotovili brezplačne zaščitne mask upokojencem.(več)

 • Evropska komisija prikimala 222-milijonski shemi za podporo podjetjem
  Evropska komisija je odobrila 222 milijonov evrov vredno slovensko shemo za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh koronavirusa. Ukrep, ki ga bo izvajala SID banka, je namenjen izboljšanju dostopa do zunanjega financiranja, kar bo podjetjem omogočilo, da nadaljujejo svoje dejavnosti v času in po zaključku zdravstvene krize.(več)

 • OZS zahteva veljavo razpisa za zaščitno opremo tudi za male podjetnike
  V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) menijo, da je javni poziv za nakup zaščitne opreme, na katerega se lahko prijavijo mikro, mala in srednje velika podjetja z najmanj petimi zaposlenimi, diskriminatoren. Zato zahtevajo, naj ta velja tudi za samozaposlene in podjetja z manj kot petimi zaposlenimi.(več)

9. julij 2020

 • Vlada zaostruje ukrepe, zbiranje omejeno na 10 ljudi
  Število dnevno potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom v Sloveniji se že nekaj dni giblje okoli 20, zaradi česar vlada sprejema nove ukrepe za njihovo omejevanje. Z današnjim dnem je začasno prepovedano zbiranje več kot 10 ljudi, zbiranje do 50 oseb pa je dovoljeno, če organizator vodi evidenco udeležencev. Seznam bo moral hraniti mesec dni in ga nato uničiti. Spremembe pri tem ne veljajo za število ljudi v gostinskih lokalih ali na avtobusih, še naprej so dovoljeni tudi denimo športni dogodki z do 500 udeleženci.(več)

 • Vlada naložila pripravo trimesečnih zalog medicinsko-tehničnih sredstev
  Z namenom zagotovitve ustrezne pripravljenosti na morebitni drugi val epidemije novega koronavirusa je vlada pristojnim organom naložila pripravo trimesečnih zalog medicinsko-tehničnih sredstev. Obenem pa je na včerajšnji redni seji ukinila medresorsko delovno skupino za vrednotenje ponudb zaščitne opreme.(več)

 • Številne težave inšpektorjev pri preverjanju spoštovanja karantenskih odločb
  Zdravstveni inšpektorat je v torek opravil 446 nadzorov spoštovanja izdanih karantenskih odločb. Ugotovil je šest kršitev, torej da osebe ni bilo na navedenem naslovu, sicer pa se inšpektorji tudi ob spremstvu policistov soočajo s številnimi težavami. Nekateri ne odprejo vrat, v 18 primerih je bil na karantenski odločbi navedeni naslov lažen.(več)

 • Konec julija še zadnja tranša povračil za čakanje na delo
  Zavod za zaposlovanje bo delodajalcem 31. julija izplačal še zadnjo tranšo povračil nadomestil plače zaradi začasnega čakanja na delo ali višje sile med 13. marcem in 31. majem. Upoštevali bodo dohodke iz REK-obrazcev, ki jih bodo delodajalci finančni upravi oddali do 20. julija. Doslej so za nadomestila namenili 160 milijonov evrov.(več)

8. julij 2020

 • Odločbe o karanteni neprekinjeno vročajo le še na Obrežju
  Opolnoči je začel veljati spremenjen odlok, po katerem bodo na kontrolnih točkah Gruškovje, Obrežje, Metlika in Jelšane na meji s Hrvaško, Pince na meji z Madžarsko ter na letališču Jožeta Pučnika odločbe o karanteni vročali le še med 6. in 22. uro. Le na Obrežju jih bodo vročali ves čas. Vlada je odlok sprejela sinoči na dopisni seji. Zdravstveni inšpektorat medtem začenja poostren nadzor gostinskih lokalov. Inšpektorji bodo preverjali predvsem zagotavljanje primernega razmika med mizami in razpoložljivost razkužil.(več)

 • Jamstvena shema za protikoronska bančna posojila še ni zaživela
  Vlada je konec junija določila podrobnosti glede jamstvene sheme za posojila podjetij, a poslovne banke s SID banko še usklajujejo nekatere podrobnosti. Med njimi so tehnična izvedba ter pravilnost razumevanja zahtev zakona glede izpolnjevanja pogojev in zahtevane dokumentacije, so povedali v NLB.(več)

7. julij 2020

 • Aplikacija za sledenje stikov z okuženimi na poti do sprejema
  Odbor DZ za delo je z manjšimi popravki potrdil predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19, katerega glavni namen je zaščititi delovna mesta, daje pa tudi podlago za uvedbo aplikacije za sledenje stikom z okuženimi. Te opoziciji ni uspelo črtati iz zakonskega besedila, zato napoveduje ustavno presojo. So se pa člani odbora strinjali, da se črtajo določbe o obdelavi osebnih podatkov okuženih in oseb v karanteni. Glede aplikacije so sicer bili kritični tudi v zakonodajnopravni službi DZ.(več)

 • Vlada bo domove za starejše in zapore razglasila za ogrožena območja
  Vlada bo domove za starejše občane in ostale socialno-varstvene ustanove vključno z zapori razglasila za ogrožena območja, je za TV Slovenija minister za delo Janez Ciglar Kralj razkril dogovor s posveta vlade. S tem bodo vzpostavili pravno podlago za sprejemanje ukrepov v zvezi s koronavirusom, tako bodo lahko denimo odločili o zaprtju domov.(več)

 • Francija in delno Češka znova na zelenem seznamu varnih držav
  Vlada je na zeleni seznam epidemiološko varnih držav znova uvrstila Francijo in Češko z izjemo moravsko-šlezijske regije. Odločitev, ki jo je vlada sprejela včeraj na dopisni seji, velja od danes. Francija in Češka sta bili skupaj s Hrvaško na t. i. rumeni seznam uvrščeni v soboto.(več)

 • Fiskalni svet učinke protikoronskih zakonov ocenjuje na skoraj 1,1 milijarde
  Fiskalni svet javnofinančne učinke prvega in tretjega protikoronskega zakona na podlagi podatkov do začetka julija ocenjuje na skoraj 1,1 milijarde evrov, pri čemer na tretji paket odpade 15 milijonov evrov. Za četrti protikoronski zakon svet meni, da je skladen s priporočili mednarodnih organizacij.(več)

 • Na seji sveta varuha opozorilo o nujnosti tehtanja omejevalnih ukrepov
  Svet varuha za človekove pravice je včeraj razpravljal o ukrepih ob širjenju novega koronavirusa. Kot pravi varuh Peter Svetina, je omejevanje pravic v krizi sicer dopustno, a mora biti sorazmerno, obstajati pa mora jasna zakonska podlaga. Minister Janez Cigler Kralj zagotavlja, da je tehtanje sorazmernosti ukrepov eno njihovih vodil.(več)

 • LMŠ, SD, Levica in SAB vztrajajo pri svoji preiskovalni komisiji
  Opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB so vložile zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, s katero želijo ugotavljati zlasti finančno (ne)učinkovitost ukrepov v zvezi z epidemijo, pravno podlago za imenovanje svetovalnih skupin in sorazmernost ukrepov. Ne bodo pa preiskovali nabave zaščitne opreme, saj je preiskavo o tem že zahtevala koalicija.(več)

6. julij 2020

 • Obeta se pestra razprava o predlogu aplikacije za sledenje okuženim
  Ob različnih pogledih na zakonski predlog za uvedbo mobilne aplikacije za opozarjanje stikov z okuženimi in nadzor karantene je v DZ pričakovati pestro razpravo. Večino opozicijskih strank skrbi predvsem določba o obvezni namestitvi aplikacije, ki je tudi v neskladju s pogoji uporabe Applovih in Googlovih rešitev. V koalicijskih vrstah medtem menijo, da bi se s tako rešitvijo lahko izognili strožjim ukrepom.(več)

 • Varuh ne vidi pravnih podlag za omejitev izhodov v domovih starejših
  Pri varuhu človekovih pravic so v nasprotju z državno sekretarko na ministrstvu za delo Matejo Ribič poudarili, da ne vidijo pravnih podlag za omejitev izhodov v domovih za starejše, kar je po njihovem mnenju zaskrbljujoče. Zakon o nalezljivih boleznih za splošno prepoved izhodov zdravih stanovalcev iz domov za starejše ni ustrezna podlaga, menijo.(več)

 • Evropska komisija odobrila remdesivir za zdravljenje covida-19
  Evropska komisija je odobrila zdravilo remdesivir za zdravljenje hudih oblik koronavirusne bolezni-19. Gre za prvo odobreno zdravilo za zdravljenje covida-19 na evropski ravni. Evropska komisija je zeleno luč za remdesivir izdala po hitrem postopku in potem, ko je ustrezno priporočilo pred tem izdala Evropska agencija za zdravila (EMA).(več)

3. julij 2020

 • Ukrepi za pripravo na drugi val epidemije na julijski seji DZ
  Ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom zaradi vnosov iz tujine se pojavlja vse več vprašanj o učinkovitosti nadzora odrejenih karanten. Poleg možnosti vročanja odločb prek elektronske pošte je vlada v predlog četrtega protikoronskega zakona vključila tudi določbo, ki bi policiji omogočila dostop do evidence izdanih odločb o karanteni. Policist bi tako v primeru postopka lahko med drugim tudi preveril, ali je bila osebi izdana odločba o karanteni. Predlog zakona bo pristojni odbor DZ obravnaval v ponedeljek.(več)

 • V luči širjenja koronavirusa vlada potrdila strožje ukrepe na meji
  Vlada je na današnji dopisni seji pričakovano odločila, da bo vročanje odločb o karanteni odslej potekalo že na meji ter da bodo z zelenega seznama varnih držav črtane Češka, Hrvaška in Francija, nanj pa dodani Belgija in Nizozemska. Ob prihodu iz Hrvaške bo treba dokazati dejansko bivanje v tej državi. Novosti začnejo veljati v soboto.(več)

 • Živa glasba v gostinskih obratih in na terasah dovoljena za do 50 ljudi
  Od torka velja nov odlok o začasni omejitvi oziroma prepovedi zbiranja, s katerim je vlada zaostrila pogoje za zbiranje ljudi. Med drugim določa, da je živa glasba v gostinskih obratih in terasah dovoljena za do 50 ljudi, za do 500 pa, če je v okviru obrata organizirana javna prireditev. Vlada je objavila tudi odgovore na pogosta vprašanja.(več)

 • MSP-jem evropska sredstva za nakup zaščitne opreme
  Malim in srednje velikim podjetjem bodo za nakup zaščitne opreme za preprečevanje širjenja novega koronavirusa na voljo evropska sredstva. Projekt v višini 10 milijonov evrov bo izvajal Javni sklad RS za podjetništvo prek javnega poziva, Evropski sklad za regionalni razvoj pa bo prispeval dobrih 7,2 milijona evrov.(več)

2. julij 2020

 • Ukrepi za pripravo na drugi val epidemije na julijski seji DZ
  DZ bo interventne ukrepe za pripravo na drugi val epidemije covida-19 potrjeval na julijski seji, ki se začne prihodnji četrtek, je sklenil kolegij predsednika DZ. Člani so se strinjali, da DZ predlog obravnava po nujnem postopku. Na dnevnem redu bo tudi odreditev preiskave o nabavi zaščitne opreme, na odločanje o zaprtju trgovin ob nedeljah pa bodo poslanci očitno počakali do jeseni. Na julijski seji bi morali obravnavati tudi interpelacijo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, ki pa je zaradi njegovega odstopa postala brezpredmetna.(več)

 • Regres pripada tudi vključenim v interventne ukrepe
  S 1. julijem se je iztekel čas, do katerega je delodajalec dolžan zaposlenim izplačati regres za letni dopust. Kljub koronavirusni krizi letos ni nič drugače, saj interventni ukrepi niso z ničemer posegli v ureditev te pravice. Inšpektorat RS za delo zato med drugim izvaja tudi poostren nadzor nad izplačilom regresa.(več)

 • OZS bi v četrtem protikoronskem zakonu reševala tudi likvidnost podjetij
  Člani Upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) si želijo, da bi vlada v četrti protikoronski zakon vključila tudi ukrepe za reševanje likvidnostnih težav podjetij. Med predlogi, o katerih so razpravljali, so še podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca leta, znižanje DDV za posamezne panoge ter spodbude za določene dejavnosti.(več)

 • Inšpektorat v nadzoru prijav suma kršitve karantene ni ugotovil nepravilnosti
  Zdravstveni inšpektorat je do zdaj opravil nadzor nad vsemi prijavami, ki so se nanašale na sum kršitve karantene, odrejene zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa. Pri tem pa ni ugotovil nepravilnosti, so zagotovili za STA.(več)

1. julij 2020

 • Delodajalci lahko skrajšan delovnik razporedijo neenakomerno
  Delodajalci, ki koristijo subvencije za skrajšan delovni čas, lahko po strokovno usklajenem stališču, ki je nastalo na podlagi dogovora na ESS, s pisno odredbo tedenski obseg dela razporedijo tudi neenakomerno. Se pa mora ta konec meseca izravnati, tako da ustreza obsegu skrajšanega delovnika, ki je predmet subvencije. Ob tem je pomembno, da se s takšnim načinom odredi skrajšan delovni čas samo tistim delavcem, ki jim zaradi narave dela ni mogoče razporediti delovnega časa v enakomernem obsegu.(več)

 • Vlada za koriščenje bonov pri vseh registriranih ponudnikih nastanitev
  Vlada predlaga, da se s četrtim protikoronskim zakonom koriščenje turističnih bonov omogoči pri vseh ponudnikih nastanitev, ki imajo registrirano dejavnost in katerih obrat je vpisan v register. Prav tako podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo in ureja vzpostavitev mobilne aplikacije.(več)

 • Informacijska pooblaščenka: Vlada želi zbirati podatke o lokacijah
  Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je po objavi vladnega predloga četrtega protikoronskega zakona, ki predvideva zagon aplikacije za sledenje stikom z okuženimi, izpostavila dvome o sorazmernosti, nujnosti in učinkovitosti takih ukrepov ter posege v ustavne pravice. Opozarja, da vlada želi zbirati podatke o lokacijah posameznikov.(več)

 • Bruselj odobril tudi shemo oprostitve socialnih prispevkov
  Evropska komisija je Sloveniji v ponedeljek odobrila 600 milijonov evrov vredno shemo državne pomoči za podjetja, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa. Včeraj pa je odobrila še 200 milijonov evrov vredno shemo, ki predvideva neposredna jamstva in oprostitev socialnih prispevkov.(več)

 • EU odpira mejo za 15 tretjih držav; na seznamu ni ZDA
  EU začne danes odpravljati pandemične omejitve na zunanji meji za petnajst tretjih držav, ki jih ocenjuje za epidemiološko varne. Med njimi so Japonska, Kanada, Črna gora, Srbija in pod pogojem potrditve vzajemnosti tudi Kitajska. Na seznamu, ki ga bodo osvežili vsaka dva tedna, za zdaj ni ZDA.(več)

30. junij 2020

 • Od danes omejitev zbiranja do 50 ljudi, do 500 z dovoljenjem NIJZ
  Vlada je včeraj na dopisni seji omejitev zbiranja s 500 znižala na 50 ljudi. Izjema so prireditve z dovoljenjem NIJZ, kjer bodo organizatorji lahko zagotovili upoštevanje varnostne razdalje med obiskovalci. Izvajanje odloka pa bo lahko nadzorovala tudi policija v okviru svojih pristojnosti.(več)

 • Slovenija Hrvaške ne bo umaknila s seznama varnih držav
  Slovenija Hrvaške ne bo umaknila s seznama varnih držav, je danes na novinarski konferenci sporočil vladni govorec Jelko Kacin. V zadnjih dneh se je na Hrvaškem občutno povečalo število okuženih z novim koronavirusom in je že doseglo mejo deset okužb na 100.000 prebivalcev, a na podlagi ocen in odločitve Zagreba o zaprtju nočnih klubov in diskotek Slovenija meni, da bo Hrvaški uspelo ustaviti trend naraščanja okužb.(več)

 • V DZ pohvale za odzive ob uvedbi šolanja od doma, a tudi pozivi k spremembam
  Zavod za šolstvo bo raziskavo o šolanju na daljavo v času epidemije objavil v torek, 7. julija, je na seji odbora DZ za izobraževanje napovedal direktor zavoda Vinko Logaj. V razpravi je bilo slišati veliko pohval na račun učiteljev, staršev in učencev za njihov odziv na spremenjene razmere, a tudi pozivov k spremembam v šolstvu.(več)

29. junij 2020

 • Vlada pripravila nov interventni zakon za drugi val epidemije
  Vlada je na nedeljski seji določila besedilo predloga novega zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 in ga pošilja državnemu zboru v sprejem po nujnem postopku. Predlog do 31. julija podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo. Ob tem določa, da lahko vlada s sklepom ukrep še največ dvakrat podaljša za obdobje enega meseca. Novi interventni zakon pa med drugim tudi predvideva vzpostavitev mobilne aplikacije za obveščanje o stikih z okuženimi.(več)

