Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada v DZ poslala novelo zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah

petek, 5.3.2021

Ljubljana, 05. marca (STA) - Vlada je v DZ poslala besedilo predloga novele zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah. S predlogom se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah. Regulacija se širi tudi na platforme za izmenjavo videov in avdiovizualne vsebine, prav tako prinaša dodatno zaščito otrok.

Direktiva odgovarja na spremenjen trg avdiovizualnih medijskih storitev, predvsem konvergenco televizije in internetnih storitev. Ta zahteva posodobljen pravni okvir, ki bo odražal razvoj na trgu ter omogočil doseganje ravnovesja med dostopom do storitev spletnih vsebin, varstvom potrošnikov in konkurenčnostjo.

Med drugim spremenjena direktiva razširja pravila za avdiovizualne medijske storitve tudi na platforme za izmenjavo videov in avdiovizualne vsebine, ki se delijo prek družbenih medijev. Direktiva tudi jasneje določa načelo države izvora. Določa strožje določbe o prepovedi spodbujanja nasilja ali sovraštva in javnega ščuvanja k storitvi terorističnih kaznivih dejanj.

Več pozornosti je namenjene tudi zaščiti otrok. Pobudniki bodo morali označiti vsebine, ki bi lahko škodovale telesnemu, duševnemu ali moralnemu razvoju otrok. V predlog pa je dodana izjema, ki velja med prenosi v živo, ko naključnih neprimernih vsebin ni bilo mogoče predvideti. Direktiva določa tudi strožje določbe o zaščiti otrok pred oglaševanjem živil z veliko maščobe, soli, natrija in sladkorja.

Pri oglaševanju sicer direktiva prinaša večjo prožnost - namesto sedanjih 12 minut na uro lahko delež oglaševanja v televizijskih programih znaša 20 odstotkov oddajnega časa med 6. in 18. uro ter 20 odstotkov med 18. in 24. uro. Okrepljena je še neodvisnost regulatorjev, ti morajo biti pravno ločeni in funkcionalno neodvisni od vlad in katerega koli drugega javnega ali zasebnega subjekta.

Direktiva je obenem povečala obveznost promocije evropskih del. Predlog zakona tako predlaga ustanovitev sklada za evropsko avdiovizualno produkcijo, s katerim bo upravljalo ministrstvo, pristojno za medije. Ponudnikom avdiovizualnih medijskih storitev predlog nalaga, da v proračunski sklad prispevajo dva odstotka bruto letnega prihodka, ustvarjenega v Sloveniji. Iz teh sredstev bi se financiral novoustanovljeni sklad. Predvidoma se bo v skladu zbralo okoli 200.000 evrov letno, k plačilu pa bo predvidoma zavezanih 20 ponudnikov, so ocenili predlagatelji.

Med predlaganimi rešitvami je tudi spodbujanje medijske pismenosti, država bo s sredstvi ministrstva, pristojnega za medije, podpisala ukrepe za razvoj medijske pismenosti.

Rok za prenos direktive je sicer potekel 19. septembra 2020. Večina držav Evropske unije s prenosom zamuja, direktivo so v svojo ureditev do sedaj prenesle le Danska, Madžarska, Nizozemska in Švedska. V Sloveniji je vsebina direktive delno že vključena v obstoječo zakonodajo.

Zakon je bil v javni obravnavi od 6. julija 2020 do 5. avgusta 2020. Večinoma so deležniki v pripombah opozorili na nesorazmerno obremenitev ponudnikov z novo dajatvijo.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window