Portal TFL

STA novice / V EU dogovor o novih pravilih za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb

petek, 8.12.2023

Bruselj, 08. decembra (STA) - Svet EU in Evropski parlament sta dosegla politični dogovor glede predlagane revizije evropske direktive o energetski učinkovitosti stavb. V skladu z dogovorjenimi spremembami bodo od leta 2030 vse nove stavbe v EU brez emisij, tiste z najslabšo energetsko učinkovitostjo pa bo treba prenoviti.

Evropska komisija je predloge za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb predstavila decembra 2021. Predlagane spremembe so del svežnja Pripravljeni na 55, ki je pomemben korak Evropske komisije do cilja podnebne nevtralnosti do leta 2050.

Glavni cilj revizije direktive je, da bodo morale biti od leta 2030 vse nove stavbe v EU brez emisij. Obstoječe stavbe pa bodo morale biti do leta 2050 preoblikovane v brezemisijske stavbe.

Svet EU in Evropski parlament sta se ob tem dogovorila o členu o sončni energiji v stavbah, ki bo zagotovil postavitev ustreznih naprav za sončno energijo v novih stavbah, javnih stavbah in obstoječih nestanovanjskih stavbah, ki so predmet prenove, za katero je potrebno dovoljenje, so v sporočilu za javnost pojasnili na Evropski komisiji.

Kar se tiče obnove stanovanjskih stavb, bodo morale države članice zagotoviti, da se bo povprečna energetska poraba tovrstnih stavb do leta 2030 zmanjšala za 16 odstotkov, do leta 2035 pa za od 20 do 22 odstotkov. Pri tem bo 55 odstotkov zmanjšanja energetske porabe treba doseči s prenovo slabših stavb z najslabšo energetsko učinkovitostjo.

Evropski poslanci in države članice so se obenem dogovorili, da se v nacionalne načrte za prenovo stavb vključi časovnico za postopno opuščanje kotlov na fosilna goriva do leta 2040.

V Evropski komisiji so ob naznanitvi političnega dogovora med Svetom EU in Evropskim parlamentom izpostavili, da stavbe porabijo 40 odstotkov energije in ustvarijo 36 odstotkov emisij toplogrednih plinov.

Predlog uredbe morata Evropski parlament in Svet EU zdaj še formalno potrditi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window