Navigacija
Portal TFL

STA novice / Sloveniji iz Bruslja opomin glede direktive o regulaciji poklicev

četrtek, 2.12.2021

Bruselj, 02. decembra (STA) - Evropska komisija se je danes odločila, da proti Sloveniji začne postopek za ugotavljanje kršitev evropske zakonodaje, ker ni zagotovila ustreznega izvajanja pravil EU za oceno sorazmernosti nove regulacije poklicev. Slovenija ima sedaj na voljo dva meseca, da se odzove na uradni opomin komisije.

V okviru direktive iz leta 2018 o preskusu sorazmernosti pred sprejetjem nove regulacije poklicev morajo države članice zagotoviti, da pred uvajanjem kakršnih koli zahtev za poklice poskrbijo, da so te potrebne in uravnotežene.

Direktiva določa sklop meril za preprečevanje nepotrebno obremenjujočih nacionalnih pravil, ki lahko kvalificiranim kandidatom otežijo dostop do številnih poklicev ali njihovo opravljanje.

Najpomembnejše težave, ki jih je ugotovila Evropska komisija, so nezadostno zajetje vseh vrst predpisov, nepravilen prenos meril za preskus sorazmernosti ter nezagotavljanje potrebnih postopkovnih jamstev.

Ob Sloveniji je komisija postopek v tej zadevi sprožila še proti 17 članicam. Te imajo sedaj na voljo dva meseca, da odgovorijo na argumente komisije, sicer jim lahko slednja pošlje obrazloženo mnenje.

Danes sprejeti ukrepi za zagotovitev ustreznega izvajanja direktive bodo pomagali preprečiti ali odpraviti nesorazmerne ovire na enotnem trgu v skladu s cilji akcijskega načrta EU za uveljavljanje enotnega trga, so še pojasnili v Bruslju.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window