Navigacija
Portal TFL

STA novice / Šarec: Pogodbena kazen za odstop od nakupa boxerjev bo 4,15 milijona evrov, s hitrim odstopom prihranili 65 milijonov evrov (dopolnjeno)

četrtek, 8.6.2023

Ljubljana, 08. junija (STA) - Obrambni minister Marjan Šarec je v izjavi po seji vlade dejal, da bo odstop od pogodbe za program boxer stal 4,15 milijona evrov, kar je precej nižje od prvotno ocenjenih 70 milijonov evrov. Zaradi hitrega ukrepanja Golobove vlade proizvajalci niso mogli zahtevati stroškov za nekaj, česar še niso proizvedli, je pojasnil.

"Če ne bi vlada hitro in odločno ukrepala lani, bi lahko bila škoda večja," je ocenil. Spomnil je, da tega stroška sploh ne bi bilo, če bi prejšnja vlada upoštevala željo takratnega mandatarja Roberta Goloba, naj se te "škodljive pogodbe" ne podpisuje.

Dodal je, da tudi vstopni oz. razvojni stroški po mnenju ministrstva ne morejo biti zaračunani, saj se nanašajo na dobavljena vozila, ki pa jih seveda ne bo.

Z ministrstva za obrambo so po seji vlade sporočil, da je združenje OCCAR, ki vodi program boxer, med pogajanji kot potencialne stroške odstopa navedlo vstopne oz. razvojne stroške, administrativne stroške, stroške, ki bi jih zaradi izstopa Slovenije priglasili ostali deležniki OCCAR-ja in morebitne stroške industrije.

Obrambno ministrstvo je po Šarčevih besedah lani plačalo znesek za administrativne stroške v višini 483.000 evrov, za operativni proračun pa 2,5 milijona evrov. Letos so za administrativne stroške združenju OCCAR plačali še 375.000 evrov, s čimer je ministrstvo poravnalo obveznosti in prišlo do navedene končne ocene škode v višini 4,15 milijona evrov.

Ob tem je pojasnil, da zgodba uradno še ni končana, kar bo, ko bodo izstop Slovenije iz združenja OCCAR potrdile še vse članice združenja. "To se bo verjetno odvijalo še celo leto," je ocenil Šarec.

Ministrstvo bo za dokončni izstop iz OCCAR-ja odstopilo še od memoranduma o soglasju za program boxer, od dveh različic odločitev o serijsko proizvodnji vozila boxer in sporazuma med vlado ter OCCAR o opravljanju programa boxer, so še sporočili z ministrstva.

Glede nakupa alternativnega osemkolesnika je Šarec spomnil, da je vlada sklenila, da mora prihranek pri celotnem poslu znašati 400 milijonov evrov, kar mora ministrstvo tudi izkazati. "Ko bomo zaključili postopek izbire za vozila 8x8, takrat bo znanega več," je zagotovil obrambni minister.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window