Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropski parlament zaradi opustitve ukrepanja toži Evropsko komisijo pred Sodiščem EU

četrtek, 4.3.2021

Bruselj, 04. marca (STA) - Evropski parlament je na Sodišču EU (ECJ) vložil tožbo proti Evropski komisiji, ker ni ukrepala, potem ko ZDA niso odpravile vizumov za štiri članice Evropske unije, je danes na Twitterju sporočil tiskovni predstavnik parlamenta Jaume Duch.

Izpostavil je, da ZDA niso odpravile vizumov za kratkoročno bivanje za državljane Bolgarije, Hrvaške, Cipra in Romunije, kar je sprožilo mehanizem vzajemnosti v skladu z evropskimi predpisi, sprejetimi leta 2018. Pojasnil je, da je Evropski parlament komisijo pozval, naj sprejme začasno opustitev primerljive izjeme za državljane ZDA.

Evropska komisija v okviru danega časovnega okvira ni ukrepala. Na podlagi pravnega priporočila je zato sedaj Evropski parlament vložil tožbo proti komisiji zaradi opustitve ukrepanja, da bi zagotovil celovito uresničitev evropske zakonodaje, je še sporočil Duch.

Državljani ostalih članic EU vizumov za ZDA ne potrebujejo, prav tako jih ne potrebujejo ameriški državljani za vstop na območje EU.

V skladu s t.i. mehanizmom vzajemnosti lahko Evropska komisija začasno prekine odpravo vizumov za tretjo državo za 12 mesecev, če ta ne vključi vseh držav članic EU na seznam držav, ki ne potrebujejo vizumov, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window