Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vzpostavljajo omrežje skrbnikov podatkov za javni sektor

ponedeljek, 5.6.2023

Ljubljana, 05. junija (STA) - Ministrstvo za digitalno preobrazbo je v okviru projekta razvoja omrežja skrbnikov podatkov za javni sektor danes pripravilo drugo od dveh delavnic za predstavnike različnih organov javnega sektorja, ki bodo prevzeli vlogo skrbnika podatkov v njihovi organizaciji.

Potem ko so decembra lani na prvi delavnici z nekaterimi ključnimi deležniki javnega sektorja zbrali ideje in predloge, na podlagi katerih je ekipa Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) pripravila osnutek profila za vlogo skrbnika podatkov za slovenski javni sektor, danes poteka druga delavnica, na kateri želijo predstaviti osnutek profila skrbnika podatkov in dokončno opredeliti njegovo vlogo, je objavilo ministrstvo.

Na delavnici tudi oblikujejo smernice za delovanje omrežja skrbnikov podatkov - kakšno bo njihovo poslanstvo in način delovanja - in rešujejo morebitne izzive.

"Glede na to, da so podatki eden najpomembnejših elementov digitalne preobrazbe, je skrbništvo nad podatki ključno za njeno doseganje," so poudarili na ministrstvu.

Slovenija je v poročilu OECD o digitalni upravi Slovenije za leto 2021 opredelila potrebo po bolj strateškem vodstvu in zmogljivostih za spodbujanje pristopov, ki temeljijo na podatkih, v javnem sektorju ter po dvigu potrebne ozaveščenosti in veščin med svojimi javnimi uslužbenci.

Na podlagi spoznanj in političnih priporočil, predstavljenih v poročilu, je ministrstvo začelo vzpostavljati mrežo skrbnikov podatkov.

Ta bo pomagala okrepiti upravljanje podatkov v javnem sektorju in spodbujala medresorsko sodelovanje pri reševanju skupnih izzivov na tej poti. "S projektom želimo vzpostaviti trdne temelje pri upravljanju podatkov v slovenskem javnem sektorju, poskrbeti za skrbništvo nad podatki - strateško upravljanje podatkovnih sredstev za zagotavljanje vrednosti - in dvigniti ozaveščenost ter veščine med javnimi uslužbenci," pravijo na ministrstvu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window