 • Informacijski pooblaščenec: Sprejemljiva le prostovoljna namestitev aplikacije
  Informacijski pooblaščenec je glede predloga o aplikaciji za sledenje stikov z okuženimi z novim koronavirusom poudaril, da tovrstne aplikacije zbujajo veliko vprašanj glede zasebnosti posameznikov in varovanja osebnih podatkov. Po njegovem mnenju pa je v okviru evropskega pravnega reda sprejemljiva le prostovoljna namestitev aplikacije.(več)

 • Levica za univerzalno 80-odstotno nadomestilo plače v primeru karantene
  Levica v parlamentarni postopek vlaga predlog novele zakona o delovnih razmerjih, ki za vse delavce z odrejeno karanteno predvideva nadomestilo v višini 80 odstotkov plače oziroma najmanj v višini minimalne plače, krito iz zdravstvene blagajne. Nihče ne sme pasti v revščino, ker mu je bila odrejena karantena, poudarjajo.(več)

 • V sindikatu vojakov napovedujejo dva kolektivna spora
  V Sindikatu vojakov Slovenije opozarjajo, da kljub drugačni praksi pri drugih javnih uslužbencih njihovim članom ni bila izplačana višja solidarnostna pomoč zaradi epidemije, ampak so bili pozvani k dopolnjevanju vlog. Zato bodo sprožili kolektivni spor. Tega so napovedali tudi za izplačilo polnega 65-odstotnega dodatka za delo v rizičnih razmerah.(več)

26. junij 2020

 • Ponovno obvezne maske v zaprtih javnih prostorih
  Ob slabšanju epidemiološke slike v Sloveniji se je vlada odločila za ponovno obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prometu. V sredo je v predlogu novele tretjega protikoronskega zakona naredila tudi prvi korak k pravni podlagi za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten. Z množično namestitvijo bi lahko preprečili morebitno potrebo po ponovnem strožjem teritorialnem zapiranju, je poudaril minister za delo Janez Cigler Kralj.(več)

 • Ob začetku počitnic NIJZ opominja tudi na upoštevanje higienskih ukrepov
  V Sloveniji se začenjajo počitnice in dopusti. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opominjajo, da je treba pomisliti tudi na zdravje in varnost, saj je novi koronavirus še vedno prisoten v populaciji. Zato opominjajo na upoštevanje higienskih ukrepov kot so umivanje rok, higiena kašlja in medsebojna razdalja vsaj 1,5 metra.(več)

 • Vlada o gospodarskih temah
  Vlada je na sredini seji sprejela predlog novele tretjega protikoronskega zakona in uredbo o izvajanju ukrepa poroštev za zagotavljanje likvidnostni gospodarstva za omilitev posledic epidemije covida-19. Seznanila se je tudi s poletno napovedjo Umarja, ki predstavlja osnovo za pripravo rebalansa proračuna.(več)

 • Bruselj predlagal protikoronski proračun EU za prihodnje leto
  Evropska komisija je v sredo predlagala proračun EU za prihodnje leto v vrednosti 166,7 milijarde evrov, ki naj bi bil dopolnjen z nepovratnimi sredstvi v višini 211 milijard evrov in posojili v višini približno 133 milijard evrov iz novega svežnja za okrevanje Evrope po pandemiji novega koronavirusa.(več)

24. junij 2020

 • Delodajalec zaposlenemu ne more prepovedati odhoda iz države
  Delodajalec zaposlenemu ne more prepovedati odhoda iz države, vendar pa bodo do nadomestila zaradi karantene ob povratku upravičeni le, če ta ni bila uveljavljena že pred odhodom. V nasprotnem primeru namreč niso izpolnjeni vsi elementi višje sile. Če pa bodo delavci odšli na dopust v državo, ki ni na t. i. rdečem seznamu in bo tja umeščena v času dopusta, potem bodo zaradi višje sile upravičeni do 50-odstotnega nadomestila (vendar ne manj kot 70 odstotkov minimalne plače). Te stroške krije delodajalec.(več)

 • Ustavno sodišče zavrglo anonimno pobudo glede protikoronskih ukrepov
  Ustavno sodišče je v postopku za preizkus pobude občanov Občine Polzela zavrglo pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odredbe o dodatnih ukrepih v občini glede izvajanja splošne prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih. Pobuda namreč med drugim ni bila podpisana.(več)

 • NSi za podaljšanje subvencioniranega čakanja na delo še vsaj za mesec dni
  Ministri in poslanci NSi so se srečali s predstavniki slovenskega gospodarstva, s katerimi so govorili o ukrepih zaradi epidemije covida-19. Po srečanju so sklenili vladi predlagati podaljšanje ukrepa subvencioniranega čakanja na delo za vsaj še mesec dni in popravke drugega protikoronskega zakona zaradi težav pri zagotavljanju likvidnosti.(več)

23. junij 2020

 • LMŠ predlaga univerzalni dohodek za tri mesece
  Stranka LMŠ je v postopek DZ vložila predlog novele tretjega protikoronskega zakona, po kateri bi bili posamezniki, ki so imeli 13. marca v Sloveniji stalno prebivališče, od oktobra do decembra letos upravičeni do univerzalnega dohodka v višini 100 evrov na mesec. V LMŠ želijo s tem upočasniti upad BDP.(več)

 • Na komisiji DZ kmalu naslednji krog razčiščevanj poslov z zaščitno opremo
  Poslanske skupine LMŠ, SD in Levica so ponovno zahtevale sklic seje komisije za nadzor javnih financ na temo zaščitne opreme. Tokrat želijo razčistiti nejasnosti glede nabave 20 milijonov za medicinsko uporabo neprimernih zaščitnih mask, o čemer so poročali nekateri mediji, sta pojasnila poslanca LMŠ in Levice Robert Pavšič in Miha Kordiš.(več)

 • Šolsko ministrstvo pripravlja različne možnosti za izvedbo pouka jeseni
  Na šolskem ministrstvu za prihodnje šolsko leto pripravljajo različne modele izobraževanja, aktivirali jih bodo glede na takratno epidemiološko sliko. Natančnejša pojasnila posameznih modelov bodo ravnateljem poslali predvidoma začetek julija, ne glede na vse pa se bo pouk zanesljivo začel 1. septembra, je dejala ministrica Simona Kustec.(več)

 • Prvi konec tedna unovčenih skoraj 2000 turističnih bonov
  Prebivalci s stalnim bivališčem v Sloveniji, ki so prejeli turistične bone za protikoronsko pomoč tej industriji, so od petka do nedelje zvečer unovičili 1982 bonov, so povedali na Fursu, kjer skrbijo za informacijski sistem. Manjše tehnične težave so sproti odpravljali. Do ponedeljka do 16. ure pa je bilo skupno unovčenih že 3.394 bonov v skupnem znesku nekaj več kot 424 tisoč evrov.(več)

 • NIJZ: Hrvaška še vedno epidemiološko varna država
  Hrvaška, kjer v zadnjih dneh beležijo porast okužb z novim koronavirusom, je še vedno epidemiološko varna država, iz katere je mogoče v Slovenijo vstopati brez omejitev, so včeraj za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).(več)

22. junij 2020

 • Bruselj Sloveniji odobril prerazporeditev kohezijskih sredstev
  Evropska komisija je Sloveniji odobrila prerazporeditev sredstev kohezijske politike v višini 275 milijonov evrov za ublažitev posledic epidemije covida-19. Kot so spomnili v Bruslju, bodo sredstva namenjena zdravstvenemu sektorju, malim podjetjem, zaščiti delovnih mest, pomoči ranljivim skupinam in digitalizaciji izobraževanja.(več)

19. junij 2020

 • Od danes strožji ukrepi pri prehodu meje
  Vlada je ob naraščanju okužb z novim koronavirusom ter v želji kar najbolj zmanjšati nevarnost in možnost vnosa virusa iz tujine zaostrila nekatere ukrepe pri prehodu meje, ki so začeli veljati opolnoči. Po oceni pristojnih sicer še ne moremo govoriti o drugem valu epidemije, se pa nanj pripravljajo, tudi z izobraževanjem dodatnih kadrov. Poleg tega je Slovenija podaljšala seznam držav na rdeči listi, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer. Na rdeči listi so po novem Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo poslej obvezna karantena, tudi za državljane Slovenije.(več)

 • Od danes možno koriščenje turističnih bonov
  Prebivalci Slovenije bodo ob dopustovanju v domači državi od danes lahko izkoristili turistične bone. Polnoletnim pripada vrednost 200 evrov, mladoletnim pa 50 evrov, izkoristiti pa jih bo mogoče do konca leta. Prvič bo mogoče z njimi plačati nočitev oz. nočitev z zajtrkom, opravljeno z danes na soboto.(več)

 • Podelitev spominskega znaka za boj proti covidu-19 odslej urejena z uredbo
  Vlada je na včerajšnji seji potrdila uredbo o spominskem znaku »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«. V skladu z njo bo spominski znak podeljen za požrtvovalno delo pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.(več)

18. junij 2020

 • Vlada prisluhnila sindikatom, nov sestanek predvidoma 1. julija
  Srečanje med predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja, prvo po epidemiji covida-19, je minilo predvsem v znamenju razprave o izplačilu dodatkov za delo v epidemiji. Sindikati so opozorili na težave in anomalije, ki jih opažajo v praksi. Zdaj naj bi vladna stran njihove pripombe in opozorila preučila, spet naj bi se srečali 1. julija.(več)

 • Maja kljub sproščanju ukrepov nadaljnji upad pobranih davkov
  Maja, ko so se že začeli sproščati nekateri ukrepi za zajezitev epidemije covida-19, se je trend padanja pobranih davkov in prispevkov nadaljeval. Finančna uprava RS (Furs) je pobrala 861,3 milijona evrov javnih dajatev, kar je 572,4 milijona evrov oz. 39,9 odstotka manj kot pred letom dni.(več)

 • Pandemija covida-19 ne pojenja, v Bruslju predstavili strategijo za cepivo
  Pandemija novega koronavirusa je dobila nov zagon v kitajski prestolnici, s povečanim številom okužb se soočajo v Braziliji in Indiji, pa tudi v Sloveniji bližji Severni Makedoniji in na Kosovu. Evropska komisija je medtem razgrnila strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu.(več)

17. junij 2020

 • V EU ob odpiranju meja dogovor o aplikacijah za sledenje okužbam
  Članice EU so ob nadaljnjem odpiranju meja pred poletno turistično sezono dosegle dogovor o interoperabilnosti aplikacij za sledenje okužbam z novim koronavirusom. Madžarski parlament je potrdil odpravo spornih izrednih razmer ob pandemiji, v Severni Makedoniji, kjer število okužb narašča, pa so jih uvedli za pripravo parlamentarnih volitev.(več)

16. junij 2020

 • Koronavirus zdesetkal priliv tujih delavcev, ne pa tudi kršitev
  Potem ko so delodajalci še pred kratkim tarnali nad pomanjkanjem delovne sile, so tovrstne težave marca z izbruhom epidemije covida-19 povsem splahnele, strmoglavilo je tudi povpraševanje po tujih delavcih. Še vedno je sicer prisotno v dejavnostih, kot sta gradbeništvo in kmetijstvo. Koronavirus pa ni ustavil kršitev pravic tujih delavcev.(več)

 • V osnovnih šolah opozarjajo, da ni mogoče upoštevati vseh priporočil NIJZ
  V osnovnih šolah po vrnitvi vseh učencev v šole opozarjajo, da vseh priporočil NIJZ ni mogoče izvajati v praksi, predvsem ko gre za prevoze učencev in mešanje skupin pri izbirnih predmetih. Če pouk v jeseni ne bo mogel steči vsaj približno tako kot pred epidemijo, je bolje, da še naprej poteka na daljavo, zato opozarja ravnatelj Goran Popović.(več)

 • Večina Evropejcev bo lahko dopustovala v večini držav EU
  Velika večina evropskih držav je sredi marca zaradi novega koronavirusa zaprla meje. Potem ko se je pandemija po Evropi umirila, zdaj ob začetku turistične sezone odpravljajo tudi te omejitve. Večina Evropejcev bo tako lahko že od tega tedna dopustovala v približno treh četrtinah držav EU. Evropska komisija je ob tem na portalu Reopen EU zbrala vse informacije o omejitvah potovanj po državah članicah EU in kakšni ukrepi so še v veljavi.(več)

15. junij 2020

 • O odredbi skrajšanega delovnega časa je treba obvestiti ZRSZ
  Delodajalci lahko odslej na zavodu za zaposlovanje oddajo vlogo za delno subvencioniranje skrajšanega polnega delovnega časa po tretjem protikoronskem zakonu. Pred oddajo vloge morajo v treh dneh od takrat, ko so odredili takšno delo, zavod o tem obvestiti, vlogo pa je mogoče oddati na portalu za delodajalce v 15 dneh od odreditve.(več)

 • Vlada podaljšala ukrepe na področju zdravstvenega zavarovanja
  Vlada je na petkovi dopisni seji podaljšala uporabo nekaterih začasnih ukrepov pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19, in sicer glede zdraviliškega zdravljenja, sanitetnih prevozov ter medicinskih pripomočkov. Izdaja zdravil za uporabo v humani medicini pa ni več omejena.(več)

 • Slovenija odpira mejo še z Italijo
  Potem ko je Slovenija v soboto odpravila omejitve na meji z italijansko deželo Furlanija - Julijska krajina, jih danes odpravlja še s preostalo Italijo. Na meji s Hrvaško pa so od danes odprti tudi vsi maloobmejni prihodi. Omejitve sta sicer Slovenija in Hrvaška odpravili že konec maja. Takrat oziroma v začetku junija je Slovenija odprla tudi meje z Avstrijo in Madžarsko.(več)

12. junij 2020

 • S ponedeljkom dovoljeno javno zbiranje do 500 oseb
  Vlada je na včerajšnji seji v zvezi z začasnimi ukrepi za obvladovanje epidemije novega koronavirusa odločila, da se bo s ponedeljkom dovoljeno število oseb pri zbiranju na javnih krajih in mestih z 200 povečalo na 500. Pri tem je treba upoštevati vsa varnostna priporočila in usmeritve Nacionalnega inštituta za javno zdravje, je po seji dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. S prenehanjem veljavnosti odloka o začasnih pogojih za opravljanje športne dejavnosti pa bodo tudi na športnih prireditvah lahko spet prisotni gledalci.(več)

 • Stekel bo tudi mednarodni cestni in železniški potniški promet
  Vlada je na seji sprejela tudi odlok o načinu javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, po katerem bo naslednji dan po objavi v uradnem listu znova dovoljen tudi mednarodni cestni in železniški potniški promet. Prevoze bo treba izvajati v skladu s priporočili NIJZ.(več)

11. junij 2020

 • V EU dogovor o bančnem svežnju za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij
  Svet EU, v katerem so združeni predstavniki članic unije, in Evropski parlament sta v torek dosegla dogovor o svežnju bančnih predpisov za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij v EU. Temeljni namen zakonodaje je z nekaterimi hitrimi ukrepi zagotoviti, da bodo lahko banke pomagale ublažiti posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo.(več)

 • Bruselj za postopno odpiranje zunanje meje EU s 1. julijem
  Evropska komisija bo priporočila postopno in delno odpravljanje omejitev na zunanji meji EU s 1. julijem, je včeraj napovedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Odpiranje zunanjih mej naj namreč po mnenju komisije sledi odpravi pandemičnih omejitev na notranjih mejah, ki je predvidena do konca tega meseca.(več)

10. junij 2020

 • V primeru goljufanja s turističnimi boni do 40.000 evrov kazni
  Finančna uprava RS (Furs) si je v zvezi s turističnimi boni zadala dva glavna cilja. Prvi je enostavnost, hitrost in učinkovitost koriščenja, drugi pa onemogočanje zlorab, je včeraj poudaril namestnik generalnega direktorja Fursa Peter Grum. Nadzornih mehanizmov je več, pravnim osebam pa v primeru goljufanja z boni grozi do 40.000 evrov kazni.(več)

9. junij 2020

 • Turistične bone bo mogoče koristiti v več delih
  Vlada je sprejela uredbo, s katero določa podrobnosti o koriščenju turističnih bonov. V nasprotju s prvotnimi načrti bo mogoče bone za plačilo nočitve pri turističnih ponudnikih koristiti v več delih. Prenosljivi bodo med sorodniki, in sicer v ravni vrsti do drugega kolena. Boni bodo evidentirani kot dobroimetje v informacijskem sistemu eDavki, o čemer bo vsak obveščen po elektronski poti. Furs bo poskrbel tudi za povračilo sredstev turističnemu ponudniku, pri katerem bo upravičenec bon koristil. Boni bodo na voljo od 19. junija.(več)

