Navigacija
Portal TFL

STA novice / Po predlogu ministrstva bi socialnovarstvenim zavodom financirali razliko med lansko in letošnjo ceno energentov in živil

četrtek, 11.8.2022

Ljubljana, 11. avgusta (STA) - Ministrstvo za delo je na vladno delovno skupino za blaženje energetske in prehranske draginje naslovilo predlog, da se vsem izvajalcem socialno varstvenih storitev z nastanitvijo v javni mreži zagotovi financiranje razlike v strošku med lansko in letošnjo povprečno ceno energentov in živil. Tako so sledili predlogu skupnosti socialnih zavodov.

Kot so na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti navedli za STA, bi financiranje razlike po njihovem predlogu zagotovili tudi namestitvenim socialnovarstvenim programom, ki so sofinancirani na podlagi vsakoletnega javnega razpisa za sofinanciranje socialnovarstvenih programov iz proračuna.

Že prej pa so na ministrstvo za infrastrukturo naslovili dopis v zvezi s problematiko dviga cen zemeljskega plina v socialnovarstvenih zavodih, na ministrstvo za javno upravo pa dopis v zvezi s problematiko dviga cen živil v socialnovarstvenih zavodih, so opomnili.

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je predlagala financiranje, ker bodo morali domovi v nasprotnem primeru septembra izredno uskladiti cene oskrbe. Sekretar skupnosti Denis Sahernik je za STA spomnil, da pravilnik o metodologiji določa, da lahko izvajalec izredno uskladi ceno oskrbe, če rast cen za stroške dela, materiala in storitev v obdobju od zadnje uskladitve zahteva več kot triodstoten dvig cene oskrbe. "V tem trenutku že vemo, da so ti stroški občutno višji," je poudaril.

Po njegovih navedbah bo cena zemeljskega plina od 1. septembra kljub regulirani ceni v povprečju približno 300 odstotkov višja kot v lanskem letu, cena električne energije pa se bo v primeru, če bodo domovi vključeni v uredbo o določitvi cen električne energije, pri večini izvajalcev povečala za dobrih 130 odstotkov.

Poleg tega člani skupnosti sporočajo, da so se pomembno povečali stroški živil. Tisti, ki so nove pogodbe podpisovali v začetku leta oziroma do junija, so ob podpisu novih pogodb z dobavitelji v povprečju občutili 20-odstotno povečanje cene živil. Tisti, ki so se jim pogodbe iztekle zdaj, pa podpisujejo pogodbe po še višjih cenah.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window