Navigacija
Portal TFL

STA novice / Predloga za omejitev števila županskih mandatov v poslanskih skupinah z izjemo Levice ne podpirajo

četrtek, 21.9.2023

Ljubljana, 21. septembra (STA) - DZ se je v prvi obravnavi opredelil do predloga dopolnitev zakona o lokalnih volitvah, ki ga je Piratska stranka vložila s podpisi več kot 5000 volivk in volivcev. Predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva, a zakonskemu predlogu z izjemo Levice, ki je pomagala tudi pri zbiranju podpisov, v poslanskih skupinah niso naklonjeni.

Boštjan Tavčar iz Piratske stranke je izpostavil, da je bil na zadnjih volitvah v več kot 51 občinah le en kandidat za župana, v 58 občinah pa dva. Volitve županov so potekale brez večje konkurence, večina obstoječih županov pa je bila brez težav izvoljena. Kot je dejal, je opazovalna misija Sveta Evrope v zvezi s tem opozorila, da se kopiči moč v rokah županov, povečuje tveganje za javna sredstva, novinci v politiki, ki bi se želeli potegovati za mesto župana, pa so v neenakopravnem položaju.

"Moram poudariti, da smo v Piratski stranki problem precej podrobno proučili in ugotovili, da ta tveganja ne samo da obstajajo, marsikatero od teh tveganj, ki jih navaja opazovalna misija, se je že v praksi pokazalo kot dejansko," je poudaril Tavčar.

Z izjemo Levice, ki predlog podpira, so v predstavitvah stališč poslanskih skupin izpostavljali, da zgolj omejitev županskih mandatov ne bo zagotovila boljšega delovanja lokalne samouprave ali odpravila morebitnih zlorab ter da so test za delo županov volitve. Menijo tudi, da predlog kaže na podcenjujoč odnos do volivk in volivcev, pa tudi na nerazumevanje oz. nepoznavanje dela županov. Ob tem pa so opozorili, da predlogu nasprotujejo v združenjih občin.

Župani zasedajo ta položaj v občini več zaporednih mandatov le v primeru, ko s svojim delom, znanjem, izkušnjami in uresničevanjem razvojnih strateških projektov pridobijo visoko stopnjo zaupanja in s tem večinsko podporo volivk in volivcev na več zaporednih lokalnih volitvah, je poudaril Andrej Kosi (SDS). Kot je dejal, uspešne in angažirane župane nagradijo s ponovno izvolitvijo, če pa z njihovim delom niso zadovoljni, jim odrečejo podporo.

Borut Sajovic (Svoboda) je dejal, da je za zakon težko zbrati 5000 podpisov, a je samo ljubljanski župan za ponovno izvolitev dobil več kot 50.000 glasov, vsi večkrat ali pa ponovno izvoljeni županje in župani pa zagotovo več kot pol milijona. Dvakrat po štiri leta, ko gre za resne dolgoročne strateške projekte, izrazito hitro mine, je poudaril Sajovic, ki je bil tudi sam župan več mandatov zapored. Po njegovih besedah omejitev mandatov ni tista "čarobna paličica", ki bi zagotovila boljše delovanje lokalne samouprave.

Kot je dejal Jonas Žnidaršič (SD), se ne slepijo pred dejstvom, da nekatere občine trpijo na račun upravljanja s strani t. i. večnih županov, županov, ki so izgubili elan, in ki morda tudi zlorabljajo funkcijo za lastno korist. A se je treba odprave takšnih primerov in spornih praks lotiti drugače, s pomočjo ukrepov za krepitev nadzornih služb, skozi ukrepe za krepitev participacije na lokalnih volitvah in volitvah na splošno, prav tako morda skozi drugačno oz. bolj primerno obliko omejitve županskih funkcij, ki ohranja operativnost županov.

Nepotizma in korupcije žal ne bomo omejili oz. zajezili s številom mandatov, temveč z zgledom tistih županov, ki delajo dobro in pošteno in takih je v Sloveniji večina, je poudarila Vida Čadonič Špelič (NSi). Ob tem pa je ugotavljala, da je delo županov premalo cenjeno in tudi premalo plačano. V NSi jih skrbi tudi trend, da se vse premalo občank in občanov odloča kandidirati za župane.

Levici se zdi razprava o predlogu dobrodošla. Matej Tašner Vatovec je opozoril, da lahko dolgoletni župani vzpostavijo strukture moči in jih uporabljajo za to, da so ponovno izvoljeni. Ob tem pa v Levici opozarjajo, da gre zgolj za delček sprememb, potrebnih za demokratizacijo družbe, med katerimi so izpostavili tako možnost odpoklica županov, kot tudi participativne proračune. Matej Tašner Vatovec zato opozarja, da bi bil zakon lahko priložnost za širšo razpravo.

Povsem odklonilnega odnosa do omejitve županskih mandatov pa očitno nimajo tudi vsi poslanci Svobode. Lucija Tacer je denimo dejala, da bi neke vrste omejitev mandatov prinesla pozitivne rezultate z vidika omejitve korupcije in nepotizma. Razmislek o omejitvi števila mandatov se zdi smiseln tudi Moniki Pekošak, a kot je dejala, na več kot dva, saj je to premalo za izpeljavo resnih projektov. Darko Krajnc pa je opozoril na svoje "slabe izkušnje z nekaterimi, ki so bili dolgo v vodstvu občine in si tudi s pozicije moči v volilnih opravilih priborili prednost".

O tem, ali je zakonski predlog primeren za nadaljnjo obravnavo, bo DZ odločal v petek.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window