Portal TFL

STA novice / Na posvetu o zdravstvu tudi opozorila o korupcijskih tveganjih pri javnem naročanju

ponedeljek, 10.6.2024

Ljubljana, 10. junija (STA) - Na posvetu Uradnega lista o tem, kako izboljšati javno naročanje v zdravstvu, je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) opozorila tudi na korupcijska tveganja pri javnem naročanju. Med tveganji je višji svetovalec na KPK Žarko Lipovec med drugim izpostavil drobljenje javnih naročil in oddajanje naročil tik pod zakonsko mejno vrednostjo.

Naročniki lahko z drobljenjem javnega naročila na več manjših s skupno vrednostjo teh presežejo mejno vrednost, določeno z zakonom o javnih naročilih. "Drobijo jih lahko zaradi nestrokovnosti in nepoznavanja sistema. Lahko pa drobijo javna naročila namenoma, vendar je pa to zelo, zelo težko dokazljivo," je ob robu posveta za STA pojasnil Žarko Lipovec.

Navedel je, da bi lahko postopke javnega naročanja izboljšali s periodičnim usposabljanjem naročnikov ter s krepitvijo zavedanja o integriteti in poštenem ravnanju v kolektivu. "Ničelna toleranca do korupcije spodbuja odprtost ljudi in opozarjanje na anomalije. Seveda pa mora biti občutek, da ne bodo po tem deležni povračilnih ukrepov. Namen je, da z opozarjanjem na anomalije zagotavljajo višjo kakovost javnega naročanja v prihodnosti," je dejal.

Splošno vodilo javnega naročanja bi po mnenju KPK moral biti tudi učinkovit notranji nadzor nad ravnanji zaposlenih, ki delajo na področju razpisov. Eno izmed priporočil za ustrezno upravljanje s korupcijskimi tveganji je tudi dosledno dokumentiranje aktivnosti v katerikoli predfazi naročila in priprava razpisne dokumentacije, da ta temelji na dejanskem stanju.

Vodja stebra za javno naročanje v zdravstvu na Zbornici ponudnikov medicinske tehnologije in storitev MedTech Slovenija Alenka Umek je za STA dejala, da je cena medicinskih pripomočkov in medicinske opreme še vedno edino merilo izbora pri javnem naročilu. Toda Umek je opozorila, da novi, inovativni medicinski pripomočki zahtevajo širše gledanje, kaj prinašajo bolniku in zdravstvu. "Velikokrat se zgodi, da lahko nove tehnologije bolniku omogočijo hitrejše zdravljenje, vendar si jih bolnišnica težko privošči," je opozorila.

Poleg tega, da so ponudniki medicinskih pripomočkov in opreme s postavljanjem njihovih cen omejeni, je težko oceniti spremembe na trgu za celotno obdobje javnega naročila. Ocenila je, da se je to pokazalo še posebej med epidemijo covida-19, inflacijo in v času pomanjkanja surovin. "Ponudniki so prevzeli večinsko breme inflacije v zadnjih dveh letih. Mislim, da prilagajanja cen še ni konec, vsekakor pa si želimo zaradi vzdržnosti zdravstvenega sistema, da ostanejo v normalnih okvirih," je dejala Umek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window