 • Ustavno sodišče zavrglo pobudo o znižanju plač tožilcem
  Ustavno sodišče je zavrglo pobudo za presojo ustavnosti prvega protikoronskega zakona v delu, ki narekuje znižanje plač tožilcem v času epidemije. Pobudo je vložila predsednica društva državnih tožilcev Mirjam Kline. Sodišče je presodilo, da bi pobudo lahko vložila šele po izčrpanju vseh pravnih sredstev, česar pa ni storila, so navedli v sklepu.(več)

 • Kandidati za Zoisovo štipendijo zaradi epidemije ne bodo oškodovani
  Zaradi epidemije so se v šolske klopi vrnili le dijaki zaključnih letnikov, zato ni mogoče, da na srednjih šolah izvajajo različna tekmovanja, ki so bila predvidena pred razglasitvijo epidemije. A na ministrstvu za izobraževanje poudarjajo, da kandidati za dodelitev ali nadaljnje prejemanje Zoisove štipendije zaradi tega ne bodo oškodovani.(več)

8. junij 2020

 • Za odsotnost z dela zaradi karantene le še polovica plače
  S preklicem epidemije covida-19 novi koronavirus ni izginil. Tiste, ki zbolijo, še naprej čaka izolacija, rizične stike, ki so sicer zdravi, pa karantena. V primeru izolacije je zavarovanec upravičen do 90-odstotnega nadomestila plače, ki ga od prvega dne krije ZZZS. Spremembe pa s 1. junijem veljajo za karanteno. Potem ko so bili zaposleni v karanteni v času epidemije upravičeni do 80-odstotnega nadomestila v breme države, ta ukrep zdaj ne velja več. Upravičeni so tako le še do 50-odstotnega nadomestila s strani delodajalca.(več)

 • Vloge za skrajšan delovnik predvidoma dostopne konec tedna
  S preklicem epidemije covida-19 se je več ukrepov izteklo, delodajalcem pa sta po tretjem protikoronskem zakonu, ki je v veljavi od 31. maja, na voljo subvencioniranje čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa. Vloga za prvi ukrep je na zavodu za zaposlovanje na voljo od 3. junija, vloga za drugi ukrep pa bo predvidoma dostopna od 12. junija.(več)

 • Prehod meje tudi izven kontrolnih točk
  Državljani Slovenije, Avstrije in Madžarske lahko od danes prehajajo mejo tudi izven kontrolnih točk, je v nedeljo na dopisni seji sklenila vlada. Poleg tega je na seznam epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče vstopati brez obvezne 14-dnevne karantene, dodala 14 držav. Na seznamu so bile doslej Hrvaška, Avstrija in Madžarska.(več)

 • Članice EU naj bi notranje meje odprle do konca meseca
  Članice EU naj bi do konca meseca odpravile omejitve na notranjih mejah, ki so jih uvedle zaradi novega koronavirusa. Skoraj vse želijo do takrat podaljšati tudi omejitve na zunanjih mejah, je po videokonferenci notranjih ministrov EU povedala komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson. Slovenija glede zunanje meje zavzema drugačno stališče.(več)

5. junij 2020

 • Za posojila z državnim poroštvom že podane ustrezne podlage
  Bančni sistem in ministrstvo za finance nadalje usklajujeta podrobnosti glede bančnih kreditov z državnim poroštvom. A na podlagi interventne zakonodaje so po navedbah ministrstva ustrezne pravne podlage že podane, tako da banke lahko začnejo ponujati te kredite.(več)

 • Vlada na seji o odpravljanju posledic epidemije
  Vlada je na redni seji sprejela več sklepov, povezanih z odpravljanjem gospodarskih posledic epidemije covida-19 in pomoči prebivalcem. V okviru priprave vloge za sredstva EU iz solidarnostnega sklada je pripravila oceno neposredne škode epidemije, finančni upravi pa je prerazporedila sredstva za mesečni temeljni dohodek. Na seznam držav, iz katerih je mogoč vstop brez omejitev, je dodala Avstrijo.(več)

 • ECB pandemični program odkupov obveznic povečala za 600 milijard
  Svet Evropske centralne banke (ECB) je povečal izredni pandemični program odkupov obveznic (PEPP) za 600 milijard evrov na 1350 milijard evrov. Hkrati je njegovo trajanje podaljšal najmanj do junija 2021. Obrestne mere medtem ostajajo nespremenjene, prav tako redni program odkupov obveznic.(več)

4. junij 2020

 • Za skrajšanje sodnih počitnic poskrbel tretji protikoronski zakon
  Skrajšanje letošnjih sodnih počitnic je pri načrtovanju sodnih narokov povzročilo nekaj zmede. V odvetniških vrstah je bilo namreč slišati opozorilo, da sprememba časa počitnic ni mogoča brez spremembe zakona o sodiščih. Na ministrstvu za pravosodje so zato za STA pojasnili, da je potrebno zakonsko podlago zagotovil tretji protikoronski zakon. Sodne počitnice bodo tako letos zaradi zaostankov, ki jim je botrovala epidemija covida-19, namesto enega meseca trajale le dva tedna v prvi polovici avgusta.(več)

 • Evropska sredstva za začasno denarno nadomestilo
  Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program covid-19 začasno denarno nadomestilo. Vrednost programa znaša 4,6 milijona evrov, ki jih bo v celoti prispeval Evropski socialni sklad, so sporočili.(več)

 • Evropska komisija direktivo o bioloških dejavnikih dopolnila s sars-cov-2
  Evropska komisija je sprejela delegirani akt, s katerim je v evropsko direktivo o bioloških dejavnikih vključila tudi novi koronavirus. Virus sars-cov-2 je uvrstila v tretjo skupino od štirih, kar pomeni, da lahko povzroči hudo bolezen pri ljudeh in pomeni resno nevarnost za delavce. Nasprotovanje temu so izrazili v politični skupini S&D.(več)

 • Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah
  Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah, ki so jih države uvedle zaradi pandemije covida-19. Avstrija je napovedala, da bo danes odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Ta pa je omejitve za državljane EU na svojih omejitvah odpravila včeraj.(več)

3. junij 2020

 • Ponovna omejitev tovornega prometa ob nedeljah in dela prostih dneh
  S koncem epidemije bolezni covid-19 znova začenja veljati omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ob nedeljah in dela prostih dnevih, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Omejitev v teh dneh velja od 8. do 21. ure.(več)

 • Zorčič s predsednikom ustavnega sodišča tudi o veliki preobremenitvi sodišča
  Predsednik DZ Igor Zorčič je sprejel predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, s katerim sta izmenjala stališča tudi o delovanju institucij v času epidemije covida-19. Knez je opozoril na veliko preobremenitev sodišča, ki je številne pobude in zahteve prejelo v zadnjih dveh mesecih, ko je kljub epidemiji nemoteno poslovalo, so sporočili iz DZ.(več)

 • Sveženj za okrevanje predvideva več sredstev za zunanjo politiko EU
  Sveženj za okrevanje Evrope po pandemiji predvideva tudi več sredstev za zunanjepolitično delovanje EU. Evropska komisija predlaga proračun v vrednosti 118,2 milijarde evrov za obdobje 2021-2027. Dodatnih je 15,5 milijarde evrov v podporo partnerjem pri okrevanju po pandemiji covida-19.(več)

 • Države načrtujejo nadaljnje odpiranje meja
  V Evropi se pandemija covida-19 še naprej umirja, zato več držav načrtuje odpiranje meja in rahlja druge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Meje se med drugim odpirajo tudi na Balkanu. Razmere pa se še naprej zaostrujejo v Latinski Ameriki.(več)

2. junij 2020

 • Turistični boni naj bi zaživeli najpozneje do sredine junija
  Čeprav tretji protikoronski zakon že velja, pa turističnih bonov za zdaj še ni mogoče koristiti v izbrani nastanitvi. Vladni govorec Jelko Kacin pričakuje, da bo to mogoče najpozneje do 15. junija. V dveh tednih bi morali rešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z boni, je povedal na novinarski konferenci. Podrobnosti v zvezi s koriščenjem bonov bo namreč določila uredba, ki jo vlada še pripravlja. Kacin je tudi pojasnil, da mora Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije.(več)

 • Odbor DZ: Sproščanje ukrepov v epidemiji temeljilo na strokovni podlagi
  Na seji odbora DZ za zdravstvo so včeraj na zahtevo poslancev SAB, LMŠ in Levice razpravljali, ali je vlada o preklicu epidemije covida-19 odločila na podlagi strokovnih stališč. Odbor je ob obstrukciji opozicijskih članov podprl sklep, da je sproščanje ukrepov temeljilo na podatkih in odločitvah, ki so znanstveno in strokovno utemeljene.(več)

 • V dveh mesecih 22.500 vlog za odlog kreditnih obveznosti
  Banke so v dveh mesecih veljave protikriznega zakona prejele 22.458 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,4 odstotka vseh kreditov. Veliko večino ali 22.230 vlog so jih prejele v prvem mesecu. Nadaljnje gibanje tega števila bo odvisno od ponovnega zagona gospodarstva, so ocenili v Banki Slovenije.(več)

1. junij 2020

 • Epidemije uradno konec, tretji paket pomoči že začel veljati
  Potem ko je DZ potrdil tri nove protikoronske zakone in sklepe o nedopustnosti referendumov, državni svet pa zavrnili vsa veta, je včeraj hkrati z uradnim koncem epidemije začel veljati tretji paket ukrepov. Ključni cilj je tokrat ohranitev čim več delovnih mest in pomoč turistični panogi z izdajo vrednostnih bonov vsem prebivalcem Slovenije. Za lažji zagon gospodarstva po epidemiji paket prinaša tudi odpravo ovir pri izvedbi pomembnih naložb, pri čemer je bilo sicer med obravnavo v DZ slišati očitke glede okolja in ohlapnosti samega zakona.(več)

 • Konec pomoči samozaposlenim, čakanje subvencionirano le še ta mesec
  Pomoč samozaposlenim z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka se z majem izteka, subvencioniranje nadomestil plač delavcev na čakanju pa se podaljšuje le še za mesec dni. Pri tem bodo v nasprotju s prvotnimi načrti vlade do njega z redkimi izjemami upravičeni vsi delodajalci in ne le tisti iz panoge turizma in gostinstva.(več)

 • Odslej dovoljene prireditve z 200 ljudmi, odpirajo se fitnesi in bazeni
  Z današnjim dnem se sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije covida-19. Tako so po novem dovoljene javne prireditve z do 200 ljudmi. Odprejo se lahko večji nastanitveni obrati, wellness in fitnes centri ter bazeni. Na predkrizne obrate se vrača delo sodišč, tudi upravne enote bodo od danes normalno delovale.(več)

 • Zaščitne maske v določenih primerih ostajajo obvezne
  Vlada je v petek sprejela sklep, v skladu s katerim so tudi po uradnem koncu epidemije covida-19 veljavni vsi akti in zaščitni ukrepi, ki jih vlada ni izrecno odpravila. Med drugim je v določenih primerih še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, denimo v zaprtih javnih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati razdalje.(več)

 • Pravice iz javnih sredstev ne bodo več avtomatično podaljšane
  Pravice iz javnih sredstev od danes naprej ne bodo več avtomatično podaljšane, kot je to veljalo v času epidemije. Stranke morajo zato za podaljšanje pravic, ki se iztečejo konec maja, vložiti vlogo, in sicer najpozneje do konca junija, so sporočili z ministrstva za delo.(več)

 • Ministrstvo nekoliko omililo pravila glede karantene ob prihodu v Slovenijo
  Osebam s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji ter še nekaterim izjemam ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav ne bo treba v karanteno. Po prejemu številnih pozivov je ministrstvo za notranje zadeve tako spremenilo v torek sprejeti odlok, ki določa 14-dnevno karanteno ob prihodu iz tretjih držav.(več)

29. maj 2020

 • Rahljanje ukrepov za prireditve, šole in storitve
  Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Odprli se bodo lahko vsi hoteli, zdravilišča, fitnesi in wellnessi ter bazeni. V ustaljene tirnice pa se vračajo tudi osnovne šole. Pouk bodo nadaljevali učenci 4. in 5. razredov, v sredo še učenci 6., 7. in 8. razredov. Na daljavo se bodo še naprej šolali dijaki, razen zaključnih letnikov, ki jih čaka matura. Glede nošenja mask pa je direktor NIJZ Milan Krek poudaril, da ne gre za obveznost, temveč priporočilo tako za lastno zaščito kot preprečevanje prenosa okužbe.(več)

 • Vlada tudi o gospodarskih temah
  Vlada je na včerajšnji seji med drugim družbi 2TDK odobrila stomilijonsko zadolžitev, zaradi epidemije novega koronavirusa pa je sprejela spremembe več uredb s področja kmetijstva. Potrdila je predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katero se v slovenski pravni red prenaša najnovejša evropska direktiva s tega področja.(več)

 • Normalizacija dela na sodiščih in upravnih enotah
  Predsednik vrhovnega sodišča je v uradnem listu objavil preklic odredbe o omejitvi dela sodišč. S 1. junijem se bo delo na sodiščih tako vrnilo na predkrizne obrate, začeli bodo teči vsi roki. S preklicem epidemije pa se normalizira tudi delo upravnih enot. Zaposleni ne bodo več imeli možnosti dela od doma, bo pa treba še vedno upoštevati preventivne ukrepe.(več)

 • Kacin: Vlada diskriminacije pri turističnih vavčerjih ne bo dovolila
  Vlada diskriminacije pri koriščenju turističnih vavčerjev s strani ponudnikov namestitev ne bo dovolila, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Ob tem je napovedal, da bodo podrobnosti v zvezi z vavčerji predstavili v začetku naslednjega tedna. Premier Janez Janša pa je na Twitterju sporočil, da je Evropska komisija za slovenske turistične bone prižgala zeleno luč.(več)

 • Bruselj podrobno predstavil instrument za okrevanje in odpornost
  Evropska komisija je včeraj začela niz podrobnih predstavitev posameznih ključnih delov svežnja za okrevanje po pandemiji, ki ga je predlagala v sredo. Prvi je bil na vrsti instrument za okrevanje in odpornost, za katerega je predvidenih 560 milijard evrov. Za nepovratna sredstva je v tekočih cenah predvidenih 335 milijard evrov, od tega Sloveniji 0,55 odstotka ali 1,8 milijarde evrov.(več)

28. maj 2020

 • Tretji protikoronski zakon pripravljen za sprejem
  Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v nadaljevanju torkove maratonske seje uspel dokončati obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, v katerega je vlada vgradila za milijardo evrov ukrepov, s katerimi naj bi po epidemiji novega koronavirusa gospodarstvu pomagali, da se ponovno zažene. Zdaj je zakonsko besedilo pripravljeno, da ga bo lahko DZ potrjeval na petkovi izredni seji.(več)

 • Neuradno: Šolska ministrica predlaga, da srednješolci ostanejo doma
  Šolska ministrica Simona Kustec je v torek po sestanku s šolniki in predstavniki NIJZ sprejela odločitev o nadaljnjem vključevanju učencev in dijakov k pouku na šolah, a je še ne razkriva. Odločitev mora namreč potrditi še vlada, kar naj bi storila danes. Po neuradnih informacijah Kustečeva predlaga, da srednješolci šolsko leto zaključijo doma.(več)

 • Za obnovo Evrope po pandemiji 1850 milijard evrov
  Evropska komisija predlaga za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa sveženj v vrednosti 1850 milijard evrov: 1100 milijard evrov za prihodnji večletni proračun EU in še dodatnih 750 milijard evrov za okrevanje. Predlog spremljajo pozivi, naj bo dogovor dosežen pred poletjem, a konsenza glede ključnih vprašanj še ni. Sloveniji naj bi bilo namenjenih 5,071 milijarde evrov sredstev.(več)

27. maj 2020

 • Turistični boni bodo prenosljivi med sorodniki
  Turistični boni, ki jih bodo z namenom pomoči turistični panogi prejeli vsi prebivalci Slovenije, bodo prenosljivi med družinskimi člani v ravni vrsti do drugega kolena, so danes sklenili člani odbora DZ za delo. Izplačilo v denarju ne bo mogoče. Predloge opozicije, naj bo država bolj radodarna, je odbor zavrnil, je pa natančneje določil, v katere nastanitvene obrate bo mogoče iti z bonom. To so hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas.(več)

 • OZS poziva k oblikovanju še četrtega protikoronskega paketa
  Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so sklenili, da si bodo prizadevali za oblikovanje četrtega protikoronskega paketa, s katerim naj vlada pomaga vsem prizadetim panogam. Posledice epidemije so namreč za gospodarstvo katastrofalne, večina obrtnikov in podjetnikov pa se sooča s pomanjkanjem dela.(več)

 • V Evropi se kot datum odprtja meja vse bolj izrisuje 15. junij
  V Evropi se kot datum, ko bi lahko prišlo do obsežnejšega odpiranja meja, izrisuje 15. junij, ki ga Italija označuje kot evropski dan D za turizem. Takrat naj bi tudi Nemčija odpravila svarilo svojim državljanom pred potovanji v tujino za 31 evropskih držav.(več)

