Navigacija
Portal TFL

STA novice / Izšel je Davčni terminološki slovar

petek, 5.8.2022

Ljubljana, 05. avgusta (STA) - Pri založbi znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) je izšel Davčni terminološki slovar. Vsebuje več kot 1000 terminov, slovarskim sestavkom pa so dodani še ustrezniki v angleškem in prvič med terminološkimi slovarji tudi v hrvaškem jeziku, so sporočili iz ZRC SAZU.

"Davki so civilizacijska pridobitev, davčna številka pa je prva številčna oznaka, ki jo novorojenec prejme ob prihodu na svet," so izdajo slovarja pospremili v ZRC SAZU. Davki ne zaobidejo nikogar, zato je tudi Davčni terminološki slovar zanimiv za vsakogar, so prepričani.

Davčni terminološki slovar so sicer začeli pripravljati leta 2018. Avtorji in avtorice so poleg urednice še svetovalka Ustavnega sodišča RS Nika Hudej, Maja Klun in Polonca Kovač z ljubljanske fakultete za upravo, strokovnjakinja za carine in davčna svetovalka Andreja Kostelec ter odvetnik in predavatelj davčnega prava na več pravnih ustanovah Jernej Podlipnik. Recenzirala sta ga Janja Hojnik z mariborske pravne fakultete ter vrhovni sodnik Erik Kerševan.

Po besedah urednice slovarja Mateje Jemec Tomazin iz Terminološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU se je za daleč najbolj sočno izkazala davčna terminologija, povezana s kaznivimi dejanji.

Kot zanimivost Jemec Tomazinova izpostavlja poimenovanja davčna nebesa, davčna oaza ter davčno zatočišče, ki pomenijo enako, in sicer "jurisdikcijo z ugodnim davčnim okoljem, ki zavezancem za davek, ki tam registrirajo svoja podjetja z namenom prenosa premoženja in izogibanja davkom, omogoča, da plačajo malo ali nič davkov, in jim zagotavlja bančno in davčno tajnost". Do zmede je prišlo zato, ker je nekdo narobe prebral angleški izraz "tax haven" in besedo "haven", ki pomeni zavetje oz. zatočišče, zamenjal s "heaven", se pravi nebesa.

Slovar bo sicer predvidoma od septembra letos prosto dostopen na spletu, in sicer na Terminologišču in na slovarskem portalu Fran.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window