Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ potrdil novo ureditev volilnega spora pri volitvah državnih svetnikov

petek, 27.1.2023

Ljubljana, 27. januarja (STA) - Državni zbor je z 81 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o državnem svetu, ki ga je vložil DS. Z novelo se zakon po več kot štirih letih usklajuje z odločbo ustavnega sodišča in tako ureja volilni spor pri volitvah državnih svetnikov.

Državni svetnik Mitja Gorenšček je danes spomnil, da je ustavno sodišče že novembra 2018 odločilo, da je zakon o DS v nasprotju z ustavo, ker je ureditev pravnega varstva v postopku volitev v DS nezadostna in nejasna ter ne omogoča izvrševanja ustavne pravice do učinkovitega pravnega sredstva.

Novela po njegovih besedah odpravlja ugotovljene neustavnosti tako, da na celovit način ureja volilni spor pri volitvah v DS. Pri tem zasleduje cilj čimprejšnjega konstituiranja nove sestave DS in varovanja poštenosti volitev, je dodal.

Novela sicer tudi podaljšuje časovni razpon za razpis volitev v DS. Trenutna ureditev se je v praksi namreč izkazala za neprimerno, saj imajo interesne organizacije oziroma lokalne skupnosti premalo časa za volitve predstavnikov v volilno telo in postopek določanja kandidatov.

Prav tako se spreminja člen, ki ureja razpis ponovnih volitev. Te bo razpisala Državna volilna komisija (DVK), ne več pristojna volilna komisija, saj bo DVK sprejela akt o izidu volitev in pri odločanju o ugovoru morebiten sklep o ponovnih volitvah.

Zakonitost volitev v naknadnem volilnem sporu pa bo presojalo vrhovno sodišče, pri čemer bo lahko delno ali v celoti razveljavilo volitve oziroma naložilo DVK sprejetje novega akta o izidu volitev.

DS je sicer podobne predloge v zakonodajni postopek vložil že večkrat, a v DZ doslej niso prejeli zadostne podpore. Tokrat pa so ga podprli v vseh poslanskih skupinah. Po besedah Janje Sluga (Gibanje Svoboda) so namreč predlagatelji v četrto vendarle prisluhnili preteklim pripombam, danes pa imajo pred seboj usklajen predlog. Je pa opozorila, da je postopek volitev v DS vse prej kot transparenten in razumljiv, zato bi moral DS nasloviti že tudi to vprašanje.

V predstavitvi stališča poslanske skupine SDS je podporo zakonski noveli napovedal tudi Branko Grims. Zakon bo namreč po njegovih besedah omogočil nemotene volitve v DS in natančno določil postopke. Po besedah poslanke NSi Vide Čadonič Špelič pa zakon zasleduje zlasti načelo jasnosti in določnosti, ki je del širšega načela pravne države, načelo pravne varnosti in predvidljivosti ter načelo zakonitosti.

Predlog pozdravljajo tudi v SD, saj po besedah Jonasa Žnidaršiča na celovit način ureja volilni spor pri volitvah ter zagotavlja ustavnost, krepi pravno varstvo in povečuje učinkovitost državnega sveta pri uresničevanju svojega poslanstva. Poslanci Levice pa stališča danes niso predstavili.

Predlog je podprla tudi vlada. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, novela ustrezno naslavlja vsa relevantna temeljna vprašanja postopka volilnega spora ter ustrezno opredeljuje pravna sredstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window