Navigacija
Portal TFL

STA novice / Infrastrukturno ministrstvo z novelo zakona cilja na modernejše in cenejše prevozne storitve

torek, 13.4.2021

Ljubljana, 13. aprila (STA) - Infrastrukturno ministrstvo z novelo zakona o prevozih v cestnem prometu, ki prinaša podlago za delovanje platform, kot je Uber, cilja na modernejšo in cenejšo storitev na področju prevozov, je dejal minister Jernej Vrtovec. Izpostavil je, da ne spreminja obstoječih pravil, da upošteva delovnopravno zakonodajo in bistveno izključuje delo na črno.

Da sistem na področju prevozov v cestnem prometu, ki ga imamo trenutno, ni dober, po ministrovih besedah med drugim dokazuje raziskava Valicona, v kateri je večina, 52 odstotkov, vprašanih trdila, da na področju taksi storitev pogosto prihaja do preplačil. "Še nekaj več, kar 57 odstotkov, se strinja s trditvijo, da se tujcem in turistom pogosto zaračunavajo celo višje cene. Še 40 odstotkov pa jih je mnenja, da jih vozniki peljejo po daljši poti," je raziskavo povzel minister.

Kot je dodal, so želeli na ministrstvu prisluhniti državljanom in državljankam. "Zato smo bili imenovani, da izboljšamo storitve. Tudi zato smo pristopili k spremembam zakonodaje, ki ima že že dolgo zgodovino," je dejal.

Glede socialnega dialoga okoli novele zakona je Vrtovec izpostavil, da se je Ekonomsko-socialni svet z njo seznanil in jo z dvema glasovoma za in enim proti podprl. Za sta bili delodajalska in vladna stran, je dodal.

Dotaknil se je tudi očitkov o prekarizaciji, s katero po ministrovih besedah strašijo sindikati. "Z zakonom ne spreminjamo nobenih obstoječih pravil. Vsi vozniki, ne glede na to, ali bodo vozili s taksimetrom ali prek aplikacije, bodo morali imeti sklenjeno delovno razmerje po delovnopravni zakonodaji z vsemi dovoljenji, kar bistveno izključuje tudi delo na črno," je poudaril in dodal, da enako velja že danes.

Taksisti po ministrovih pojasnilih pri delu uporabljajo svoj avto, imajo s.p. in najemajo zelo drage storitve dispečerskih centrov, katerim morajo vsak mesec odšteti neko vsoto denarja. "Pravila bodo po tem zakonu za vse enaka," je ponovil.

"Nekateri v tej državi so za ohranjanje monopolov, privilegijev, zato so pripravljeni narediti vse, od zapiranja ulic do groženj, psovk, kričanja na sestankih, ko se želimo pogovarjati ... To je nesprejemljivo in obsojanja vredno," je odgovoril kritikom novele zakona.

Vrtovec je poudaril še, da zakon ni pisan za Uber. "Zakaj govorimo samo o tem ponudniku. Lahko govorimo o aplikacijah, ki jih lahko razvije tudi slovenski trg. Bistveno je, da se spoštuje slovenska delovnopravna zakonodaja in da se davki plačujejo v Sloveniji," je dejal.

Novelo zakona bo po ministrovih besedah maja na seji obravnaval pristojni odbor DZ za infrastrukturo, nato bo predvidoma še isti mesec o njen odločal DZ. Od konca maja naprej bodo tako vrata boljšemu sistemu na področju prevozov odprta, je sklenil.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window