Portal TFL

STA novice / V EU dokončno potrdili povečanje evropskega dolgoročnega proračuna in pomoč za Ukrajino

sreda, 28.2.2024

Bruselj, 28. februarja (STA) - Članice EU so danes dokončno potrdile povečanje dolgoročnega proračuna EU v višini 64,6 milijarde evrov. Od tega bo 50 milijard evrov namenjenih za makrofinančno pomoč Ukrajini. V prihodnjih dneh bo zakonodaja, ki jo je v torek potrdil Evropski parlament, objavljena v uradnem listu. Ukrajina pa si lahko sredstva obeta kmalu, so navedli v Svetu EU.

Revizija večletnega finančnega okvirja 2021-2027, vrednega 1216 milijard evrov v tekočih cenah, v skladu z dokončno potrjeno uredbo o dopolnitvah večletnega proračuna EU predvideva povečanje za 64,6 milijarde evrov.

Revizija vključuje poseben 50 milijard evrov vreden finančni instrument za Ukrajino, za vzpostavitev katerega sta Svet EU in parlament sprejela posebno uredbo. Do konca leta 2027 je za Kijev predvidenih 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

V povečanje je poleg tega vključenih dodatni dve milijardi evrov za soočanje z migracijami in upravljanje meja ter 7,6 milijarde evrov za sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu.

Revizija predvideva še 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad za soočanje s kriznimi razmerami, 1,5 milijarde pa za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Del povečanja bo pokritega iz dodatnih prispevkov držav članic v višini 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa s prerazporeditvijo obstoječih sredstev iz drugih programov.

Kot so zapisali pri Svetu EU, bodo zakonodajno podlago v uradnem listu EU objavili v prihodnjih dneh. Uredba o finančnem instrumentu za Ukrajino, ki bo omogočil podporo okrevanju, obnovi in modernizaciji te države, bo začela veljati dan po objavi.

Kijev pa si lahko izredno pomoč obeta "zelo kmalu po uveljavitvi", so pojasnili. O pogojih pomoči se bosta Evropska komisija in Ukrajina dogovorili v posebnem memorandumu.

O predlogu uredbe za vzpostavitev šest milijard evrov vrednega instrumenta za gospodarsko rast Zahodnega Balkana pa se morajo države članice in evropski poslanci še dogovoriti. Gre za dve milijardi evrov nepovratnih sredstev, ki jih vključuje revizija večletnega proračuna, in štiri milijarde evrov posojil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window