Navigacija
Portal TFL

STA novice / Bruselj pozval Google k večji preglednosti pri varstvu potrošnikov

ponedeljek, 26.7.2021

Bruselj, 26. julija (STA) - Evropska komisija je skupaj z mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov pozvala ameriškega tehnološkega velikana Google k večji preglednosti in usklajenosti s pravom EU. Potrošniki morajo biti seznanjeni s tem, kako so rezultati njihovega iskanja v okviru spletnega iskalnika Google razvrščeni in, ali plačila vplivajo na to razvrstitev.

Googlov iskalnik vse bolj prikazuje neposredne komercialne ponudbe kot odgovor na spletna iskanja potrošnikov, zlasti glede hotelov in letov. Evropska komisija je zato skupaj z mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov pod vodstvom nizozemskih in belgijskih organov Google pozvala, naj pojasni, kdaj deluje kot neposredni prodajalec ali posrednik, in izboljša skladnost z evropskim pravom na splošno za svoje različne storitve.

Od Googla med drugim pričakujejo, da bo prikazal končne cene letov in hotelov, vključno s pristojbinami ali davki, ki jih je mogoče v razumnih okvirih vnaprej izračunati.

Poleg tega mora Google ponovno pregledati splošne pogoje storitve Google Store, saj je mreža za varstvo potrošnikov ugotovila, da v nekaterih primerih obstaja znatno neravnovesje med pravicami potrošnikov in prodajalcev, in sicer v škodo potrošnikov, so navedli v danes objavljenem sporočilu.

"Potrošniki v EU ne smejo biti zavedeni pri uporabi spletnih iskalnikov, ko načrtujejo svoje počitnice. Potrošnike moramo opolnomočiti, da sprejemajo odločitve na podlagi nepristranskih in preglednih informacij," je dejal evropski komisar za pravosodje Didier Reynders.

Od Googla se pričakuje, da bo Evropsko komisijo in mrežo za sodelovanje na področju varstva potrošnikov, v kateri sodeluje tudi Slovenija, obvestil o spremembah svojih poslovnih praks v roku dveh mesecev. Če zaveze Googla ne bodo zadostne, bodo sledili nadaljnji pogovori. Nacionalni organi se lahko na koncu odločijo za uvedbo sankcij, so še sporočili pri komisiji.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window