Portal TFL

STA novice / Nov sveženj sankcij EU proti Moskvi še omejuje ruske prihodke od energentov

četrtek, 20.6.2024

Bruselj, 20. junija (STA) - Članice EU so se danes dogovorile o že 14. svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene agresije na Ukrajino. Kot je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, bo ta sveženj Rusiji dodatno otežil dostop do ključnih tehnologij in omejil ruske prihodke od energentov.

Kot je belgijsko predsedstvo Sveta EU zapisalo na družbenem omrežju X, so se o novem svežnju sankcij proti Rusiji danes dogovorili stalni predstavniki držav članic pri EU. Evropska komisija jim je predlog predstavila v začetku maja.

"Ta sveženj prinaša nove usmerjene ukrepe in povečuje vpliv obstoječih sankcij, saj zapira vrzeli," so navedli.

Predsednica Evropske komisije von der Leyen je ob tem sporočila, da bo nov paket sankcij Moskvi še otežil dostop do ključnih tehnologij, pa tudi dodatno omejil njene prihodke od energentov.

Po poročanju spletnega portala Euronews namreč sankcije vključujejo tudi prepoved nadaljnjega izvoza ruskega utekočinjenega zemeljskega plina (LNG), ki v unijo pride iz Rusije.

EU je tako proti Rusiji od začetka njene agresije na Ukrajino februarja 2022 sprejela že 14 paketov sankcij. Med ključnimi ukrepi je embargo na uvoz večine ruske nafte v EU, pri čemer je unija skupaj s partnericami v skupini G7 uvedla tudi cenovno kapico za nafto, ki jo Rusija izvaža v tretje države.

Ukrepi iz prejšnjih svežnjev pa vključujejo še prepoved uvoza in izvoza blaga, sektorske gospodarske sankcije in izključitev ruskih bank iz sistema Swift.

BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window