Navigacija
Portal TFL

STA novice / Za EU ameriške subvencije za električna vozila diskriminatorne

četrtek, 11.8.2022

Bruselj, 11. avgusta (STA) - Subvencije, ki so jih ZDA predvidele pri nakupu električnih vozil ameriških avtomobilskih proizvajalcev, so po oceni EU diskriminatorne do evropskih proizvajalcev. "To pomeni, da so nezdružljive s pravili Svetovne trgovinske organizacijo," je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije Miriam Garcia Ferrer.

Senat je v nedeljo potrdil paket ukrepov s področja obnovljivih virov energije in podnebja, ki med drugim vključuje subvencijo v višini 7500 dolarjev za vsakega Američana, ki bo želel kupiti električni avto ameriškega proizvajalca z vgrajenimi ameriškimi električnimi baterijami.

Novica je razburila Bruselj, kjer so prepričani, da bodo ameriške družbe tako v nepošteni prednosti. Evropa si sicer v zasledovanju zelene prihodnosti prizadeva močno spodbuditi proizvodnjo električnih baterij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"EU je globoko zaskrbljena zaradi tega najnovejšega potencialnega čezatlantskega trgovinskega akta, o katerem razpravljajo ZDA," je dejala Garcia Ferrer. Strinja se, da so davčne olajšave in subvencije dobrodošle pri spodbujanju povpraševanja po električnih vozilih, a ukrepi morajo biti po njenih besedah pravični.

"Zato pozivamo ZDA, naj odstranijo te diskriminatorne elemente iz predloga zakona in zagotovijo, da bo popolnoma skladen s pravili Svetovne trgovinske organizacije," je dodala.

Zakon, ki ga podpira tudi predsednik ZDA Joe Biden, mora zdaj obravnavati še spodnji dom kongresa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window