Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada z novelo za prenos pristojnosti področja prikritih vojnih grobiščih na obrambno ministrstvo

četrtek, 4.3.2021

Ljubljana, 04. marca (STA) - Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev in ga poslala v DZ s predlogom, da ga obravnava po skrajšanem postopku. Predlog določa prenos pristojnosti varstva prikritih vojnih grobišč z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo na ministrstvo za obrambo, so sporočili po seji vlade.

Po predlogu bo ministrstvo za obrambo pristojno za izvajanje zakonskih določb ter drugih nalog, povezanih z vojnimi grobovi, pokopališči in grobišči. Zadolženo bo za vzpostavitev registra vojnih grobov, pokopališč in grobišč v Sloveniji in slovenskih v tujini. Razvijalo in uveljavljalo bo enotne strokovne standarde za raziskovanje in urejanje vojnih grobov, grobišč in pokopališč.

V sodelovanju z Inštitutom za novejšo zgodovino bo dopolnjevalo popis žrtev prve in druge svetovne vojne s podatki o grobovih žrtev in usklajevalo aktivnosti z ministrstvom za kulturo, Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije ter visokim predstavnikom za nasledstvo. Sodelovalo bo tudi z državami naslednicami, ki imajo vojne grobove, pokopališča in grobišča v Sloveniji, ter tistimi, kjer so slovenski vojni grobovi, pokopališča in grobišča, je zapisano v sporočilu.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window