Navigacija
Portal TFL

STA novice / Združenje upravnikov: Glede odloka o obveznem razkuževanju stavb še precej nejasnosti

ponedeljek, 30.3.2020

Ljubljana, 30. marca (STA) - Odlok o obveznem razkuževanju večstanovanjskih stavb, ki ga je vlada sprejela v soboto, pušča še precej neodgovorjenih vprašanj, je za STA dejal direktor Zbornice za poslovanje z nepremičninami pri Gospodarski zbornici Slovenije Boštjan Udovič. Med drugim ni povsem jasno, kje bodo upravniki dobili dovolj razkužila in kdo bo razkuževanje plačal.

Kot je za STA povedal direktor zbornice, v sklopu katere deluje tudi Združenje upravnikov nepremičnin, se v praksi že kaže, da za razkuževanje najpogosteje skrbijo etažni lastniki, upravniki pa po najboljših močeh skrbijo za nabavo razkužil.

"Tisti upravniki, ki so stavbe razkuževali že pred sprejemom odloka, so že prejšnji teden poročali o težavah z dobavo razkužila. Zdaj bodo te težave verjetno še večje. Tisti, ki so razkužilo nabavili, ga verjetno nekaj še imajo, ostali pa bodo po svojih močeh za to še poskrbeli," je dejal. V eni večjih družb za upravljanje SPL so za STA navedli, da možnosti pridobitve ustreznih količin zaščitne opreme in razkužila še preučujejo.

Razkuževanje je po Udovičevih pojasnilih v osnovi strošek uporabnikov, torej etažnih lastnikov oziroma najemnikov. Ker gre za ukrep, ki ga je predpisala država, bi morala ta po mnenju zbornice poiskati tudi možnosti za sofinanciranje stroškov iz proračuna.

"Kot začasna možnost se pri etažnih lastnikih izpostavlja tudi možnost kritja stroškov iz rezervnih skladov, ki pa tudi ni povsem ustrezna, saj v rezervni sklad vplačujejo etažni lastniki, in ne upravniki," je povedal. Dodal je, da bo časa za pogovore o kritju stroškov sicer še dovolj, zdaj pa je čas, da vsi po svojih močeh prispevajo k izvedbi čim bolj učinkovitih ukrepov.

Po podatkih družbe SPL je zaradi obveznega razkuževanja pričakovati med 30 in 50 evrov dodatnih mesečnih stroškov na etažnega lastnika. Po informacijah STA je ena od slovenskih družb za upravljanje večstanovanjskih stavb kot najugodnejšo ponudbo za razkuževanje manjše stavbe z osmimi stanovanji prejela takšno v vrednosti med 200 in 300 evrov mesečno.

Premier Janez Janša je na vprašanje STA, kje naj upravniki večstanovanjskih stavb dobijo razkužilo in kdo bo zanj plačal, na nedeljski novinarski konferenci odgovoril, da je nekaj zalog razkužila zagotovo še po večstanovanjskih stavbah, potem pa bo iz svojih zalog posredovala civilna zaščita. Zagotovil je, da bodo vse upravičene stroške, ki jih bodo imele občine in lokalne skupnosti z bojem proti epidemiji, povrnili iz državnega proračuna.

Udovič je glede zaščite tistih, ki bodo razkuževali, dejal, da v primeru najema zunanjih izvajalcev ni težav. Ponudniki, ki so za tovrstne storitve usposobljeni, namreč znajo poskrbeti tako za zaščitno opremo kot za ustrezna razkužilna sredstva. Če pa bodo naloge izvajali etažni lastniki ali upravniki sami, pa bodo morali glede zaščitnih in razkužilnih sredstev slediti navodilom pristojnih institucij, ki so med drugim objavljena na spletnih straneh vlade, je dodal.

Po podatkih Zbornice za poslovanje z nepremičninami je v Sloveniji okoli 16.000 večstanovanjskih stavb. Gospodarskih subjektov, ki kot glavno dejavnost navajajo upravljanje nepremičnin za plačilo ali po pogodbi, je nekaj več kot 570, vendar pa v zbornici izpostavljajo, da nekateri od teh subjektov niso aktivni ali pa dejansko opravljajo drugo dejavnost.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window