Navigacija
Portal TFL

STA novice / Na sojenju nekdanjim vodilnim Nove KBM zaslišali notranje revizorje

torek, 6.12.2022

Maribor, 06. decembra (STA) - Na mariborskem sodišču se je danes z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje nekdanjemu prvemu možu Nove KBM Matjažu Kovačiču in soobtoženim zaradi domnevno spornih poslov s hrvaškimi nepremičninami. Pred sodni senat so stopili nekateri nekdanji zaposleni v takrat drugi največji državni banki.

Skoraj uro in pol je trajalo zaslišanje zdaj že upokojene nekdanje direktorice službe za notranjo revizijo v Novi KBM Bože Korbar, ki je, potem ko so jih prebrali njeno izpoved pred preiskovalnim sodnikom leta 2016, potrdila, da za povedanim stoji tudi danes. Spomnila se je revizije v družbi Multiconsult, ki jo je hkrati z notranjo revizijo opravila ena od hrvaških revizijskih hiš.

Kot je povedala, so sprva predvidevali, da bo šlo le za revizijo nekaj kupoprodajnih pogodb, ko pa se je izkazalo, da bo šlo za obširnejšo revizijo, so morali sprva precej kratek rok za revizijo nekoliko podaljšati. Takrat naj bi tudi postalo jasno, da naj bi bili nekateri posli upravičeno ocenjeni kot finančno sporni, odstopanja glede dejanske vrednosti nepremičnin na Hrvaškem, s katerim so trgovali, pa precej visoka.

Ker naj bi bil direktor Multiconsulta, hčerinske družbe Nove KBM, Tomislav Blagus precej aroganten do izvajalke revizije, je morala Korbarjeva tudi sama na sestanek v Zagreb, kjer je direktor družbe, tudi sam eden ob obtoženih v tej zadevi, pojasnjeval razlike v ocenjenih vrednostih nepremičnin. Da bi odpravili določene nejasnosti, so angažirali še slovenske cenilce, ki so ugotavljali od 20- pa celo do 50-odstotna odstopanja.

Sicer pa je Korbarjeva tudi zatrdila, da sta tako kreditni odbor kot služba notranje revizije v času uprave Matjaža Kovačiča delala povsem neodvisno. Slednji naj na njo ne bi nikoli vplival, niti v tem primeru, še več, dodala je, da je bil sicer umirjeni predsednik uprave precej jezen, ko je na enem od sestankov izvedel za realne številke pri teh poslih. Na njegovo današnje dodatno vprašanje po tem, je dejala, da jezen v smislu, da številk prej ni poznal.

Tako Korbarjeva kot prav tako že upokojeni Igor Gatnik, ki je pripravil notranjo revizijo v tem primeru, sta še izpovedala, da so z osnutkom revizije v skladu s pravili seznanili izključno Blagusa kot direktorja revidiranega podjetja, ne pa tudi Kovačiča ali kogarkoli drugega iz uprave banke. Ta je sicer po besedah specializirane državne tožilke Mojce Petan Žura v zvezi z osnutkom komuniciral z Blagusom, kar je dokazovala z elektronskim dopisovanjem med obema.

Gatnik je danes še povedal, da je glede revizije komuniciral izključno z direktorjem družbe in računovodstvom, ne pa tudi z upravo banke ali nadzornim svetom Multiconsulta. Prav tako ni vedel, da je Blagus osnutek posredoval Kovačiču, odgovora na to, ali je bila naložba v hrvaške nepremičnine po njegovo ekonomsko utemeljena, pa ni dal.

Kot priča je bila vabljena tudi takratna direktorica računovodstva v Novi KBM Tatjana Skaza, ki je povedala, da z Blagusom ni komunicirala, pač pa zgolj z računovodstvom hrvaške družbe, ne spomni pa se, da bi bile z njim kakršnekoli težave, saj so vselej prejeli vso zahtevano gradivo. Tudi ona je zanikala, da bi na njeno delo skušal vplivati kdorkoli iz uprave, saj da si vmešavanja v stroko ne bi dovolila.

Specializirano državno tožilstvo Kovačiču in nekdanji članici uprave Manji Skernišak očita zlorabo položaja, pri čemer naj bi jima pomagala tudi takratni direktor KBM Fineka in pozneje KBM Leasinga Igor Šujica, ki je na mestu slednjega nasledil četrtega soobtoženega Borisa Cekova. Blagusa so za zdaj izločili iz postopka.

Glede na obtožnico naj bi nekdanji vodilni v banki v letih 2006 in 2007 prek kreditnega odbora in članstva v nadzornem svetu njihove hrvaške družbe Multiconsult, preimenovane v KBM Projekt, s svojim vplivom dosegli, da mu je banka odobrila osem kreditov, s katerimi je to financiralo nakup poslovnih deležev različnih hrvaških projektnih družb.

Te so tik pred tem na Hrvaškem kupovale nepremičnine, Multiconsult pa jih je nato z nakupom deležev podjetij občutno preplačal, s čimer so omenjeni po besedah tožilke banko oškodovali za dobrih 25 milijonov evrov.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window