Navigacija
Portal TFL

STA novice / Policija zbiranje podatkov o letalskih potnikih začenja pri Adrii Airways (tema)

sreda, 13.9.2017

Ljubljana, 13. septembra (STA) - V četrtek začnejo veljati določbe novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki uvajajo zbiranje podatkov o letalskih potnikih na letih iz tretjih držav v Slovenijo in obratno. Policija bo začela v ta sistem zbiranja podatkov letalske prevoznike vključevati postopoma, začenja pa z Adrio Airways, so pojasnili na MNZ.

Kot določa novela, ki jo je DZ sprejel februarja letos, policija zbira podatke o potnikih za vse komercialne, redne in posebne lete od letalskih prevoznikov. Za tiste, ki svojo prevozno dejavnost opravljajo iz tretjih držav na ozemlje Slovenije ali obratno, se določbe začnejo uporabljati v četrtek. Za tiste, ki prevoze opravljajo znotraj članic EU, pa se bodo začele uporabljati čez pol leta.

Policija bo tako po zakonskih določbah upravljala in vzdrževala evidenco oseb, prijavljenih na let, in evidenco oseb iz sistema rezervacij letalskih kart. Podatke bo med drugim zbirala zaradi izsleditve iskanih oseb, pregona terorističnih in drugih kaznivih dejanj in boja proti nezakonitemu priseljevanju. Podatki potnikov, prijavljenih na let, se bodo avtomatizirano preverili tudi v drugih evidencah policije, kot so iskane in pogrešane osebe, evidenca kaznivih dejanj in evidenca oseb, zoper katere so bili izvedeni prikriti preiskovalni ukrepi.

Podatki se bodo avtomatizirano primerjali tudi z vnaprej določenimi ocenjevalnimi merili, usmerjenimi na specifične potovalne vzorce storilcev terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj. Ta ocenjevalna merila oblikuje posebna enota policije, pristojna za zbiranje, hrambo in analizo podatkov o potnikih v letalskem prometu.

Adria Airways s podatkovnim formatom že pripravljena na vključitev v sistem PNR

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ), je vključevanje letalskih prevoznikov v sistem pošiljanja podatkov PNR (Passenger Name Record) policiji kompleksen in zahteven proces, ki zahteva določen čas. Od četrtka dalje bo policija po njihovih navedbah šele začela postopoma in individualno vključevati letalske prevoznike v ta sistem pridobivanja podatkov. Začeli bodo z "domačim" letalskim prevoznikom Adrio Airways, za katero vedo, da že ima implementiran ustrezen format, za druge prevoznike informacij o tem še nimajo.

V fazi vključitve vsakega prevoznika posebej se bo treba namreč z vsakim predhodno dogovoriti za uporabo ustreznih informacijskih protokolov in podatkovnih formatov, so pojasnili. Letalski prevozniki morajo namreč pri posredovanju podatkov PNR uporabiti skupne protokole in oblike zapisa.

"Tem informacijskim standardom se bodo vsekakor morali prilagoditi tudi letalski prevozniki, kar pomeni, da bodo za to potrebovali tudi nekaj dodatnega časa. Prav zato v policiji nameravajo z letalskimi prevozniki vzpostaviti partnerski odnos oziroma trajno medsebojno sodelovanje, s čimer bodo zagotavljali kakovost posredovanih podatkov," so navedli na MNZ. Po njihovih besedah so sicer tudi na policiji pripravili nadgradnjo policijskega informacijskega sistema, specializiranega za obdelavo podatkov, ki bo omogočal transparentno, varno, hitro in učinkovito obdelavo in uporabo podatkov o letalskih potnikih, skladno z zakonskim namenom.

Letalski prevozniki bodo podatke o potnikih policiji po novem posredovali dvakrat

Kot so pojasnili na MNZ, bodo letalski prevozniki po vključitvi v sistem posredovanja podatkov policiji podatke PNR posredovali dvakrat, in sicer 24 ur pred načrtovanim odhodom leta in nemudoma po vzletu. Ti podatki se bodo skladno z zakonskimi določbami avtomatizirano preverili skozi vnaprej pripravljena ocenjevalna merila policije.

