Portal TFL

STA novice / Ravnateljica vrtca Galjevica trdi, da ga policija in računsko sodišče ne preiskujeta (dopolnjeno)

petek, 21.6.2024

Ljubljana, 21. junija (STA) - Ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec trdi, da policija in računsko sodišče ne preiskujeta vrtca, kakor je v četrtek poročal Dnevnik. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je med drugim obravnavala očitke ravnateljici o favoriziranju določenih ponudnikov pri opravljanju več storitev in s tem nesmotrni porabi javnih sredstev.

Novinec je v izjavi za javnost potrdila, da je KPK februarja in aprila obravnavala dve anonimni prijavi, ki jih je odstopila v obravnavo svetu zavoda vrtca Galjevica. KPK suma kršitev iz lastnih pristojnosti po navedbah ravnateljice ni potrdila, zato je postopek ustavila, je pa zadevo odstopila v presojo nadzornemu odboru Mestne občine Ljubljana (Mol), računskemu sodišču in svetu zavoda vrtca Galjevica.

To so potrdili tudi v KPK. Kot so zapisali, so obravnavali dve prijavi, ki sta zajemali tudi omenjene očitke, vendar v okviru lastnih pristojnosti kršitev niso potrdili. V primeru javnih zavodov namreč ne veljajo omejitve poslovanja s povezanimi subjekti - te veljajo samo za organe, v katerih funkcijo opravljajo funkcionarji, to pa ravnatelji zavodov niso. Je pa prijavi v obravnavo odstopila organom, ki so pristojni za nadzor nad poslovanjem javnih zavodov, so sporočili iz KPK.

Prijavi sta po navedbah Barbare Novinec vsebovali očitke na račun neustrezne izobrazbe ravnateljice vrtca Galjevica in favoriziranja določenih ponudnikov pri opravljanju več storitev. Novinec hkrati trdi, da prijavi v medijih nista bili korektno povzeti in da je njena izobrazba ustrezna za opravljanje funkcije. V izjavi za javnost je poudarila tudi, da pri zagotovitvi poslovanja podjetja njenega brata z vrtcem ni imela nič in da vrtec s podjetjem ne posluje več.

Kočljivo naj bi bilo poslovanje vrtca Galjevica z družbama Prajs, grafično oblikovanje, in Studio DTS - tiskovine in promocijski materiali, katerih lastnik je brat ravnateljice tega vrtca. Ta je na svetu zavoda na majski seji zatrdila, da vrtec več let sodeluje z bratovima podjetjema pri hrambi fotografij in izvajanju storitve "fotopostaje in digitalne postaje". Po podatkih portala Erar je vrtec bratovima podjetjema nakazal več kot 275.000 evrov, so v četrtek navedli na Dnevniku.

Novinec je v izjavi za javnost zavrnila tudi očitke glavnega tajnika Sindikata vzgoje in izobraževanja (Sviz) Branimirja Štruklja, ki je februarja dejal, da je Novinec omejevala ustavno zagotovljene pravice samoodločanja zaposlenih pri podpisovanju peticije proti združevanju ljubljanskih vrtcev.

Komisija je obravnavala tudi očitek o omejevanju podpisovanja peticije, s katero je sindikat izrazil nasprotovanje združitvi 23 ljubljanskih vrtcev v enotni zavod, ki jo je predlagal ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je že lani napovedal, da ravnateljico vidi kot direktorico bodočega zavoda. Peticijo je po navedbah sindikata podpisalo 70 odstotkov vseh zaposlenih v ljubljanskih vrtcih, tudi večina zaposlenih v vrtcu Galjevica.

Poleg vrtca Galjevica je KPK obravnaval tudi vrtca Pedenjped in Trnovo. Po neuradnih informacijah Večera naj bi bili ravnateljici teh dveh vrtcev prav tako predvideni za vodstvo združenih vrtcev kot namestnici direktorice. Omenjena vrtca sodelujeta s podjetjem ravnateljice vrtca Galjevica Barbara IP. Vrtec Pedenjped je temu podjetju nakazal 204.000 evrov, Trnovo pa 170.000 evrov, je poročal Dnevnik.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window