26. maj 2020

 • Vlada določila nova pravila za vstop v Slovenijo
  Vlada je včeraj na dopisni seji med drugim izdala nov odlok o omejitvi vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ta za državljane EU predvideva 14-dnevno karanteno, vendar ob tem vključuje več izjem, med drugim za države na posebnem seznamu, za rezervirane nočitve in lastnike nepremičnine. Na seznam držav za prost vstop je do zdaj bila uvrščena le Hrvaška, vlada pa ga bo dopolnjevala na podlagi ocene NIJZ o epidemiološkem stanju in obvestila ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih dogovorih.(več)

 • Pred novim izplačilom subvencij poziv delodajalcem k preverjanju vlog
  Zavod RS za zaposlovanje je vzpostavil novo aplikacijo, ki delodajalcem omogoča preverjanje izplačil povračil nadomestil plače za zaposlene po prvem protikoronskem zakonu in noveli tega zakona. Zaznal je namreč napake v vlogah, ki vplivajo na višino povračil. Skladno s tem poziva k njihovi odpravi. Tretje izplačilo je sicer predvideno za petek.(več)

 • Ministrica še pred poletjem napovedala poseben sistemski paket ukrepov za šport
  Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je prejšnji teden na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. Državni sekretar za šport Marjan Dolinšek je dodal, da so sredstva za programe v državnem proračunu ostala nedotaknjena.(več)

 • V Evropi vse več odprtih mej, turisti poleti tudi v Španijo in Grčijo
  V več evropskih državah se je nadaljevalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa - v Španiji so se odprle številne plaže, v Grčiji so znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki. Vse več držav v tem okviru tudi v luči bližajoče se turistične sezone postopno odpravlja omejitve na mejah.(več)

25. maj 2020

 • Za poročna slavja omejitev zbiranja ne velja
  Vlada je objavila odgovore na pogosta vprašanja o novem odloku o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih, po katerem je dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi ustrezna razdalja. Ta omejitev ne velja za poročna slavja, saj gre za krog zasebnih povabljencev, pri poročnem obredu na javnem kraju pa omejitev velja. V kinodvoranah in gledališčih se medtem sme zbrati do 50 ljudi, a le v skladu s sprejetimi navodili NIJZ. Sredi junija bi sicer lahko odlok spremenili in dovolili zbiranje do 500 ljudi.(več)

 • Epidemija ne bo vplivala na kreditno spodobnost
  Banke bodo lahko mesece z začasno znižanimi dohodki, ki so posledica epidemije koronavirusa, izločile iz izračunavanja kreditne sposobnosti potrošnika, saj je Banka Slovenje prilagodila sedaj veljavna pravila. Spremembe bodo začele veljati z junijem, so sporočili.(več)

 • V šolske klopi še devetošolci, nadaljujejo se pogovori o vrnitvi vseh
  V šolske klopi se teden dni po vnovičnem odprtju šol, kamor so že zakorakali najmlajši učenci, danes vračajo še devetošolci, vrata pa odpirajo tudi šole za učence s posebnimi potrebami. Že na današnji vladni novinarski konferenci bi bilo lahko več jasno tudi o dogovorih za vrnitev ostalih šolarjev, ki se za zdaj še šolajo na daljavo.(več)

 • Odbor DZ za delo nenaklonjen predlogom nujnih ukrepov na trgu dela
  Odbor DZ za delo je na petkovi nujni seji na zahtevo SD obravnaval predloge nujnih ukrepov na področju trga dela v Sloveniji ob epidemiji. V SD so med drugim predlagali poziv vladi, naj s socialnimi partnerji sklene sporazum za dolgoročno reševanje posledic epidemije, a je odbor tega in ostala predlagana sklepa zavrnil.(več)

 • Informacijski pooblaščenec svetuje previdnost pri uvajanju termo kamer
  Pri informacijskem pooblaščencu so opozorili, da je namen uporabe termo kamer, kot sredstva proti širjenju koronavirusa, identifikacija posameznika s povišano temperaturo in pravočasno ukrepanje, torej gre neizogibno za obdelavo osebnih podatkov. Pred uvajanjem merjenja telesne temperature pa bi se morala podjetja posvetovati z zdravstveno stroko.(več)

 • Hrvaška policija objavila odgovore na najbolj pogosta vprašanja turistov
  Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo odgovore na najbolj pogosta vprašanja o pogojih za vstop v državo med epidemijo. Med drugim vztrajajo, da gostje iz držav Evropske unije, ki so rezervirali namestitev na Hrvaškem, pokažejo policistom na meji tudi potrdilo rezervacije.(več)

22. maj 2020

 • S 1. junijem normalizacija pri upravnih in sodnih zadevah
  Po preklicu razglasitve epidemije koronavirusa bodo z 31. majem prenehali veljati začasni ukrepi v upravnih, javnopravnih in sodnih zadevah. S 1. junijem se bodo tako normalizirale razmere tudi na teh področjih, podlago za to pa je s posebnim sklepom sprejela vlada. Veljavnost začasnih ukrepov je bila sicer z interventnim zakonom omejena do 1. julija, če razlogi za prenehanje njihovega izvajanja ne bi nastopili prej. Nekateri drugi ukrepi iz prvega protikoronskega zakona pa bodo v veljavi toliko časa, kolikor to določa zakon.(več)

 • Zajc začetek uporabe turističnih bonov napoveduje za konec junija
  Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal, da bodo prebivalci turistične bone lahko predvidoma začeli uporabljati konec junija. Po sprejemu tretjega protikoronskega zakona v DZ mora vlada pripraviti še uredbo, zeleno luč pa mora prižgati še Evropska komisija. Sprva je bilo koriščenje napovedano že s 1. junijem.(več)

 • Tretji protikoronski zakon: seznam ukrepov
  Tretji protikoronski zakon, ki bo po načrtih vlade uveljavljen 1. junija, je vreden eno milijardo evrov. Od tega bo večji del namenjen za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, približno tretjino pa za izdajo turističnih bonov za počitnice v Sloveniji. Ministrica za kmetijstvo izpostavlja ukrepe na področju zaposlovanja sezonskih delavcev in na področju pridelave hrane.(več)

 • Za tretji paket kritike na razlikovanje panog in čas trajanja ukrepov
  V odzivih na tretji protikoronski paket, ki ga je vlada potrdila v sredo in poslala DZ v sprejem, je večina izpostavila nujnost širitve kroga upravičencev. V turizmu in gostinstvu želijo daljše podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo, gospodarski minister pa je že napovedal, da bodo ta ukrep razširili tudi na avtomobilsko industrijo.(več)

 • Vlada podaljšala ukrepe o začasni omejitvi zbiranja
  Vlada je včeraj na dopisni seji podaljšala ukrepe iz odloka o začasni omejitvi zbiranja. Tako ostaja v veljavi določilo, da se pod določenimi pogoji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. Za kršitve prepovedi gibanja je sicer zdravstveni inšpektorat v času epidemije izrekel več kot 1200 glob. Skupni znesek vseh glob zaradi kršitev omejevalnih ukrepov pa znaša več kot 150.000 evrov.(več)

 • SAB s predlogom zakona o oblikovanju infrastrukturnega sklada
  V stranki SAB so se odzvali pozivu predsednika vlade Janeza Janše opoziciji, naj sodeluje pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19, in pripravili zakonski predlog o ustanovitvi proračunskega sklada za investicije v prometno infrastrukturo.(več)

21. maj 2020

 • Na dopust z bonom že s 1. junijem
  Vlada je včeraj potrdila predlog tretjega paketa protikoronskih ukrepov in ga poslala DZ v sprejem. Glavna ukrepa sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in turistični boni, paket pa je vreden eno milijardo evrov. Najvišja subvencija za skrajšani delovnik bo znašala 448 evrov, shema pa bo na voljo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Turistične bone pa bodo v elektronski obliki prejeli vsi prebivalci Slovenije. Uveljavljati jih bo mogoče z davčno številko.(več)

 • Vlada sprejela tudi poseben zakon za zagon investicij
  Vlada je na seji med drugim določila tudi besedilo predloga interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19. Na podlagi zakona bo vlada določila seznam pomembnih investicij, ki bodo imele prednostno obravnavo pri pristojnih organih. Predvidoma bo šlo za skupno 500 milijonov evrov investicij.(več)

 • Sloveniji poziv k zagotovitvi odpornosti sistemov zdravstva in dolgotrajne oskrbe
  Slovenija je iz Bruslja dobila nova priporočila za ukrepanje, ki so prilagojena novi koronavirusni realnosti. Evropska komisija jo med drugim poziva, naj zagotovi odpornost zdravstva in sistema dolgotrajne oskrbe, tudi z zagotovitvijo ustreznih zalog ključnih proizvodov za sanitetno zaščito in z naslovitvijo pomanjkanja zdravstvenih delavcev.(več)

 • Sodne počitnice bodo letos potekale le v prvi polovici avgusta
  Zaradi epidemije novega koronavirusa so na sodiščih nastali nekateri zaostanki, ki jih bodo skušali reševati tudi s skrajšanjem letošnjih sodnih počitnic. Te naj bi tako letos namesto enega meseca trajale dva tedna, in sicer od 1. do 15. avgusta, je na novinarski konferenci povedal predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.(več)

 • Vavčerji razdelili članice EU, Slovenija za hkratno zaščito potrošnika in agencij
  Vprašanje vavčerjev kot alternative povračilu denarja v primeru odpovedi potovanja je razdelilo članice EU. Slovenija je v skupini, ki misli, da mora biti razlaga evropske zakonodaje o pravicah potnikov prilagojena težkemu položaju v koronski krizi, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.(več)

20. maj 2020

 • Vlada potrdila predlog o poroštvu Slovenije za shemo Sure
  Vlada je potrdila tudi predlog zakona o poroštvu Slovenije v evropskem instrumentu Sure, v katerem bo članicam EU na voljo 100 milijard evrov posojil za zmanjšanje tveganj za brezposelnost v razmerah covida-19. Slovenija bo po predlogu dala 88,1 milijona evrov poroštva, računala pa naj bi na okoli 900 milijonov evrov posojil. Evropska komisija je sicer vse članice pozvala, naj čim prej podpišejo sporazume o jamstvih.(več)

 • Možnost odloga plačila velja tudi za limite na osebnih računih
  Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev poleg odloga kredita do enega leta omogoča tudi odlog za limite na osebnih računih. To je namreč kreditna pogodba z dovoljeno možnostjo prekoračitve stanja na plačilnem računu potrošnika, so opozorili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).(več)

 • Sredi epidemije 25-odstoten upad pobranih davkov in dajatev
  Finančna uprava RS (Furs) je v letošnjem aprilu pobrala 1,2 milijarde evrov javnih dajatev, kar je 402 milijona evrov oz. 25 odstotkov manj kot pred letom dni. Že marca, ko je bila sredi meseca razglašena epidemija novega koronavirusa, je bil padec štiriodstoten, je razvidno iz podatkov Fursa.(več)

19. maj 2020

 • Osnutek tretjega protikoronskega zakona danes na vladi
  Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Sindikat si medtem prizadeva še za podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca leta, odprto pa naj bi ostalo tudi vprašanje pomoči avtobusnim prevoznikom. Socialnim partnerjem je sicer doslej uspelo praktično v celoti uskladiti predlagano shemo skrajšanega delovnega časa.(več)

 • Vlada na seznam držav za prehajanje meje brez omejitev uvrstila Hrvaško
  Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila NIJZ namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo.(več)

 • Odlogi plačil kreditov zaživeli, krediti z jamstvom države še ne
  Banke so po uveljavitvi zakonov za blaženje posledic epidemije koronavirusa in za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstvu čakale na podrobna pravila v uredbah, ki ju je vlada ta teden vendarle sprejela. Medtem ko so dileme za odobritev odloga kreditnih obveznosti večinoma rešene, odprta ostajajo vprašanja glede kreditov z državnim poroštvom.(več)

 • Zunanji ministri za koordinirano odpiranje meja med članicami EU
  V Italiji, Belgiji, Grčiji, na Irskem in še marsikje drugje po Evropi so včeraj z novimi koraki nadaljevali po poti normalizacije razmer - odpirale so se šole, trgovine in restavracije. Glede odpiranja mej se je več držav EU zavzelo za usklajen pristop. Nemčija in Francija pa sta predlagali 500 milijard evrov težak sklad za zagon gospodarstva EU.(več)

18. maj 2020

 • Odprte šole in trgovine, dovoljeno zbiranje do 50 ljudi
  Po dveh mesecih se danes ponovno odpirajo vrata vseh trgovin ter tudi prvih nastanitvenih obratov. V šolske klopi se vračajo učenci prvih treh razredov osnovnih in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, vrata odpirajo vrtci, fakultete in dijaški domovi. Poleg tega je v petek vlada sprejela še nov odlok, ki ob ustrezni medosebni razdalji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. Dovoljeni so tudi treningi in tekme za vse športnike. Sicer pa so ne glede na preklic epidemije še vedno v veljavi vsi zaščitni ukrepi, ki niso bili preklicani.(več)

 • V Evropi se nadaljuje odpiranje mej v okviru rahljanja ukrepov
  Evropske države nadaljujejo odpiranje meja v okviru rahljanja ukrepov zaradi pandemije. Tako je tudi Italija za 3. junij napovedala odprtje meja za državljane članic EU, pa tudi med deželami. Nemčija in Avstrija odpirata meje s sosedami, slednja sicer s Slovenijo še ne. Pri nas bo odpiranje mej potekalo postopoma, seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa bodo sproti posodabljali.(več)

 • Odslej na voljo posojila iz ESM za boj s pandemično krizo
  Finančni ministri držav v območju evra so v petek potrdili vzpostavitev posebnega instrumenta v okviru evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki zagotavlja ugodna posojila v pomoč članicam v boju s pandemično krizo. V prihodnjih dveh letih in pol bo na voljo 240 milijard evrov brez makroekonomskih pogojev in nadzora zloglasne trojke.(več)

 • Članice EU z dogovorom o shemi za preprečevanje odpuščanj
  Članice EU so na veleposlaniški ravni dosegle politični dogovor o shemi za preprečevanje odpuščanj delavcev zaradi pandemije novega koronavirusa, v okviru katere bo na voljo 100 milijard evrov posojil. Ta shema je eden od treh stebrov aprilskega fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam.(več)

15. maj 2020

 • Epidemije ni več, nekateri ukrepi ostajajo
  Po več kot dveh mesecih je vlada pozno sinoči na dopisni seji presenetljivo preklicala epidemijo bolezni covid-19. Ob tem se sicer podaljšuje uporaba nekaterih omejevalnih ukrepov, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Je pa odpravljena karantena ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami. Hkrati je vlada s preklicem epidemije preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija.(več)

 • Koalicija v bran vladnemu poročilu, opozicija opozarjala na sume korupcije
  Parlamentarna razprava o vladnem poročilu o nabavah zaščitne opreme je sicer postregla s pričakovanimi stališči. Večji del opozicije je opozarjal na sporna ravnanja in sume korupcije, nato pa obstruiral glasovanje o predlaganem sklepu. V koaliciji pa so vsebino poročila zagovarjali.(več)

 • Podaljšan rok za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov
  Samozaposleni, ki želijo ob izplačilu mesečnega temeljnega dohodka koristiti tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov, imajo za meseca marec in april čas za oddajo vloge še do konca tega meseca. Rok bi se sicer moral izteči 9. maja, a ga je Finančna uprava RS (Furs) podaljšala.(več)

 • Delodajalske organizacije s predlogi za tretji protikoronski paket
  Štiri delodajalske organizacije so pripravile predloge za tretji protikoronski paket, ki ga snuje vlada. Predlagajo nove ukrepe na področju trga dela in na finančnem področju ter nekaj sistemskih ukrepov, med drugim subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Predlagajo tudi, da naj minimalna plača v letu 2021 ostane na višini leta 2020.(več)

14. maj 2020

 • S ponedeljkom sprostitev številnih ukrepov
  Vlada je včeraj sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 sob. Med drugim se preneha z razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, po dveh mesecih pa se bodo spet odprle avtošole. Vlada je z odlokom potrdila tudi načelno odločitev za postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih zavodov.(več)

 • Vlada sprejela pravila glede državnih poroštev za kredite
  Vlada je sprejela uredbi o izvajanju ukrepa poroštva po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije koronavirusa in po zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Ti opredeljujeta pravila za državna poroštva za bančne kredite.(več)

 • Bruselj s smernicami za oživljanje turizma, nekatere države odpirajo meje
  Evropska komisija je včeraj predstavila sveženj smernic v pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Nekatere države tudi že napovedujejo odpiranje mej - Nemčija bo nadzor postopno odpravljala od sobote, Avstrija bo odprla mejo z Nemčijo in že išče rešitve tudi za druge sosede.(več)

