Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada za odločen kazenskopravni odziv na hudodelstva v vojni v Ukrajini

sreda, 22.6.2022

Ljubljana, 22. junija (STA) - Vlada je v danes sprejetem mnenju o resoluciji Evropskega parlamenta, s katero ta med drugim poziva k ustanovitvi posebnega mednarodnega sodišča za očitana ruska hudodelstva v Ukrajini, zapisala, da podpira odločen kazenskopravni odziv in ukrepe, če bodo ti sledili visokim standardom in pomenili dodano vrednost glede na obstoječi sistem.

Resolucija Evropskega parlamenta, sprejeta 19. maja, poziva EU, naj podpre ustanovitev posebnega mednarodnega sodišča za kaznovanje agresije nad Ukrajino, pred katerim bi lahko obravnavali ruske politične voditelje in vojaške poveljnike. Prav tako poziva EU, da zagotovi vse potrebne človeške in proračunske vire ter upravno, preiskovalno in logistično podporo, potrebno za ustanovitev tega sodišča.

Po mnenju Evropskega parlamenta ruska grozodejstva v Ukrajini pomenijo kršitve mednarodnega humanitarnega prava in bi lahko pomenila vojna hudodelstva, doslej pa se niso preganjala, pri čemer obstaja resna nevarnost, da bodo zaradi nadaljevanja sovražnosti dokazi, povezani z vojnimi zločini, uničeni.

Prav tako je Evropski parlament z resolucijo podprl ustanovitev skupne preiskovalne skupine na pobudo Litve, Poljske in Ukrajine, ki jo usklajuje Agencija EU za pravosodno sodelovanje v kazenskih zadevah, ter spodbudil tudi druge države članice, da se pridružijo tej skupini.

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da podpira cilj, ki ga zasleduje resolucija, to je čimprejšnje končanje vojaške agresije Rusije na Ukrajino. V tem okviru pozdravlja pozive k nujnosti medsebojnega sodelovanja pristojnih organov z namenom preiskave zločinov, ki so bili storjeni med agresijo, in zagotavljanja kapacitet za njihovo nemoteno in neodvisno delovanje, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Vlada podpira odločen kazenskopravni odziv in ukrepe, ki bodo zanj potrebni, a pod pogojem, da bodo sprejeti ukrepi utemeljeni, učinkoviti in skladni s temeljnimi načeli vladavine prava, spoštovanjem visokih standardov varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter skupnimi evropskimi vrednotami, obenem pa bodo prinašali dodano vrednost v primerjavi z obstoječim sistemom pregona tovrstnih hudodelstev.

Vlada še poudarja, da Slovenija že vse od začetka agresije na Ukrajino zasleduje cilj zagotavljanja odgovornosti za storjena mednarodna hudodelstva v državi.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window