Navigacija
Portal TFL

Informacije o ukrepih in predpisih v zvezi z aktualnim dogajanjem na enem mestu

Najnovejše informacije v zvezi s koronavirusom

5. junij 2020

 • Za posojila z državnim poroštvom že podane ustrezne podlage
  Bančni sistem in ministrstvo za finance nadalje usklajujeta podrobnosti glede bančnih kreditov z državnim poroštvom. A na podlagi interventne zakonodaje so po navedbah ministrstva ustrezne pravne podlage že podane, tako da banke lahko začnejo ponujati te kredite.(več)

 • Vlada na seji o odpravljanju posledic epidemije
  Vlada je na redni seji sprejela več sklepov, povezanih z odpravljanjem gospodarskih posledic epidemije covida-19 in pomoči prebivalcem. V okviru priprave vloge za sredstva EU iz solidarnostnega sklada je pripravila oceno neposredne škode epidemije, finančni upravi pa je prerazporedila sredstva za mesečni temeljni dohodek. Na seznam držav, iz katerih je mogoč vstop brez omejitev, je dodala Avstrijo.(več)

 • ECB pandemični program odkupov obveznic povečala za 600 milijard
  Svet Evropske centralne banke (ECB) je povečal izredni pandemični program odkupov obveznic (PEPP) za 600 milijard evrov na 1350 milijard evrov. Hkrati je njegovo trajanje podaljšal najmanj do junija 2021. Obrestne mere medtem ostajajo nespremenjene, prav tako redni program odkupov obveznic.(več)

4. junij 2020

 • Za skrajšanje sodnih počitnic poskrbel tretji protikoronski zakon
  Skrajšanje letošnjih sodnih počitnic je pri načrtovanju sodnih narokov povzročilo nekaj zmede. V odvetniških vrstah je bilo namreč slišati opozorilo, da sprememba časa počitnic ni mogoča brez spremembe zakona o sodiščih. Na ministrstvu za pravosodje so zato za STA pojasnili, da je potrebno zakonsko podlago zagotovil tretji protikoronski zakon. Sodne počitnice bodo tako letos zaradi zaostankov, ki jim je botrovala epidemija covida-19, namesto enega meseca trajale le dva tedna v prvi polovici avgusta.(več)

 • Evropska sredstva za začasno denarno nadomestilo
  Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je izdala odločitev o finančni podpori za program covid-19 začasno denarno nadomestilo. Vrednost programa znaša 4,6 milijona evrov, ki jih bo v celoti prispeval Evropski socialni sklad, so sporočili.(več)

 • Evropska komisija direktivo o bioloških dejavnikih dopolnila s sars-cov-2
  Evropska komisija je sprejela delegirani akt, s katerim je v evropsko direktivo o bioloških dejavnikih vključila tudi novi koronavirus. Virus sars-cov-2 je uvrstila v tretjo skupino od štirih, kar pomeni, da lahko povzroči hudo bolezen pri ljudeh in pomeni resno nevarnost za delavce. Nasprotovanje temu so izrazili v politični skupini S&D.(več)

 • Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah
  Po Evropi se nadaljuje sproščanje omejitev na mejah, ki so jih države uvedle zaradi pandemije covida-19. Avstrija je napovedala, da bo danes odprla meje z vsemi sosednjimi državami, razen z Italijo. Ta pa je omejitve za državljane EU na svojih omejitvah odpravila včeraj.(več)

3. junij 2020

 • Prvi prijavni rok za vpis v visokošolske zavode podaljšan do 9. junija
  Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe v študijskem letu 2020/21 za javne in koncesionirane samostojne visokošolske zavode se je začel 12. februarja, zaključiti bi se moral 18. marca, a je zaradi epidemije covida-19 podaljšan do 9. junija, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.(več)

 • Ponovna omejitev tovornega prometa ob nedeljah in dela prostih dneh
  S koncem epidemije bolezni covid-19 znova začenja veljati omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, ob nedeljah in dela prostih dnevih, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo. Omejitev v teh dneh velja od 8. do 21. ure.(več)

 • Zorčič s predsednikom ustavnega sodišča tudi o veliki preobremenitvi sodišča
  Predsednik DZ Igor Zorčič je sprejel predsednika ustavnega sodišča Rajka Kneza, s katerim sta izmenjala stališča tudi o delovanju institucij v času epidemije covida-19. Knez je opozoril na veliko preobremenitev sodišča, ki je številne pobude in zahteve prejelo v zadnjih dveh mesecih, ko je kljub epidemiji nemoteno poslovalo, so sporočili iz DZ.(več)

 • Sveženj za okrevanje predvideva več sredstev za zunanjo politiko EU
  Sveženj za okrevanje Evrope po pandemiji predvideva tudi več sredstev za zunanjepolitično delovanje EU. Evropska komisija predlaga proračun v vrednosti 118,2 milijarde evrov za obdobje 2021-2027. Dodatnih je 15,5 milijarde evrov v podporo partnerjem pri okrevanju po pandemiji covida-19.(več)

 • Države načrtujejo nadaljnje odpiranje meja
  V Evropi se pandemija covida-19 še naprej umirja, zato več držav načrtuje odpiranje meja in rahlja druge ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Meje se med drugim odpirajo tudi na Balkanu. Razmere pa se še naprej zaostrujejo v Latinski Ameriki.(več)

2. junij 2020

 • Turistični boni naj bi zaživeli najpozneje do sredine junija
  Čeprav tretji protikoronski zakon že velja, pa turističnih bonov za zdaj še ni mogoče koristiti v izbrani nastanitvi. Vladni govorec Jelko Kacin pričakuje, da bo to mogoče najpozneje do 15. junija. V dveh tednih bi morali rešiti vsa odprta vprašanja v zvezi z boni, je povedal na novinarski konferenci. Podrobnosti v zvezi s koriščenjem bonov bo namreč določila uredba, ki jo vlada še pripravlja. Kacin je tudi pojasnil, da mora Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije.(več)

 • Odbor DZ: Sproščanje ukrepov v epidemiji temeljilo na strokovni podlagi
  Na seji odbora DZ za zdravstvo so včeraj na zahtevo poslancev SAB, LMŠ in Levice razpravljali, ali je vlada o preklicu epidemije covida-19 odločila na podlagi strokovnih stališč. Odbor je ob obstrukciji opozicijskih članov podprl sklep, da je sproščanje ukrepov temeljilo na podatkih in odločitvah, ki so znanstveno in strokovno utemeljene.(več)

 • V dveh mesecih 22.500 vlog za odlog kreditnih obveznosti
  Banke so v dveh mesecih veljave protikriznega zakona prejele 22.458 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,4 odstotka vseh kreditov. Veliko večino ali 22.230 vlog so jih prejele v prvem mesecu. Nadaljnje gibanje tega števila bo odvisno od ponovnega zagona gospodarstva, so ocenili v Banki Slovenije.(več)

1. junij 2020

 • Epidemije uradno konec, tretji paket pomoči že začel veljati
  Potem ko je DZ potrdil tri nove protikoronske zakone in sklepe o nedopustnosti referendumov, državni svet pa zavrnili vsa veta, je včeraj hkrati z uradnim koncem epidemije začel veljati tretji paket ukrepov. Ključni cilj je tokrat ohranitev čim več delovnih mest in pomoč turistični panogi z izdajo vrednostnih bonov vsem prebivalcem Slovenije. Za lažji zagon gospodarstva po epidemiji paket prinaša tudi odpravo ovir pri izvedbi pomembnih naložb, pri čemer je bilo sicer med obravnavo v DZ slišati očitke glede okolja in ohlapnosti samega zakona.(več)

 • Konec pomoči samozaposlenim, čakanje subvencionirano le še ta mesec
  Pomoč samozaposlenim z oprostitvijo plačila socialnih prispevkov in izplačilom mesečnega temeljnega dohodka se z majem izteka, subvencioniranje nadomestil plač delavcev na čakanju pa se podaljšuje le še za mesec dni. Pri tem bodo v nasprotju s prvotnimi načrti vlade do njega z redkimi izjemami upravičeni vsi delodajalci in ne le tisti iz panoge turizma in gostinstva.(več)

 • Odslej dovoljene prireditve z 200 ljudmi, odpirajo se fitnesi in bazeni
  Z današnjim dnem se sprošča več ukrepov, ki so veljali v času epidemije covida-19. Tako so po novem dovoljene javne prireditve z do 200 ljudmi. Odprejo se lahko večji nastanitveni obrati, wellness in fitnes centri ter bazeni. Na predkrizne obrate se vrača delo sodišč, tudi upravne enote bodo od danes normalno delovale.(več)

 • Zaščitne maske v določenih primerih ostajajo obvezne
  Vlada je v petek sprejela sklep, v skladu s katerim so tudi po uradnem koncu epidemije covida-19 veljavni vsi akti in zaščitni ukrepi, ki jih vlada ni izrecno odpravila. Med drugim je v določenih primerih še naprej obvezno nošenje zaščitnih mask, denimo v zaprtih javnih prostorih, kjer ni mogoče zagotavljati razdalje.(več)

 • Pravice iz javnih sredstev ne bodo več avtomatično podaljšane
  Pravice iz javnih sredstev od danes naprej ne bodo več avtomatično podaljšane, kot je to veljalo v času epidemije. Stranke morajo zato za podaljšanje pravic, ki se iztečejo konec maja, vložiti vlogo, in sicer najpozneje do konca junija, so sporočili z ministrstva za delo.(več)

 • Ministrstvo nekoliko omililo pravila glede karantene ob prihodu v Slovenijo
  Osebam s stalnim ali začasnim bivališčem v Sloveniji ter še nekaterim izjemam ob vstopu v Slovenijo iz tretjih držav ne bo treba v karanteno. Po prejemu številnih pozivov je ministrstvo za notranje zadeve tako spremenilo v torek sprejeti odlok, ki določa 14-dnevno karanteno ob prihodu iz tretjih držav.(več)

 • Poslanci o ukrepih proti epidemiji tokrat na delovnih telesih
  Poslanke in poslanci bodo ta teden mnenja izmenjevali na parlamentarnih delovnih telesih. Osrednja tematika ostajajo ukrepi in ravnanje vlade v obdobju epidemije novega koronavirusa. Beseda bo tekla o vladnem razpolaganju z javnimi sredstvi, o protivladnih protestih, manjkala ne bo niti razprava o poslih z zaščitno opremo.(več)

 • Omejitve dela sodišč je konec, mnoge odmevne zgodbe se vračajo v dvorane
  Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je sredi prejšnjega tedna objavil preklic odredbe o omejitvi dela sodišč iz sredine marca. Z današnjim dnem se tako delo sodišč vrača na predkrizne obrate, začeli bodo teči vsi roki. Tudi v sodnih dvoranah bo spet živahno, nadaljujejo se sojenja v več odmevnih zgodbah.(več)

29. maj 2020

 • Rahljanje ukrepov za prireditve, šole in storitve
  Po odločitvi vlade bodo od ponedeljka dovoljene javne prireditve do 200 oseb. Odprli se bodo lahko vsi hoteli, zdravilišča, fitnesi in wellnessi ter bazeni. V ustaljene tirnice pa se vračajo tudi osnovne šole. Pouk bodo nadaljevali učenci 4. in 5. razredov, v sredo še učenci 6., 7. in 8. razredov. Na daljavo se bodo še naprej šolali dijaki, razen zaključnih letnikov, ki jih čaka matura. Glede nošenja mask pa je direktor NIJZ Milan Krek poudaril, da ne gre za obveznost, temveč priporočilo tako za lastno zaščito kot preprečevanje prenosa okužbe.(več)

 • Vlada tudi o gospodarskih temah
  Vlada je na včerajšnji seji med drugim družbi 2TDK odobrila stomilijonsko zadolžitev, zaradi epidemije novega koronavirusa pa je sprejela spremembe več uredb s področja kmetijstva. Potrdila je predlog novele zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, s katero se v slovenski pravni red prenaša najnovejša evropska direktiva s tega področja.(več)

 • Normalizacija dela na sodiščih in upravnih enotah
  Predsednik vrhovnega sodišča je v uradnem listu objavil preklic odredbe o omejitvi dela sodišč. S 1. junijem se bo delo na sodiščih tako vrnilo na predkrizne obrate, začeli bodo teči vsi roki. S preklicem epidemije pa se normalizira tudi delo upravnih enot. Zaposleni ne bodo več imeli možnosti dela od doma, bo pa treba še vedno upoštevati preventivne ukrepe.(več)

 • Kacin: Vlada diskriminacije pri turističnih vavčerjih ne bo dovolila
  Vlada diskriminacije pri koriščenju turističnih vavčerjev s strani ponudnikov namestitev ne bo dovolila, je na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Ob tem je napovedal, da bodo podrobnosti v zvezi z vavčerji predstavili v začetku naslednjega tedna. Premier Janez Janša pa je na Twitterju sporočil, da je Evropska komisija za slovenske turistične bone prižgala zeleno luč.(več)

 • Bruselj podrobno predstavil instrument za okrevanje in odpornost
  Evropska komisija je včeraj začela niz podrobnih predstavitev posameznih ključnih delov svežnja za okrevanje po pandemiji, ki ga je predlagala v sredo. Prvi je bil na vrsti instrument za okrevanje in odpornost, za katerega je predvidenih 560 milijard evrov. Za nepovratna sredstva je v tekočih cenah predvidenih 335 milijard evrov, od tega Sloveniji 0,55 odstotka ali 1,8 milijarde evrov.(več)

28. maj 2020

 • Tretji protikoronski zakon pripravljen za sprejem
  Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v nadaljevanju torkove maratonske seje uspel dokončati obravnavo predloga tretjega protikoronskega zakona, v katerega je vlada vgradila za milijardo evrov ukrepov, s katerimi naj bi po epidemiji novega koronavirusa gospodarstvu pomagali, da se ponovno zažene. Zdaj je zakonsko besedilo pripravljeno, da ga bo lahko DZ potrjeval na petkovi izredni seji.(več)

 • Neuradno: Šolska ministrica predlaga, da srednješolci ostanejo doma
  Šolska ministrica Simona Kustec je v torek po sestanku s šolniki in predstavniki NIJZ sprejela odločitev o nadaljnjem vključevanju učencev in dijakov k pouku na šolah, a je še ne razkriva. Odločitev mora namreč potrditi še vlada, kar naj bi storila danes. Po neuradnih informacijah Kustečeva predlaga, da srednješolci šolsko leto zaključijo doma.(več)

