Portal TFL

STA novice / ESČP vladi naložilo plačilo 390.000 evrov odškodnine nevrokirurgu Vinku Dolencu zaradi materialne škode (dopolnjeno)

četrtek, 22.2.2024

Ljubljana, 22. februarja (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je odločilo, da mora država nevrokirurgu Vinku Dolencu plačati 390.000 evrov odškodnine plus DDV in obresti. Ugotovilo je, da je Dolenc utrpel materialno škodo, ker so slovenska sodišča priznala sodbe izraelskega sodišča v postopkih, neskladnih z evropsko konvencijo o varstvu človekovih pravic.

ESČP je odločilo, da mora država mednarodno priznanemu nevrokirurgu Vinku Dolencu kot pritožniku v treh mesecih od pravnomočnosti sodbe plačati 390.000 evrov, in še DDV in obresti. Poleg tega mu mora plačati 3100 evrov za stroške in izdatke ter povrniti morebitno premoženjsko škodo po 30. novembru zaradi izvršitve terjatve, ki izhaja iz sodb izraelskega okrožnega sodišča, priznanih pred slovenskim sodiščem.

Izraelsko sodišče je namreč leta 2006 odločilo, da mora nevrokirurg Dolenc izraelskemu državljanu plačati približno 2,3 milijona evra odškodnine zaradi premoženjske in nepremoženjske škode. Leta 1992 je Dolenc izraelskega bolnika namreč operiral v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, po operaciji pa je bolnik postal invalid.

Bolnik je od Dolenca leta 1995 zahteval odškodnino zaradi zdravniške malomarnosti pred izraelskim sodiščem. Dolenc je trdil, da se za spor, ki izvira iz operacije, ki je bila opravljena v Sloveniji, uporablja slovensko pravo. Navedel je, da je po slovenskem pravu tožbo mogoče vložiti le proti bolnišnici in je v vsakem primeru zastarala.

Sodbo izraelskega sodišča za plačilo okoli 2,6 milijona evrov odškodnine in zamudnih obresti so priznala tudi slovenska sodišča ter prek izvršilnih postopkov zasegli različno pritožnikovo premoženje in ga izplačali izraelskemu državljanu.

Dolenc se je obrnil na ESČP, ki je 20. oktobra 2022 objavilo sodbo, s katero je pritrdilo pritožbi Dolenca, da so mu bile s slovenskim priznanjem izraelske sodbe kršene pravice do poštenega sojenja po evropski konvenciji o človekovih pravicah. ESČP je Dolencu prisodilo tudi 15.600 evrov odškodnine za nematerialno škodo in povračila stroškov, danes pa je objavilo dodatno sodbo, vezano na odškodnino zaradi nastale materialne škode.

ESČP je v obrazložitvi zapisalo, da je pritožnik utrpel premoženjsko škodo zaradi priznanja sodb izraelskega okrožnega sodišča s slovenskih sodišč v postopkih, ki niso bili v skladu s prvim odstavkom 6. člena konvencije, torej pravice do poštenega sojenja. Pritožniku je dodelil znesek, ki ustreza premoženjski izgubi, ki jo je utrpel do 30. novembra lani, so pojasnili v sodbi.

"Sodbe sem seveda vesel, še posebej pa je pomembna točka, v skladu s katero mora Republika Slovenija zagotoviti, da premoženje Dolenca ne bo več predmet izvršbe. To prinaša precejšnje olajšanje, saj se je Dolenc do sodbe ESČP, s katero je bila potrjena kršitev pravice do poštenega sojenja, dolga leta sam boril proti odločitvam slovenskih sodišč in prenašal njihove posledice, zdaj pa je to postala dolžnost države," je za STA pojasnil odvetnik pritožnika Mitja Vidmar.

V Državnem odvetništvu so seznanjeni z današnjo odločitvijo ESČP. "Odločitev je bila pričakovana, saj je ESČP odločilo o tistem delu pritožnikovega zahtevka za pravično zadoščenje, ki ga je s prvo sodbo pridržalo za kasnejšo odločitev. Poleg plačila premoženjske škode in stroškov mora Republika Slovenija zagotoviti, da premoženje pritožnika ne bo predmet nobenega izvršilnega postopka," so pojasnili za STA.

Poudarili so še, da odškodnine v Sloveniji niso davčno obremenjene, zamudne obresti pri odškodnini pa bi država morala plačati le, če svojih obveznosti ne bi izpolnila v trimesečnem roku od dokončnosti današnje sodbe ESČP.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window