 • Von der Leyen v EP predstavila načrt za okrevanje gospodarstva
  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu v Bruslju predstavila svoj načrt za okrevanje gospodarstva po pandemiji covida-19. Sredstva naj bi porabili za programe EU v treh stebrih. Evroposlanci so nekaj njenih načrtov v razpravi pozdravili, do drugih so bili kritični.(več)

13. maj 2020

 • Zavod za šolstvo s številnimi priporočili za vrtce in šole
  Zavod za šolstvo je za vrtce in šole pripravil številna priporočila, da bo lahko delo v ustanovah, ki ponovno odpirajo vrata, in tistih, ki bodo nadaljevala delo na daljavo, potekalo nemoteno. "Verjamem, da bodo šole in vrtci varno pripravljeni in organizacija takšna, da bo delo steklo normalno," je dejal direktor zavoda Vinko Logaj.(več)

 • OZS z vrsto predlogov za tretji protikoronski paket
  Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je pripravila niz predlogov za tretji protikrizni paket, ki naj bi ga vladna koalicija intenzivneje začela pripravljati prihodnji teden. Med drugim si želijo večjo finančno pomoč malim podjetjem in obrtnikom, nižji DDV za nekatere dejavnosti in lažje odpuščanje.(več)

 • Do solidarnostnega dodatka tudi prejemniki invalidskega nadomestila
  Na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 so do solidarnostnega dodatka pod določenimi pogoji upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile. Vloge sprejema Zpiz do 30. junija.(več)

 • V enem mesecu 22.230 vlog za odlog plačila bančnih posojil
  Banke so do začetka maja oz. v enem mesecu veljave protikriznega zakona prejele 22.230 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,3 odstotka vseh kreditov. Skupen znesek odloženih plačil znaša 267,2 milijona evrov. Številčno največji del vlog ali 15.599 predstavlja prebivalstvo za odlog obveznosti v višini 33,1 milijona evrov.(več)

12. maj 2020

 • Od danes znova dovoljen letalski potniški promet
  Od danes je znova dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Slovenijo, ki je v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa obstal 17. marca. Prevozi potnikov so na mednarodna letališča v Sloveniji dovoljeni tako iz EU kot iz drugih držav.(več)

 • DZ potrdil rast izdatkov države za spopad s posledicami epidemije
  DZ je potrdil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Ta denar se bo namenil za socialno varnost in gospodarstvo, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.(več)

 • Starši otrok z domačim varstvom oproščeni plačila vrtca
  Na ministrstvu za izobraževanje prosijo starše, naj v začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. "Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil," je na novinarski konferenci zagotovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.(več)

 • Obeta se subvencioniranje skrajšanega delovnega časa
  Sheme subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki naj bi bila del tretjega protikoronskega zakona, se najbolj veselijo v gospodarstvu, naklonjeni pa so ji tudi v sindikatih in stroki, od koder sicer prihajajo pozivi k ustreznim varovalkam. Med njimi naj bi bile sankcije za zlorabe in ohranitev delovnih mest tudi določen čas po izteku ukrepa.(več)

11. maj 2020

 • Po skoraj dveh mesecih stekel javni potniški promet
  Od danes je v Sloveniji po skoraj dveh mesecih ponovno dovoljen javni potniški promet, a se bo izvajal drugače kot pred epidemijo. Potniki bodo morali spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ohranjati priporočeno razdaljo in med vožnjo nositi zaščitno masko. Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali obvezno uporabiti ob vstopu. Dokler ne bodo avtobusi opremljeni s posebno pregrado za voznika, bodo potniki vstopali le na zadnjih vratih. Mednarodni potniški promet medtem še naprej miruje.(več)

 • V šolskih oddelkih od 10 do 15 učencev, v vrtcih od 8 do 10
  Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem in šolam poslalo težko pričakovana navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol. Iz njih je razvidno, da bo lahko v razredih osnovnih in srednjih šol od 10 do 15 otrok, v vrtcih pa v posamezni skupini od osem do 10 otrok. Učitelji se po družbenih omrežjih sprašujejo, kako bodo ta navodila uspeli izvesti v praksi.(več)

 • Konec prepovedi za zdravstvene in zobozdravstvene storitve
  Vlada je na petkovi dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. V zobozdravstvene ordinacije bodo tako lahko vstopale le zdrave osebe. Osebje bo moralo med drugim nositi pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa bo treba po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti.(več)

 • Spremenjeno delovanje nekaterih mejnih prehodov
  Državno mejo je od petka mogoče prečkati na nekaterih dodatnih kontrolnih točkah. Spreminja se delovanje mejnih prehodov Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji, odpira pa se nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju. Večinoma bodo omogočali prečkanje dnevnim delovnim migrantom in osebam s potrdilom lokalne skupnosti.(več)

 • Slovenski lastniki nepremičnin odslej lahko na Hrvaško
  Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od včeraj prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.(več)

 • Bruselj za podaljšanje omejitve vstopa na zunanji meji do 15. junija
  Evropska komisija je v petek pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. junija. Ob postopnem rahljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razmere ostajajo krhke tako v Evropi kot po svetu, zato so omejitve potovanj potrebne še naprej, so utemeljili predlog za podaljšanje ukrepa še za en mesec.(več)

8. maj 2020

 • Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost
  Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. Za mikro, mala in del srednje velikih podjetij bodo prek podjetniškega sklada na voljo dodatni krediti v višini od 5000 do 40.000 evrov. Ministrstvo pa bo zagotovilo nepovratna evropska sredstva v obsegu 16 milijonov evrov za stroške obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti, je naštel minister Zdravko Počivalšek.(več)

 • Prepoved zbiranja podaljšana, spremembe na mejnih prehodih
  Vlada se je včeraj seznanila z oceno o utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in odločila za podaljšanje ukrepov. Na seji je potrdila še spremembe na nekaterih mejnih prehodih oz. kontrolnih točkah, med njimi so Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji ter nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju.(več)

 • Izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij znova mogoče
  Vlada je izdala odlok, s katerim omogoča izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij, če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in je to izvedljivo na varen način za vse udeležence. Izvajanje vseh programov specializacij je bilo namreč doslej prekinjeno. Določila pa je tudi nove začasne ukrepe glede uveljavljanja pravic iz zdravstvenega zavarovanja.(več)

 • Tudi osebe iz različnih gospodinjstev lahko sedijo za isto mizo
  Na NIJZ so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, pa naj bo razdalja 1,5 metra.(več)

 • EU s smernicami za hitrejše priznavanje kvalifikacij zdravstvenih delavcev
  Evropska komisija je ob krizi zaradi novega koronavirusa, ki je izjemno obremenila zdravstvene sisteme vseh držav in povzročila pomanjkanje zdravstvenih delavcev, izdala smernice, ki bodo državam članicam v pomoč pri hitrejšem priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravstvenih delavcev.(več)

7. maj 2020

 • Na mizi ustavnih sodnikov znova protikoronski ukrepi
  Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pobudi za oceno ustavnosti odlokov o začasni splošni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja izven občin ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Gre za odloka, ki ju je vlada sprejela z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ustavno sodišče je sicer že zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, vlada pa je medtem začela nekatere ukrepe tudi sproščati. Tako prepoved gibanja zunaj občine prebivališča ni več v veljavi.(več)

 • Poročilo o opremi za epidemijo kritično do Šarčeve in pohvalno do Janševe vlade
  Vlada je objavila pričakovano poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Vladi Marjana Šarca očita prepočasno odzivanje in ji pripisuje krivdo za razširitev virusa v Slovenijo. Za aktualno vlado pa pravi, da ji je v težkih razmerah uspelo zagotoviti dovolj opreme. V LMŠ, SD in Levici menijo, da poročilo ne odraža dogodkov.(več)

 • Nevladniki vložili ustavno presojo protikoronskega zakona
  Tri nevladne organizacije so v torek na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti določil novele prvega protikoronskega zakona, ki postavlja ostrejše pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu v postopkih izdaje integralnih gradbenih dovoljenj. Prepričani so, da onemogoča sodelovanje večini organizacij, poroča Večer.(več)

 • Vlada pod določenimi pogoji dovolila treninge in tekmovanja
  Vlada je včeraj na dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev.(več)

 • SAB vložila zakonski predlog za brezplačne maske upokojencem
  Stranka SAB je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona, po katerem bi država vsakemu upokojencu ob prejemu pokojnine brezplačno zagotovila 15 zaščitnih mask na mesec. Ukrep bi trajal do preklica obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, so sporočili iz SAB. Finančne posledice so za 2020 ocenili na 36 milijonov evrov.(več)

 • Izjava za vračilo temeljnega dohodka od 11. maja
  Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev za dodelitev izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka ali želijo uveljavljati druge pomoči, ki se s to izključujejo, bodo lahko to storili od 11. maja naprej. Takrat bo v eDavkih na voljo posebna izjava.(več)

6. maj 2020

 • Sodišča širijo nabor delovanja tudi na nenujne zadeve
  Sodišča lahko ponovno opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem morajo upoštevati ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varovanje zdravja in preprečili širjenje virusne okužbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Ob tem so spomnili, da tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo. Ne glede na to pa lahko stranke tudi v tem času opravijo posamezna dejanja, če tako želijo, in s tem pospešijo sam sodni postopek.(več)

 • Koalicija in opozicija vsaka s svojo parlamentarno preiskavo
  Po aprilski napovedi opozicije o ustanovitvi preiskovalne komisije o nabavah opreme za potrebe epidemije je zahtevo v DZ prva vložila koalicija, z enako potezo ji je sledila opozicija. O porabi javnih sredstev za nakup opreme so včeraj sicer že razpravljali na komisiji DZ za nadzor javnih financ, vlada pa je medtem sprejela svoje poročilo glede opreme.(več)

 • Za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov zdaj čas do 9. maja
  Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci lahko izjave za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov vložijo še do 9. maja, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, je rok za predložitev izjave 31. maj.(več)

5. maj 2020

 • V interpelaciji Počivalšku očitki o nepregledni porabi javnih sredstev
  Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po oceni vlagateljev interpelacije politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi zaščitne opreme. S tem je tudi odgovoren za negospodarno porabo državnih finančnih sredstev, so predlagatelji zapisali v besedilu interpelacije, ko so jo včeraj vložili v DZ.(več)

 • Vlada bo dopolnila državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije
  Obrambni minister Matej Tonin je na seji Sveta za nacionalno varnost predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni. Ker je pomanjkljiv, ga bo vlada dopolnila, je tvitnil. Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa se je v razpravi zavzel zlasti za bolj jasno strategijo rahljanja ukrepov ob aktualni epidemiji covida-19.(več)

 • Odslej lahko tudi izredni študenti zaprosijo za 150 evrov dodatka
  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za izredne študente, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.(več)

 • Bruselj odobril sedem milijard evrov državne pomoči družbi Air France
  Evropska komisija je prižgala zeleno luč za sedem milijard evrov državne pomoči Francije letalski družbi Air France, ki se je znašla v finančnih težavah zaradi posledic ukrepov za zajezitev koronavirusa. S pomočjo v obliki garancij in posojil bo družba zagotovila nujno likvidnost, je ocenila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.(več)

 • Bruselj z novimi izrednimi ukrepi za kmetijski in živilskopredelovalni sektor
  Evropska komisija je včeraj objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju oz. tistim njunim segmentom, ki jih je kriza zaradi pandemije novega koronavirusa najbolj prizadela. Med ukrepi sta npr. pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.(več)

4. maj 2020

 • Veljati je začel drugi paket interventnih ukrepov
  S prvim majem je začel veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Veljati je začela tudi novela zakona, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi. Vsi trije protikoronski zakoni so bili pospešeno poslani v razglasitev, potem ko je DZ kljub nekaterim očitkom podprl predloge sklepov o nedopustnosti referendumov nanje, državni svet pa ni izglasoval veta.(več)

 • Danes vnovični zagon nekaterih dejavnosti
  Ponedeljek prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.(več)

 • Zelena luč za pripravo na odpiranje vrtcev in šol z 18. majem
  Vlada je prižgala zeleno luč, da ministrstvo za šolstvo začne s pripravami na postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem, je za oddajo 24ur dejala ministrica Simona Kustec. Tako bi 18. maja v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov.(več)

 • Še ta mesec bodo spet delovale tudi zobozdravniške ordinacije
  Še ta mesec je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več, kot je bilo pred epidemijo.(več)

 • Janša podprl poziv k ohranitvi zaprtja trgovin ob nedeljah
  Premier Janez Janša je izrazil podporo napovedi Levice, da bo v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi trgovine tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni ostale zaprte. K ohranitvi zaprtja je v poslanici pred praznikom dela pozval Sindikat delavcev trgovine Slovenije.(več)

 • Delodajalci poiskali pomoč že za več kot 321.000 zaposlenih
  Zavod RS za zaposlovanje je do 29. aprila zaradi posledic epidemije novega koronavirusa zabeležil 36.542 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 321.000 zaposlenih. Sklepe o povračilu nadomestil je medtem poslal 25.631 delodajalcem. Prva izplačila po interventnih zakonih bodo 11. maja, so sporočili z zavoda.(več)

30. april 2020

 • Prehod med občinami spet dovoljen; v vrtce in šole 18. maja
  Vlada z današnjim dnem odpravlja splošno omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. Zbiranje ljudi ostaja prepovedano, množične prireditve pa zelo verjetno ne bodo možne še vse do splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19, je včeraj povedal premier Janez Janša. Otroci se bodo v vrtce in šole vrnili 18. maja. Odpiranje bo postopno, najprej se bodo vrnili najmlajši in maturantje, je povedala šolska ministrica Simona Kustec.(več)

 • Furs samozaposlene opominja na pravilno izpolnjevanje izjav
  Samozaposleni, ki so zaradi upada prihodkov v epidemiji novega koronavirusa upravičeni do pomoči države, morajo Finančni upravi RS (Furs) predložiti ustrezno izjavo. A nekateri so vložili več izjav, ker so si očitno vmes premislili in popravili podatke. V tem primeru se upošteva kronološko zadnja izjava, opozarjajo na Fursu.(več)

 • NIJZ pripravil navodila za izvajanje storitev
  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa pripravil priporočila za opravljanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev, ki se bodo vnovič lahko opravljale od ponedeljka. Pripravili pa so tudi navodila za obisk muzejev, galerij in knjigarn.(več)

29. april 2020

 • DZ potrdil drugi paket ukrepov, vlada sprošča omejitve
  Državni zbor je včeraj sprejel drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Poleg tega je DZ z novelo t. i. megazakona po dveh tednih med prejemnike pomoči uvrstil še dodatne upravičence. Potrdil je tudi postopno sproščanje ukrepov na sodiščih in v javni upravi, medtem ko je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev.(več)

 • Znova odprte knjižnice, v ponedeljek tudi vrtovi gostinskih lokalov
  Vlada je sinoči na dopisni seji odločila, da bo s ponedeljkom med drugim spet dovoljena strežba gostinskih lokalov na prostem. Že danes pa se sprošča delovanje knjižnic, galerij in muzejev, pa tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarstvo. Hkrati je odpravljena določba o izkazovanju starosti v trgovinah. Sicer pa se odpirajo tudi cerkve.(več)

 • Vlada o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov
  Danes bo vlada obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.(več)

 • Zadeve v zvezi z epidemijo bodo ustavno sodišče obremenile za več let
  Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je prejšnji teden v intervjuju za Delo dejal, da bodo zadeve z zvezi z ukrepi proti epidemiji ustavno sodišče obremenile še za več let po sprejetju, čeprav jih obravnavajo absolutno prednostno. Knez se je zavzel tudi za spremembo ustave, s katero bi se zmanjšalo število zadev, o katerih odločajo ustavni sodniki.(več)

 • Države s podrobnimi načrti rahljanja ukrepov, ministri EU o odpiranju meja
  Države so včeraj nadaljevale s predstavitvami načrtov rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, pri čemer jih vse več načrtuje množična testiranja. Notranji ministri EU pa so govorili o ponovnem odpiranju meja in uporabi aplikacij za sledenje širjenju okužb. Minister Aleš Hojs je bil glede odprtja meje s Hrvaško optimističen.(več)

 • Bruselj z bančnim svežnjem za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij
  Evropska komisija je sprejela sveženj bančnih predpisov za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij v EU. Temeljni namen je zagotoviti, da bodo lahko banke z nadaljnjim posojanjem denarja pomagale ublažiti hude posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo, pojasnjujejo v Bruslju.(več)

28. april 2020

 • Z nekaterimi omejitvami ponovno mogoče poroke
  Sklenitev zakonske zveze bo od danes v "nekoliko okrnjeni zasedbi glede na okoliščine" ponovno mogoča, je na petkovi novinarski konferenci sporočil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Če bodo mladoporočenca in priči za dostop do lokacije morali prečkati občinsko mejo, jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo.(več)

