Navigacija Iskanje
Portal TFL

STA novice / Ministrstvo varuhinjo človekovih pravic obvestilo glede nagovarjanja bolnikov k podpori referendumu

četrtek, 12.10.2017

Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je nagovarjanje bolnikov v ambulantah k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti danes ponovno označila za neetično in zavajajoče. Zato je po njenih besedah ministrstvo o teh aktivnostih združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov obvestilo varuhinjo človekovih pravic.

Ministrica za zdravje je v današnji izjavi novinarjem v DZ ponovno poudarila, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, o kateri utegnemo državljani odločati na referendumu, v ničemer ne govori o čakalnih dobah. Pač pa opredeljuje način podeljevanja koncesij oz. določa, kdo in kdaj jo bo dobil.

Predlagatelji zakona želijo, da koncesionar dobi koncesijo takrat, ko javna mreža ne more v zadostni meri zagotavljati zdravstvenih storitev. "S tem postavljamo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom," je poudarila Kolar Celarčeva in dodala, da ne ukinjajo koncesij, pač pa jih urejajo na transparenten način.

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise pod zahtevo referenduma so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo za zahtevo zbrati najmanj 40.000.

Ministrica je že opozorila glede nagovarjanja k podpisom v ambulantah. Danes je ponovno poudarila, da je to neetično, saj so bolniki v ambulantah šibkejša stranka.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window