 • Za obnovo Evrope po pandemiji 1850 milijard evrov
  Evropska komisija predlaga za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa sveženj v vrednosti 1850 milijard evrov: 1100 milijard evrov za prihodnji večletni proračun EU in še dodatnih 750 milijard evrov za okrevanje. Predlog spremljajo pozivi, naj bo dogovor dosežen pred poletjem, a konsenza glede ključnih vprašanj še ni. Sloveniji naj bi bilo namenjenih 5,071 milijarde evrov sredstev.(več)

27. maj 2020

 • Turistični boni bodo prenosljivi med sorodniki
  Turistični boni, ki jih bodo z namenom pomoči turistični panogi prejeli vsi prebivalci Slovenije, bodo prenosljivi med družinskimi člani v ravni vrsti do drugega kolena, so danes sklenili člani odbora DZ za delo. Izplačilo v denarju ne bo mogoče. Predloge opozicije, naj bo država bolj radodarna, je odbor zavrnil, je pa natančneje določil, v katere nastanitvene obrate bo mogoče iti z bonom. To so hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas.(več)

 • OZS poziva k oblikovanju še četrtega protikoronskega paketa
  Člani upravnega odbora Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so sklenili, da si bodo prizadevali za oblikovanje četrtega protikoronskega paketa, s katerim naj vlada pomaga vsem prizadetim panogam. Posledice epidemije so namreč za gospodarstvo katastrofalne, večina obrtnikov in podjetnikov pa se sooča s pomanjkanjem dela.(več)

 • V Evropi se kot datum odprtja meja vse bolj izrisuje 15. junij
  V Evropi se kot datum, ko bi lahko prišlo do obsežnejšega odpiranja meja, izrisuje 15. junij, ki ga Italija označuje kot evropski dan D za turizem. Takrat naj bi tudi Nemčija odpravila svarilo svojim državljanom pred potovanji v tujino za 31 evropskih držav.(več)

26. maj 2020

 • Vlada določila nova pravila za vstop v Slovenijo
  Vlada je včeraj na dopisni seji med drugim izdala nov odlok o omejitvi vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ta za državljane EU predvideva 14-dnevno karanteno, vendar ob tem vključuje več izjem, med drugim za države na posebnem seznamu, za rezervirane nočitve in lastnike nepremičnine. Na seznam držav za prost vstop je do zdaj bila uvrščena le Hrvaška, vlada pa ga bo dopolnjevala na podlagi ocene NIJZ o epidemiološkem stanju in obvestila ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih dogovorih.(več)

 • Pred novim izplačilom subvencij poziv delodajalcem k preverjanju vlog
  Zavod RS za zaposlovanje je vzpostavil novo aplikacijo, ki delodajalcem omogoča preverjanje izplačil povračil nadomestil plače za zaposlene po prvem protikoronskem zakonu in noveli tega zakona. Zaznal je namreč napake v vlogah, ki vplivajo na višino povračil. Skladno s tem poziva k njihovi odpravi. Tretje izplačilo je sicer predvideno za petek.(več)

 • Ministrica še pred poletjem napovedala poseben sistemski paket ukrepov za šport
  Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je prejšnji teden na seji izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije še pred poletjem obljubila poseben paket sistemskih in tudi dolgoročnih ukrepov za pomoč športu. Državni sekretar za šport Marjan Dolinšek je dodal, da so sredstva za programe v državnem proračunu ostala nedotaknjena.(več)

 • V Evropi vse več odprtih mej, turisti poleti tudi v Španijo in Grčijo
  V več evropskih državah se je nadaljevalo rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa - v Španiji so se odprle številne plaže, v Grčiji so znova vzpostavili trajektne in letalske povezave z otoki. Vse več držav v tem okviru tudi v luči bližajoče se turistične sezone postopno odpravlja omejitve na mejah.(več)

25. maj 2020

 • Za poročna slavja omejitev zbiranja ne velja
  Vlada je objavila odgovore na pogosta vprašanja o novem odloku o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih, po katerem je dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi ustrezna razdalja. Ta omejitev ne velja za poročna slavja, saj gre za krog zasebnih povabljencev, pri poročnem obredu na javnem kraju pa omejitev velja. V kinodvoranah in gledališčih se medtem sme zbrati do 50 ljudi, a le v skladu s sprejetimi navodili NIJZ. Sredi junija bi sicer lahko odlok spremenili in dovolili zbiranje do 500 ljudi.(več)

 • Epidemija ne bo vplivala na kreditno spodobnost
  Banke bodo lahko mesece z začasno znižanimi dohodki, ki so posledica epidemije koronavirusa, izločile iz izračunavanja kreditne sposobnosti potrošnika, saj je Banka Slovenje prilagodila sedaj veljavna pravila. Spremembe bodo začele veljati z junijem, so sporočili.(več)

 • V šolske klopi še devetošolci, nadaljujejo se pogovori o vrnitvi vseh
  V šolske klopi se teden dni po vnovičnem odprtju šol, kamor so že zakorakali najmlajši učenci, danes vračajo še devetošolci, vrata pa odpirajo tudi šole za učence s posebnimi potrebami. Že na današnji vladni novinarski konferenci bi bilo lahko več jasno tudi o dogovorih za vrnitev ostalih šolarjev, ki se za zdaj še šolajo na daljavo.(več)

 • Odbor DZ za delo nenaklonjen predlogom nujnih ukrepov na trgu dela
  Odbor DZ za delo je na petkovi nujni seji na zahtevo SD obravnaval predloge nujnih ukrepov na področju trga dela v Sloveniji ob epidemiji. V SD so med drugim predlagali poziv vladi, naj s socialnimi partnerji sklene sporazum za dolgoročno reševanje posledic epidemije, a je odbor tega in ostala predlagana sklepa zavrnil.(več)

 • Informacijski pooblaščenec svetuje previdnost pri uvajanju termo kamer
  Pri informacijskem pooblaščencu so opozorili, da je namen uporabe termo kamer, kot sredstva proti širjenju koronavirusa, identifikacija posameznika s povišano temperaturo in pravočasno ukrepanje, torej gre neizogibno za obdelavo osebnih podatkov. Pred uvajanjem merjenja telesne temperature pa bi se morala podjetja posvetovati z zdravstveno stroko.(več)

 • Hrvaška policija objavila odgovore na najbolj pogosta vprašanja turistov
  Hrvaško notranje ministrstvo je na svoji spletni strani objavilo odgovore na najbolj pogosta vprašanja o pogojih za vstop v državo med epidemijo. Med drugim vztrajajo, da gostje iz držav Evropske unije, ki so rezervirali namestitev na Hrvaškem, pokažejo policistom na meji tudi potrdilo rezervacije.(več)

22. maj 2020

 • S 1. junijem normalizacija pri upravnih in sodnih zadevah
  Po preklicu razglasitve epidemije koronavirusa bodo z 31. majem prenehali veljati začasni ukrepi v upravnih, javnopravnih in sodnih zadevah. S 1. junijem se bodo tako normalizirale razmere tudi na teh področjih, podlago za to pa je s posebnim sklepom sprejela vlada. Veljavnost začasnih ukrepov je bila sicer z interventnim zakonom omejena do 1. julija, če razlogi za prenehanje njihovega izvajanja ne bi nastopili prej. Nekateri drugi ukrepi iz prvega protikoronskega zakona pa bodo v veljavi toliko časa, kolikor to določa zakon.(več)

 • Zajc začetek uporabe turističnih bonov napoveduje za konec junija
  Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je napovedal, da bodo prebivalci turistične bone lahko predvidoma začeli uporabljati konec junija. Po sprejemu tretjega protikoronskega zakona v DZ mora vlada pripraviti še uredbo, zeleno luč pa mora prižgati še Evropska komisija. Sprva je bilo koriščenje napovedano že s 1. junijem.(več)

 • Tretji protikoronski zakon: seznam ukrepov
  Tretji protikoronski zakon, ki bo po načrtih vlade uveljavljen 1. junija, je vreden eno milijardo evrov. Od tega bo večji del namenjen za subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, približno tretjino pa za izdajo turističnih bonov za počitnice v Sloveniji. Ministrica za kmetijstvo izpostavlja ukrepe na področju zaposlovanja sezonskih delavcev in na področju pridelave hrane.(več)

 • Za tretji paket kritike na razlikovanje panog in čas trajanja ukrepov
  V odzivih na tretji protikoronski paket, ki ga je vlada potrdila v sredo in poslala DZ v sprejem, je večina izpostavila nujnost širitve kroga upravičencev. V turizmu in gostinstvu želijo daljše podaljšanje ukrepa subvencioniranja čakanja na delo, gospodarski minister pa je že napovedal, da bodo ta ukrep razširili tudi na avtomobilsko industrijo.(več)

 • Vlada podaljšala ukrepe o začasni omejitvi zbiranja
  Vlada je včeraj na dopisni seji podaljšala ukrepe iz odloka o začasni omejitvi zbiranja. Tako ostaja v veljavi določilo, da se pod določenimi pogoji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. Za kršitve prepovedi gibanja je sicer zdravstveni inšpektorat v času epidemije izrekel več kot 1200 glob. Skupni znesek vseh glob zaradi kršitev omejevalnih ukrepov pa znaša več kot 150.000 evrov.(več)

 • SAB s predlogom zakona o oblikovanju infrastrukturnega sklada
  V stranki SAB so se odzvali pozivu predsednika vlade Janeza Janše opoziciji, naj sodeluje pri spopadanju s posledicami epidemije covida-19, in pripravili zakonski predlog o ustanovitvi proračunskega sklada za investicije v prometno infrastrukturo.(več)

21. maj 2020

 • Na dopust z bonom že s 1. junijem
  Vlada je včeraj potrdila predlog tretjega paketa protikoronskih ukrepov in ga poslala DZ v sprejem. Glavna ukrepa sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in turistični boni, paket pa je vreden eno milijardo evrov. Najvišja subvencija za skrajšani delovnik bo znašala 448 evrov, shema pa bo na voljo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela. Turistične bone pa bodo v elektronski obliki prejeli vsi prebivalci Slovenije. Uveljavljati jih bo mogoče z davčno številko.(več)

 • Vlada sprejela tudi poseben zakon za zagon investicij
  Vlada je na seji med drugim določila tudi besedilo predloga interventnega zakona za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji covida-19. Na podlagi zakona bo vlada določila seznam pomembnih investicij, ki bodo imele prednostno obravnavo pri pristojnih organih. Predvidoma bo šlo za skupno 500 milijonov evrov investicij.(več)

 • Sloveniji poziv k zagotovitvi odpornosti sistemov zdravstva in dolgotrajne oskrbe
  Slovenija je iz Bruslja dobila nova priporočila za ukrepanje, ki so prilagojena novi koronavirusni realnosti. Evropska komisija jo med drugim poziva, naj zagotovi odpornost zdravstva in sistema dolgotrajne oskrbe, tudi z zagotovitvijo ustreznih zalog ključnih proizvodov za sanitetno zaščito in z naslovitvijo pomanjkanja zdravstvenih delavcev.(več)

 • Sodne počitnice bodo letos potekale le v prvi polovici avgusta
  Zaradi epidemije novega koronavirusa so na sodiščih nastali nekateri zaostanki, ki jih bodo skušali reševati tudi s skrajšanjem letošnjih sodnih počitnic. Te naj bi tako letos namesto enega meseca trajale dva tedna, in sicer od 1. do 15. avgusta, je na novinarski konferenci povedal predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič.(več)

 • Vavčerji razdelili članice EU, Slovenija za hkratno zaščito potrošnika in agencij
  Vprašanje vavčerjev kot alternative povračilu denarja v primeru odpovedi potovanja je razdelilo članice EU. Slovenija je v skupini, ki misli, da mora biti razlaga evropske zakonodaje o pravicah potnikov prilagojena težkemu položaju v koronski krizi, je povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.(več)

20. maj 2020

 • Vlada potrdila predlog o poroštvu Slovenije za shemo Sure
  Vlada je potrdila tudi predlog zakona o poroštvu Slovenije v evropskem instrumentu Sure, v katerem bo članicam EU na voljo 100 milijard evrov posojil za zmanjšanje tveganj za brezposelnost v razmerah covida-19. Slovenija bo po predlogu dala 88,1 milijona evrov poroštva, računala pa naj bi na okoli 900 milijonov evrov posojil. Evropska komisija je sicer vse članice pozvala, naj čim prej podpišejo sporazume o jamstvih.(več)

 • Možnost odloga plačila velja tudi za limite na osebnih računih
  Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev poleg odloga kredita do enega leta omogoča tudi odlog za limite na osebnih računih. To je namreč kreditna pogodba z dovoljeno možnostjo prekoračitve stanja na plačilnem računu potrošnika, so opozorili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).(več)

 • Sredi epidemije 25-odstoten upad pobranih davkov in dajatev
  Finančna uprava RS (Furs) je v letošnjem aprilu pobrala 1,2 milijarde evrov javnih dajatev, kar je 402 milijona evrov oz. 25 odstotkov manj kot pred letom dni. Že marca, ko je bila sredi meseca razglašena epidemija novega koronavirusa, je bil padec štiriodstoten, je razvidno iz podatkov Fursa.(več)

19. maj 2020

 • Osnutek tretjega protikoronskega zakona danes na vladi
  Vlada bo na popoldanski seji obravnavala osnutek tretjega protikoronskega zakona, ki kot osrednja ukrepa predvideva shemo subvencioniranja skrajšanega delovnega časa ter pomoč gostinstvu in turizmu. Turizmu namerava vlada priskočiti na pomoč tudi s turističnimi boni. Sindikat si medtem prizadeva še za podaljšanje ukrepa čakanja na delo do konca leta, odprto pa naj bi ostalo tudi vprašanje pomoči avtobusnim prevoznikom. Socialnim partnerjem je sicer doslej uspelo praktično v celoti uskladiti predlagano shemo skrajšanega delovnega časa.(več)

 • Vlada na seznam držav za prehajanje meje brez omejitev uvrstila Hrvaško
  Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila NIJZ namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo.(več)

