Navigacija
Portal TFL

STA novice / Varuh konkurence opozarja na spoštovanje pravil konkurenčnega prava

ponedeljek, 27.6.2022

Ljubljana, 27. junija (STA) - Agencija za varstvo konkurence (AVK) vse udeležence na trgu opozarja na dolžnost spoštovanja pravil konkurenčnega prava. Vse udeležence na trgu tako poziva, da se izogibajo vsem ravnanjem, ki bi lahko predstavljala preprečevanje, omejevanje ali izkrivljanje konkurence na ozemlju Slovenije ali EU.

"Ob tem agencija opozarja še, da se 'kriznih' razmer na trgu ne sme izkoriščati za to, da prihaja do kakršnikoli kršitev pravil konkurenčnega prava," je danes objavljeno na spletni strani varuha konkurence.

AVK je namreč v preteklih dneh v medijih zasledila več prispevkov na temo trga pogonskih goriv, ki vključujejo tudi delovanje agencije in morebitno ukrepanje. Zlasti je v zadnjem obdobju zasledila pozive slovenskim prevoznikom k dvigu cen svojih storitev za vsaj 10 oz. štiri odstotke.

Agencija opozarja, da so skladno z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence in pogodbe o delovanju EU prepovedani in nični sporazumi med podjetji, sklepi podjetniških združenj in usklajena ravnanja podjetij (sporazumi), katerih cilj ali učinek je preprečevati, omejevati ali izkrivljati konkurenco na ozemlju Slovenije. Zlasti je prepovedano neposredno ali posredno določati nakupne ali prodajne cene ali druge poslovne pogoje.

Obstoj konkurence na trgu je po pojasnilih AVK izredno pomemben, saj spodbuja podjetja, da potrošnikom ponujajo blago in storitve pod najugodnejšimi pogoji, spodbuja učinkovitost in inovativnost podjetij ter znižuje cene na trgu.

"Da pa bi bila konkurenca učinkovita, morajo podjetja pri nastopanju na trgu delovati neodvisno, politiko delovanja na trgu morajo določati samostojno, kakršnokoli sporazumevanje, usklajevanje ali drugo ravnanje, katerega cilj ali učinek je preprečevanje, omejevanje ali izkrivljanje konkurence na trgu, pa je prepovedano," so poudarili na AVK.

Kot so še navedli, "podjetja svojih bodočih odločitev ali poslovne politike ne smejo javno ali zasebno razkrivati svojim konkurentom, ne glede na obliko posredovanja takšne informacije".

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window