Portal TFL

STA novice / Članice EU potrdile podlago za pogajanja z Ukrajino in Moldavijo (dopolnjeno)

petek, 21.6.2024

Bruselj/Kijev, 21. junija (STA) - Države članice EU so danes potrdile podlago za pristopna pogajanja z Ukrajino in Moldavijo, ki se bosta v torek začeli pogajati o članstvu, je sporočilo belgijsko predsedstvo Sveta EU. "Ukrajina se v Evropo, kamor je pripadala stoletja, vrača kot polnopravna članica evropske skupnosti," je ob tem dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

O pogajalskih okvirjih, ki predstavljata podlago za pogajanja, so se stalni predstavniki držav članic EU načelno dogovorili pred enim tednom, zdaj pa ju je Svet EU še uradno potrdil.

Na novico o začetku pristopnih pogajanj se je z objavo na omrežju X odzval tudi ukrajinski predsednik. "Izražam hvaležnost vsem v naši ekipi, ki so trdo delali za ta zgodovinski korak. Milijoni Ukrajincev, pravzaprav generacije naših ljudi, s tem uresničujejo svoje evropske sanje. Ukrajina se v Evropo, kamor je pripadala stoletja, vrača kot polnopravna članica evropske skupnosti," je zapisal Zelenski.

Okvirja opredeljujeta načela, na katerih bodo temeljila pogajanja, njihovo vsebino in potek. V vsakem od njiju je pravni red EU razdeljen na 33 poglavij, ki so v skladu z novo širitveno metodologijo razdeljena na šest tematskih sklopov.

Ključen je sklop, povezan z vladavino prava, s katerim se bodo pogajanja začela in končala. Preostali sklopi se nanašajo na notranji trg; konkurenčnost in vključujočo rast; zeleni načrt in trajnostno povezljivost; vire, kmetijstvo in kohezijo ter zunanje odnose.

V torek popoldne bosta v Luxembourgu potekali ločeni medvladni konferenci, s čimer se bodo pogajanja s Kijevom in Kišinjovom tudi uradno začela. Običajno trajajo več let, lahko tudi več kot deset.

Pogajanja se bodo začela, tik preden bo 1. julija predsedovanje Svetu EU od Belgije prevzela Madžarska, ki velja za nasprotnico približevanja Kijeva uniji. Pogajalski okvir za Ukrajino je podprla šele po vključitvi dodatnih navedb glede narodnih manjšin in zaščite manjšinskih jezikov.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window