 • Zavarovalnice spet odpirajo svoja vrata
  V okviru sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se ponovno odpirajo tudi vrata zavarovalnic. Prve poslovalnice bo mogoče obiskati danes, postopno bo nato sledilo odprtje še preostalih. Potrošnikom sicer svetujejo, naj se za obisk odločijo le v nujnih primerih oz. kadar storitve ne morejo opraviti na daljavo.(več)

 • Informacijska pooblaščenka izraža zaskrbljenost zaradi ukrepov
  Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v odprtem pismu vladi ter poslancem navaja, da z zaskrbljenostjo spremlja ukrepe pri po njenem mnenju zmanjševanju obsega pravic posameznikov v okviru obvladovanja epidemije v Sloveniji, zlasti pravice do zasebnosti. Ugotavlja, da se je Slovenija znašla med državami, ki pravice omejujejo nesorazmerno.(več)

 • Inšpektorat za delo v času epidemije nima časa za počitek
  Inšpektorat RS za delo od razglasitve epidemije koronvirusa 12. marca beleži veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Potem ko jih je v prvih 14 dneh po razglasitvi prijel okoli 70, jih je do petka že 1133, je za STA povedal glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Doslej so zaznali 151 kršitev, največ v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu.(več)

 • Evropska agencija objavila smernice za zdravje in varnost delavcev
  Evropske države se pripravljajo ali pa že izvajajo načrte za postopno vrnitev na delo po koronavirusni krizi, zato je evropska agencija za varnost in zdravje pri delu oblikovala smernice, kako čim bolj zmanjšati izpostavljenost virusu na delu. Med drugim se nanašajo na ocene tveganja in ustrezne ukrepe ter načrtovanje za prihodnost.(več)

 • Sodišče EU namerava s 25. majem ponovno opravljati obravnave
  Sodišče Evropske unije namerava s 25. majem ponovno začeti opravljati obravnave, ki so jih bili v skladu z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako v Luksemburgu kot večini drugih držav članic primorani preložiti.(več)

24. april 2020

 • Vlada za zagon gradbeništva, okoljevarstveniki kritični
  Predlagani popravki prvega protikoronskega zakona, ki danes začenjajo pot v DZ, prinašajo pomembne spremembe na področju gradbene zakonodaje. Te spremembe bodo po oceni ministra Andreja Vizjaka občutno pospešile gradbeno aktivnost in omogočile takojšen zagon nekaterih investicij. Novosti so med drugim predvidene tudi na področju pravnega varstva. Po mnenju več okoljevarstvenih organizacij pa je vlada s predlogom novele na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo.(več)

 • Ob ponovnem vročanju sodnih odločb takojšen odziv ne bo potreben
  Odbor DZ za pravosodje je dal zeleno luč predlogu novele zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah. Ker pa v času epidemije roki ne tečejo, strankam, ki bodo prejele odločitev sodišča, ne bo treba storiti ničesar, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.(več)

 • Skupaj s popravki protikoronskega zakona pomoč za 1,2 milijona ljudi
  Potem ko je prvi zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev, bo predlagana novela poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Med pomembnejšimi ukrepi je izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost.(več)

 • Vlada o letalskem prometu in premestitvah javnih uslužbencev
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji znova podaljšala prepoved letalskega potniškega prometa, ki jo je 17. marca uvedla zaradi širjenja koronavirusa. Izdala je uredbo o izvajanju začasne premestitve javnih uslužbencev zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z epidemijo. Sprejela pa je tudi letni načrt razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2020.(več)

 • Na eDavkih tudi podatki o prevoženih kilometrih vozila
  Te dni so ob postopnem sproščanju ukrepov nekatere gospodarske panoge spet oživele. Finančna uprava RS (Furs) tako na aplikaciji in portalu eDavki spet zaznava več vlog za odmero davka na motorna vozila, ki jih lahko po novem lastniki oddajo elektronsko brez obiska finančnega urada, so sporočili.(več)

 • EBRD za okrevanje gospodarstva namenja 21 milijard evrov
  Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo v luči pandemije koronavirusa za okrevanje gospodarstva v letošnjem in prihodnjem letu namenila 21 milijard evrov. Za obstoječe partnerje je banka že pripravila štirimilijardni paket pomoči, s čimer želi zagotoviti njihovo likvidnost. Sredstva so namenjena zlasti malim in srednje velikim podjetjem.(več)

23. april 2020

 • Spremembe megazakona: manj strogi pogoji, več upravičencev
  Vlada je s popravki prvega protikoronskega zakona omilila pogoje, pod katerimi bodo pomoč prejeli delodajalci, ki zaradi epidemije napotijo delavce na čakanje. Tudi samozaposleni bodo do pomoči upravičeni že, če jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na lani. Vlada z novelo predlaga tudi vrednotnice za turistična potovanja ter med upravičence do ukrepov dodaja nove skupine državljanov, npr. izredne študente. Uveden pa je še nov institut nadomestila plače zaradi izgube zaposlitve v času po razglasitvi epidemije.(več)

 • Novela prinaša tudi interventno rešitev za odpadno embalažo
  Predlagana novela prvega protikoronskega zakona sega tudi na področje odpadne komunalne embalaže. V skladu s predlogom bi namreč lahko komunalna podjetja oddala odpadno embalažo neposredno izvajalcem obdelave, pri čemer bi račun obdelave plačala država. Za ta namen je za čas trajanja zakona predvidenih slabih osem milijonov evrov.(več)

 • Finančni minister napovedal tretji, razvojni paket pomoči
  S pripravo drugega protikoronskega paketa je vlada po besedah finančnega ministra Andreja Širclja sklenila komplet sprememb zakonodaje za omilitev posledic epidemije koronavirusa ter vnovičen zagon gospodarstva in vzpostavitev normalnega življenja. "Tretji zakonodajni paket, ki ga bomo začeli pripravljati maja, bo razvojno usmerjen," je dejal.(več)

 • Vlada s sklepom omogočila izmenjavo podatkov med NIJZ in policijo
  Vlada je včeraj med drugim sprejela sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covida-19 med NIJZ in policijo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije.(več)

 • Izdaja zdravil na recept ne bo več količinsko omejena
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela tudi odlok, s katerim ostaja v veljavi omejitev izdaje zdravil brez recepta v lekarnah na eno pakiranje na osebo, ukinja pa se dosedanja odredba, ki je omejevala tudi izdajo zdravil na recept za največ en mesec. Prav tako ostaja v veljavi začasno povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev.(več)

 • Župani mestnih občin Slovenije s predlogi za sproščanje ukrepov
  Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. aprila. Med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.(več)

 • Organizatorji dogodkov pozivajo k pomoči
  Organizatorji različnih dogodkov, od poslovnih, kulturnih do športnih, ki zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ne morejo poslovati, vlado pozivajo k dodatnim ukrepom, ki bi jim omogočili obstoj. Med drugim predlagajo subvencioniranje odpovedanih dogodkov z več kot 500 udeleženci in sprostitev omejitev za manjše dogodke zaprtega tipa.(več)

22. april 2020

 • Vlada potrdila drugi protikoronski zakon in dopolnila prvega
  Vlada je včeraj potrdila predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19, ki bo pomagal gospodarstvu z dodatnimi poroštvi države za najem bančnih posojil. Podrobnosti predloga bodo od danes do petka predstavljali pristojni ministri. Hkrati je vlada tudi dopolnila t. i. prvi protikoronski zakon. Pri tem naj bi po besedah premierja Janeza Janše med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev.(več)

 • Z novelo do postopnega sproščanja sodnih in upravnih zadev
  Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami, s katerim želijo zagnati postopno sproščanje sodnih in upravnih zadev, ob istočasnem varovanju zdravja zaposlenih in strank. Med drugim bo na področju upravnih zadev omogočeno vročanje odločb, sklepov in drugih dokumentov tudi v nenujnih zadevah.(več)

 • Razprava glede stanja v domovih izpostavila pomanjkanje kadra
  Na seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so obravnavali stanje v domovih za starejše v času epidemije, je bilo slišati številna opozorila o pomanjkanju kadra, izpostavljene pa so bile tudi hude duševne stiske oskrbovancev zaradi pomanjkanja stikov s svojci. Prekinjeno razpravo bodo člani odbora nadaljevali danes popoldan.(več)

 • Na odboru za zdravstvo ostra razprava o kakovosti zaščitne opreme
  Odbor DZ za zdravstvo je včeraj okoli pet ur in pol razpravljal o kakovosti opreme za zaščito pred covidom-19 in načinov njene nabave. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na očitke o dobavi neustrezne opreme med drugim dejal, da v zahtevnih razmerah delajo v dobri veri. Za morebitne napake pa je pripravljen odgovarjati.(več)

 • Odslej znova več možnosti za zdravstveno varstvo živali
  Lastniki lahko svojim živalim znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. Kmetijsko ministrstvo je namreč razrahljalo ukrepe, sprejete za zajezitev širjenja novega koronavirusa, tudi na področju zdravstvenega varstva živali.(več)

 • Zaradi koronavirusa večja podpora investicijam v kmetijstvu
  Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo spremembe programa razvoja podeželja 2014-2020, ki bodo šle v smeri večje podpore investicijam, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano. Zadnjo besedo bo sicer imela Evropska komisija.(več)

21. april 2020

 • Država pripravlja nove ukrepe za pomoč kmetom in živilski industriji
  Za pomoč kmetijsko-živilskemu sektorju vlada pripravlja nove ukrepe, ki bodo po navedbah pristojnega ministrstva namenjeni zagonu novih investicij in odpravi administrativnih ovir. Med drugim predlagajo povečanje predplačil na najvišjih možnih 50 odstotkov ter spremembe na posameznih podukrepih, kot sta predelava in trženje kmetijskih proizvodov.(več)

 • Odprta elektronska vloga za izplačilo dodatka študentom
  Na portalu eUprava je dosegljiva elektronska vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za študente, ki se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Rok za oddajo vloge ne zastara.(več)

 • Opozicijske stranke predstavile pobudo za ustavno presojo
  Štiri opozicijske stranke zahtevajo ustavno presojo dveh členov protikoronskega zakona in odloka o omejitvi gibanja. V LMŠ, Levici, SD in SAB opozarjajo zlasti na morebitno ustavno spornost člena, ki govori o dodatnih policijskih pooblastilih. Prepoved prehajanja med občinami pa je po njihovem mnenju nesorazmerna in sprejeta na napačni zakonski podlagi.(več)

 • Več kot 50 pobud za oceno ustavnosti vladnih aktov
  Ustavno sodišče je sicer doslej prejelo tudi nekaj pobud za oceno ustavnosti drugih vladnih odlokov in interventnih zakonov, skupno jih je že več kot 50, so za STA pojasnili na sodišču. Pobude na ustavno sodišče prihajajo vsakodnevno.(več)

 • Evropski poslanci za časovno omejene koronaobveznice
  Po tem, ko so evropski poslanci sprejeli dodatne ukrepe za blaženje posledic krize ob pandemiji covida-19, se je evropski parlament v soboto z veliko večino izrekel za skupne obveznice za obnovo za obvladovanje gospodarskih posledic pandemije. Z njimi naj bi države financirale prihodnje investicije, ne pa prevzele obstoječih dolgov. V resoluciji pa so poslanci tudi kritični do ravnanja Madžarske in Poljske v pandemiji.(več)

20. april 2020

 • Ustavno sodišče zadržalo del odloka o omejitvi gibanja
  Ustavno sodišče je medtem že zadržalo del zdaj že neveljavnega odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da preverjanje upravičenosti pravzaprav že ves čas izvajajo.(več)

 • V društvu tožilcev zahtevajo presojo ustavnosti znižanja plač
  V društvu državnih tožilcev pa zahtevajo presojo ustavnosti protikoronskega zakona v delu, ki začasno znižuje plače tožilcem. Pobude za oceno ustavnosti vlagajo tudi posamezni državni tožilci. Po oceni društva zakon neutemeljeno posega v ustavnopravna razmerja med vejami oblasti in ogroža izvrševanje sodne oblasti v kazenskih zadevah.(več)

 • Ob priporočilih pristojnih zvez od danes spet na tenis, golf ...
  Medtem ko so v času epidemije novega koronavirusa športno-rekreativne storitve na prostem znotraj lastne občine dovoljene že od sobote, pa se športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odpirajo danes. Ob upoštevanju priporočil pristojnih zvez se bodo odslej med drugimi lahko rekreirali tudi tenisači in golfisti.(več)

 • Ponovno omogočeni tehnični pregledi in nekatere oblike linijskega prevoza
  Vlada je v petek odločila, da bo od danes ponovno dovoljeno opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Prav tako so odpravili prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza, pri čemer bo lahko v vozilu tretjina potnikov, kot je registriranih sedežev.(več)

 • Sezonskim delavcem po novem vsaj 5,16 evra bruto na uro
  Potem ko je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pred kratkim pozvala na pomoč pridelovalcem hmelja, sadja in zelenjave, ki so ostali brez tujih sezonskih delavcev, je v soboto začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delov v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra. Prav ta znesek pa je sprožil burne odzive.(več)

 • Novo na TFL: Odgovori na vprašanja s področja delovnega prava
  Portal Tax-Fin-Lex bo odslej v sodelovanju s podjetjem Trgotur ponujal odgovore na posamezna vprašanja naročnikov s področja delovnopravne zakonodaje. Poleg tega bodo Trgoturjevi strokovnjaki skrbeli tudi za aktualne članke s tega področja, ki jih bomo objavljali na portalu. Če potrebujete tovrstno pomoč, pa jih lahko kontaktirate že zdaj.

17. april 2020

 • V ponedeljek se odprejo dodatne trgovine in servisi, 4. maja frizerji
  S ponedeljkom vrata med drugim znova odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, npr. vulkanizerske, na voljo pa bodo tudi nekatere storitve, je včeraj sklenila vlada. Frizerski in kozmetični saloni bodo odprti s 4. majem. Ob novih izjemah je vlada objavila tudi navodila za delo v času trajanja epidemije. Med drugim je poleg zakrivanja ust in nosu ter razkuževanja rok nujno zagotavljanje 20 m2 površine na posamezno stranko.(več)

 • Nacionalno preverjanje znanja letos odpade
  Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, še prej pa je o tem poročal Dnevnik. Matura vsekakor bo, je za Dnevnik dejala ministrica Simona Kustec. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.(več)

 • V obvladovanje epidemije se vključujejo tudi pripravniki in diplomanti
  Vlada je na včerajšnji seji sprejela odlok, s katerim se v izvajanje ukrepov zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 vključi vse zdravnike in zobozdravnike, ki sicer nimajo licence, a so v sistem zdravstva vključeni kot sekundariji, pripravniki in specializanti. Odlok predvideva tudi vključitev zdravnikov in zobozdravnikov diplomantov.(več)

 • Stečajni upravitelji in odvetniki za zagon sodišč, vrhovno sodišče proti
  Zbornica upraviteljev Slovenije in Odvetniška zbornica Slovenije sta vrhovno sodišče pozvali, naj sprosti delo sodišč v primerih, ko je to mogoče na daljavo. Opozarjajo na negativen vpliv med drugim na odpuščene delavce, poplačila upnikov in prestrukturiranja podjetij. Vrhovno sodišče je, tudi ob mnenju gospodarskega ministrstva, proti.(več)

 • Na Fursu že 30.000 izjav za 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka
  Samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci, ki želijo prihodnji teden prejeti 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka za marec, morajo izjavo preko eDavkov vložiti najpozneje do sobote. Do včeraj je Furs prejela že 30.000 takšnih izjav. Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je sicer tako marca kot prvih 10 dni aprila medletno približno podvojilo.(več)

 • EU s smernicami za aplikacije za sledenje stikom v pandemiji
  Članice EU so opredelile praktične smernice in temeljne zahteve za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. V Evropski komisiji izpostavljajo, da uporaba podatkov o lokaciji posameznika pri tem ni potrebna in da je ne priporočajo.(več)

16. april 2020

 • Od sobote dovoljen dostop do zemljišča zunaj občine
  Vlada je izdala nov odlok o prepovedi zadrževanja na javnih površinah ter gibanja zunaj občin, s katerim dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pa tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. Ob tem bo treba pri sebi imeti dokazilo in posebno izjavo. Odlok začne veljati v soboto. Minister za zdravje Tomaž Gantar sicer v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost in opozarja, da bomo na daljši rok živeli drugače.(več)

 • Simič: Strah samozaposlenih glede neizpolnjevanja pogojev je odveč
  Strah samozaposlenih zaradi morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je zagotovil član vladne svetovalne skupine Ivan Simič. Glede težav, ki se pojavljajo pri uveljavljanju določil prvega protikoronskega zakona, pa je dejal, da so zaradi hitenja pričakovane.(več)

 • Vlada dodatno podaljšala veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok, ki podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj do 17. junija. Do takrat je podaljšala tudi veljavnost prometnih dovoljenj, medtem ko bo prepoved izvajanja tehničnih pregledov do 17. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.(več)

