Navigacija
Portal TFL

STA novice / Članice EU potrdile skupno kmetijsko politiko

četrtek, 2.12.2021

Bruselj, 02. decembra (STA) - Države EU so danes potrdile skupno kmetijsko politiko za obdobje 2023-2027, ki naj bi bila bolj zelena, pravična in pregledna. Namen nove politike je med drugim evropskim kmetom zagotoviti trajnostno prihodnost, med pomembnejšimi ukrepi pa je tudi bolj ciljno usmerjena podpora manjšim kmetijam in socialna razsežnost.

S tem se zaključuje proces reforme skupne kmetijske politike, ki se je začel leta 2018, ko je Evropska komisija objavila prvotni predlog.

"Po več kot treh letih trdega dela smo končno dosegli ciljno črto. Nova skupna kmetijska politika, ki je bila sprejeta danes, predstavlja mejnik v kmetijski politiki EU, saj utira pot evropskim kmetom za pravičnejšo in bolj trajnostno prihodnost," je povedal predsedujoči Svetu EU, minister za kmetijstvo Jože Podgoršek.

Ob tem je izrazil zadovoljstvo, saj si je slovensko predsedstvo kot ključno prednostno nalogo zadalo dokončanje reforme skupne kmetijske politike. "S tem smo na dobri poti, da se bo po predložitvi strateških načrtov držav članic do konca leta nova skupna kmetijska politika začela izvajati leta 2023," je po navedbah ministrstva za kmetijstvo še dejal Podgoršek.

Nova kmetijska politika krepi biotsko raznovrstnost ter spoštuje okoljsko in podnebno zakonodajo in zaveze EU. To se bo moralo odražati tudi v nacionalnih strateških načrtih, ki jih morajo članice do konca leta predložili v oceno Evropski komisiji, pa tudi v kmetijskih praksah ter načinu dodeljevanja sredstev iz sklada za razvoj podeželja in neposrednih plačil.

Nova politika je tudi najbolj okoljsko ambiciozna doslej, saj je četrtina neposrednih plačil rezervirana za okolju prijaznejše kmetijske prakse. Države članice bodo morale zagotoviti, da bo najmanj 35 odstotkov proračuna za razvoj podeželja in vsaj 25 odstotkov neposrednih plačil namenjenih okoljskim in podnebnim ukrepom.

Poleg tega je to prva skupna kmetijska politika EU, ki vključuje socialno razsežnost, s ciljem zagotoviti ustrezne zaposlitvene pogoje za kmetijske delavce, so navedli v sporočilu Sveta EU.

Reformo skupne kmetijske politike je konec novembra že podprl tudi Evropski parlament. Tri uredbe, ki sestavljajo sveženj reform kmetijske politike, morata sedaj podpisati Svet in Evropski parlament ter jih objaviti v uradnem listu. Nova skupna kmetijska politika bo začela veljati leta 2023.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window