Navigacija
Portal TFL

STA novice / Evropska komisarka: V Evropi ni razloga za paniko zaradi novega koronavirusa

sreda, 26.2.2020

Rim, 26. februarja (STA) - Novi koronavirus skrbi Evropo, a še ni razloga za preplah, je danes v Rimu poudarila evropska komisarka za zdravje Stela Kiriakides. Kot je še dejala po srečanju z italijanskim ministrom za zdravje Robertom Speranzo, bi vse evropske države kljub temu morale pripraviti načrte za morebitno pandemijo in z njimi seznaniti Bruselj.

"Evropska unija je še vedno v fazi, ko je virus mogoče zajeziti," je izpostavila komisarka po poročanju nemške tiskovne agencije dpa. Kot je dejala, je še vedno v ospredju zaščita pred širjenjem bolezni. A razmere se lahko zelo hitro spremenijo, kar se je pokazalo tudi v Italiji, je opozorila.

"Pozorni moramo biti tudi na napačne informacije in lažne novice ter na sovraštvo do tujcev, ki zavajajo državljane in postavljajo pod vprašaj delo oblasti," je še dejala komisarka.

Zaradi novega koronavirusa je v Evropi trenutno najhuje v Italiji, kjer je po najnovejših podatkih umrlo 12 ljudi, okuženih je 374. Večino primerov okužbe, 258, so zabeležili v Lombardiji, na drugem mestu je dežela Benečija z 71 primeri.

Direktorica Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) Andrea Ammon je opozorila, da se lahko virus zelo hitro razširi tako v Italiji kot v drugih evropskih državah. "Ocenjujemo, da bomo podobnim razmeram kot v Italiji kmalu priča v drugih državah po Evropi," je dejala. Po njenem je v Italiji več primerov, ker tam opravijo več testiranj kot drugod, bi se pa podoben izbruh kot v Italiji lahko zgodil kjerkoli.

Italijanski minister Speranza pa je izpostavil, da gre za mednarodno zdravstveno krizo.

Udeleženci srečanja, na katerem je sodeloval tudi Hans Kluge, pri Svetovni zdravstvene organizacije (WHO) pristojen za Evropo, so tudi poudarili pomen usklajevanja in izmenjave informacij med državami za zajezitev novega koronavirusa.

Potrebujete pomoč? Pokličite nas na 01 432 42 43 ali pošljite sporočilo.
 
x Dialog title
dialog window