 • O nakupih zaščitne opreme preiskovalna komisija DZ?
  V koaliciji ne nasprotujejo morebitni ustanovitvi preiskovalne komisije DZ o nakupih zaščitne opreme v času epidemije, kar napovedujejo v opoziciji. Vendar se sprašujejo, ali je čas, ko epidemija še traja, pravi za takšno preiskavo, so navedli za STA.(več)

 • Bruselj opredelil tri merila za začetek odprave omejevalnih ukrepov
  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj predstavila evropski načrt za postopno odpravo ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta opredeljuje tri merila, ki naj bi bila izpolnjena pred začetkom opuščanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer.(več)

15. april 2020

 • V trgovinah, lekarnah in poštah po novem obvezno razkuževanje rok
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila odlok, ki določa tudi ukrepe v zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa. S spremembami odpravlja obvezno nošenje rokavic in ga nadomešča z obveznim razkuževanjem rok. Odlok, ki gre v smeri že prejšnji teden podanih priporočil, je začel veljati z današnjim dnem.(več)

 • ZZZS bo začasno prevzel strošek vseh bolniških odsotnosti
  ZZZS bo skladno s protikoronskim zakonom kril nadomestila za bolniško odsotnost od prvega dneva odsotnosti zaradi katerekoli bolezni, ne le covida-19. Prvi mesec bolniške odsotnosti so doslej krili delodajalci. Zavod bo nadomestilo za prvi mesec kril od uveljavitve zakona 11. aprila do 31. maja, predvidena pa je možnost podaljšanja ukrepa.(več)

 • Inšpektorat opozarja pred neupravičenim odpuščanjem tujih delavcev
  V času epidemije novega koronavirusa prihajajo informacije o domnevno neupravičenih prekinitvah delovnega razmerja tujcem, opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo. Do prekinitev naj bi poleg tega prihajalo mimo predpisanih postopkov - kar prek oglasne deske.(več)

 • Za razbremenitev Eko sklada potrebna sprememba zakonodaje
  Eko sklad je ob porastu zanimanja za nepovratne spodbude in kredite s strani občanov, podjetij in občin sprejel številne ukrepe, za še večjo razbremenitev in poenostavitev dela pa bo po oceni okoljskega ministrstva potrebna sprememba zakonodaje. Ob razmerah zaradi novega koronavirusa so tako zamude neizbežne.(več)

 • Bruselj s smernicami za ravnanje z odpadki v času koronavirusa
  Evropska komisija je objavila smernice za upravljanje z gospodinjskimi odpadki in za ravnanje z odpadki iz zdravstvenih ustanov v času epidemije covida-19. Med drugim je izpostavila primere dobre prakse, ki se nanašajo na varovanje zdravja delavcev v komunalnih podjetjih, pa tudi na evropska sredstva, ki so na voljo za področje ravnanja z odpadki.(več)

14. april 2020

 • Podjetja že lahko oddajo vloge za pomoč po interventnem zakonu
  S sobotno uveljavitvijo zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic se upravičencem odpira možnost oddajanja vlog za uveljavljanje pomoči. Tudi izjava za pomoč samozaposlenim je že na voljo v eDavkih. Ukrepi iz zakona so skupaj vredni tri milijarde evrov, od tega se velik del namenja gospodarstvu, da bi s čim manj prask prebrodilo epidemijo in bilo takoj po njej pripravljeno na nov zagon. Zakon je sicer ponekod naletel na ostre kritike zaradi zapletenosti.(več)

 • O državni aplikaciji za sledenje okuženim še premalo podatkov
  Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v mnenju o aplikaciji za sledenje posameznikom, okuženim z novim koronavirusom, pravi, da so doslej predstavljeni podatki pomanjkljivi in da za natančnejšo opredelitev potrebuje oceno učinkov s tehničnimi parametri glede na cilje, ki jih zasleduje, in z vidika sorazmernosti.(več)

 • Prvi obeti omilitev ukrepov, a sproščenega druženja še ne bo
  V enem mesecu po razglasitvi epidemije covida-19 je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo za več kot tisoč. V zadnjih dneh je trend obolevnosti ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni. Tudi na počitnice v tujini letos skoraj zagotovo ne moremo računati.(več)

 • Zakonu o nalezljivih boleznih se obetajo spremembe
  Na sobotni seji je vlada tudi ugotovila, da je zakon o nalezljivih boleznih, ki je eno temeljnih pravnih orodij za spopad z epidemijo novega koronavirusa, potreben večjih dopolnil in popravkov. Ministrstvu za zdravje so zato naložili, da še ta teden pripravi novelo zakona.(več)

 • Po vstopu v državo odslej sedemdnevna karantena
  Osebe, ki bodo odslej prišle v Slovenijo, bodo morale za sedem dni v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve, nato se jih bo testiralo na novi koronavirus. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.(več)

 • Odvzem vozniškega dovoljenja in zasegi vozil po novem nujne zadeve
  Vrhovno sodišče je v četrtek v uradnem listu objavilo spremembo odredbe o ukrepih, ki veljajo na sodiščih zaradi epidemije koronavirusa. Z njo je med nujne zadeve, ki jih v času epidemije obravnavajo sodišča, znova uvrstilo začasni odvzem vozniškega dovoljenja in zasege motornih vozil po zakonu o prekrških.(več)

 • Evropski komisar: Prisilno sledenje telefonom ne pride v poštev
  Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je zatrdil, da prisilni ukrepi sledenja mobilnim telefonom v Evropski uniji za sledenje okuženim z novim koronavirusom "ne pridejo v poštev". Kaj takega je po njegovih besedah možno le na prostovoljni podlagi in samo za zdravstvene oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

10. april 2020

 • Starejši od 65 let v trgovino z osebnim dokumentom
  Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali odslej ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali sorodno listino. Ob dopolnitvi odloka, ki ureja obiskovanje trgovin, je vlada hkrati jasno zapisala, da med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja lahko nakupujejo samo ranljive skupine. Sicer pa je vlada na včerajšnji seji tudi podaljšala prepoved potniškega letalskega prometa, ponovno uvedla izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev za bolnike ter zaprosila za mednarodno pomoč pri zagotavljanju transporta zaščitnih sredstev.(več)

 • Javnim uslužbencem dodatek le za ure, ko delajo v nevarnih pogojih
  Do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, so upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Dodatek ne pripada tistim, ki delajo od doma, je dejal minister Boštjan Koritnik. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu.(več)

 • Sindikat trgovine za 500 evrov kriznega dodatka
  Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov. Tak znesek so označili za "človeka vreden dodatek", zaradi razbremenitve delodajalcev pa tudi za slednje to ne bi smelo predstavljati večje težave, so zapisali.(več)

 • Veljavnost vozovnic za javni promet avtomatično podaljšana
  Veljavnost mesečnih, polletnih in letnih vozovnic za javni potniški promet, ki jih kupci ne morejo uporabljati, saj potniški promet stoji, bo avtomatično podaljšana. Imetnikom polletnih in letnih vozovnic bo veljavnost podaljšana najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.(več)

 • EU dosegla dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo
  Finančni ministri EU so sinoči dosegli dogovor o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Ta vključuje možnost brezpogojne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM za zdravstvene izdatke. Strinjanja glede skupnih obveznic pa pričakovano ni.(več)

9. april 2020

 • Bruselj za uporabo mobilnih podatkov v boju s pandemijo
  Evropska komisija je včeraj priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično distanciranje v pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa. Zatrjujejo, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov. V komisiji izpostavljajo, da želijo sodelovati s po enim operaterjem iz vsake članice. Podatke bi analiziralo Skupno raziskovalno središče, ki bi ugotovitve delilo z vsemi članicami unije.(več)

 • Počivalšek: Po praznikih sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti
  Na sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji in storitvah. Najprej bodo lahko delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Sledilo bo odpiranje prodajaln s tehničnim blagom. Vnovičen zagon nekaterih dejavnosti sicer predlaga tudi OZS.(več)

 • Banka Slovenije z ukrepom omejila razdelitev dobičkov bank
  Banka Slovenije je z izdajo makrobonitetnega ukrepa za eno leto omejila razdelitev dobičkov bank in hranilnic. Namen ukrepa, ki ga bo po potrebi prilagajala razmeram, je ohranitev kapitala, da bo bančni sistem lažje prenesel potencialne izgube ter še naprej zagotavljal oskrbo gospodarstva in državljanov s krediti.(več)

 • Zavod za blagovne rezerve bi lahko s tujimi dobavitelji posloval neposredno
  Zavod za blagovne rezerve zaščitne opreme po navedbah gospodarskega ministrstva ne sme kupovati neposredno od kitajskih proizvajalcev, kar pa po pojasnilih računskega sodišča ne drži, poročata spletni portal Necenzurirano.si in časnik Dnevnik. Zakonska omejitev, ki bi državnemu zavodu preprečevala dogovore s kitajskimi podjetji, ne obstaja.(več)

8. april 2020

 • Do hitrejše uveljavitve kriznih zakonov na račun referenduma
  Poslanci so včeraj s 66 glasovi za in 8 proti potrdili predlog referendumske novele, s katero želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon glede na ustavno določene razloge nedopusten. Tako želijo pospešiti tudi postopek sprejemanja novih protikoronskih zakonov. En od razlogov je namreč odprava posledic naravnih nesreč.(več)

 • V DZ zadostna podpora sejam na daljavo v primeru izrednih razmer
  Poslanci so potrdili predlog sprememb parlamentarnega poslovnika, s katerimi bodo lahko seje DZ in delovnih teles v izrednih primerih potekale tudi na daljavo z uporabo informacijske tehnologije. Obravnavo predloga o izjemnih pooblastilih vojakov pa so preložili, ker želijo razčistiti, ali bi moral DZ kljub nezadostni podpori predlogu na matičnem odboru o njem vseeno glasovati.(več)

 • Cigler Kralj: Nekatere predloge sindikatov bomo upoštevali
  Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je povedal minister Janez Cigler Kralj. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa je med drugim ponovila predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje.(več)

 • Ministrstvo miri sindikate glede zadržanja dodatka
  V sindikatih javnega sektorja in zdravstva so ostro obsodili priporočilo ministrstva za zdravje z začetka meseca, naj zdravstveni domovi zadržijo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, in opozorili, da neizplačilo pomeni kršitev kolektivne pogodbe. Na ministrstvu odgovarjajo, da gre zgolj za predlog in da bodo izplačila omogočena za nazaj.(več)

7. april 2020

 • Ministrstvo: Boni za dopust doma namesto regresa le predlog
  Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so poudarili, da je predlog, da bi kot obliko pomoči gospodarstvu v luči novega koronavirusa namesto regresa uvedli vrednostne bone za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih, le eden od mnogih predlogov za vladni drugi korona paket. Vse podane predloge bo vlada še natančno preučila.(več)

 • Vrhovno sodišče kljub epidemiji za stike med starši in otroki, ki ne živijo skupaj
  Vrhovno sodišče je sporočilo, da je v zvezi s stiki med starši in otroki ter dilem, ki so se pojavile med epidemijo novega koronavirusa, podalo pojasnila o izvrševanju že izdanih odločb in odločanju o družinskih zadevah. Meni, da kljub epidemiji praviloma ni razlogov za preprečevanje stika staršev in otrok, ki ne živijo skupaj.(več)

 • Sindikat za pravično povračilo potnih stroškov ob nedelovanju javnega prevoza
  Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije zahteva, da država zagotovi pravično povračilo potnih stroškov javnim uslužbencem v času, ko ne deluje javni promet. Javnim uslužbencem, med njimi so tisti v ključnih dejavnostih, katerih pot na delo je vezana na javni prevoz, se namreč v tem času obetajo znižana povračila potnih stroškov.(več)

 • Odslej mogoča tudi prva registracija homologiranih tovornih vozil
  Ministrstvo za javno upravo je med nujne zadeve v upravnih postopkih dodalo nekaj novih kategorij, med katerimi je tudi izdaja dovoljenj, nujnih za izvajanje pridobitne dejavnosti, s katero se ukvarja posameznik ali gospodarski subjekt. Odslej bo tako med drugim mogoča tudi prva registracija homologiranih tovornih vozil.(več)

 • Slovenija bo zaprosila za zaščitno opremo v okviru mehanizma EU
  Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal Tonin.(več)

 • Bruselj z začasno oprostitvijo carin in DDV pri uvozu zaščitnih sredstev
  Evropska komisija je okviru ukrepov za obvladovanje posledic pandemije novega koronavirusa uvoz zaščitne opreme, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, pomembnega v spopadu z virusom, začasno oprostila uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. Ukrep bo veljal šest mesecev, od 30. januarja do 31. julija.(več)

6. april 2020

 • Predstavljeni novi predlogi ukrepov za gospodarstvo in kmetijstvo
  Potem ko je vlada na petkovi seji začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, je v soboto vladna delovna skupina ob navzočnosti predstavnikov različnih panog gospodarstva in kmetijstva ter ministrov pretresala prvi protikoronski sveženj in oblikovala predloge za pripravo smernic za drugi paket na več področjih.(več)

 • Upokojenci v trgovino tudi zadnjo uro delovnega časa
  Upokojenci lahko od sobote opravijo nakupe v živilskih trgovinah tudi zadnjo uro delovnega časa. Vlada je že prej za ranljive skupine rezervirala termin med 8. in 10. uro dopoldne, upokojence pa omejila samo na ta čas. Zdaj so ta del odloka dopolnili. Vlada in ministrstvo sicer sporočata, da gre za podaljšanje rezerviranega termina.(več)

 • Prednost bodo imela gradbena dovoljenja za pomembne projekte
  V trenutnih razmerah vsa gradbena dovoljenja niso enako pomembna, zato bodo upravne enote po nujnem postopku obravnavale izdajanje aktov, nujnih za javnoinfrastrukturne, večje investicijske in stanovanjske projekte, je povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Število vlog za izdajo dovoljenj je v prvih treh mesecih močno poraslo.(več)

 • Koritnik: O višini dodatkov bodo odločali predstojniki
  Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covida-19 bo v celoti zagotovila država, je zatrdil minister Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.(več)

 • Vlada omejila recepte za klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin
  Vlada je izdala odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovinami klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin. S tem želi zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo bolnikom, ki ta zdravila nujno rabijo. Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom se je namreč povečalo predpisovanje teh učinkovin.(več)

3. april 2020

 • Državni zbor potrdil protikoronski zakon
  DZ je sinoči s 53 glasovi podpore brez amandmajev opozicije potrdil interventni zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije COVID-19. Tri milijarde evrov vredni ukrepi bodo veljali od razglasitve epidemije oziroma 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Poleg ukrepov za podjetja, samozaposlene in upokojence zakon med drugim sega tudi na področje javnega sektorja in šolstva, ureja plačilo javnih storitev ter pooblastila policije v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa.(več)

 • Odslej so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne
  S spremembo vladnega odloka so od danes lahko poleg prodajaln z živili, bencinskih servisov, lekarn in nekaterih drugih prodajaln odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Dovoljena so tudi gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.(več)

 • Ministrstvo odpravilo omejitev za vožnjo tovornjakov ob vikendih
  Ministrstvo za infrastrukturo je odpravilo omejitev prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone ob vikendih in dela prostih dnevih, so sporočili z ministrstva. Odredba velja do zajezitve in obvladovanja epidemije.(več)

 • Začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj
  Po načrtih ministrstva za izobraževanje je začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj, natančnejši datumi opravljanja posameznih predmetov pa še niso znani. RIC sicer predlaga, naj datumi ostanejo enaki, le esej se prestavi na 1. junij. Odločitev o izvedbi nacionalnega preverjanja znanja pa bo znana ta mesec.(več)

 • V obvladovanje epidemije vključeni tudi koncesionarji
  Na torkovi seji je vlada z odlokom dopolnila tudi začasne ukrepe na področju zdravstvene dejavnosti. Med drugim v izvajanje nalog, povezanih z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije, vključuje tudi koncesionarje, dovoljeno pa je izvajanje nekaterih nujnih preventivnih pregledov. Prekinila pa je izvajanje porodov na domu.(več)

 • Velik del sodnikov in osebja dela od doma ali pa so na čakanju
  V času, ko sodni roki ne tečejo in sodišča opravljajo le nujne zadeve, veliko sodnikov in sodnega osebja delo opravlja od doma ali pa so na čakanju. Natančnejših podatkov o posameznih sodiščih na vrhovnem sodišču nimajo. Konkretno pa pri njih od 29 sodnikov dnevno v službo prihaja največ 7 sodnikov. O delu je treba poročati.(več)

 • Dr. Miha Juhart o pravnih vprašanjih v luči epidemije
  Na portalu Tax-Fin-Lex smo objavili dva pravna članka prof. dr. Miha Juharta o učinkih, ki jih imajo izredni ukrepi zaradi epidemije koronavirusa. En od člankov se nanaša na najemna razmerja, kjer vsebina nekaterih ukrepov neposredno učinkuje na pričakovanja, ki so jih imele stranke pri sklepanju pogodb. V drugem pa dr. Juhart obravnava vpliv interventnega zakona na materialnopravne prekluzivne roke.

