Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada potrdila rebalans finančnega načrta ZZZS za letošnje leto

četrtek, 24.11.2022

Ljubljana, 24. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela rebalans finančnega načrta Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za leto 2022, ki ga je novembra sprejela skupščina ZZZS. Od priprave načrta do danes je namreč prišlo do bistveno drugačnih pogojev poslovanja, ki so posledično vodili v pripravo rebalansa, so sporočili po seji vlade.

Finančni načrt ZZZS za leto 2022 je bil pripravljen na podlagi jesenske napovedi gospodarskih gibanj urada za makroekonomske analize in razvoj, na oceni realizacije poslovanja ZZZS v letu 2021 in ob upoštevanju zakona o fiskalnem pravilu, na podlagi katerega je DZ sprejel odlok o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2022 do 2024. V njem je določen najvišji obseg izdatkov za zdravstveno blagajno za leto 2022 v višini 3,72 milijarde evrov.

Skupaj se zaradi spremenjenih pogojev prihodki za leto 2022 povečajo za 334,8 milijona evrov, odhodki pa za 380 milijonov evrov. Načrtovan je primanjkljaj prihodkov nad odhodki v višini 194,1 milijona evrov, ki bo v celoti pokrit iz lastnih sredstev.

Zaradi omejitve najvišjega obsega izdatkov za zdravstveno blagajno, določenega v odloku o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2022 do 2024 v višini 4,1 milijarde evrov, bo moral ZZZS obveznosti iz leta 2022 v višini 66,3 milijona evrov, kar je 15,7 milijona evrov več kot načrtovano, prenesti v leto 2023.

Kot je ob pripravi predloga rebalansa pojasnjevala generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar, so med glavni razlogi za naraščanje odhodkov ZZZS v letu 2022 zlasti dogovori o povišanju plač in drugih stroškov dela v zdravstvu in javnem sektorju, odločitve vlade pri sprejemanju spornih vprašanj na splošni dogovor glede programov zdravstvenih storitev, pa tudi visoka rast cen življenjskih potrebščin ter povečanje bolniških staležev zaradi izolacije ob okužbi z novim koronavirusom.

Ob tem so zelo zaskrbljujoči tudi obeti za prihodnje leto, je izpostavila Mlakarjeva. Glede na projekcije bo v prihodnjem letu ZZZS posloval s približno 412 milijoni evrov primanjkljaja. Ker v prihodnjem letu ZZZS ne bo imel več lastnih virov, tudi ne bo imel kritja za vse obveznosti, ki jih je država v zadnjih obdobjih prevalila na zdravstveno blagajno, vendar zanje ni zagotovila dodatnega vira. Če ga v prihodnje ne bo, kaže, da bi lahko ZZZS postal insolventen oziroma nezmožen financiranja, je opozorila Mlakarjeva.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window