 • Odlogi plačil kreditov zaživeli, krediti z jamstvom države še ne
  Banke so po uveljavitvi zakonov za blaženje posledic epidemije koronavirusa in za zagotavljanje dodatne likvidnosti gospodarstvu čakale na podrobna pravila v uredbah, ki ju je vlada ta teden vendarle sprejela. Medtem ko so dileme za odobritev odloga kreditnih obveznosti večinoma rešene, odprta ostajajo vprašanja glede kreditov z državnim poroštvom.(več)

 • Zunanji ministri za koordinirano odpiranje meja med članicami EU
  V Italiji, Belgiji, Grčiji, na Irskem in še marsikje drugje po Evropi so včeraj z novimi koraki nadaljevali po poti normalizacije razmer - odpirale so se šole, trgovine in restavracije. Glede odpiranja mej se je več držav EU zavzelo za usklajen pristop. Nemčija in Francija pa sta predlagali 500 milijard evrov težak sklad za zagon gospodarstva EU.(več)

18. maj 2020

 • Odprte šole in trgovine, dovoljeno zbiranje do 50 ljudi
  Po dveh mesecih se danes ponovno odpirajo vrata vseh trgovin ter tudi prvih nastanitvenih obratov. V šolske klopi se vračajo učenci prvih treh razredov osnovnih in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, vrata odpirajo vrtci, fakultete in dijaški domovi. Poleg tega je v petek vlada sprejela še nov odlok, ki ob ustrezni medosebni razdalji dopušča zbiranje do 50 ljudi na javnih krajih. Dovoljeni so tudi treningi in tekme za vse športnike. Sicer pa so ne glede na preklic epidemije še vedno v veljavi vsi zaščitni ukrepi, ki niso bili preklicani.(več)

 • V Evropi se nadaljuje odpiranje mej v okviru rahljanja ukrepov
  Evropske države nadaljujejo odpiranje meja v okviru rahljanja ukrepov zaradi pandemije. Tako je tudi Italija za 3. junij napovedala odprtje meja za državljane članic EU, pa tudi med deželami. Nemčija in Avstrija odpirata meje s sosedami, slednja sicer s Slovenijo še ne. Pri nas bo odpiranje mej potekalo postopoma, seznam držav, iz katerih bo dovoljen vstop v Slovenijo, pa bodo sproti posodabljali.(več)

 • Odslej na voljo posojila iz ESM za boj s pandemično krizo
  Finančni ministri držav v območju evra so v petek potrdili vzpostavitev posebnega instrumenta v okviru evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki zagotavlja ugodna posojila v pomoč članicam v boju s pandemično krizo. V prihodnjih dveh letih in pol bo na voljo 240 milijard evrov brez makroekonomskih pogojev in nadzora zloglasne trojke.(več)

 • Članice EU z dogovorom o shemi za preprečevanje odpuščanj
  Članice EU so na veleposlaniški ravni dosegle politični dogovor o shemi za preprečevanje odpuščanj delavcev zaradi pandemije novega koronavirusa, v okviru katere bo na voljo 100 milijard evrov posojil. Ta shema je eden od treh stebrov aprilskega fiskalnega svežnja v vrednosti 540 milijard evrov v pomoč delavcem, podjetjem in državam.(več)

15. maj 2020

 • Epidemije ni več, nekateri ukrepi ostajajo
  Po več kot dveh mesecih je vlada pozno sinoči na dopisni seji presenetljivo preklicala epidemijo bolezni covid-19. Ob tem se sicer podaljšuje uporaba nekaterih omejevalnih ukrepov, saj nevarnost širjenja okužbe z novim koronavirusom ostaja. Je pa odpravljena karantena ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah, razen za osebe iz tretjih držav z izjemami. Hkrati je vlada s preklicem epidemije preprečila podaljšanje veljavnosti večine ukrepov iz mega protikoronskega zakona do konca junija.(več)

 • Koalicija v bran vladnemu poročilu, opozicija opozarjala na sume korupcije
  Parlamentarna razprava o vladnem poročilu o nabavah zaščitne opreme je sicer postregla s pričakovanimi stališči. Večji del opozicije je opozarjal na sporna ravnanja in sume korupcije, nato pa obstruiral glasovanje o predlaganem sklepu. V koaliciji pa so vsebino poročila zagovarjali.(več)

 • Podaljšan rok za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov
  Samozaposleni, ki želijo ob izplačilu mesečnega temeljnega dohodka koristiti tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov, imajo za meseca marec in april čas za oddajo vloge še do konca tega meseca. Rok bi se sicer moral izteči 9. maja, a ga je Finančna uprava RS (Furs) podaljšala.(več)

 • Delodajalske organizacije s predlogi za tretji protikoronski paket
  Štiri delodajalske organizacije so pripravile predloge za tretji protikoronski paket, ki ga snuje vlada. Predlagajo nove ukrepe na področju trga dela in na finančnem področju ter nekaj sistemskih ukrepov, med drugim subvencioniranje skrajšanega delovnega časa. Predlagajo tudi, da naj minimalna plača v letu 2021 ostane na višini leta 2020.(več)

14. maj 2020

 • S ponedeljkom sprostitev številnih ukrepov
  Vlada je včeraj sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 sob. Med drugim se preneha z razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, po dveh mesecih pa se bodo spet odprle avtošole. Vlada je z odlokom potrdila tudi načelno odločitev za postopno odpiranje vzgojno-izobraževalnih zavodov.(več)

 • Vlada sprejela pravila glede državnih poroštev za kredite
  Vlada je sprejela uredbi o izvajanju ukrepa poroštva po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije koronavirusa in po zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo. Ti opredeljujeta pravila za državna poroštva za bančne kredite.(več)

 • Bruselj s smernicami za oživljanje turizma, nekatere države odpirajo meje
  Evropska komisija je včeraj predstavila sveženj smernic v pomoč članicam EU pri postopnem odpravljanju omejitev potovanj in oživljanju turizma v pričakovanju poletne sezone. Nekatere države tudi že napovedujejo odpiranje mej - Nemčija bo nadzor postopno odpravljala od sobote, Avstrija bo odprla mejo z Nemčijo in že išče rešitve tudi za druge sosede.(več)

 • Von der Leyen v EP predstavila načrt za okrevanje gospodarstva
  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v Evropskem parlamentu v Bruslju predstavila svoj načrt za okrevanje gospodarstva po pandemiji covida-19. Sredstva naj bi porabili za programe EU v treh stebrih. Evroposlanci so nekaj njenih načrtov v razpravi pozdravili, do drugih so bili kritični.(več)

13. maj 2020

 • Zavod za šolstvo s številnimi priporočili za vrtce in šole
  Zavod za šolstvo je za vrtce in šole pripravil številna priporočila, da bo lahko delo v ustanovah, ki ponovno odpirajo vrata, in tistih, ki bodo nadaljevala delo na daljavo, potekalo nemoteno. "Verjamem, da bodo šole in vrtci varno pripravljeni in organizacija takšna, da bo delo steklo normalno," je dejal direktor zavoda Vinko Logaj.(več)

 • OZS z vrsto predlogov za tretji protikoronski paket
  Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je pripravila niz predlogov za tretji protikrizni paket, ki naj bi ga vladna koalicija intenzivneje začela pripravljati prihodnji teden. Med drugim si želijo večjo finančno pomoč malim podjetjem in obrtnikom, nižji DDV za nekatere dejavnosti in lažje odpuščanje.(več)

 • Do solidarnostnega dodatka tudi prejemniki invalidskega nadomestila
  Na podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 so do solidarnostnega dodatka pod določenimi pogoji upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma odsotni z dela zaradi višje sile. Vloge sprejema Zpiz do 30. junija.(več)

 • V enem mesecu 22.230 vlog za odlog plačila bančnih posojil
  Banke so do začetka maja oz. v enem mesecu veljave protikriznega zakona prejele 22.230 vlog kreditojemalcev za odlog plačila, kar predstavlja 3,3 odstotka vseh kreditov. Skupen znesek odloženih plačil znaša 267,2 milijona evrov. Številčno največji del vlog ali 15.599 predstavlja prebivalstvo za odlog obveznosti v višini 33,1 milijona evrov.(več)

12. maj 2020

 • Od danes znova dovoljen letalski potniški promet
  Od danes je znova dovoljen mednarodni letalski potniški promet v Slovenijo, ki je v okviru ukrepov za omejitev širjenja novega koronavirusa obstal 17. marca. Prevozi potnikov so na mednarodna letališča v Sloveniji dovoljeni tako iz EU kot iz drugih držav.(več)

 • DZ potrdil rast izdatkov države za spopad s posledicami epidemije
  DZ je potrdil spremembe odloka o okviru za pripravo proračunov javnih blagajn, s katerimi se z namenom blažitve posledic epidemije novega koronavirusa izdatki države zvišujejo za več kot dve milijardi evrov. Ta denar se bo namenil za socialno varnost in gospodarstvo, je dejal finančni minister Andrej Šircelj.(več)

 • Starši otrok z domačim varstvom oproščeni plačila vrtca
  Na ministrstvu za izobraževanje prosijo starše, naj v začetni fazi v vrtce pripeljejo samo tiste otroke, za katere ne morejo zagotoviti varstva doma. "Starši, ki otrok ne bodo vključili v vrtec, bodo do konca maja oproščeni plačil," je na novinarski konferenci zagotovil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Damir Orehovec.(več)

 • Obeta se subvencioniranje skrajšanega delovnega časa
  Sheme subvencioniranja skrajšanega delovnega časa, ki naj bi bila del tretjega protikoronskega zakona, se najbolj veselijo v gospodarstvu, naklonjeni pa so ji tudi v sindikatih in stroki, od koder sicer prihajajo pozivi k ustreznim varovalkam. Med njimi naj bi bile sankcije za zlorabe in ohranitev delovnih mest tudi določen čas po izteku ukrepa.(več)

11. maj 2020

 • Po skoraj dveh mesecih stekel javni potniški promet
  Od danes je v Sloveniji po skoraj dveh mesecih ponovno dovoljen javni potniški promet, a se bo izvajal drugače kot pred epidemijo. Potniki bodo morali spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ohranjati priporočeno razdaljo in med vožnjo nositi zaščitno masko. Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali obvezno uporabiti ob vstopu. Dokler ne bodo avtobusi opremljeni s posebno pregrado za voznika, bodo potniki vstopali le na zadnjih vratih. Mednarodni potniški promet medtem še naprej miruje.(več)

 • V šolskih oddelkih od 10 do 15 učencev, v vrtcih od 8 do 10
  Ministrstvo za izobraževanje je vrtcem in šolam poslalo težko pričakovana navodila za postopno odpiranje vrtcev in šol. Iz njih je razvidno, da bo lahko v razredih osnovnih in srednjih šol od 10 do 15 otrok, v vrtcih pa v posamezni skupini od osem do 10 otrok. Učitelji se po družbenih omrežjih sprašujejo, kako bodo ta navodila uspeli izvesti v praksi.(več)

 • Konec prepovedi za zdravstvene in zobozdravstvene storitve
  Vlada je na petkovi dopisni seji izdala odlok, s katerim ponovno uvaja izvajanje vseh zdravstvenih in zobozdravstvenih storitev, a pod posebnimi pogoji. V zobozdravstvene ordinacije bodo tako lahko vstopale le zdrave osebe. Osebje bo moralo med drugim nositi pokrivalo in zaščitni vizir ali očala, ordinacijo pa bo treba po obravnavi vsakega bolnika očistiti, razkužiti in prezračiti.(več)

 • Spremenjeno delovanje nekaterih mejnih prehodov
  Državno mejo je od petka mogoče prečkati na nekaterih dodatnih kontrolnih točkah. Spreminja se delovanje mejnih prehodov Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji, odpira pa se nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju. Večinoma bodo omogočali prečkanje dnevnim delovnim migrantom in osebam s potrdilom lokalne skupnosti.(več)

 • Slovenski lastniki nepremičnin odslej lahko na Hrvaško
  Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko od včeraj prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.(več)

 • Bruselj za podaljšanje omejitve vstopa na zunanji meji do 15. junija
  Evropska komisija je v petek pozvala k usklajenemu podaljšanju omejitve nebistvenih potovanj v EU do 15. junija. Ob postopnem rahljanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa razmere ostajajo krhke tako v Evropi kot po svetu, zato so omejitve potovanj potrebne še naprej, so utemeljili predlog za podaljšanje ukrepa še za en mesec.(več)

8. maj 2020

 • Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost
  Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. Za mikro, mala in del srednje velikih podjetij bodo prek podjetniškega sklada na voljo dodatni krediti v višini od 5000 do 40.000 evrov. Ministrstvo pa bo zagotovilo nepovratna evropska sredstva v obsegu 16 milijonov evrov za stroške obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti, je naštel minister Zdravko Počivalšek.(več)

 • Prepoved zbiranja podaljšana, spremembe na mejnih prehodih
  Vlada se je včeraj seznanila z oceno o utemeljenosti prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih krajih in odločila za podaljšanje ukrepov. Na seji je potrdila še spremembe na nekaterih mejnih prehodih oz. kontrolnih točkah, med njimi so Predel, Nova Gorica in Neblo ob Italiji ter nova kontrolna točka na železniškem prehodu iz Avstrije pri Šentilju.(več)

 • Izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij znova mogoče
  Vlada je izdala odlok, s katerim omogoča izvajanje sekundariata, pripravništva in specializacij, če so za to izpolnjeni predpisani pogoji in je to izvedljivo na varen način za vse udeležence. Izvajanje vseh programov specializacij je bilo namreč doslej prekinjeno. Določila pa je tudi nove začasne ukrepe glede uveljavljanja pravic iz zdravstvenega zavarovanja.(več)

 • Tudi osebe iz različnih gospodinjstev lahko sedijo za isto mizo
  Na NIJZ so posodobili priporočila za gostinsko dejavnost na terasah in letnih vrtovih med epidemijo in odpravili prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva. Gostincem priporočajo, naj omejujejo številčna omizja, med osebami, ki niso iz istega gospodinja, pa naj bo razdalja 1,5 metra.(več)

 • EU s smernicami za hitrejše priznavanje kvalifikacij zdravstvenih delavcev
  Evropska komisija je ob krizi zaradi novega koronavirusa, ki je izjemno obremenila zdravstvene sisteme vseh držav in povzročila pomanjkanje zdravstvenih delavcev, izdala smernice, ki bodo državam članicam v pomoč pri hitrejšem priznavanju poklicnih kvalifikacij zdravstvenih delavcev.(več)

