Navigacija
Portal TFL

STA novice / Odslej prepovedan še uvoz ruskih naftnih derivatov v EU

nedelja, 5.2.2023

Bruselj, 05. februarja (STA) - Potem ko je v začetku decembra lani začela veljati prepoved uvoza večine ruske surove nafte v EU, je z današnjim dnem v veljavi še embargo na ruske naftne derivate. EU je skupaj s skupino G7 uvedla tudi kapico za derivate, ki jih Rusija izvaža v tretje države. Za surovo nafto tovrsten ukrep velja že od decembra.

Države EU so se junija dogovorile o svežnju sankcij, ki prepoveduje kupovanje, uvoz in transfer surove nafte in določenih naftnih derivatov iz Rusije v EU. Embargo za surovo nafto je po izteku šestmesečnega prehodnega obdobja začel veljati 5. decembra lani. Prehodno obdobje za uvedbo embarga na uvoz naftnih derivatov je medtem trajalo dva meseca dlje, kar pomeni, da je začel veljati danes.

Za surovo nafto, dobavljeno po naftovodih, sicer še naprej velja začasna izjema. Tako lahko države članice, ki so zaradi svoje geografske lege odvisne od ruske nafte, to še naprej dobavljajo po naftovodih. Primer takšnih članic EU sta Madžarska in Slovaška. Te surove nafte ali naftnih derivatov iz nje sicer ne smejo izvažati naprej v druge članice ali tretje države.

Podjetja iz EU poleg tega ne smejo zagotavljati zavarovanj ali financiranja pomorskega transporta ruske nafte v tretje države. S tem želijo Rusiji otežiti nadaljevanje izvoza nafte v države po svetu, saj so evropski upravljavci pomembni ponudniki tovrstnih finančnih storitev, so dodali na komisiji.

V začetku decembra je skupaj z embargom na uvoz večine ruske surove nafte začela veljati tudi cenovna kapica za surovo nafto, ki jo Moskva izvaža v tretje države. Članice EU so jo določile pri 60 dolarjih na 159-litrski sod, pri čemer so se uskladile s skupino G7 in nekaterimi drugimi partnericami.

V petek pa so EU, skupina G7 in Avstralija sklenile še dogovor o uvedbi cenovnih kapic za naftne derivate, ki jih Rusija izvaža v države po svetu. Za derivate, ki so dražji od surove nafte, so zgornjo mejo določili pri 100 dolarjih na 159-litrski sod, za cenejše pa pri 45 dolarjih. Ti dve kapici veljata od danes.

Cenovna kapica pomeni, da je zagotavljanje storitev, kot so tehnična pomoč, posredniške storitve, financiranje ali finančna pomoč v zvezi s trgovanjem, posredovanjem ali prevozom ruske surove nafte v tretje države, dovoljeno le za nafto, kupljeno po ceni 60 ameriških dolarjev na sod ali manj. Za derivate pa sta zgornji vrednosti pri 100 oziroma 45 dolarjih.

Moskva po navedbah Bruslja močno občuti ukrep kapice za surovo nafto. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je povedala, da Rusijo stane okoli 160 milijonov evrov na dan.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window