Navigacija
Portal TFL

STA novice / Pred potovanji v tujino se je treba pozanimati o pogojih vstopa in epidemiološki sliki

sreda, 23.6.2021

Ljubljana, 23. junija (STA) - Ob začetku poletne turistične sezone so ob izboljšanju epidemiološke slike v Sloveniji danes na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 opozorili državljane, naj se pred potovanji pozanimajo tako o pogojih vstopa v državo končne destinacije kot epidemiološki sliki. Razmere pa se lahko do vrnitve tudi spremenijo, so dodali.

Vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter je pojasnil, da se razmere pri nas izboljšujejo, s tem pa tudi status naše države v tujini. To načeloma na ravni EU pomeni, da lahko slovenski državljani lažje potujejo v druge države članice, še vedno pa so države članice tiste, ki določujejo pogoje za vstop. Dodatno lahko obveznosti nalagajo tudi letalske družbe, na primer negativen test na novi koronavirus pred vkrcanjem na letalo, je opozoril.

"Še vedno se je treba, preden se odpravimo na potovanje, prepričati, kakšne razmere vladajo v tistem predelu," je povedal.

Pri načrtovanju počitnic pa ni pomemben le podatek, da je epidemiološka slika dobra v Sloveniji, ob vračanju v domovino je pomembno tudi stanje v državi, kjer se je preživljalo dopust. Šter tu izpostavlja našo jugovzhodno soseščino, kjer je epidemiološko stanje trenutno stabilno oz. dobro. Države kot so Hrvaška, Črna gora, Albanija, Kosovo in Srbija so večinoma ne zelenem ali oranžnem seznamu, kar ne predstavlja večjih ovir ob vračanju v Slovenijo.

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je danes pojasnil, da potniki, ki prihajajo iz zelenih držav ne potrebujejo covidnih potrdil, lahko pa jih policist vpraša o potrdilu, da so bili res na zelenem območju. Medtem za oranžna območja velja, da je treba ob vrnitvi v Slovenijo predložiti negativen izvid testa na novi koronavirus ali dokazilo o cepljenju oz. prebolelosti.

Bolj kompleksni so pogoji vstopa v Slovenijo z območij, ki so na rdečem ali temno rdečem seznamu. Tu velja, da je za slovenske državljane ob vrnitvi v Slovenijo obvezna 10-dnevna karantena, tujci pa morajo predložiti še negativen test PCR. Karantena ni obvezna za cepljene in prebolele.

Kot je pojasnil Pečjak, se bo seznam držav posodabljal predvidoma enkrat tedensko ob koncih tedna, ko bodo spremembe tudi stopile v veljavo. Zato svetuje, da se državljani pred potovanjem pozanimajo, ali se epidemiološka situacija na cilju izboljšuje ali slabša ter se nato pripravijo na morebitne spremembe.

Šter veliko prednost vidi tudi v digitalnem covidnem potrdilu (DCP), ki bo na ravni EU zaživel 1. julija. Kot je pojasnil, bo to poenotena oblika dokazil, ki jih lahko potnik pokaže oblastem pri prečkanju meje, da preverijo, ali izpolnjuje pogoje. To je sicer mogoče že sedaj, vendar je na voljo veliko različnih obrazcev in je zmeda.

Pristojni bodo lahko preverili DCP, ki bo na voljo v digitalni in tiskani obliki, s pomočjo skeniranja kode QR ter dobili podatek, ali je oseba cepljena proti covidu-19, je bolezen prebolela oz. ima negativen test na novi koronavirus. Šter pa opozarja, da bo potrdilo kazalo aktualno stanje. V primeru testiranja to pomeni, da bo potrdilo aktualno toliko časa, kolikor je veljaven test. V primeru vračanja v Slovenijo iz držav, ki niso na zelenem seznamu, to pri testu PCR pomeni, da bosta tako test kot potrdilo veljavna 72 ur, nato pa bo treba ob naslednjem testiranju pridobiti novega.

Tudi Pečjak pozdravlja uvedbo DCP, pri tem pa je pojasnil, da je policija že uspešno testirala čitalce potrdila in da so pripravljeni na uvedbo. Kljub DCP pa bodo slovenski organi še naprej upoštevali dokazila za prečkanje meje, ki so jih doslej, med njimi na primer cepilni kartonček. Je pa opozoril, da ima vsak država članica svoje pogoje za vstop v državo, med drugim lahko zahtevajo potrdila tudi v svojem jeziku. DCP pa bi olajšal prečkanje meje do te mere, da potnikom ni treba skrbeti, ali imajo pri sebi primerna dokazila.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window