7. maj 2020

 • Na mizi ustavnih sodnikov znova protikoronski ukrepi
  Ustavno sodišče ima na dnevnem redu današnje seje tudi pobudi za oceno ustavnosti odlokov o začasni splošni prepovedi zbiranja na javnih mestih in gibanja izven občin ter odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Gre za odloka, ki ju je vlada sprejela z namenom zajezitve širjenja novega koronavirusa. Ustavno sodišče je sicer že zadržalo del odloka o omejitvi gibanja, vlada pa je medtem začela nekatere ukrepe tudi sproščati. Tako prepoved gibanja zunaj občine prebivališča ni več v veljavi.(več)

 • Poročilo o opremi za epidemijo kritično do Šarčeve in pohvalno do Janševe vlade
  Vlada je objavila pričakovano poročilo o stanju in nabavah opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Vladi Marjana Šarca očita prepočasno odzivanje in ji pripisuje krivdo za razširitev virusa v Slovenijo. Za aktualno vlado pa pravi, da ji je v težkih razmerah uspelo zagotoviti dovolj opreme. V LMŠ, SD in Levici menijo, da poročilo ne odraža dogodkov.(več)

 • Nevladniki vložili ustavno presojo protikoronskega zakona
  Tri nevladne organizacije so v torek na ustavno sodišče vložile pobudo za presojo ustavnosti določil novele prvega protikoronskega zakona, ki postavlja ostrejše pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v javnem interesu v postopkih izdaje integralnih gradbenih dovoljenj. Prepričani so, da onemogoča sodelovanje večini organizacij, poroča Večer.(več)

 • Vlada pod določenimi pogoji dovolila treninge in tekmovanja
  Vlada je včeraj na dopisni seji dovolila treninge registriranim športnikom po zakonu o športu na ali v vseh športnih objektih in površinah v naravi, z izjemo objektov, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov, ter tekmovanja do vključno državne ravni v individualnih panogah brez gledalcev.(več)

 • SAB vložila zakonski predlog za brezplačne maske upokojencem
  Stranka SAB je v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona, po katerem bi država vsakemu upokojencu ob prejemu pokojnine brezplačno zagotovila 15 zaščitnih mask na mesec. Ukrep bi trajal do preklica obveznega nošenja mask v zaprtih javnih prostorih, so sporočili iz SAB. Finančne posledice so za 2020 ocenili na 36 milijonov evrov.(več)

 • Izjava za vračilo temeljnega dohodka od 11. maja
  Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci, ki so ugotovili, da ne izpolnjujejo pogojev za dodelitev izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka ali želijo uveljavljati druge pomoči, ki se s to izključujejo, bodo lahko to storili od 11. maja naprej. Takrat bo v eDavkih na voljo posebna izjava.(več)

6. maj 2020

 • Sodišča širijo nabor delovanja tudi na nenujne zadeve
  Sodišča lahko ponovno opravljajo naroke ter odločajo in vročajo sodna pisanja tudi v zadevah, ki ne štejejo kot nujne. Pri tem morajo upoštevati ukrepe, s katerimi bodo zagotovili varovanje zdravja in preprečili širjenje virusne okužbe, so sporočili z vrhovnega sodišča. Ob tem so spomnili, da tudi v nenujnih zadevah roki kljub vročitvi sodnega pisanja še vedno ne tečejo. Ne glede na to pa lahko stranke tudi v tem času opravijo posamezna dejanja, če tako želijo, in s tem pospešijo sam sodni postopek.(več)

 • Koalicija in opozicija vsaka s svojo parlamentarno preiskavo
  Po aprilski napovedi opozicije o ustanovitvi preiskovalne komisije o nabavah opreme za potrebe epidemije je zahtevo v DZ prva vložila koalicija, z enako potezo ji je sledila opozicija. O porabi javnih sredstev za nakup opreme so včeraj sicer že razpravljali na komisiji DZ za nadzor javnih financ, vlada pa je medtem sprejela svoje poročilo glede opreme.(več)

 • Za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov zdaj čas do 9. maja
  Samozaposleni, kmetje, družbeniki in verski uslužbenci lahko izjave za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov vložijo še do 9. maja, so sporočili iz Finančne uprave RS (Furs). Če želijo oprostitev majskih prispevkov, ki sicer zapadejo v plačilo 20. junija, je rok za predložitev izjave 31. maj.(več)

5. maj 2020

 • V interpelaciji Počivalšku očitki o nepregledni porabi javnih sredstev
  Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je po oceni vlagateljev interpelacije politično odgovoren za nepregledno finančno okoriščanje posameznikov oz. podjetij, povezanih z nakupi zaščitne opreme. S tem je tudi odgovoren za negospodarno porabo državnih finančnih sredstev, so predlagatelji zapisali v besedilu interpelacije, ko so jo včeraj vložili v DZ.(več)

 • Vlada bo dopolnila državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije
  Obrambni minister Matej Tonin je na seji Sveta za nacionalno varnost predstavil državni načrt zaščite in reševanja ob pojavu epidemije nalezljive bolezni. Ker je pomanjkljiv, ga bo vlada dopolnila, je tvitnil. Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa se je v razpravi zavzel zlasti za bolj jasno strategijo rahljanja ukrepov ob aktualni epidemiji covida-19.(več)

 • Odslej lahko tudi izredni študenti zaprosijo za 150 evrov dodatka
  Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je včeraj na strani eUprave objavilo obrazec za oddajo vloge za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za izredne študente, ki se izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji.(več)

 • Bruselj odobril sedem milijard evrov državne pomoči družbi Air France
  Evropska komisija je prižgala zeleno luč za sedem milijard evrov državne pomoči Francije letalski družbi Air France, ki se je znašla v finančnih težavah zaradi posledic ukrepov za zajezitev koronavirusa. S pomočjo v obliki garancij in posojil bo družba zagotovila nujno likvidnost, je ocenila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager.(več)

 • Bruselj z novimi izrednimi ukrepi za kmetijski in živilskopredelovalni sektor
  Evropska komisija je včeraj objavila najnovejši sveženj izrednih ukrepov za podporo kmetijskemu in živilskopredelovalnemu sektorju oz. tistim njunim segmentom, ki jih je kriza zaradi pandemije novega koronavirusa najbolj prizadela. Med ukrepi sta npr. pomoč za skladiščenje mleka in mesa ter prožnost pri izvajanju programov za podporo trgu.(več)

4. maj 2020

 • Veljati je začel drugi paket interventnih ukrepov
  S prvim majem je začel veljati drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Veljati je začela tudi novela zakona, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi. Vsi trije protikoronski zakoni so bili pospešeno poslani v razglasitev, potem ko je DZ kljub nekaterim očitkom podprl predloge sklepov o nedopustnosti referendumov nanje, državni svet pa ni izglasoval veta.(več)

 • Danes vnovični zagon nekaterih dejavnosti
  Ponedeljek prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, prekinjenih zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Zaščitni ukrepi sicer ostajajo.(več)

 • Zelena luč za pripravo na odpiranje vrtcev in šol z 18. majem
  Vlada je prižgala zeleno luč, da ministrstvo za šolstvo začne s pripravami na postopno odpiranje vrtcev in šol z 18. majem, je za oddajo 24ur dejala ministrica Simona Kustec. Tako bi 18. maja v vrtec odšli vsi otroci, v šolo pa učenci prve triade in zaključni letniki srednjih šol, teden kasneje še učenci devetih razredov.(več)

 • Še ta mesec bodo spet delovale tudi zobozdravniške ordinacije
  Še ta mesec je pričakovati, da bodo spet začele delati tudi zobozdravniške ordinacije. Končno odločitev o tem, kdaj konkretno, bo glede na epidemiološke podatke sprejel minister za zdravje. Medtem pa je stroka pripravila smernice za varno delo v zobozdravstvu, ki pa ne bo več, kot je bilo pred epidemijo.(več)

 • Janša podprl poziv k ohranitvi zaprtja trgovin ob nedeljah
  Premier Janez Janša je izrazil podporo napovedi Levice, da bo v parlamentarni postopek vložila predlog novele zakona o trgovini, s katero bi trgovine tudi po koncu epidemije novega koronavirusa ob nedeljah in na dela proste dni ostale zaprte. K ohranitvi zaprtja je v poslanici pred praznikom dela pozval Sindikat delavcev trgovine Slovenije.(več)

 • Delodajalci poiskali pomoč že za več kot 321.000 zaposlenih
  Zavod RS za zaposlovanje je do 29. aprila zaradi posledic epidemije novega koronavirusa zabeležil 36.542 vlog delodajalcev za povračilo nadomestila plače za več kot 321.000 zaposlenih. Sklepe o povračilu nadomestil je medtem poslal 25.631 delodajalcem. Prva izplačila po interventnih zakonih bodo 11. maja, so sporočili z zavoda.(več)

30. april 2020

 • Prehod med občinami spet dovoljen; v vrtce in šole 18. maja
  Vlada z današnjim dnem odpravlja splošno omejitev gibanja na občine, s ponedeljkom sledi postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke. Zbiranje ljudi ostaja prepovedano, množične prireditve pa zelo verjetno ne bodo možne še vse do splošne uporabe cepiva ali zdravila za covid-19, je včeraj povedal premier Janez Janša. Otroci se bodo v vrtce in šole vrnili 18. maja. Odpiranje bo postopno, najprej se bodo vrnili najmlajši in maturantje, je povedala šolska ministrica Simona Kustec.(več)

 • Furs samozaposlene opominja na pravilno izpolnjevanje izjav
  Samozaposleni, ki so zaradi upada prihodkov v epidemiji novega koronavirusa upravičeni do pomoči države, morajo Finančni upravi RS (Furs) predložiti ustrezno izjavo. A nekateri so vložili več izjav, ker so si očitno vmes premislili in popravili podatke. V tem primeru se upošteva kronološko zadnja izjava, opozarjajo na Fursu.(več)

 • NIJZ pripravil navodila za izvajanje storitev
  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa pripravil priporočila za opravljanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev, ki se bodo vnovič lahko opravljale od ponedeljka. Pripravili pa so tudi navodila za obisk muzejev, galerij in knjigarn.(več)

29. april 2020

 • DZ potrdil drugi paket ukrepov, vlada sprošča omejitve
  Državni zbor je včeraj sprejel drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Poleg tega je DZ z novelo t. i. megazakona po dveh tednih med prejemnike pomoči uvrstil še dodatne upravičence. Potrdil je tudi postopno sproščanje ukrepov na sodiščih in v javni upravi, medtem ko je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in storitev.(več)

 • Znova odprte knjižnice, v ponedeljek tudi vrtovi gostinskih lokalov
  Vlada je sinoči na dopisni seji odločila, da bo s ponedeljkom med drugim spet dovoljena strežba gostinskih lokalov na prostem. Že danes pa se sprošča delovanje knjižnic, galerij in muzejev, pa tudi storitve nepremičninskega posredovanja in dimnikarstvo. Hkrati je odpravljena določba o izkazovanju starosti v trgovinah. Sicer pa se odpirajo tudi cerkve.(več)

 • Vlada o načrtu sproščanja omejitvenih ukrepov
  Danes bo vlada obravnavala načrt sproščanja protikoronskih omejitvenih ukrepov za predvidljivo prihodnost, je na Twitterju napovedal premier Janez Janša. Aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije po njegovih pojasnilih omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti.(več)

 • Zadeve v zvezi z epidemijo bodo ustavno sodišče obremenile za več let
  Predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez je prejšnji teden v intervjuju za Delo dejal, da bodo zadeve z zvezi z ukrepi proti epidemiji ustavno sodišče obremenile še za več let po sprejetju, čeprav jih obravnavajo absolutno prednostno. Knez se je zavzel tudi za spremembo ustave, s katero bi se zmanjšalo število zadev, o katerih odločajo ustavni sodniki.(več)

 • Države s podrobnimi načrti rahljanja ukrepov, ministri EU o odpiranju meja
  Države so včeraj nadaljevale s predstavitvami načrtov rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, pri čemer jih vse več načrtuje množična testiranja. Notranji ministri EU pa so govorili o ponovnem odpiranju meja in uporabi aplikacij za sledenje širjenju okužb. Minister Aleš Hojs je bil glede odprtja meje s Hrvaško optimističen.(več)

 • Bruselj z bančnim svežnjem za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij
  Evropska komisija je sprejela sveženj bančnih predpisov za lažje kreditiranje gospodinjstev in podjetij v EU. Temeljni namen je zagotoviti, da bodo lahko banke z nadaljnjim posojanjem denarja pomagale ublažiti hude posledice pandemije koronavirusa za gospodarstvo, pojasnjujejo v Bruslju.(več)

28. april 2020

 • Z nekaterimi omejitvami ponovno mogoče poroke
  Sklenitev zakonske zveze bo od danes v "nekoliko okrnjeni zasedbi glede na okoliščine" ponovno mogoča, je na petkovi novinarski konferenci sporočil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Če bodo mladoporočenca in priči za dostop do lokacije morali prečkati občinsko mejo, jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo.(več)

 • Zavarovalnice spet odpirajo svoja vrata
  V okviru sproščanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se ponovno odpirajo tudi vrata zavarovalnic. Prve poslovalnice bo mogoče obiskati danes, postopno bo nato sledilo odprtje še preostalih. Potrošnikom sicer svetujejo, naj se za obisk odločijo le v nujnih primerih oz. kadar storitve ne morejo opraviti na daljavo.(več)

 • Informacijska pooblaščenka izraža zaskrbljenost zaradi ukrepov
  Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v odprtem pismu vladi ter poslancem navaja, da z zaskrbljenostjo spremlja ukrepe pri po njenem mnenju zmanjševanju obsega pravic posameznikov v okviru obvladovanja epidemije v Sloveniji, zlasti pravice do zasebnosti. Ugotavlja, da se je Slovenija znašla med državami, ki pravice omejujejo nesorazmerno.(več)

 • Inšpektorat za delo v času epidemije nima časa za počitek
  Inšpektorat RS za delo od razglasitve epidemije koronvirusa 12. marca beleži veliko prijav domnevnih nepravilnosti. Potem ko jih je v prvih 14 dneh po razglasitvi prijel okoli 70, jih je do petka že 1133, je za STA povedal glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Doslej so zaznali 151 kršitev, največ v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu.(več)

