Navigacija
Portal TFL

STA novice / Dnevnik: Poročilo o nadzoru nad delom NPU pokazalo nekatere nepravilnosti pri preiskavi nabav zaščitne opreme

sreda, 10.8.2022

Ljubljana, 10. avgusta (STA) - Poročilo o nadzoru nad delom nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) je pokazalo nekatere nepravilnosti pri preiskavi nabav zaščitne in medicinske opreme, je danes poročal spletni Dnevnik. Večjih kršitev ali nepravilnosti naj ne bi pokazal, a pregledi posameznih primerov potrjujejo, da se vodstvu NPU ni mudilo z zaključkom preiskave, piše medij.

Strokovni nadzor nad delom NPU je junija letos odredil vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjan Lindav. Nadzorniki so v poročilu o opravljenem nadzoru, ki ga je pridobil Dnevnik, zaključili, da so se preiskovalci NPU preiskavam posvečali celovito, te pa so načeloma tekle kontinuirano in z ustrezno dinamiko.

Kljub temu pa so ugotovili nepravilnosti, ki se nanašajo na nedoslednosti upoštevanja pravil stroke, pomanjkljivo organizacijo dela, odsotnost neposrednega nadzora vodij in pomanjkljivega pregleda nad administrativnim poslovanjem NPU. Ugotovljene nepravilnosti niso predstavljale sistemskih ali strokovnih anomalij, jih pa mora NPU v prihodnje odpraviti, poroča Dnevnik.

Čeprav nadzorniki pri pregledu spisa in skozi opravljene pogovore niso zaznali neposrednega vpliva na potek in vsebino preiskave, pa so na časovnico preiskave vplivali notranjevarnostni postopki zaradi odtekanja informacij, menjave vodstva, menjava vodje preiskave in članov skupine, ki je obravnavala konkreten primer, ustvarjeno nezaupanje, pomanjkljiva organizacija in vzpostavljanje prioritet pri popisovanju prilog.

Preiskovalne aktivnosti naj bi, glede na poročilo, potekale osredotočeno, intenzivno in kontinuirano do decembra 2021, od takrat pa do maja letos pa so bile aktivnosti vezane na zaslišanje ene osebe, manjše popravke vsebine ovadbe in obširnejše aktivnosti popisovanja prilog, po poročanju Dnevnika med drugim piše v poročilu.

Poročilo po pisanju Dnevnika potrjuje tudi, da se vodstvu NPU od decembra 2021 ni mudilo z zaključkom preiskave zoper nekdanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in soosumljene zaradi nepravilnosti pri nabavah zaščitne in medicinske opreme. Počivalška, njegovo sodelavko Andrejo Potočnik in dobavitelja medicinskih ventilatorjev, direktorja družbe Geneplanet Marka Bitenca so ovadili šele maja po državnozborskih volitvah, čeprav je bilo že pol leta prej jasno, da Počivalška čaka kazenska ovadba, navaja medij na spletni strani.

Na NPU so sicer kazensko ovadbo zoper nekdanjega gospodarskega ministra Počivalška zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne opreme spisali že pred meseci, po podatkih policije pa je ta od konca maja na Specializiranem državnem tožilstvu.

Počivalšku očitajo, da naj bi namreč kot uradna oseba zlorabil svoj položaj, ko je marca 2020 pri naročanju ventilatorjev za umetno predihavanje pljuč domnevno deloval v nasprotju s pravili zakona o javnem naročanju in zakona o javnih uslužbencih. Kršil naj bi člene, ki določajo, da morajo javna naročila, četudi gre za epidemijo, zagotavljati gospodarno in učinkovito porabo javnih oziroma proračunskih sredstev.

Nadzor nad delom NPU je potrdil še, da so imeli na uradu veliko dela s popisovanjem prilog h kazenski ovadbi, a da bi to z ustrezno organizacijo lahko potekalo bistveno hitreje. Nekdanje vodstvo NPU je sicer glede problematike popisa prilog sicer v drugi polovici aprila pripravilo tudi problemsko poročilo, še navaja Dnevnik.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x - Dialog title
dialog window