Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ potrdil novelo zakona o divjadi in lovstvu

petek, 9.12.2022

Ljubljana, 09. decembra (STA) - Poslanci so danes s 50 glasovi za in 24 proti sprejeli novelo zakona o divjadi in lovstvu, katere namen je ohranitev lovišča s posebnim namenom Prodi Razor tudi po 1. januarju 2023. Spremembe zakona so podprli v koalicijskih poslanskih skupinah, proti pa sta bili opozicijski NSi in SDS.

Prejšnja vlada je s spremembo zakona, ki je začela veljati 13. aprila letos, med drugim razdelila lovišče s posebnim namenom Prodi Razor na način, da se je del pripojil lovišču s posebnim namenom Triglav Bled in del lovišču Ljubinj, je spomnil državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Darij Krajčič. Razdelitev Lovišča s posebnim namenom Prodi Razor bi morala začeti veljati s 1. januarjem 2023.

S sprejeto novelo se ohranja lovišče s posebnim namenom Prodi Razor, ki ostaja v upravljanju Zavoda RS za gozdove Slovenije. "S tem se ohranja tudi enovitost vseh lovišč s posebnim namenom in preprečuje finančne ter vsebinske posledice razdelitve lovišča s posebnim namenom Prodi Razor," je pojasnil Krajčič.

Vodstvi ministrstva in zavoda za gozdove sta se po njegovih besedah dogovorili, da se bo podrobneje opredelilo izvajanje javnih nalog lovišč s posebnim namenom, ki so v upravljanju navedenega zavoda, kar bo omogočilo lažjo in boljšo izvedbo teh posebnih nalog s področja ohranjanja in usmerjanja razvoja populacije divjadi.

"Navedene javne naloge pa se lahko najbolj učinkovito izvajajo le, če so lovišča s posebnim namenom dovolj velika in se nahajajo na različnih ekološko občutljivih območjih Slovenije, kjer lahko izvajajo svoje naloge na celotnem območju posameznega lovišča s posebnim namenom, kot so to lahko počeli do leta 2022," je dejal.

Novelo zakona so podprli poslanci koalicijskih poslanskih skupin. Poslanka Levice Tatjana Greif je opozorila, da je kmalu po sprejetju prejšnje spremembe zakona o divjadi in lovstvu postalo jasno, da je bil cilj sprememb razkosati Prodi Razor v korist lovske družine Ljubinj. Z danes sprejeto novelo bo Prodi Razor ostal v mejah, kot jih poznamo danes, "ne bo se ga razkosalo za neke skrite zasebne interese, povezane s prejšnjo vladajočo garnituro, sledilo se bo strokovno utemeljenim odločitvam javnega upravljavca lovišč s posebnim namenom, zavoda za gozdove," je bila jasna.

Da je povrnitev lovišča Prodi Razor v stanje pred zadnjo spremembo zakona potrebna in pravilna, je prepričan tudi poslanec Svobode Tomaž Lah.

Spremembam zakona o divjadi in lovstvu so medtem nasprotovali v opozicijski poslanskih skupinah NSi in SDS.

Poslanec SDS Danijel Krivec je navedbe predhodnih razpravljavcev označil za laži in zavajanja. Kot je poudaril, so s prejšnjo spremembo zakona želeli povrniti 680 hektarov površin, ki so jih sredi preteklega stoletja odvzeli lovski družini Ljubinj. V primeru, da se teh 680 hektarov vrne lovišču Ljubinj, bi lovišče Prodi Razor postalo premajhno. Zato so v okviru posvetovanj s pristojnimi resorji prišli do kompromisne rešitve, da se preostali del tega lovišča priključi velikemu lovišču Triglavskega narodnega parka.

Vida Čadonič Špelič (NSi) je izpostavila, da kmetijsko ministrstvo pripravlja spremembe zakona o divjadi in lovstvu v večjem obsegu, tudi v tistem delu, ki ureja lovišča s posebnim namenom. Ravno zaradi priprave novih zakonskih sprememb NSi danes sprejete novele ni podprla. "V NSi pričakujemo, da bo pri pripravi zakona prišlo do širokega konsenza med ministrstvom, strokovno javnostjo in interesnimi skupinami s področja lova in kmetijstva, saj je gospodarjenje z divjadjo v tem trenutku na prelomni točki.

Žan Mahnič (SDS) je spremembo zakona označil za nepremišljeno in menil, da koristi predvsem bolj eni politični stranki, nikakor pa ne divjadi in nikakor ne lovstvu.

Tako Mahnič kot poslanec Svobode Miroslav Gregorič sta v razpravi drugo stran obtožila, da sta s spremembami zakona o divjadi in lovstvu zastavili nastavke za privatizacijo lovstva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window