Navigacija
Portal TFL

STA novice / V Bruslju rdeča luč predlogu direktivi o platformnem delu

petek, 9.12.2022

Bruselj, 09. decembra (STA) - Svet EU za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov je v četrtek v Bruslju tudi ob nasprotovanju Slovenije zavrnil predlog direktive o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu. "Pomemben ni le digitalni prehod, temveč za delavce pravičen digitalni prehod," je ob tem dejal slovenski minister za delo Luka Mesec.

Kot so danes objavili na ministrstvu za delo, Slovenija in ostale članice, med njimi Španija, Portugalska, Romunija, Luksemburg, Belgija, Nizozemska in Grčija, direktive niso podprle, ker gre za predlog, ki ne izboljšuje bistveno položaja platformnih delavcev oz. ne zajema vseh delavcev.

S skupino enakomislečih držav se je Slovenija dogovorila, da bodo poskušale doseči ambicioznejšo direktivo, po kateri bi bile platformnim delavcem priznane enake pravice kot ostalim zaposlenim.

Mesec je ob tej priložnosti poudaril pomembnost in razširjenost platformnega dela. "Že danes se v EU 28 milijonov delavk in delavcev preživlja znotraj 'online' ekonomije, do leta 2030 naj bi takih bilo več kot 50 milijonov. Zato je pomemben ne samo digitalni prehod, ampak za delavce pravičen digitalni prehod," je dejal.

Trenutnega predloga češkega predsedstva Slovenija po navedbah ministrstva ni podprla, ker predvideni mehanizem le v omejenem obsegu omogoča uveljavljanje pravne domneve, da med platformo in osebo, ki opravlja platformno delo, obstaja delovno razmerje. Platforme bodo to zagotovo znale hitro izkoristiti in tak mehanizem uspešno zaobiti, so povzeli stališče naše države.

Slovenija in še nekatere druge članice EU so se medtem na četrtkovem zasedanju pristojnih ministrov zavzele za manjše število meril, ki morajo biti izpolnjena za sprožitev pravne domneve, na podlagi česar naj bi bila ta učinkovitejša in pogosteje uporabljena s strani platformnih delavcev.

Mesec je poudaril še, da zdaj "potrebujemo evropsko zbliževanje, kar pa s tem predlogom dobivamo, pa je evropsko razhajanje, saj je možnosti odstopanja od pravila uporabe pravne domneve preveč".

Evropska komisija je predloge za izboljšanje delovnih pogojev pri platformnem delu in obenem tudi za podporo rasti digitalnih platform dela v EU predstavila decembra lani.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window