Portal TFL

STA novice / Bruselj predstavil ukrepe za zmanjšanje administrativnega bremena kmetov

četrtek, 22.2.2024

Bruselj, 22. februarja (STA) - Evropska komisija je danes predstavila možne ukrepe za zmanjšanje administrativnega bremena, s katerim se soočajo evropski kmetje. Dokument vključuje kratko- in srednjeročne ukrepe, o katerih bodo v ponedeljek razpravljali kmetijski ministri članic. Bruselj je obenem napovedal posvetovanje s kmeti o možnih poenostavitvah postopkov.

Komisija med drugim predlaga poenostavitev določenih pogojev, ki jih morajo kmetje upoštevati, da prejmejo sredstva iz skupne kmetijske politike. Do sredine marca bi tako dopolnila pravila, ki zahtevajo ohranjanje trajnega travinja.

Določeno odstopanje od obveznosti, da del zemlje pustijo neobdelan, v letošnjem letu je kmetom že omogočila. Preučila pa bo še možnost določenih sprememb standarda, namenjenega zaščiti tal v jesensko-zimskem obdobju.

Poleg tega Bruselj predlaga poenostavitev metodologije za preverjanje spoštovanja pravil, s čimer želi število obiskov pristojnih oblasti na kmetijah zmanjšati za do 50 odstotkov.

Dokument pa vključuje še predlog za bolj jasno določitev koncepta višje sile in izrednih razmer, s čimer bi poenotili uporabo tega koncepta po EU. Obenem bi kmetom dali gotovost, da bodo podporo iz skupne kmetijske politike prejeli tudi ob neupoštevanju pravil, če bo to posledica višje sile.

Komisija je ob tem za marec napovedala izvedbo spletne ankete, namenjene kmetom. Ugotoviti želijo, katere so njihove težave in s kakšnim administrativnim bremenom se soočajo zaradi pravil evropske kmetijske politike. Rezultate, ki bodo znani do poletja, bodo vključili v podrobnejšo analizo, ki bo predvidoma objavljena jeseni.

"Komisija ostaja zavezana pripravi rešitev za zmanjšanje pritiska, ki ga trenutno občutijo naših pridni kmetje. Zmanjšujemo administrativno breme, s katerim se soočajo, da bi jim pomagali pri zagotavljanju prehranske varnosti evropskih državljanov," je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predstavitev ukrepov je napovedala 1. februarja po koncu izrednega zasedanja voditeljev držav članic EU, ki so ga spremljali protesti kmetov v bruseljski evropski četrti. Zmanjšanje birokracije je sicer ena glavnih zahtev kmetov, ki v številnih članicah unije protestirajo že več mesecev.

O predlaganih ukrepih in odzivu na proteste kmetov bodo v ponedeljek v Bruslju razpravljali kmetijski ministri držav članic.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window