Portal TFL

STA novice / Odbor za gospodarstvo prikimal predlogu novele zakona o spodbujanju investicij

četrtek, 8.6.2023

Ljubljana, 08. junija (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je na današnji seji potrdil vladni predlog novele zakona o spodbujanju investicij, s katero bi država ohranila možnost za pregled morebitnih tveganih naložb iz tujine. Člani odbora so se strinjali o nujnosti spodbujanja tujih investicij, a mora država po njihovih besedah poskrbeti tudi za zaščito nacionalnih interesov.

Mehanizem priglasitve in pregleda neposrednih tujih naložb v Sloveniji v skladu z evropsko zakonodajo je bil doslej urejen v enem od protikoronskih zakonov. Če namerava tuji vlagatelj v slovenski družbi pridobiti najmanj desetodstotni delež, njena dejavnost pa se nanaša na enega izmed dejavnikov tveganja, mora to namero priglasiti pri gospodarskem ministrstvu, ki nato izvede pregled.

Ker ta zakon s 30. junijem preneha veljati, želi vlada s to novelo zakona zagotoviti njegovo nadaljnje delovanje, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Matevž Frangež.

Država bi tako še naprej imela možnost, da pregleda nekatere naložbe. Novela ohranja možnost, da gospodarsko ministrstvo določi pogoje za izvedbo neposredne tuje naložbe, ki vpliva na javni red in varnost v Sloveniji, v skrajnem primeru jo lahko tudi prepove. Gre predvsem za investicije iz tretjih držav.

Kot je dejal poslanec Svobode Tine Novak, se v poslanski skupini jasno zavedajo pomena tujih neposrednih investicij za gospodarski razvoj, vendar je treba upoštevati tudi nevarnosti za kritično infrastrukturo in občutljive informacije. "Naša dolžnost je zagotoviti, da bodo vse naložbe skladne z našimi nacionalnimi interesi," je poudaril.

Trajna uzakonitev mehanizma za nadzor nad tujimi naložbami na ključnih področjih je zato korak v pravo smer, je prepričan. "Ta novela je priložnost, da oblikujemo jasne pogoje za tuje neposredne investicije," je dodal.

Zelo pomembno je, da Slovenija ponuja privlačno poslovno okolje, a spodbujanje tujih neposrednih investicij ne sme biti pomembnejše od zaščite nacionalnih interesov, se je strinjal Jožef Horvat (NSi). Ob tem je izrazil upanje, da bo država prisluhnila predlogom podjetnikov za izboljšanje poslovnega okolja.

Odbor je sprejel tudi nekaj dopolnil koalicijskih poslanskih skupin, s katerimi so te po Frangeževih pojasnilih v besedilo predloga novele vključile nekatere pripombe, prejete v zakonodajnem postopku.

Državni zbor bo drugo obravnavo predloga novele opravil na petkovi izredni seji.

Odbor je danes obravnaval tudi predlog stališča Slovenije do predloga sklepa Sveta EU o podpisu - v imenu EU - sporazuma o prosti trgovini med EU in Novo Zelandijo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window