Navigacija
Portal TFL

STA novice / Vlada potrdila predlog zakona o bančništvu

četrtek, 4.3.2021

Ljubljana, 04. marca (STA) - Vlada je danes določila besedilo predloga novega zakona o bančništvu. Ta s prenosom sprememb evropske direktive s področja finančnih holdingov nadgrajuje obstoječi zakon. Med drugim ureja delavsko soupravljanje in uvaja vključitev predstavnikov delavcev v organe nadzora banke, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Z novim zakonom se v slovenski pravni red prenaša spremenjeno evropsko direktivo v zvezi z izvzetimi subjekti, finančnimi holdingi, mešanimi finančnimi holdingi, prejemki, nadzorniškimi ukrepi in pooblastili ter ukrepi za ohranitev kapitala.

Predlog med drugim podrobneje določa sodelovanje s pristojnimi organi držav EU in tretjih držav ter poročanje podružnic iz tretjih držav. Banka Slovenije bo lahko zaupne informacije po novem razkrila tudi obveščevalnim enotam in mednarodnim organom.

Predlog novega zakona opredeljuje majhno in nekompleksno banko, ki jo z odločbo opredeli Banka Slovenije, če izpolnjuje vse pogoje iz evropske uredbe. Uvaja tudi podlage za dodatne kapitalske zahteve, ki jih lahko Banka Slovenije dodatno naloži za pokrivanje tveganj, ki jih ima posamezna banka zaradi svojih dejavnosti.

Poleg ureja delavsko soupravljanje. To je povezano z odločitvijo ustavnega sodišča o razveljavitvi četrtega odstavka 33. člena zakona o bančništvu, ki ureja sodelovanje delavcev pri upravljanju. Predlog tako uvaja vključitev predstavnikov delavcev v organe nadzora banke.

Predlog novega zakona o bančništvu uvaja tudi predhodno oceno primernosti nadzornega sveta banke z izdajo dovoljenja za opravljanje funkcije člana nadzornega sveta banke.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window