 • Evropska agencija objavila smernice za zdravje in varnost delavcev
  Evropske države se pripravljajo ali pa že izvajajo načrte za postopno vrnitev na delo po koronavirusni krizi, zato je evropska agencija za varnost in zdravje pri delu oblikovala smernice, kako čim bolj zmanjšati izpostavljenost virusu na delu. Med drugim se nanašajo na ocene tveganja in ustrezne ukrepe ter načrtovanje za prihodnost.(več)

 • Sodišče EU namerava s 25. majem ponovno opravljati obravnave
  Sodišče Evropske unije namerava s 25. majem ponovno začeti opravljati obravnave, ki so jih bili v skladu z ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa tako v Luksemburgu kot večini drugih držav članic primorani preložiti.(več)

24. april 2020

 • Vlada za zagon gradbeništva, okoljevarstveniki kritični
  Predlagani popravki prvega protikoronskega zakona, ki danes začenjajo pot v DZ, prinašajo pomembne spremembe na področju gradbene zakonodaje. Te spremembe bodo po oceni ministra Andreja Vizjaka občutno pospešile gradbeno aktivnost in omogočile takojšen zagon nekaterih investicij. Novosti so med drugim predvidene tudi na področju pravnega varstva. Po mnenju več okoljevarstvenih organizacij pa je vlada s predlogom novele na široko odprla vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo.(več)

 • Ob ponovnem vročanju sodnih odločb takojšen odziv ne bo potreben
  Odbor DZ za pravosodje je dal zeleno luč predlogu novele zakona o začasnih ukrepih v sodstvu in upravi, po kateri bodo lahko sodišča in upravni organi strankam vročali odločbe v nenujnih zadevah. Ker pa v času epidemije roki ne tečejo, strankam, ki bodo prejele odločitev sodišča, ne bo treba storiti ničesar, je povedala ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič.(več)

 • Skupaj s popravki protikoronskega zakona pomoč za 1,2 milijona ljudi
  Potem ko je prvi zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev, bo predlagana novela poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Med pomembnejšimi ukrepi je izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost.(več)

 • Vlada o letalskem prometu in premestitvah javnih uslužbencev
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji znova podaljšala prepoved letalskega potniškega prometa, ki jo je 17. marca uvedla zaradi širjenja koronavirusa. Izdala je uredbo o izvajanju začasne premestitve javnih uslužbencev zaradi nujnih delovnih potreb, povezanih z epidemijo. Sprejela pa je tudi letni načrt razpolaganja z državnimi gozdovi za leto 2020.(več)

 • Na eDavkih tudi podatki o prevoženih kilometrih vozila
  Te dni so ob postopnem sproščanju ukrepov nekatere gospodarske panoge spet oživele. Finančna uprava RS (Furs) tako na aplikaciji in portalu eDavki spet zaznava več vlog za odmero davka na motorna vozila, ki jih lahko po novem lastniki oddajo elektronsko brez obiska finančnega urada, so sporočili.(več)

 • EBRD za okrevanje gospodarstva namenja 21 milijard evrov
  Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) bo v luči pandemije koronavirusa za okrevanje gospodarstva v letošnjem in prihodnjem letu namenila 21 milijard evrov. Za obstoječe partnerje je banka že pripravila štirimilijardni paket pomoči, s čimer želi zagotoviti njihovo likvidnost. Sredstva so namenjena zlasti malim in srednje velikim podjetjem.(več)

23. april 2020

 • Spremembe megazakona: manj strogi pogoji, več upravičencev
  Vlada je s popravki prvega protikoronskega zakona omilila pogoje, pod katerimi bodo pomoč prejeli delodajalci, ki zaradi epidemije napotijo delavce na čakanje. Tudi samozaposleni bodo do pomoči upravičeni že, če jim bodo prihodki letos upadli za več kot 10 odstotkov glede na lani. Vlada z novelo predlaga tudi vrednotnice za turistična potovanja ter med upravičence do ukrepov dodaja nove skupine državljanov, npr. izredne študente. Uveden pa je še nov institut nadomestila plače zaradi izgube zaposlitve v času po razglasitvi epidemije.(več)

 • Novela prinaša tudi interventno rešitev za odpadno embalažo
  Predlagana novela prvega protikoronskega zakona sega tudi na področje odpadne komunalne embalaže. V skladu s predlogom bi namreč lahko komunalna podjetja oddala odpadno embalažo neposredno izvajalcem obdelave, pri čemer bi račun obdelave plačala država. Za ta namen je za čas trajanja zakona predvidenih slabih osem milijonov evrov.(več)

 • Finančni minister napovedal tretji, razvojni paket pomoči
  S pripravo drugega protikoronskega paketa je vlada po besedah finančnega ministra Andreja Širclja sklenila komplet sprememb zakonodaje za omilitev posledic epidemije koronavirusa ter vnovičen zagon gospodarstva in vzpostavitev normalnega življenja. "Tretji zakonodajni paket, ki ga bomo začeli pripravljati maja, bo razvojno usmerjen," je dejal.(več)

 • Vlada s sklepom omogočila izmenjavo podatkov med NIJZ in policijo
  Vlada je včeraj med drugim sprejela sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni covida-19 med NIJZ in policijo. Sklep opredeljuje izvajanje 103. člena prvega protikoronskega zakona, ki določa policijska pooblastila za namen obvladovanja epidemije.(več)

 • Izdaja zdravil na recept ne bo več količinsko omejena
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela tudi odlok, s katerim ostaja v veljavi omejitev izdaje zdravil brez recepta v lekarnah na eno pakiranje na osebo, ukinja pa se dosedanja odredba, ki je omejevala tudi izdajo zdravil na recept za največ en mesec. Prav tako ostaja v veljavi začasno povečanje izdelave dezinfekcijskih sredstev.(več)

 • Župani mestnih občin Slovenije s predlogi za sproščanje ukrepov
  Župani mestnih občin so v torek razpravljali o predlogih v zvezi z drugim protikoronskim zakonom, sproščanju ukrepov in izvedbi čistilne akcije, ki bo 29. aprila. Med drugim predlagajo ponovno odprtje knjižnic, obratovanje mestnega javnega prometa po nedeljskem urniku in čimprejšnje postopno odpiranje vrtcev, je sporočilo združenje mestnih občin.(več)

 • Organizatorji dogodkov pozivajo k pomoči
  Organizatorji različnih dogodkov, od poslovnih, kulturnih do športnih, ki zaradi ukrepov proti širjenju novega koronavirusa ne morejo poslovati, vlado pozivajo k dodatnim ukrepom, ki bi jim omogočili obstoj. Med drugim predlagajo subvencioniranje odpovedanih dogodkov z več kot 500 udeleženci in sprostitev omejitev za manjše dogodke zaprtega tipa.(več)

22. april 2020

 • Vlada potrdila drugi protikoronski zakon in dopolnila prvega
  Vlada je včeraj potrdila predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19, ki bo pomagal gospodarstvu z dodatnimi poroštvi države za najem bančnih posojil. Podrobnosti predloga bodo od danes do petka predstavljali pristojni ministri. Hkrati je vlada tudi dopolnila t. i. prvi protikoronski zakon. Pri tem naj bi po besedah premierja Janeza Janše med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev.(več)

 • Z novelo do postopnega sproščanja sodnih in upravnih zadev
  Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami, s katerim želijo zagnati postopno sproščanje sodnih in upravnih zadev, ob istočasnem varovanju zdravja zaposlenih in strank. Med drugim bo na področju upravnih zadev omogočeno vročanje odločb, sklepov in drugih dokumentov tudi v nenujnih zadevah.(več)

 • Razprava glede stanja v domovih izpostavila pomanjkanje kadra
  Na seji odbora DZ za zdravstvo, na kateri so obravnavali stanje v domovih za starejše v času epidemije, je bilo slišati številna opozorila o pomanjkanju kadra, izpostavljene pa so bile tudi hude duševne stiske oskrbovancev zaradi pomanjkanja stikov s svojci. Prekinjeno razpravo bodo člani odbora nadaljevali danes popoldan.(več)

 • Na odboru za zdravstvo ostra razprava o kakovosti zaščitne opreme
  Odbor DZ za zdravstvo je včeraj okoli pet ur in pol razpravljal o kakovosti opreme za zaščito pred covidom-19 in načinov njene nabave. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti je na očitke o dobavi neustrezne opreme med drugim dejal, da v zahtevnih razmerah delajo v dobri veri. Za morebitne napake pa je pripravljen odgovarjati.(več)

 • Odslej znova več možnosti za zdravstveno varstvo živali
  Lastniki lahko svojim živalim znova zagotavljajo sistematično spremljanje njihovega zdravstvenega stanja. Kmetijsko ministrstvo je namreč razrahljalo ukrepe, sprejete za zajezitev širjenja novega koronavirusa, tudi na področju zdravstvenega varstva živali.(več)

 • Zaradi koronavirusa večja podpora investicijam v kmetijstvu
  Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravljajo spremembe programa razvoja podeželja 2014-2020, ki bodo šle v smeri večje podpore investicijam, ki so v teh razmerah ključne za zagotovitev nemotene oskrbe s hrano. Zadnjo besedo bo sicer imela Evropska komisija.(več)

21. april 2020

 • Država pripravlja nove ukrepe za pomoč kmetom in živilski industriji
  Za pomoč kmetijsko-živilskemu sektorju vlada pripravlja nove ukrepe, ki bodo po navedbah pristojnega ministrstva namenjeni zagonu novih investicij in odpravi administrativnih ovir. Med drugim predlagajo povečanje predplačil na najvišjih možnih 50 odstotkov ter spremembe na posameznih podukrepih, kot sta predelava in trženje kmetijskih proizvodov.(več)

 • Odprta elektronska vloga za izplačilo dodatka študentom
  Na portalu eUprava je dosegljiva elektronska vloga za izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov za študente, ki se v tem študijskem letu izobražujejo po javnoveljavnih študijskih programih in imajo stalno prebivališče v Sloveniji, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Rok za oddajo vloge ne zastara.(več)

 • Opozicijske stranke predstavile pobudo za ustavno presojo
  Štiri opozicijske stranke zahtevajo ustavno presojo dveh členov protikoronskega zakona in odloka o omejitvi gibanja. V LMŠ, Levici, SD in SAB opozarjajo zlasti na morebitno ustavno spornost člena, ki govori o dodatnih policijskih pooblastilih. Prepoved prehajanja med občinami pa je po njihovem mnenju nesorazmerna in sprejeta na napačni zakonski podlagi.(več)

 • Več kot 50 pobud za oceno ustavnosti vladnih aktov
  Ustavno sodišče je sicer doslej prejelo tudi nekaj pobud za oceno ustavnosti drugih vladnih odlokov in interventnih zakonov, skupno jih je že več kot 50, so za STA pojasnili na sodišču. Pobude na ustavno sodišče prihajajo vsakodnevno.(več)

 • Evropski poslanci za časovno omejene koronaobveznice
  Po tem, ko so evropski poslanci sprejeli dodatne ukrepe za blaženje posledic krize ob pandemiji covida-19, se je evropski parlament v soboto z veliko večino izrekel za skupne obveznice za obnovo za obvladovanje gospodarskih posledic pandemije. Z njimi naj bi države financirale prihodnje investicije, ne pa prevzele obstoječih dolgov. V resoluciji pa so poslanci tudi kritični do ravnanja Madžarske in Poljske v pandemiji.(več)

20. april 2020

 • Ustavno sodišče zadržalo del odloka o omejitvi gibanja
  Ustavno sodišče je medtem že zadržalo del zdaj že neveljavnega odloka o omejitvi gibanja, ki določa čas trajanja ukrepov, in vladi naložilo, da mora po prejetju sklepa in nato vsaj vsakih sedem dni preverjati upravičenost ukrepov. Na ministrstvu za notranje zadeve ob tem pravijo, da preverjanje upravičenosti pravzaprav že ves čas izvajajo.(več)

 • V društvu tožilcev zahtevajo presojo ustavnosti znižanja plač
  V društvu državnih tožilcev pa zahtevajo presojo ustavnosti protikoronskega zakona v delu, ki začasno znižuje plače tožilcem. Pobude za oceno ustavnosti vlagajo tudi posamezni državni tožilci. Po oceni društva zakon neutemeljeno posega v ustavnopravna razmerja med vejami oblasti in ogroža izvrševanje sodne oblasti v kazenskih zadevah.(več)

 • Ob priporočilih pristojnih zvez od danes spet na tenis, golf ...
  Medtem ko so v času epidemije novega koronavirusa športno-rekreativne storitve na prostem znotraj lastne občine dovoljene že od sobote, pa se športni objekti na prostem in na površinah za šport v naravi odpirajo danes. Ob upoštevanju priporočil pristojnih zvez se bodo odslej med drugimi lahko rekreirali tudi tenisači in golfisti.(več)

 • Ponovno omogočeni tehnični pregledi in nekatere oblike linijskega prevoza
  Vlada je v petek odločila, da bo od danes ponovno dovoljeno opravljanje tehničnih pregledov in ostalih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil. Prav tako so odpravili prepoved za nekatere oblike javnega linijskega prevoza, pri čemer bo lahko v vozilu tretjina potnikov, kot je registriranih sedežev.(več)

 • Sezonskim delavcem po novem vsaj 5,16 evra bruto na uro
  Potem ko je ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pred kratkim pozvala na pomoč pridelovalcem hmelja, sadja in zelenjave, ki so ostali brez tujih sezonskih delavcev, je v soboto začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delov v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra. Prav ta znesek pa je sprožil burne odzive.(več)

 • Novo na TFL: Odgovori na vprašanja s področja delovnega prava
  Portal Tax-Fin-Lex bo odslej v sodelovanju s podjetjem Trgotur ponujal odgovore na posamezna vprašanja naročnikov s področja delovnopravne zakonodaje. Poleg tega bodo Trgoturjevi strokovnjaki skrbeli tudi za aktualne članke s tega področja, ki jih bomo objavljali na portalu. Če potrebujete tovrstno pomoč, pa jih lahko kontaktirate že zdaj.

