Navigacija
Portal TFL

STA novice / Štucin: Slovenija zadovoljna z načrtom Bruslja za evropsko industrijo (dopolnjeno)

ponedeljek, 6.2.2023

Bruselj, 06. februarja (STA) - Slovenija je zadovoljna z zelenim načrtom za evropsko industrijo, ki ga je pretekli teden predstavila Evropska komisija, je danes ob prihodu na zasedanje ministrov za zadeve EU povedal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin. Slovenija zagovarja predvsem večjo fleksibilnost pri pravilih na področju državnih pomoči, je dejal.

"Slovenija je zadovoljna s tem prvim dokumentom, ki je bil pripravljen," je gleda načrta komisije, ki je namenjen okrepitvi konkurenčnosti evropskega gospodarstva, za STA povedal Štucin.

Ob tem je poudaril, da se razprava o načrtu šele dobro začenja. O njem bodo konec tedna govorili voditelji držav članic na izrednem vrhu v Bruslju, nato pa ga bodo v naslednjih mesecih v različnih sestavah obravnavali tudi ministri.

Slovenija se po besedah državnega sekretarja zavzema predvsem za večjo fleksibilnost pravil za državne pomoči, pri čemer pa se ne sme preveč posegati na notranji trg. To pomeni, da morajo biti državne pomoči časovno omejene in usmerjene, a je treba hkrati pomagati podjetjem, je poudaril.

"V tej situaciji se namreč bojimo predvsem tega, da bi se večje multinacionalke iz Evrope selile na primer v ZDA," je dejal Štucin.

Sredstva za pomoči bo verjetno treba na kratki rok črpati iz obstoječih evropskih skladov, je dodal. Slovenija pa podpira tudi razpravo o dolgoročnejši rešitvi in morebitni vzpostavitvi novega sklada, ki bi bil namenjen pomoči gospodarstvu, tudi s skupnim zadolževanjem, je še povedal državni sekretar na MZZ. Zavzel se je za evropsko rešitev.

Posodobitev pravil za državne pomoči in financiranje na ravni EU je eden od stebrov t. i. zelenega industrijskega načrta, ki ga je pretekli teden predstavila Evropska komisija. Načrt predvideva še zakonodajo na področjih okolju prijaznih tehnologij in kritičnih surovin, obravnava pa tudi veščine in mednarodno trgovino.

Bruselj je ob predstavitvi načrta sprožil tudi posvetovanje o posodobitvi pravil za državne pomoči. O tem bo danes popoldne po neuradnih informacijah izvršna podpredsednica komisije Margrethe Vestager prek videopovezave govorila s slovenskim gospodarskim ministrom Matjažem Hanom.

Na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport so v skupnem odzivu z ministrstvom za finance konec minulega tedna za STA med drugim zapisali tudi, da je pri pripravi omenjenega načrta treba paziti na "nevarnost fragmentacije notranjega trga in ohranitev enakih konkurenčnih pogojev za vsa gospodarstva, tudi slovenskega". Predvsem med manjšimi članicami EU namreč vlada bojazen, da bi nova pravila gospodarsko in javnofinančno močnejšim državam omogočila konkurenčno prednost.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window