Slovenska policija pa je na podlagi zakona o letalstvu trenutno od nekaterih letalskih prevoznikov že doslej pridobivala podatke API (Advance Passenger Information) za neschengenske lete in jih obdelovala z namenom učinkovitega izvajanja mejne kontrole na zunanji schengenski meji. Te podatke bo pridobivala še naprej, policiji se bodo posredovali le enkrat, in sicer nemudoma po vzletu potnikov na letu, pri čemer se bodo prav tako avtomatizirano preverili v policijskih evidencah, ki jih uporabljajo za preprečevanje, odkrivanje preiskovanje in pregon terorističnih in drugih hudih kaznivih dejanj ter za iskane osebe, so navedli na MNZ.

Po njihovih navedbah na ministrstvu za infrastrukturo pripravljajo tudi novelo zakona o letalstvu, v katero bi vključili določbe, ki bodo letalske prevoznike zavezovale k pošiljanju podatkov o potnikih (PNR in API) policiji. Poleg tega bodo v noveli določene tudi kazenske sankcije za letalske prevoznike v primeru kršitev teh zavez.

Kritike na zbiranje podatkov zaradi kršenja zasebnosti

Novela zakona, ki policiji daje nova pooblastila, podlaga zanjo pa je bila aprila lani sprejeta direktiva evropskega parlamenta in sveta, je bila že v postopku sprejemanja deležna kritik informacijskega pooblaščenca. Pri pooblaščencu so namreč opozarjali, da bo policija dobila možnost prekomernega zbiranja in obdelovanja osebnih podatkov.

Kot so prepričani pri informacijskem pooblaščencu, njihovim argumentom pritrjuje tudi odločitev sodišča EU, ki je v julija objavljeni razsodbi glede sporazuma o prenosu podatkov o letalskih potnikih med EU in Kanado zapisalo, da ta ne more biti sklenjen, saj krši temeljne pravice EU. Za sklenitev sporazuma bi bila sicer potrebna potrditev evropskega parlamenta, ki se je za mnenje obrnil na sodišče.

Imena, naslove, zdravstveno stanje, informacije o kreditnih karticah in potovalne načrte bi obe strani po sporazumu hranili pet let. Sodišče pa je ugotovilo, da lahko taki podatki, ko se jih obravnava skupaj, o potnikih razkrivajo potovalne navade, razmerja med osebami, informacije o finančnem položaju in druge občutljive informacije o teh potnikih, s čimer se posega v zasebnost državljanov in pravico do varstva osebnih podatkov.

Evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos je v začetku prejšnjega tedna v odboru evropskega parlamenta za državljanske svoboščine (Libe) povedal, da bo članice (Svet EU) zaprosil za nov mandat za pogajanja o sporazumu o podatkih o letalskih potnikih PNR s Kanado, ki bo v skladu s sodbo Sodišča EU. V četrtek bodo to temo pod točko razno obravnavali notranji ministri EU, pričakuje se informacija evropske komisije glede trenutnega stanja.

Kot so pojasnili na MNZ, mnenje sodišča glede sporazuma med EU in Kanado o prenosu podatkov trenutno še ne vpliva neposredno na obstoj slovenske pravne podlage in na začetek uporabe določb iz novele zakona o nalogah in pooblastilih policije. Slovenska ureditev, ki je nastala samostojno, je po navedbah MNZ precej upoštevala načelo sorazmernosti, bolj kot je to upoštevano v direktivi EU iz leta 2016, prav tako pa novela ne vsebuje določenih pretiranih ukrepov, ki so v sporazumu med EU in Kanado.

"Pričakovati je, da bo direktiva na podlagi sodbe spremenjena in temu ustrezno bo takrat spremenjen tudi zakon o nalogah in pooblastilih policije, saj bo takrat treba implementirati prenovljeni sistem iz evropske direktive," so za STA ob tem napovedali na MNZ.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window