Navigacija
Portal TFL

STA novice / DZ o interpelaciji ministrice za izobraževanje Kustečeve čez teden dni

ponedeljek, 8.3.2021

Ljubljana, 08. marca (STA) - Državni zbor bo o interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec odločal na izredni seji, ki bo 15. marca, je danes sklenil kolegij predsednika DZ. Seja bo deloma potekala na daljavo.

Delna izvedba seje na daljavo pomeni, da poslanci, ki jim je bila odrejena karantena ali bi njihova osebna udeležba na seji iz epidemioloških razlogov predstavljala tveganje za zdravje ostalih poslancev, sejo spremljajo na daljavo, ostali poslanci pa se je udeležijo fizično. Fizično navzoči poslanci glasujejo z uporabo konferenčno glasovalnega sistema DZ, preostali pa z uporabo aplikacije za sejo na daljavo. Če ta ne deluje, sklep predvideva možnost uporabe videoklica ali telefonskega klica. Poslanci, ki bodo na seji sodelovali na daljavo, morajo o tem predsednika DZ Igorja Zorčiča obvestiti najpozneje uro pred začetkom seje.

V interpelaciji Levica, LMŠ, SD in SAB Kustečevi med drugim očitajo predolgo zaprtje šol v epidemiji. Očitajo ji, da ministrstvo ni pripravilo ustreznega načrta, kako voditi pouk v razmerah epidemije, kot tudi odrekanje izobraževanja otrokom s posebnimi potrebami, neupoštevanje epidemiološke stroke in prelaganje odgovornosti na šole.

Ministrica je v odgovoru na interpelacijo očitke zavrnila. Med drugim je izpostavila, da se je ministrstvo takoj po zaprtju šol v prvem valu epidemije covida-19 lotilo uvajanja izobraževanja na daljavo in ga brez predhodnih izkušenj vzpostavilo v slabih dveh tednih.

Kolegij je danes sprejel tudi sklep, da bo predlog zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, predlog novele zakona o državnem tožilstvu in predlog zakona o bančništvu (vse tri je v DZ vložila vlada) obravnaval po nujnem postopku. Poslanci dela opozicije so sicer temu nasprotovali, ker so ocenili, da predlagani zakoni ne izpolnjujejo pogojev za obravnavo po nujnem postopku.

Člani kolegija predsednika DZ so potrdili tudi sklepe o obravnavi nekaterih predlogov zakonov po skrajšanem postopku. Med drugim bodo na ta način obravnavali predlog novele zakona o zaščiti živali (predlagala ga je skupina poslancev s prvopodpisano Meiro Hot iz SD), predlog novele kazenskega zakonika (na predlog civilne družbe ga je v DZ vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Branetom Golubovićem iz LMŠ), predlog novele zakona o planinskih poteh (skupina poslancev s prvopodpisano Matejo Udovč iz SMC) ter predlog spremembe zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (skupina poslancev s prvopodpisanim Aleksandrom Reberškom iz NSi).

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window