Portal TFL

STA novice / Delavske organizacije znova pozivajo k spoštovanju sodbe vrhovnega sodišče glede delavcev IPS

četrtek, 1.6.2023

Koper, 01. junija (STA) - Obalna sindikalna organizacija KS 90, Delavska svetovalnica in Pisarna Sonce Slovenije upravo in nadzorni svet Luke Koper vnovič pozivajo k uresničitvi sodbe vrhovnega sodišča, da se delavcem, ki so bili zaposleni pri nekdanjih zunanjih izvajalcih pristaniških storitev (IPS), prizna obstoj delovnega razmerja in izplača razlike v plačah.

Kot so zapisali v današnjem pozivu vodstvu Luke Koper, je "prišel čas za poračun nezakonitega poslovnega modela IPS".

"Vrhovno sodišče je svoje povedalo, vi pa ste se medtem v veliki meri okoristili in se še okoriščate na račun vztrajnega manipuliranja s takšnimi in drugačnimi kadrovskimi poslovnimi modeli. Prej je to bil IPS-model, zdaj je to tristebrni model, kar kažejo tudi vaši sijoči poslovni rezultati," so kritični v delavskih organizacijah.

V luči tega so upravo pozvali, naj vsakemu nekdanjemu IPS-delavcu izplača vso razliko v plačilu, ki je posledica njihove neenake obravnave v primerjavi z neposredno zaposlenimi delavci v Luki Koper, obenem pa jim izreče tudi javno osebno opravičilo.

Ob tem so opozorili na dejstvo, da imajo oškodovani nekdanji delavci IPS v primeru njihovega neukrepanja možnost sprožiti tudi odškodninske in druge kazenske postopke.

V delavskih organizacijah so vodstvo Luke Koper tako kot na na novinarski konferenci na začetku januarja tudi tokrat pozvali k ukinitvi trenutno obstoječega t. i. tristebrnega kadrovskega poslovnega modela in neposredni zaposlitvi vseh delavcev iz drugega in tretjega stebra.

Kot so spomnili, je uvedba modela pred petimi leti predvidela, da bo storitve iz osnovne dejavnosti zagotavljala pretežno z lastnimi zaposlenimi, v manjšem delu pa bo koristila kadrovske agencije, četrtino storitev pa zaupala zunanjim pogodbenim podjetjem.

V delavskih organizacijah ugotavljajo, da je omenjeni model pet let pozneje v polnem zagonu, čeprav je jasno, da v Luki Koper z njim "nič kaj diskretno ponovno prikrivajo izvajanje stalnih notranjih potreb v zunanjo storitev". K temu dodajajo, da ima Luka Koper pet let pozneje "skorajda podvojen poslovni izid iz poslovanja, skorajda 100 milijonov evrov višje čiste prihodke od prodaje, skorajda 100 milijonov evrov višje rezerve iz dobičke ter tudi skorajda 12-krat višja rezervirana bilančna sredstva na postavki pogojnih obveznosti iz naslova tožb".

Vnovič so poudarili, da je vrhovno sodišče decembra lani glede napotenih delavcev jasno zapisalo, da je lahko delo teh delavcev v skladu z zakonsko ureditvijo "le začasne narave".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window