2. april 2020

 • Koalicija spremenila določbe o policijskih pooblastilih
  Koalicijske poslanske skupine so po dilemah in očitkih v javnosti med drugim vložile dopolnilo k predlogu interventnega protikoronskega zakona, s katerim so predlagali umik določil o policijskem sledenju gibanja ljudi za namen obvladovanja epidemije. Iz 103. člena pa so črtali pooblastila za izdelavo fotorobota in vstop v tuje stanovanje.(več)

 • Predlog podelitve izjemnih pooblastil vojski brez podpore odbora
  Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet.(več)

 • Na državnem odvetništvu nujni le postopki v zadevah zavarovanja
  Z Državnega odvetništva RS so sporočili, da od 13. marca z odredbo generalnega državnega odvetnika Jurija Groznika delo poteka od doma, le za posamezne zaposlene je odrejena prisotnost opravljanja službe na delovnem mestu. Od 31. marca velja nova odredba, da so kot nujne zadeve opredeljeni le še postopki v zadevah zavarovanja.(več)

 • Združenje mestnih občin nad epidemijo tudi z ukrepi za podjetnike
  Župani mestnih občin so v zvezi z epidemijo covida-19 sprejeli konkretne ukrepe za pomoč podjetnikom. Tako so na prvem videokonferenčnem sestanku minuli četrtek med drugim dogovorili usklajeno ukrepanje glede odloga plačila nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ter razbremenitve plačila najemnin za poslovne prostore.(več)

 • ZPS: Razkuževanje stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov
  Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) meni, da bi morala vlada ob sprejetju ukrepa o razkuževanju večstanovanjskih stavb zagotoviti njegovo strokovno izvajanje, a ne na stroške etažnih lastnikov. Na ZPS poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna ter da je naložene obveznosti v realnosti tudi možno izvajati.(več)

1. april 2020

 • Osebna prijava začasnega prebivališča do nadaljnjega ni možna
  Prijave začasnega prebivališča osebno ali preko pooblaščenca do nadaljnjega ni več mogoče opraviti, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Na voljo ostajajo elektronske poti. Obvestilo ministrstva je pomembno v luči odloka, ki prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča.(več)

 • Ministrstvo predlaga posebno rešitev za samozaposlene v kulturi
  Pomoč samozaposlenim, predvidena v predlogu zakona za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, zadeva tudi področje kulture. Pristojni minister Vasko Simoniti je dejal, da je ministrstvo zaradi specifik dela samozaposlenih vložilo dopolnilo, po katerem bi ti izpad dohodkov izkazovali glede na zadnje polletje, in ne na februar.(več)

31. marec 2020

 • Protikoronskemu zakonu ob podpori tudi opozorila
  Predlog obsežnega interventnega zakona za blažitev posledic izbruha koronavirusa na prebivalstvo in gospodarstvo, ki ga je v nedeljo predstavila vlada, je večinoma deležen pozitivnih odzivov. Ukrepi so potrebni, bi bilo treba pa določene stvari doreči, ocenjujejo med drugim v opoziciji, gospodarstvu in sindikatih. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije veliko večino ukrepov podpira, opozarja pa, da hitro ukrepanje, ki ga zahtevajo razmere, ne bi smelo upravičevati opuščanja temeljnih demokratičnih postopkov.(več)

 • Zakonodajno-pravna služba DZ z obsežnimi pripombami na predlog
  Zakonodajno-pravna služba DZ je k predlogu protikoronskega zakona prav tako podala številne pripombe. Med drugim opozarjajo na pomanjkljivo preglednost in jasnost besedila, njegovo nejasno strukturo in nesistematičnost. Dodatno pozornost bi bilo treba nameniti ureditvi nadzora, menijo.(več)

 • ZPS pri vračilu turističnih rezervacij opozarja na nepravilnosti
  Turistične agencije se pri vračilu vplačil za potovanja ne držijo zakona, po katerem bi morale potrošniku vrniti denar, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ker je to veliko breme za agencije, pozivajo k pomoči države v sklopu interventnih ukrepov. "Problem vračila izplačil se ne more reševati na plečih potrošnikov," so izpostavili.(več)

 • Bruselj za zagotovitev prostega gibanja bistvenih delavcev, tudi sezonskih
  Evropska komisija je objavila praktične napotke za zagotovitev prostega gibanja po EU delavcem s poklici, ki so bistveni v boju proti pandemiji novega koronavirusa, na primer delavcem v zdravstvu in živilskem sektorju. Pri tem opozarja, da je v določenih okoliščinah kot bistvene treba obravnavati tudi sezonske delavce.(več)

  30. marec 2020

 • Prvi paket pomoči že velja, vlada pripravila novega
  Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim ne tečejo roki v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, prestavljen je tudi rok za davčne obračune. Uvedena je možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni. Včeraj pa je vlada po dveh dneh zasedanj pripravila še obširen zakonski predlog, ki predvideva številne dodatne ukrepe, tudi 200 evrov kriznega dodatka. Novi zakon bi v DZ lahko sprejemali že sredi tedna.(več)

 • Prepovedano gibanje izven občine prebivališča
  Od polnoči je prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano je tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine, pri čemer odlok določa nekaj izjem. Na zaprtem javnem kraju pa je obvezna uporaba zaščitne maske ali nadomestka ter zaščitnih rokavic.(več)

 • Funkcionarjem nižje plače, izpostavljenim uslužbencem dodatek
  Novi vladni predlog predvideva nekatere ukrepe tudi na področju javnega sektorja. Med drugim prinaša znižanje plač nekaterim funkcionarjem za 30 odstotkov, za izpostavljene javne uslužbence pa nov dodatek za nevarnost in posebne obremenitve. Ocene finančnih posledic ukrepa minister za javno upravo Boštjan Koritnik še nima.(več)

 • Zamik rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin
  Vlada bo zaradi epidemije zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja nepremičnin. Lastniki tako aprila še ne bodo dobili obvestil o novem vrednotenju. Nove vrednosti nepremičnin bodo v evidenci javno razvidne s 1. januarjem 2021. Odmera davka na promet nepremičnin medtem poteka neprekinjeno.(več)

 • Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb
  Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije sprejela v soboto pozno ponoči, že velja. Od včeraj je treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno.(več)

27. marec 2020

 • Pri spletnem zbiranju podatkov o okuženih je treba zagotoviti zakonitost
  Informacijski pooblaščenec pozdravlja plemenite namene upravljavcev spletne strani covid-19 samoporočanje, namenjene podrobni statistiki okuženosti s koronavirusom v Sloveniji, a opozarja, da gre pri tem za zbiranje osebnih podatkov, zato je treba zagotoviti zakonitost njihove obdelave.(več)

 • Letalske družbe zaradi zaprtja letališč prilagodljive do kupcev
  Letalske družbe so se na dejstvo, da številne države zaradi pandemije koronavirusa začasno zapirajo svoje meje in prepovedujejo potovanja, odzvale s sprejetjem ukrepov za pomoč strankam, ki morajo preložiti ali odpovedati potovanje. Večina zagotavlja vračilo denarja v primeru odpovedi leta, nekatere pa dobropise.(več)

 • EU za zaščito podjetij in tehnologij s področja zdravstva in medicine
  Evropska komisija je izdala smernice za odločen pristop k pregledu tujih naložb v času zdravstvene krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa. Cilj je "ohraniti podjetja ter kritična sredstva in tehnologije EU, zlasti na področjih, kot so zdravstvo, medicinske raziskave, biotehnologija in infrastruktura".(več)

 • Evropski parlament potrdil tri izredne ukrepe ob epidemiji
  Evropski poslanci so z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku skoraj soglasno potrdili tri izredne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. To so naložbena pobuda v vrednosti 37 milijard evrov, prekinitev izvajanja pravil o letaliških slotih za preprečitev praznih letov in razširitev uporabe solidarnostnega sklada na področje javnega zdravja.(več)

26. marec 2020

 • Agencija Spirit z informacijsko točko o ukrepih za gospodarstvo
  Javna agencija Spirit je vzpostavila enotno informacijsko točko, na kateri lahko podjetja najdejo vse potrebne podatke za poslovanje v izrednih razmerah. Zbrani so podatki o ukrepih na področjih davkov in opravljanja dela ter o nepovratnih in povratnih sredstvih, ki so na voljo, lahko pa si podjetja tudi izmenjajo dobre prakse.(več)

 • Slovenija zahteva oprostitev dajatev pri uvozu medicinskih pripomočkov
  Ministrstvo za finance je v okviru ukrepov za obvladovanje posledic epidemije na Evropsko komisijo naslovilo zahtevo za odobritev možnosti oprostitve carinskih dajatev in DDV za uvoz zaščitnih sredstev, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, ki je nujno potrebno za preprečevanje širjenja in obvladovanje posledic epidemije v Sloveniji.(več)

25. marec 2020

 • Združenje poziva k obveznim navodilom za zaščito delavcev v proizvodnji
  Združenje svetov delavcev Slovenije vlado poziva k sprejetju odloka, s katerim bi določila ukrepe proti širjenju koronavirusa, ki bi jih moral izvajati vsak delodajalec, ki bi želel nadaljevati s skupinskim proizvodnim procesom. Pristojnost presoje, ali so pogoji izpolnjeni, bi morala imeti delavska predstavništva, menijo v združenju.(več)

 • Nadzorniški ukrepi ECB veljajo za ves slovenski bančni sistem
  V Banki Slovenije so za zagotovitev enake obravnave vseh bank v slovenskem bančnem sistemu ukrepe ECB razširili tudi na manj pomembne institucije, ki so pod neposrednim nadzorom Banke Slovenije. S tem želijo preprečiti, da bi se ob ukrepih, sprejetih v pomoč prebivalstvu, podjetjem in državam, poslabšalo stanje v bankah.(več)

23. marec 2020

 • Minimalni delovni čas trgovin krajši, elektrika cenejša
  Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela več odlokov, povezanih z epidemijo koronavirusa: odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro, odlok, ki cení električno energijo gospodinjstev, pa tudi odlok o začasni prepovedi izvajanja nadzora vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite in hidrantnega omrežja.(več)

 • Vlada prepovedala pridobivanje vozniškega izpita
  Vlada je z dopolnitvijo odloka o začasni prepovedi delovanja šolam za voznike med drugim prepovedala usposabljanje in preizkuse znanj za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu in rednih usposabljanj za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij. Gre za enega izmed ukrepov proti širjenju koronavirusa.(več)

Zakonodaja

Interventni zakoni
Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP)
Sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo
Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za interventne ukrepe na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane
Sklep o začasnem zadržanju izvrševanja 2. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 v zvezi s četrtim odstavkom 100.d člena, 100.e in 100.f členoma ter v zvezi z drugim odstavkom 100.g člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val COVID-19 (ZIUPDV)
Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za interventne ukrepe na podlagi Zakona o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju
Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)
Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE)
Interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID-19 (IZOOPIZG)
Zakon o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo za ublažitev tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19 (ZPEIPUTB)
Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE)
Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)
Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ)
Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK)
Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju (ZIUJP)
Zakon o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane (ZIUPKGP)
Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP)
Pojasnila FURS
Pogosta vprašanja in odgovori v zvezi z ukrepi PKP5 na davčnem področju
Kaj peti paket protikorona ukrepov prinaša za samozaposlene, družbenike in kmete?
Poročanje podatkov na obračunu REK-1 po ZIUOOPE
Pogosta vprašanja in odgovori o turističnih bonih
Najpogostejši primeri REK za izplačila po ZIUZEOP
Pogosta vprašanja in odgovori o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa
Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa za samozaposlene
Ukrepi za delodajalce v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost
Uvoz zaščitnih mask in druge zaščitne ali medicinske opreme
Gradiva v obravnavi DZ
Predlog sprememb Proračuna Republike Slovenije za leto 2021 (DP2021-A), EPA 1385-VIII
Predlog zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2021 in 2022 (ZIPRS2122), nujni postopek, EPA 1383-VIII
Čistopisi
Zakon o štipendiranju (ZŠtip-1)
Zakon o dohodnini (ZDoh-2)
Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2020 in 2021 (ZIPRS2021)
Zakon o lokalni samoupravi (ZLS)
Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP)
Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI)
Zakon o javnem naročanju (ZJN-3)
Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS)
Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS)
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ)
Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB)
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)
Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin (ZMVN-1)
Zakon o preprečevanju zamud pri plačilih (ZPreZP-1)
Zakon o javnih financah (ZJF)
Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2)
Zakon o urejanju trga dela (ZUTD)
Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1)
Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot)
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2)
Poslovnik državnega zbora (PoDZ-1)
Sklep o sestavi in imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov Preiskovalne komisije o zagotavljanju zaščitne opreme ter ukrepih institucij in nosilcev javnih funkcij za zajezitev širjenja bolezni COVID-19 od 1. 2. 2020 do odreditve predmetne parlamentarne preiskave
Odlok o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in omejitvi oziroma prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih
Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije
Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije COVID-19 in zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov
Odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času obvladovanja in preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije
Odredba o posebnih ukrepih iz 83.a člena Zakona o sodiščih zaradi razglašene epidemije nalezljive bolezni COVID-19 na območju Republike Slovenije
Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športne dejavnosti
Uradni podatki o številu okuženih po statističnih regijah
Odredba o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi zagotavljanja neodložljive zdravstvene obravnave pacientov
Odredba o začasni ureditvi prostorov izvajalcev zdravstvene dejavnosti glede na epidemiološki status, povezan z nalezljivo boleznijo COVID-19
Odredba o razglasitvi območja Črne na Koroškem kot ogroženo območje zaradi nalezljive bolezni COVID-19
Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah
Sklep o uporabi Smernic o nadzorniškem poročanju in zahtevah po razkritju v skladu s »quick fix« spremembo CRR kot odziv na pandemijo covida-19 (EBA/GL/2020/11)
Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah
Sklep o izvajanju opcij in diskrecijskih pravic iz prava Unije
Sklep o uporabi Smernic o pragmatičnem procesu nadzorniškega pregledovanja in ovrednotenja v letu 2020 zaradi pandemije COVID-19
Uredba o zagotovitvi javnih sredstev za financiranje dodatnih kadrov na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje
Odlok o nadomestilu plačila priveza v ribiških pristaniščih zaradi epidemije COVID-19
Akt o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih, nabavah, hrambi ter drugih načinih pridobitve ali razpolaganja z osebno zaščitno in kritično medicinsko opremo…
Pravilnik o načinu izračuna, postopku in rokih za uveljavitev plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti zaradi izpada opravljanja dejavnosti
Uredba o ukrepih za odpravo motenj na trgu v vinskem sektorju zaradi pandemije COVID-19
Sklep o uporabi Smernic o poročanju in razkritju izpostavljenosti, za katere veljajo ukrepi, uporabljeni kot odziv na pandemijo COVID-19 (EBA/GL/2020/07)
Pravilnik o izvajanju oprostitve ali delne oprostitve plačila najemnin zaradi omilitve posledic epidemije COVID-19
Odredba o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja in preprečevanja širjenja nalezljive bolezni COVID-19
Odredba o začasnem ukrepu prepustitve nastanitvenih objektov zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19
Odredba o določitvi ogroženih območij zaradi nalezljive bolezni COVID-19
Uredba o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19
Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2
Uredba o ratifikaciji Sporazuma med Republiko Slovenijo in UNOPS glede podpore pri dobavi zdravila Avigan
Uredba o spominskem znaku »Za požrtvovalnost v boju proti COVID-19«
Odlok o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Uredba o načinu unovčitve bona za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje turizma, povračilu sredstev preko informacijskega sistema Finančne uprave Republike Slovenije ter načinu vodenja in upravljanja evidence bonov
Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni COVID-19
Sklep o uporabi Smernic o zakonskih in zasebnih moratorijih na odplačevanje posojil, uporabljenih zaradi pandemije COVID-19
Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi epidemije COVID-19
Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva
Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)
Odlok o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije COVID-19, ki je začasno oproščeno uvoznih dajatev in plačila davka na dodano vrednost pri uvozu
Uredba o izvajanju 65. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Naznanilo o odobritvi sheme državne pomoči št. SA.56999 (2020/N) po Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Odlok o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v času epidemije COVID-19
Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi epidemije COVID-19
Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v prireji govejega mesa zaradi epidemije COVID-19
Pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov
Sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni COVID-19 med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Policijo
Sklep o odlogu in prenehanju obveznosti poročanja bank, hranilnic, podružnic držav članic, plačilnih institucij, družb za izdajo elektronskega denarja, menjalcev in drugih obveznikov
Sklep o makrobonitetni omejitvi razdelitev dobičkov bank
Odredba o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije

Koristne povezave:

Korona obrazci:

Webinarji:

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window