Navigacija
Portal TFL

STA novice / Ljudska koalicija zbrala podpise pod pobudo za razpis referenduma o zakonu o nalezljivih boleznih (dopolnjeno)

torek, 5.7.2022

Ljubljana, 05. julija (STA) - Predstavniki t. i. ljudske koalicije so danes popoldne v DZ vložili pobudo za razpis referenduma o nedavno sprejeti noveli zakona o nalezljivih boleznih z več kot potrebnimi 2500 podpisi, so sporočili iz omenjene koalicije. Kritični so predvsem do "netransparentne in pred javnostjo načrtno umaknjene obravnave in izglasovanja" zakona.

DZ je novelo zakona z 49 glasovi za in 20 proti sprejel minulo sredo. Novelo so podprli v koaliciji, proti so glasovali v SDS, v NSi pa so se glasovanja vzdržali.

Novela strožje kot doslej omejuje vlado pri vseh tistih ukrepih, ki bi lahko posegali v osnovne pravice posameznika. DZ se bo sprva seznanjal z morebitnimi vladnimi epidemičnimi ukrepi, pri podaljševanju ukrepov nad 30, 60 ali 90 dni pa bo o njih tudi glasoval.

Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih so pripravili v Pravni mreži za varstvo demokracije, v zakonodajni postopek pa vložili koalicijski poslanci s prvopodpisano Janjo Sluga (Svoboda).

Predstavniki Ljudske koalicije, ki združuje več skupin in gibanj, med drugim Združenje za naravni razvoj otrok, Gibanje Zdrava družba in Maske dol so kritični do obravnave novele po skrajšanem postopku.

Po njihovih navedbah so v DZ vložili trikrat več podpisov kot je potrebnih za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o nalezljivih boleznih. Zato menijo, da mora oblast slišati takšno pobudo in jo tudi upoštevati. V današnji izjavi za medije so poudarili, da je "vse, kar se danes dogaja, odraz moči ljudstva, ki ga politike že več kot dve leti in pol ne spoštuje".

Ena izmed predstavnic koalicije Esmeralda Vidmar je danes v izjavi za medije še pozvala premierja Roberta Goloba, da opravi dialog s celotno civilno družbo in pripravijo celostno prenovo zakona o nalezljivih boleznih, ki ga bo DZ obravnaval po rednem postopku, ob tem pa opravil tudi širšo javno razpravo.

Če bo danes pobuda vložena v skladu z zakonom, bo predsednica DZ določila rok, v katerem se zbirajo podpisi volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma. DZ referendum razpiše, če pobudnik predloži podpise podpore najmanj 40.000 volivcev.

Če bi pobudnikom uspelo zbrati zadostno število za razpis referenduma in bi z referendumsko pobudo uspeli, pa bi to pomenilo, da DZ v skladu z zakonom o referendumu in o ljudski iniciativi eno leto po razglasitvi odločitve na referendumu ne bi smel sprejeti zakona, ki bi bil vsebinsko v nasprotju z odločitvijo volivcev. To bi najbrž pomenilo, da bi v veljavi ostal trenutni zakon o nalezljivih boleznih, ki pa je, glede na ugotovitev ustavnega sodišča, v neskladju z ustavo.

Ustavno sodišče je namreč junija lani ugotovilo, da je del zakona o nalezljivih boleznih, ki pooblašča vlado, da prepove oziroma omeji gibanje in zbiranje, v neskladju z ustavo. Posledično so bili neustavni tudi epidemiološki vladni odloki v delu, v katerem so bili sprejeti na tej podlagi. Ustavno sodišče je zato DZ naložilo, da mora neskladje odpraviti v dveh mesecih, česar pa DZ za zdaj še ni storil.

A pobudniki referenduma so prepričani, da novela zakona "odpravlja neustavnost z neustavnostjo" oz. neustavnosti ne odpravlja, pač pa jo uzakonja.

Med pobudniki referenduma sicer ni stranke Resni.ca, v kateri so v preteklosti ostro nasprotovali ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Kot so za STA pojasnili v stranki, sprejeto novelo ocenjujejo kot slabo, a v dani politični situaciji rešitve v referendumski pobudi ne vidijo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window