Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada podaljšala rok za izvedbo sofinanciranih investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti na podlagi neposrednih pogodb

četrtek, 25.5.2023

Ljubljana, 25. maja (STA) - Vlada je podaljšala rok za izvedbo investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti, ki se sofinanciranjo na podlagi javnega razpisa, izvedenega v lanskem letu za leti 2022 in 2023. Nekateri upravičenci planirajo večje investicije, katerih časovnice izvedbe presegajo postavljene okvirje, zato rok podaljšujejo do 30. novembra 2028.

Kot so zapisali v sporočilu po seji vlade, se na podlagi zakona o zagotavljanju finančnih sredstev v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031 za izvajanje investicij v javne zdravstvene zavode na primarni ravni zdravstvene dejavnosti zagotavlja 200 milijonov evrov, od tega okvirno 160 milijonov evrov za celotno primarno raven in 40 milijonov evrov za izgradnjo satelitskih urgentnih centrov.

Ministrstvo za zdravje je lani izvedlo javni razpis za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva za leti 2022 in 2023. Maksimalni znesek sofinanciranja je vezan na število prebivalcev občine in znaša 80 evrov na prebivalca. Pri višini sofinanciranja posamezne investicije se upošteva tudi kriterij razvitosti občine kot merilo za sofinanciranje investicij na podlagi 24. člena zakona o financiranju občin.

Na ministrstvu so na podlagi izkušenj iz izvedenega razpisa in tudi "v duhu odprave velikih administrativnih bremen tako na strani prejemnikov sredstev kot tudi neposrednega proračunskega uporabnika, ki dodeljuje sredstva", pripravili predlog sklepa, s katerim vlada določi pogoje za dodelitev sredstev za sofinanciranje. Sklep je vlada danes potrdila in z njim med drugim podaljšala rok, v katerem morajo biti porabljena sredstva oz. izvedena investicija.

Predmet sofinanciranja investicij na primarni ravni zdravstvene dejavnosti na podlagi neposrednih pogodb so investicije v objekte zdravstvenih domov, zdravstvenih postaj ali zdravstvenih ambulant oz. v opremo, namenjeno za izvajanje zdravstvene dejavnosti na primarni ravni. Namen sofinanciranja omenjenih investicij pa je izboljšanje zdravja prebivalstva na podlagi povečanja dostopnosti in izboljšanja kakovosti zdravstvenih storitev na primarni ravni zdravstvenega varstva, so še zapisali v sporočilu, ki so ga pripravili na ministrstvu za zdravje.

Vlada je sicer na današnji seji ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana pooblastila za podpis sporazuma o sodelovanju v projektih za merjenje zdravstvene pismenosti prebivalstva. Ministrstvo za zdravje se je namreč v okviru evropskega kohezijskega projekta Dvig zdravstvene pismenosti v Sloveniji leta 2019 vključilo v Akcijsko mrežo za merjenje zdravstvene pismenosti prebivalstva in organizacijske zdravstvene pismenosti (M-POHL).

Decembra 2021 je ministrstvo mrežo obvestilo o pripravljenosti za sodelovanje v nadaljnjih raziskavah v prihodnjih letih. S tem namenom se podpisuje nov sporazum o sodelovanju v projektih M-POHL, ki vključuje tri raziskave: raziskavo zdravstvene pismenosti prebivalstva in raziskavo organizacijske zdravstvene pismenosti, ki bosta potekali v obdobju 2023-2027, ter analizo na dokazih temelječih politik in praks za krepitev zdravstvene pismenosti prebivalstva in organizacijske zdravstvene pismenosti. Slednja se bo začela leta 2024 in bo trajala do leta 2027.

Z izvedbo vseh treh raziskav bomo pridobili visokokakovostne in mednarodno primerljive podatke za primerjalno analizo zdravstvene pismenosti prebivalstva, so še sporočili.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window