17. april 2020

 • V ponedeljek se odprejo dodatne trgovine in servisi, 4. maja frizerji
  S ponedeljkom vrata med drugim znova odpirajo trgovine z gradbenim materialom, specializirane prodajalne za prodajo avtomobilov in koles, kemične čistilnice in nekatere servisne delavnice, npr. vulkanizerske, na voljo pa bodo tudi nekatere storitve, je včeraj sklenila vlada. Frizerski in kozmetični saloni bodo odprti s 4. majem. Ob novih izjemah je vlada objavila tudi navodila za delo v času trajanja epidemije. Med drugim je poleg zakrivanja ust in nosu ter razkuževanja rok nujno zagotavljanje 20 m2 površine na posamezno stranko.(več)

 • Nacionalno preverjanje znanja letos odpade
  Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole odpade, so danes sporočili z ministrstva za izobraževanje, še prej pa je o tem poročal Dnevnik. Matura vsekakor bo, je za Dnevnik dejala ministrica Simona Kustec. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.(več)

 • V obvladovanje epidemije se vključujejo tudi pripravniki in diplomanti
  Vlada je na včerajšnji seji sprejela odlok, s katerim se v izvajanje ukrepov zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 vključi vse zdravnike in zobozdravnike, ki sicer nimajo licence, a so v sistem zdravstva vključeni kot sekundariji, pripravniki in specializanti. Odlok predvideva tudi vključitev zdravnikov in zobozdravnikov diplomantov.(več)

 • Stečajni upravitelji in odvetniki za zagon sodišč, vrhovno sodišče proti
  Zbornica upraviteljev Slovenije in Odvetniška zbornica Slovenije sta vrhovno sodišče pozvali, naj sprosti delo sodišč v primerih, ko je to mogoče na daljavo. Opozarjajo na negativen vpliv med drugim na odpuščene delavce, poplačila upnikov in prestrukturiranja podjetij. Vrhovno sodišče je, tudi ob mnenju gospodarskega ministrstva, proti.(več)

 • Na Fursu že 30.000 izjav za 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka
  Samozaposleni, kmetje in verski uslužbenci, ki želijo prihodnji teden prejeti 350 evrov mesečnega temeljnega dohodka za marec, morajo izjavo preko eDavkov vložiti najpozneje do sobote. Do včeraj je Furs prejela že 30.000 takšnih izjav. Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je sicer tako marca kot prvih 10 dni aprila medletno približno podvojilo.(več)

 • EU s smernicami za aplikacije za sledenje stikom v pandemiji
  Članice EU so opredelile praktične smernice in temeljne zahteve za mobilne aplikacije za sledenje stikom okuženih z novim koronavirusom, ki naj bi olajšale opuščanje omejevalnih ukrepov zaradi pandemije. V Evropski komisiji izpostavljajo, da uporaba podatkov o lokaciji posameznika pri tem ni potrebna in da je ne priporočajo.(več)

16. april 2020

 • Od sobote dovoljen dostop do zemljišča zunaj občine
  Vlada je izdala nov odlok o prepovedi zadrževanja na javnih površinah ter gibanja zunaj občin, s katerim dopušča nekatere športne aktivnosti posameznikov v svoji občini, pa tudi vzdrževalna in sezonska dela na zasebnih zemljiščih zunaj občine prebivanja. Ob tem bo treba pri sebi imeti dokazilo in posebno izjavo. Odlok začne veljati v soboto. Minister za zdravje Tomaž Gantar sicer v povezavi z opuščanjem omejevalnih ukrepov zaradi pandemije izpostavlja zadržanost in opozarja, da bomo na daljši rok živeli drugače.(več)

 • Simič: Strah samozaposlenih glede neizpolnjevanja pogojev je odveč
  Strah samozaposlenih zaradi morebitnega neizpolnjevanja pogojev za državno pomoč je odveč, saj bodo lahko sredstva v primeru samoprijave vrnili brez obresti, je zagotovil član vladne svetovalne skupine Ivan Simič. Glede težav, ki se pojavljajo pri uveljavljanju določil prvega protikoronskega zakona, pa je dejal, da so zaradi hitenja pričakovane.(več)

 • Vlada dodatno podaljšala veljavnost vozniških in prometnih dovoljenj
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok, ki podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj do 17. junija. Do takrat je podaljšala tudi veljavnost prometnih dovoljenj, medtem ko bo prepoved izvajanja tehničnih pregledov do 17. maja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.(več)

 • O nakupih zaščitne opreme preiskovalna komisija DZ?
  V koaliciji ne nasprotujejo morebitni ustanovitvi preiskovalne komisije DZ o nakupih zaščitne opreme v času epidemije, kar napovedujejo v opoziciji. Vendar se sprašujejo, ali je čas, ko epidemija še traja, pravi za takšno preiskavo, so navedli za STA.(več)

 • Bruselj opredelil tri merila za začetek odprave omejevalnih ukrepov
  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je včeraj predstavila evropski načrt za postopno odpravo ukrepov, sprejetih zaradi pandemije novega koronavirusa. Ta opredeljuje tri merila, ki naj bi bila izpolnjena pred začetkom opuščanja ukrepov: znatna omejitev širjenja virusa, zadostne zdravstvene zmogljivosti in ustrezno spremljanje razmer.(več)

15. april 2020

 • V trgovinah, lekarnah in poštah po novem obvezno razkuževanje rok
  Vlada je na včerajšnji dopisni seji spremenila odlok, ki določa tudi ukrepe v zaprtih javnih krajih v času epidemije novega koronavirusa. S spremembami odpravlja obvezno nošenje rokavic in ga nadomešča z obveznim razkuževanjem rok. Odlok, ki gre v smeri že prejšnji teden podanih priporočil, je začel veljati z današnjim dnem.(več)

 • ZZZS bo začasno prevzel strošek vseh bolniških odsotnosti
  ZZZS bo skladno s protikoronskim zakonom kril nadomestila za bolniško odsotnost od prvega dneva odsotnosti zaradi katerekoli bolezni, ne le covida-19. Prvi mesec bolniške odsotnosti so doslej krili delodajalci. Zavod bo nadomestilo za prvi mesec kril od uveljavitve zakona 11. aprila do 31. maja, predvidena pa je možnost podaljšanja ukrepa.(več)

 • Inšpektorat opozarja pred neupravičenim odpuščanjem tujih delavcev
  V času epidemije novega koronavirusa prihajajo informacije o domnevno neupravičenih prekinitvah delovnega razmerja tujcem, opozarjajo na Inšpektoratu RS za delo. Do prekinitev naj bi poleg tega prihajalo mimo predpisanih postopkov - kar prek oglasne deske.(več)

 • Za razbremenitev Eko sklada potrebna sprememba zakonodaje
  Eko sklad je ob porastu zanimanja za nepovratne spodbude in kredite s strani občanov, podjetij in občin sprejel številne ukrepe, za še večjo razbremenitev in poenostavitev dela pa bo po oceni okoljskega ministrstva potrebna sprememba zakonodaje. Ob razmerah zaradi novega koronavirusa so tako zamude neizbežne.(več)

 • Bruselj s smernicami za ravnanje z odpadki v času koronavirusa
  Evropska komisija je objavila smernice za upravljanje z gospodinjskimi odpadki in za ravnanje z odpadki iz zdravstvenih ustanov v času epidemije covida-19. Med drugim je izpostavila primere dobre prakse, ki se nanašajo na varovanje zdravja delavcev v komunalnih podjetjih, pa tudi na evropska sredstva, ki so na voljo za področje ravnanja z odpadki.(več)

14. april 2020

 • Podjetja že lahko oddajo vloge za pomoč po interventnem zakonu
  S sobotno uveljavitvijo zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic se upravičencem odpira možnost oddajanja vlog za uveljavljanje pomoči. Tudi izjava za pomoč samozaposlenim je že na voljo v eDavkih. Ukrepi iz zakona so skupaj vredni tri milijarde evrov, od tega se velik del namenja gospodarstvu, da bi s čim manj prask prebrodilo epidemijo in bilo takoj po njej pripravljeno na nov zagon. Zakon je sicer ponekod naletel na ostre kritike zaradi zapletenosti.(več)

 • O državni aplikaciji za sledenje okuženim še premalo podatkov
  Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik v mnenju o aplikaciji za sledenje posameznikom, okuženim z novim koronavirusom, pravi, da so doslej predstavljeni podatki pomanjkljivi in da za natančnejšo opredelitev potrebuje oceno učinkov s tehničnimi parametri glede na cilje, ki jih zasleduje, in z vidika sorazmernosti.(več)

 • Prvi obeti omilitev ukrepov, a sproščenega druženja še ne bo
  V enem mesecu po razglasitvi epidemije covida-19 je pri nas število potrjenih primerov okužbe naraslo za več kot tisoč. V zadnjih dneh je trend obolevnosti ugoden, zato se obetajo prve omilitve vladnih ukrepov. A pristojni poudarjajo, da razmere še niso stabilne in da socialni stiki še dolgo ne bodo takšni, kot smo jih vajeni. Tudi na počitnice v tujini letos skoraj zagotovo ne moremo računati.(več)

 • Zakonu o nalezljivih boleznih se obetajo spremembe
  Na sobotni seji je vlada tudi ugotovila, da je zakon o nalezljivih boleznih, ki je eno temeljnih pravnih orodij za spopad z epidemijo novega koronavirusa, potreben večjih dopolnil in popravkov. Ministrstvu za zdravje so zato naložili, da še ta teden pripravi novelo zakona.(več)

 • Po vstopu v državo odslej sedemdnevna karantena
  Osebe, ki bodo odslej prišle v Slovenijo, bodo morale za sedem dni v karanteno na naslovu prebivanja ali nastanitve, nato se jih bo testiralo na novi koronavirus. Tujim delavcem bo moral ustrezno karanteno zagotavljati delodajalec. Omejitve med drugim ne bodo veljale za čezmejne delavce, tovorni promet in prehod države v istem dnevu.(več)

 • Odvzem vozniškega dovoljenja in zasegi vozil po novem nujne zadeve
  Vrhovno sodišče je v četrtek v uradnem listu objavilo spremembo odredbe o ukrepih, ki veljajo na sodiščih zaradi epidemije koronavirusa. Z njo je med nujne zadeve, ki jih v času epidemije obravnavajo sodišča, znova uvrstilo začasni odvzem vozniškega dovoljenja in zasege motornih vozil po zakonu o prekrških.(več)

 • Evropski komisar: Prisilno sledenje telefonom ne pride v poštev
  Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je zatrdil, da prisilni ukrepi sledenja mobilnim telefonom v Evropski uniji za sledenje okuženim z novim koronavirusom "ne pridejo v poštev". Kaj takega je po njegovih besedah možno le na prostovoljni podlagi in samo za zdravstvene oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.(več)

10. april 2020

 • Starejši od 65 let v trgovino z osebnim dokumentom
  Potrošniki, starejši od 65 let, bodo morali odslej ob vhodu v trgovino svojo starost dokazovati z osebno izkaznico ali sorodno listino. Ob dopolnitvi odloka, ki ureja obiskovanje trgovin, je vlada hkrati jasno zapisala, da med 8. in 10. uro ter zadnjo uro delovanja lahko nakupujejo samo ranljive skupine. Sicer pa je vlada na včerajšnji seji tudi podaljšala prepoved potniškega letalskega prometa, ponovno uvedla izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev za bolnike ter zaprosila za mednarodno pomoč pri zagotavljanju transporta zaščitnih sredstev.(več)

 • Javnim uslužbencem dodatek le za ure, ko delajo v nevarnih pogojih
  Do izplačila dodatka za delo v rizičnih razmerah, ki ga vsebuje kolektivna pogodba za javni sektor, so upravičeni javni uslužbenci, ki delajo v nevarnih pogojih, in sicer za čas, ko delajo v takšnih pogojih. Dodatek ne pripada tistim, ki delajo od doma, je dejal minister Boštjan Koritnik. Opozoril je še na možnost dodatka po interventnem zakonu.(več)

 • Sindikat trgovine za 500 evrov kriznega dodatka
  Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva zvišanje kriznega dodatka za najbolj ogrožene skupine delavcev na 500 evrov. Tak znesek so označili za "človeka vreden dodatek", zaradi razbremenitve delodajalcev pa tudi za slednje to ne bi smelo predstavljati večje težave, so zapisali.(več)

 • Veljavnost vozovnic za javni promet avtomatično podaljšana
  Veljavnost mesečnih, polletnih in letnih vozovnic za javni potniški promet, ki jih kupci ne morejo uporabljati, saj potniški promet stoji, bo avtomatično podaljšana. Imetnikom polletnih in letnih vozovnic bo veljavnost podaljšana najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.(več)

 • EU dosegla dogovor o fiskalnem svežnju v odziv na pandemijo
  Finančni ministri EU so sinoči dosegli dogovor o približno 500 milijard evrov vrednem fiskalnem svežnju za blažitev hudih gospodarskih posledic pandemije novega koronavirusa. Ta vključuje možnost brezpogojne pomoči iz evropskega reševalnega mehanizma ESM za zdravstvene izdatke. Strinjanja glede skupnih obveznic pa pričakovano ni.(več)

9. april 2020

 • Bruselj za uporabo mobilnih podatkov v boju s pandemijo
  Evropska komisija je včeraj priporočila skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično distanciranje v pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa. Zatrjujejo, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov. V komisiji izpostavljajo, da želijo sodelovati s po enim operaterjem iz vsake članice. Podatke bi analiziralo Skupno raziskovalno središče, ki bi ugotovitve delilo z vsemi članicami unije.(več)

 • Počivalšek: Po praznikih sproščanje nekaterih storitvenih dejavnosti
  Na sestanku delovne skupine za zajezitev posledic epidemije so po besedah ministra Zdravka Počivalška predlagali postopno dodajanje izjem pri prodaji in storitvah. Najprej bodo lahko delo začeli vulkanizerji, avtopralnice in avtomehaniki. Sledilo bo odpiranje prodajaln s tehničnim blagom. Vnovičen zagon nekaterih dejavnosti sicer predlaga tudi OZS.(več)

 • Banka Slovenije z ukrepom omejila razdelitev dobičkov bank
  Banka Slovenije je z izdajo makrobonitetnega ukrepa za eno leto omejila razdelitev dobičkov bank in hranilnic. Namen ukrepa, ki ga bo po potrebi prilagajala razmeram, je ohranitev kapitala, da bo bančni sistem lažje prenesel potencialne izgube ter še naprej zagotavljal oskrbo gospodarstva in državljanov s krediti.(več)

