Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada potrdila predlog dopolnitve zakona o fiskalnem pravilu

četrtek, 2.12.2021

Ljubljana, 02. decembra (STA) - Vlada je danes določila besedilo predloga dopolnitve zakona o fiskalnem pravilu. Ta odpravlja pravno praznino in omogoča nemoteno delovanje fiskalnega sveta v primeru, ko novi njegovi člani še niso imenovani, dotedanjim članom pa poteče mandat.

Obstoječi zakon o fiskalnem pravilu ne določa, kaj se zgodi v primeru, ko novi člani fiskalnega sveta še niso imenovani, dotedanjim pa poteče petletni mandat. Vlada zato predlaga dopolnitev deveta člena zakona, ki bo omogočila kontinuiteto delovanja fiskalnega sveta, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Predlagana dopolnitev določa, da v primeru, če članu ali predsedniku fiskalnega sveta poteče funkcija, nov član ali predsednik pa še ni bil imenovan, funkcijo do imenovanja novega člana ali predsednika fiskalnega sveta opravlja dotedanji član.

Če je pred iztekom funkcije imenovan le eden od obeh članov fiskalnega sveta ali če eden od novoimenovanih članov fiskalnega sveta ne more nastopiti funkcije pravočasno, se z žrebom določi, kateri od članov fiskalnega sveta bo nadaljeval funkcijo tudi po izteku funkcije.

Ker zakon o fiskalnem pravilu določa, da vlada v predlogu kandidatov za člane sveta jasno opredeli, katerega od kandidatov predlaga za predsednika fiskalnega sveta, se način določanja nadaljevanja opravljanja funkcije z žrebom omejuje zgolj na oba člana, od katerih nobeden ni predsednik fiskalnega sveta.

S tem bodo po navedbah ministrstva za finance zagotovili nemoteno delovanje fiskalnega sveta, ki ima funkcijo neodvisnega spremljanja in opozarjanja glede vzdržnosti javnih financ.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window