Navigacija
Portal TFL

STA novice / ECB odpravila ključno omejitev za odkupe obveznic

četrtek, 26.3.2020

Frankfurt, 26. marca (STA) - T. i. urgentni pandemični program odkupov obveznic, ki ga je minuli teden s ciljem ublažiti posledice pandemije novega koronavirusa uvedla ECB, odpravlja ključno do zdaj veljavno omejitev, to je, da je mogoče odkupiti le 33 odstotkov obveznic neke evrske države. S tem bo ECB pomembno priskočila na pomoč najbolj prizadetim državam, denimo Italiji.

Evropska centralna banka (ECB) je pred tednom dni sprožila dodaten, 750 milijard evrov vreden program odkupovanja obveznic, pri tem pa opustila ključno omejitev, na podlagi katere je bil doslej mogoč odkup največ 33 odstotkov obveznic neke države, je razvidno iz dokumentov, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po prejšnjem programu odkupa obveznic, prek katerega je bilo od leta 2015 odkupljenega za več kot 2600 milijard evrov dolga evrskih držav, je bil namreč odkup omejen na največ 33 odstotkov dolžniških vrednostnih papirjev neke države.

Namen dozdajšnje omejitve je bil preprečiti vsakršen sum, da centralna banka financira posamezno državo. Ker pa gre tokrat za zelo "specifično, nenavadno in akutno" krizo, nova shema odkupovanja obveznic "zahteva visoko stopnjo prožnosti", verjamejo v ECB.

Kot so navedli, ukrepi, ki narekujejo ugašanje javnega življenja, ogrožajo denarne tokove podjetij, s tem pa tudi preživetje podjetij in delovnih mest. Vzpostavljajo se tudi resna tveganja za padec inflacije, so poudarili. Cilj ECB je sicer stabilnost cen oziroma inflacija tik pod dvema odstotkoma.

Osrednja denarna ustanova evrskega območja bo lahko s spremembo ključne omejitve posebej pomagala v času pandemije najbolj prizadetim državam, med njimi Italiji.

Ta odločitev odpravlja praktično vse ovire pri odkupovanju obveznic in dokazuje, da je ECB rez zavezana boju zoper aktualno krizo, po pisanju AFP ocenjujejo analitiki.

Sicer pa je t. i. urgentni pandemični program odkupov obveznic začasen program odkupovanja zasebnih in javnih dolžniških vrednostnih papirjev, s katerim želijo v osrednji denarni ustanovi v evrskem območju zmanjšati tveganja, ki jim je območje evra izpostavljeno zaradi pandemije koronavirusa.

Program bo v veljavi do konca leta 2020, če bo treba, pa ga bodo tudi povečali.

Potrebujete pomoč?
Posvetujte se z našim strokovnjakom.

Pišite nam +386 1 4324 243
BREZPLAČNI PREIZKUS

Tax-Fin-Lex d.o.o.
pravno-poslovni portal,
založništvo in
izobraževanja

Tax-Fin-Lex d.o.o.
Železna cesta 18
1000 Ljubljana
Slovenija

T: +386 1 4324 243
E: info@tax-fin-lex.si

CERTIFIKATI IN EU PROJEKTI

 
x Dialog title
dialog window