 • Zavod za blagovne rezerve bi lahko s tujimi dobavitelji posloval neposredno
  Zavod za blagovne rezerve zaščitne opreme po navedbah gospodarskega ministrstva ne sme kupovati neposredno od kitajskih proizvajalcev, kar pa po pojasnilih računskega sodišča ne drži, poročata spletni portal Necenzurirano.si in časnik Dnevnik. Zakonska omejitev, ki bi državnemu zavodu preprečevala dogovore s kitajskimi podjetji, ne obstaja.(več)

8. april 2020

 • Do hitrejše uveljavitve kriznih zakonov na račun referenduma
  Poslanci so včeraj s 66 glasovi za in 8 proti potrdili predlog referendumske novele, s katero želi vlada urediti postopek ravnanja DZ v primerih, ko bi bil referendum na določen zakon glede na ustavno določene razloge nedopusten. Tako želijo pospešiti tudi postopek sprejemanja novih protikoronskih zakonov. En od razlogov je namreč odprava posledic naravnih nesreč.(več)

 • V DZ zadostna podpora sejam na daljavo v primeru izrednih razmer
  Poslanci so potrdili predlog sprememb parlamentarnega poslovnika, s katerimi bodo lahko seje DZ in delovnih teles v izrednih primerih potekale tudi na daljavo z uporabo informacijske tehnologije. Obravnavo predloga o izjemnih pooblastilih vojakov pa so preložili, ker želijo razčistiti, ali bi moral DZ kljub nezadostni podpori predlogu na matičnem odboru o njem vseeno glasovati.(več)

 • Cigler Kralj: Nekatere predloge sindikatov bomo upoštevali
  Ministrstvo za delo podpira več predlogov sindikatov za drugi protikoronski sveženj, med njimi tudi krizno nadomestilo za brezposelnost in pomoč prezrtim skupinam, je povedal minister Janez Cigler Kralj. Predsednica ZSSS Lidija Jerkič pa je med drugim ponovila predloga za prepoved višanja cen osnovnih življenjskih potrebščin in znižanje DDV nanje.(več)

 • Ministrstvo miri sindikate glede zadržanja dodatka
  V sindikatih javnega sektorja in zdravstva so ostro obsodili priporočilo ministrstva za zdravje z začetka meseca, naj zdravstveni domovi zadržijo izplačilo dodatka za delo v rizičnih razmerah, in opozorili, da neizplačilo pomeni kršitev kolektivne pogodbe. Na ministrstvu odgovarjajo, da gre zgolj za predlog in da bodo izplačila omogočena za nazaj.(več)

7. april 2020

 • Ministrstvo: Boni za dopust doma namesto regresa le predlog
  Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so poudarili, da je predlog, da bi kot obliko pomoči gospodarstvu v luči novega koronavirusa namesto regresa uvedli vrednostne bone za dopust pri slovenskih turističnih ponudnikih, le eden od mnogih predlogov za vladni drugi korona paket. Vse podane predloge bo vlada še natančno preučila.(več)

 • Vrhovno sodišče kljub epidemiji za stike med starši in otroki, ki ne živijo skupaj
  Vrhovno sodišče je sporočilo, da je v zvezi s stiki med starši in otroki ter dilem, ki so se pojavile med epidemijo novega koronavirusa, podalo pojasnila o izvrševanju že izdanih odločb in odločanju o družinskih zadevah. Meni, da kljub epidemiji praviloma ni razlogov za preprečevanje stika staršev in otrok, ki ne živijo skupaj.(več)

 • Sindikat za pravično povračilo potnih stroškov ob nedelovanju javnega prevoza
  Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije zahteva, da država zagotovi pravično povračilo potnih stroškov javnim uslužbencem v času, ko ne deluje javni promet. Javnim uslužbencem, med njimi so tisti v ključnih dejavnostih, katerih pot na delo je vezana na javni prevoz, se namreč v tem času obetajo znižana povračila potnih stroškov.(več)

 • Odslej mogoča tudi prva registracija homologiranih tovornih vozil
  Ministrstvo za javno upravo je med nujne zadeve v upravnih postopkih dodalo nekaj novih kategorij, med katerimi je tudi izdaja dovoljenj, nujnih za izvajanje pridobitne dejavnosti, s katero se ukvarja posameznik ali gospodarski subjekt. Odslej bo tako med drugim mogoča tudi prva registracija homologiranih tovornih vozil.(več)

 • Slovenija bo zaprosila za zaščitno opremo v okviru mehanizma EU
  Slovenija namerava zaprositi za pomoč z zaščitno opremo v okviru evropskega mehanizma za civilno zaščito, je povedal obrambni minister Matej Tonin v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Prav tako preučujejo možnost prošnje za pomoč pri transportu v okviru zveze Nato, je še povedal Tonin.(več)

 • Bruselj z začasno oprostitvijo carin in DDV pri uvozu zaščitnih sredstev
  Evropska komisija je okviru ukrepov za obvladovanje posledic pandemije novega koronavirusa uvoz zaščitne opreme, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, pomembnega v spopadu z virusom, začasno oprostila uvoznih dajatev in davka na dodano vrednost. Ukrep bo veljal šest mesecev, od 30. januarja do 31. julija.(več)

6. april 2020

 • Predstavljeni novi predlogi ukrepov za gospodarstvo in kmetijstvo
  Potem ko je vlada na petkovi seji začela s pripravo drugega protikoronskega svežnja, ki bo šel z ukrepi v smeri zagotavljanja likvidnosti v slovenskem gospodarstvu, je v soboto vladna delovna skupina ob navzočnosti predstavnikov različnih panog gospodarstva in kmetijstva ter ministrov pretresala prvi protikoronski sveženj in oblikovala predloge za pripravo smernic za drugi paket na več področjih.(več)

 • Upokojenci v trgovino tudi zadnjo uro delovnega časa
  Upokojenci lahko od sobote opravijo nakupe v živilskih trgovinah tudi zadnjo uro delovnega časa. Vlada je že prej za ranljive skupine rezervirala termin med 8. in 10. uro dopoldne, upokojence pa omejila samo na ta čas. Zdaj so ta del odloka dopolnili. Vlada in ministrstvo sicer sporočata, da gre za podaljšanje rezerviranega termina.(več)

 • Prednost bodo imela gradbena dovoljenja za pomembne projekte
  V trenutnih razmerah vsa gradbena dovoljenja niso enako pomembna, zato bodo upravne enote po nujnem postopku obravnavale izdajanje aktov, nujnih za javnoinfrastrukturne, večje investicijske in stanovanjske projekte, je povedal minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Število vlog za izdajo dovoljenj je v prvih treh mesecih močno poraslo.(več)

 • Koritnik: O višini dodatkov bodo odločali predstojniki
  Sredstva za dodatke zaposlenim v javnem sektorju zaradi izpostavljenosti in obremenjenosti pri obvladovanju epidemije covida-19 bo v celoti zagotovila država, je zatrdil minister Koritnik. Pojasnil je, da bodo o tem, kdo in koliko dodatka dobi, odločali predstojniki, da pa si želi čim bolj enotne prakse dodeljevanja dodatka.(več)

 • Vlada omejila recepte za klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin
  Vlada je izdala odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovinami klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin. S tem želi zagotoviti nemoteno in ustrezno preskrbo bolnikom, ki ta zdravila nujno rabijo. Zaradi širjenja okužb z novim koronavirusom se je namreč povečalo predpisovanje teh učinkovin.(več)

3. april 2020

 • Državni zbor potrdil protikoronski zakon
  DZ je sinoči s 53 glasovi podpore brez amandmajev opozicije potrdil interventni zakon, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije COVID-19. Tri milijarde evrov vredni ukrepi bodo veljali od razglasitve epidemije oziroma 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Poleg ukrepov za podjetja, samozaposlene in upokojence zakon med drugim sega tudi na področje javnega sektorja in šolstva, ureja plačilo javnih storitev ter pooblastila policije v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa.(več)

 • Odslej so lahko odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne
  S spremembo vladnega odloka so od danes lahko poleg prodajaln z živili, bencinskih servisov, lekarn in nekaterih drugih prodajaln odprte tudi vrtnarije, drevesnice in cvetličarne. Dovoljena so tudi gradbena dela, pri katerih je zagotovljeno, da ni stika s potrošniki.(več)

 • Ministrstvo odpravilo omejitev za vožnjo tovornjakov ob vikendih
  Ministrstvo za infrastrukturo je odpravilo omejitev prometa za tovorna vozila nad 7,5 tone ob vikendih in dela prostih dnevih, so sporočili z ministrstva. Odredba velja do zajezitve in obvladovanja epidemije.(več)

 • Začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj
  Po načrtih ministrstva za izobraževanje je začetek splošne in poklicne mature predviden za 30. maj, natančnejši datumi opravljanja posameznih predmetov pa še niso znani. RIC sicer predlaga, naj datumi ostanejo enaki, le esej se prestavi na 1. junij. Odločitev o izvedbi nacionalnega preverjanja znanja pa bo znana ta mesec.(več)

 • V obvladovanje epidemije vključeni tudi koncesionarji
  Na torkovi seji je vlada z odlokom dopolnila tudi začasne ukrepe na področju zdravstvene dejavnosti. Med drugim v izvajanje nalog, povezanih z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije, vključuje tudi koncesionarje, dovoljeno pa je izvajanje nekaterih nujnih preventivnih pregledov. Prekinila pa je izvajanje porodov na domu.(več)

 • Velik del sodnikov in osebja dela od doma ali pa so na čakanju
  V času, ko sodni roki ne tečejo in sodišča opravljajo le nujne zadeve, veliko sodnikov in sodnega osebja delo opravlja od doma ali pa so na čakanju. Natančnejših podatkov o posameznih sodiščih na vrhovnem sodišču nimajo. Konkretno pa pri njih od 29 sodnikov dnevno v službo prihaja največ 7 sodnikov. O delu je treba poročati.(več)

 • Dr. Miha Juhart o pravnih vprašanjih v luči epidemije
  Na portalu Tax-Fin-Lex smo objavili dva pravna članka prof. dr. Miha Juharta o učinkih, ki jih imajo izredni ukrepi zaradi epidemije koronavirusa. En od člankov se nanaša na najemna razmerja, kjer vsebina nekaterih ukrepov neposredno učinkuje na pričakovanja, ki so jih imele stranke pri sklepanju pogodb. V drugem pa dr. Juhart obravnava vpliv interventnega zakona na materialnopravne prekluzivne roke.

2. april 2020

 • Koalicija spremenila določbe o policijskih pooblastilih
  Koalicijske poslanske skupine so po dilemah in očitkih v javnosti med drugim vložile dopolnilo k predlogu interventnega protikoronskega zakona, s katerim so predlagali umik določil o policijskem sledenju gibanja ljudi za namen obvladovanja epidemije. Iz 103. člena pa so črtali pooblastila za izdelavo fotorobota in vstop v tuje stanovanje.(več)

 • Predlog podelitve izjemnih pooblastil vojski brez podpore odbora
  Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet.(več)

 • Na državnem odvetništvu nujni le postopki v zadevah zavarovanja
  Z Državnega odvetništva RS so sporočili, da od 13. marca z odredbo generalnega državnega odvetnika Jurija Groznika delo poteka od doma, le za posamezne zaposlene je odrejena prisotnost opravljanja službe na delovnem mestu. Od 31. marca velja nova odredba, da so kot nujne zadeve opredeljeni le še postopki v zadevah zavarovanja.(več)

 • Združenje mestnih občin nad epidemijo tudi z ukrepi za podjetnike
  Župani mestnih občin so v zvezi z epidemijo covida-19 sprejeli konkretne ukrepe za pomoč podjetnikom. Tako so na prvem videokonferenčnem sestanku minuli četrtek med drugim dogovorili usklajeno ukrepanje glede odloga plačila nadomestila za uporabo stavbnih zemljišč ter razbremenitve plačila najemnin za poslovne prostore.(več)

 • ZPS: Razkuževanje stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov
  Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) meni, da bi morala vlada ob sprejetju ukrepa o razkuževanju večstanovanjskih stavb zagotoviti njegovo strokovno izvajanje, a ne na stroške etažnih lastnikov. Na ZPS poudarjajo, da mora biti vsak odlok napisan tako, da je njegova vsebina jasna in določna ter da je naložene obveznosti v realnosti tudi možno izvajati.(več)

1. april 2020

 • Osebna prijava začasnega prebivališča do nadaljnjega ni možna
  Prijave začasnega prebivališča osebno ali preko pooblaščenca do nadaljnjega ni več mogoče opraviti, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Na voljo ostajajo elektronske poti. Obvestilo ministrstva je pomembno v luči odloka, ki prepoveduje gibanje zunaj občine stalnega ali začasnega prebivališča.(več)

 • Ministrstvo predlaga posebno rešitev za samozaposlene v kulturi
  Pomoč samozaposlenim, predvidena v predlogu zakona za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa, zadeva tudi področje kulture. Pristojni minister Vasko Simoniti je dejal, da je ministrstvo zaradi specifik dela samozaposlenih vložilo dopolnilo, po katerem bi ti izpad dohodkov izkazovali glede na zadnje polletje, in ne na februar.(več)

31. marec 2020

 • Protikoronskemu zakonu ob podpori tudi opozorila
  Predlog obsežnega interventnega zakona za blažitev posledic izbruha koronavirusa na prebivalstvo in gospodarstvo, ki ga je v nedeljo predstavila vlada, je večinoma deležen pozitivnih odzivov. Ukrepi so potrebni, bi bilo treba pa določene stvari doreči, ocenjujejo med drugim v opoziciji, gospodarstvu in sindikatih. Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije veliko večino ukrepov podpira, opozarja pa, da hitro ukrepanje, ki ga zahtevajo razmere, ne bi smelo upravičevati opuščanja temeljnih demokratičnih postopkov.(več)

 • Zakonodajno-pravna služba DZ z obsežnimi pripombami na predlog
  Zakonodajno-pravna služba DZ je k predlogu protikoronskega zakona prav tako podala številne pripombe. Med drugim opozarjajo na pomanjkljivo preglednost in jasnost besedila, njegovo nejasno strukturo in nesistematičnost. Dodatno pozornost bi bilo treba nameniti ureditvi nadzora, menijo.(več)

 • ZPS pri vračilu turističnih rezervacij opozarja na nepravilnosti
  Turistične agencije se pri vračilu vplačil za potovanja ne držijo zakona, po katerem bi morale potrošniku vrniti denar, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ker je to veliko breme za agencije, pozivajo k pomoči države v sklopu interventnih ukrepov. "Problem vračila izplačil se ne more reševati na plečih potrošnikov," so izpostavili.(več)

 • Bruselj za zagotovitev prostega gibanja bistvenih delavcev, tudi sezonskih
  Evropska komisija je objavila praktične napotke za zagotovitev prostega gibanja po EU delavcem s poklici, ki so bistveni v boju proti pandemiji novega koronavirusa, na primer delavcem v zdravstvu in živilskem sektorju. Pri tem opozarja, da je v določenih okoliščinah kot bistvene treba obravnavati tudi sezonske delavce.(več)

  30. marec 2020

 • Prvi paket pomoči že velja, vlada pripravila novega
  Veljati je začel prvi paket zakonov, s katerimi poskuša država vsaj nekoliko omiliti posledice epidemije novega koronavirusa za gospodarstvo. Med drugim ne tečejo roki v sodnih, prekrškovnih in upravnih zadevah, prestavljen je tudi rok za davčne obračune. Uvedena je možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni. Včeraj pa je vlada po dveh dneh zasedanj pripravila še obširen zakonski predlog, ki predvideva številne dodatne ukrepe, tudi 200 evrov kriznega dodatka. Novi zakon bi v DZ lahko sprejemali že sredi tedna.(več)

 • Prepovedano gibanje izven občine prebivališča
  Od polnoči je prepovedano gibanje izven občine stalnega ali začasnega prebivališča. Prepovedano je tudi gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah ter dostop na javna mesta in površine, pri čemer odlok določa nekaj izjem. Na zaprtem javnem kraju pa je obvezna uporaba zaščitne maske ali nadomestka ter zaščitnih rokavic.(več)

 • Funkcionarjem nižje plače, izpostavljenim uslužbencem dodatek
  Novi vladni predlog predvideva nekatere ukrepe tudi na področju javnega sektorja. Med drugim prinaša znižanje plač nekaterim funkcionarjem za 30 odstotkov, za izpostavljene javne uslužbence pa nov dodatek za nevarnost in posebne obremenitve. Ocene finančnih posledic ukrepa minister za javno upravo Boštjan Koritnik še nima.(več)

 • Zamik rokov na področju množičnega vrednotenja nepremičnin
  Vlada bo zaradi epidemije zamaknila roke na področju množičnega vrednotenja nepremičnin. Lastniki tako aprila še ne bodo dobili obvestil o novem vrednotenju. Nove vrednosti nepremičnin bodo v evidenci javno razvidne s 1. januarjem 2021. Odmera davka na promet nepremičnin medtem poteka neprekinjeno.(več)

 • Obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb
  Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada kot enega od ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije sprejela v soboto pozno ponoči, že velja. Od včeraj je treba vso opremo v skupnih prostorih v ali ob večstanovanjskih stavbah razkužiti najmanj dvakrat dnevno.(več)

27. marec 2020

 • Pri spletnem zbiranju podatkov o okuženih je treba zagotoviti zakonitost
  Informacijski pooblaščenec pozdravlja plemenite namene upravljavcev spletne strani covid-19 samoporočanje, namenjene podrobni statistiki okuženosti s koronavirusom v Sloveniji, a opozarja, da gre pri tem za zbiranje osebnih podatkov, zato je treba zagotoviti zakonitost njihove obdelave.(več)

 • Letalske družbe zaradi zaprtja letališč prilagodljive do kupcev
  Letalske družbe so se na dejstvo, da številne države zaradi pandemije koronavirusa začasno zapirajo svoje meje in prepovedujejo potovanja, odzvale s sprejetjem ukrepov za pomoč strankam, ki morajo preložiti ali odpovedati potovanje. Večina zagotavlja vračilo denarja v primeru odpovedi leta, nekatere pa dobropise.(več)

 • EU za zaščito podjetij in tehnologij s področja zdravstva in medicine
  Evropska komisija je izdala smernice za odločen pristop k pregledu tujih naložb v času zdravstvene krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa. Cilj je "ohraniti podjetja ter kritična sredstva in tehnologije EU, zlasti na področjih, kot so zdravstvo, medicinske raziskave, biotehnologija in infrastruktura".(več)

 • Evropski parlament potrdil tri izredne ukrepe ob epidemiji
  Evropski poslanci so z glasovanjem na daljavo po nujnem postopku skoraj soglasno potrdili tri izredne ukrepe v boju proti novemu koronavirusu. To so naložbena pobuda v vrednosti 37 milijard evrov, prekinitev izvajanja pravil o letaliških slotih za preprečitev praznih letov in razširitev uporabe solidarnostnega sklada na področje javnega zdravja.(več)

26. marec 2020

 • Agencija Spirit z informacijsko točko o ukrepih za gospodarstvo
  Javna agencija Spirit je vzpostavila enotno informacijsko točko, na kateri lahko podjetja najdejo vse potrebne podatke za poslovanje v izrednih razmerah. Zbrani so podatki o ukrepih na področjih davkov in opravljanja dela ter o nepovratnih in povratnih sredstvih, ki so na voljo, lahko pa si podjetja tudi izmenjajo dobre prakse.(več)

 • Slovenija zahteva oprostitev dajatev pri uvozu medicinskih pripomočkov
  Ministrstvo za finance je v okviru ukrepov za obvladovanje posledic epidemije na Evropsko komisijo naslovilo zahtevo za odobritev možnosti oprostitve carinskih dajatev in DDV za uvoz zaščitnih sredstev, medicinskih pripomočkov in drugega blaga, ki je nujno potrebno za preprečevanje širjenja in obvladovanje posledic epidemije v Sloveniji.(več)

25. marec 2020

 • Združenje poziva k obveznim navodilom za zaščito delavcev v proizvodnji
  Združenje svetov delavcev Slovenije vlado poziva k sprejetju odloka, s katerim bi določila ukrepe proti širjenju koronavirusa, ki bi jih moral izvajati vsak delodajalec, ki bi želel nadaljevati s skupinskim proizvodnim procesom. Pristojnost presoje, ali so pogoji izpolnjeni, bi morala imeti delavska predstavništva, menijo v združenju.(več)

 • Nadzorniški ukrepi ECB veljajo za ves slovenski bančni sistem
  V Banki Slovenije so za zagotovitev enake obravnave vseh bank v slovenskem bančnem sistemu ukrepe ECB razširili tudi na manj pomembne institucije, ki so pod neposrednim nadzorom Banke Slovenije. S tem želijo preprečiti, da bi se ob ukrepih, sprejetih v pomoč prebivalstvu, podjetjem in državam, poslabšalo stanje v bankah.(več)

23. marec 2020

 • Minimalni delovni čas trgovin krajši, elektrika cenejša
  Vlada je na petkovi dopisni seji sprejela več odlokov, povezanih z epidemijo koronavirusa: odlok, s katerim se minimalni delovni čas živilskih prodajaln skrajšuje na 18. uro, odlok, ki cení električno energijo gospodinjstev, pa tudi odlok o začasni prepovedi izvajanja nadzora vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite in hidrantnega omrežja.(več)

 • Vlada prepovedala pridobivanje vozniškega izpita
  Vlada je z dopolnitvijo odloka o začasni prepovedi delovanja šolam za voznike med drugim prepovedala usposabljanje in preizkuse znanj za pridobitev temeljne kvalifikacije za voznike motornih vozil v cestnem prometu in rednih usposabljanj za podaljšanje veljavnosti temeljnih kvalifikacij. Gre za enega izmed ukrepov proti širjenju koronavirusa.(več)

Zakonodaja

Interventni zakoni
Zakon o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (ZIUOOPE)
Interventni zakon za odpravo ovir pri izvedbi pomembnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji COVID-19 (IZOOPIZG)
Zakon o poroštvu Republike Slovenije v Evropskem instrumentu za začasno podporo za ublažitev tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE) po izbruhu COVID-19 (ZPEIPUTB)
Zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE)
Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP)
Zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev (ZIUOPOK)
Zakon o interventnih ukrepih na javnofinančnem področju (ZIUJP)
Zakon o interventnih ukrepih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane (ZIUPKGP)
Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov (ZIUPPP)
Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ)
Pojasnila FURS
Zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) (ZZUSUDJZ)
Najpogostejši primeri REK za izplačila po ZIUZEOP
Pogosta vprašanja in odgovori o ukrepih na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa
Ukrepi na davčnem področju za blažitev posledic koronavirusa za samozaposlene
Ukrepi za delodajalce v zvezi z delom in plačevanjem prispevkov za socialno varnost
Uvoz zaščitnih mask in druge zaščitne ali medicinske opreme
Gradiva v obravnavi DZ
Čistopis zahteve za odreditev parlamentarne preiskave o stanju, ravnanju, zalogah, naročilih in nabavah zaščitne in kritične medicinske opreme za učinkovito zoperstavljanje okužbam z nalezljivimi boleznimi ter delovanju institucij in nosilcev javnih funkcij v zvezi s pravočasno zajezitvijo epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) za obdobje od 1. 2. 2020 do 30. 4. 2020, EPA 1137-VIII
Poročilo Vlade Republike Slovenije o obsegu izvedenih prerazporeditev pravic porabe za namen zagotavljanja sredstev za izvajanje ukrepov, povezanih z epidemijo, v obdobju od 16. 3. 2020 do 6. 5. 2020 (po predlagateljih finančnih načrtov), EPA 1166-VIII
Predlog zakona o spremembi Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-B), skrajšani postopek, EPA 1139-VIII
Čistopisi
Zakon o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2020 in 2021 (ZIPRS2021)
Zakon o lokalni samoupravi (ZLS)
Zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPPIPP)
Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi (ZRLI)
Zakon o javnem naročanju (ZJN-3)
Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ZUPJS)
Zakon o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS)
Zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ)
Zakon o nalezljivih boleznih (ZNB)
Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1)
Zakon o javnih financah (ZJF)
Zakon o davčnem postopku (ZDavP-2)
Zakon o urejanju trga dela (ZUTD)
Zakon o Radioteleviziji Slovenija (ZRTVS-1)
Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot)
Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2)
Poslovnik državnega zbora (PoDZ-1)
Sklep o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri nalezljivi bolezni COVID-19
Sklep o uporabi Smernic o zakonskih in zasebnih moratorijih na odplačevanje posojil, uporabljenih zaradi pandemije COVID-19
Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi epidemije COVID-19
Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije
Sklep o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva
Sklep o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)
Uredba o metodologiji za ocenjevanje škode, pogojih in postopku dodelitve javnih sredstev iz točke b) drugega odstavka 20.a člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Sklep o seznanitvi s Poročilom o stanju, razlogih, zalogah in naročilih osebne zaščitne ter kritične medicinske opreme ob razglasitvi epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) ter nabavah, ki so omogočile Republiki Sloveniji uspešen spopad z njo
Odlok o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih in mestih v Republiki Sloveniji
Odlok o preklicu epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)
Odlok o določitvi seznama blaga za spopadanje s posledicami epidemije COVID-19, ki je začasno oproščeno uvoznih dajatev in plačila davka na dodano vrednost pri uvozu
Uredba o izvajanju ukrepa poroštva po Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19
Uredba o izvajanju 65. člena Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Naznanilo o odobritvi sheme državne pomoči št. SA.56999 (2020/N) po Zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo
Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja
Odlok o omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji
Odlok o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva zdravstvenih delavcev in zdravstvenih sodelavcev v času epidemije COVID-19
Odlok o prepovedi opravljanja mednarodnega zračnega prometa v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi, omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije
Odredba o začasnih ukrepih na področju opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19
Odlok o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti
Uredba o izvajanju Izvedbene uredbe Komisije (EU) 2020/568 o določitvi obvezne predložitve izvoznega dovoljenja pri izvozu nekaterih izdelkov
Odlok o začasnih ukrepih na področju izvajanja sekundariata, pripravništva in specializacije v času epidemije COVID-19
Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije COVID-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP-A, EPA 1122-VIII)
Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka nosilcem dopolnilnih dejavnosti na kmetiji zaradi epidemije COVID-19
Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka v prireji govejega mesa zaradi epidemije COVID-19
Pravilnik o subvencioniranju bivanja študentov
Sklep o nedopustnosti razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 (ZDLGPE, EPA 1120-VIII)
Odredba o začasnem odstopu od obveznosti za denaturiranje etilnega alkohola, oproščenega plačila trošarine, za proizvodnjo razkužil
Sklep o izmenjavi osebnih podatkov o odrejenih posebnih ukrepih osamitve, karantene in obveznega zdravljenja zaradi bolezni COVID-19 med Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Policijo
Odlok o omejitvi izdaje zdravil za uporabo v humani medicini pri izvajalcih lekarniške dejavnosti ter povečanju izdelave dezinfekcijskih sredstev za površine in roke
Sklep o odlogu in prenehanju obveznosti poročanja bank, hranilnic, podružnic držav članic, plačilnih institucij, družb za izdajo elektronskega denarja, menjalcev in drugih obveznikov
Sklep o makrobonitetni omejitvi razdelitev dobičkov bank
Odlok o omejitvi predpisovanja in izdaje zdravil z učinkovino klorokin, hidroksiklorokin ali azitromicin
Odredba o začasnih ukrepih v zvezi z izvajanjem ukrepov glede najmanjšega obsega zdravstvenega varstva živali ter označevanja in registracije živali
Sklep o delu Sodnega sveta RS v času trajanja Odredbe o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19)
Odlok o začasnih ukrepih pri izvajanju obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19
Odlok o začasni prepovedi izvajanja nadzora vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite in rednega tehničnega nadzora hidrantnega omrežja v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom šolam vožnje in pooblaščenim organizacijam s področja voznikov in vozil v Republiki Sloveniji
Odlok o začasni oprostitvi plačila prispevka za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za končne odjemalce odjemne skupine NN brez merjenja moči in gospodinjske odjemalce električne energije
Odlok o podaljšanju veljavnosti dovoljenj oziroma spričeval osebam, ki opravljajo varnostno kritične naloge v železniškem prometu
Odlok o začasnem prenehanju obratovanja mejnih prehodov za obmejni promet na meji z Republiko Hrvaško
Uredba o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme
Odlok o začasni prepovedi izvajanja tehničnih pregledov in drugih postopkov v zvezi z registracijo motornih vozil ter dela v tahografskih delavnicah v Republiki Sloveniji
Odredba o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) na območju Republike Slovenije

Koristne povezave:

Korona obrazci:

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window